Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U hrvatske škole dosad upisano 139 učenika iz Ukrajine. U Zadarskoj županiji ih je četvero…

Objavljeno

-

Učenici iz Ukrajine, koji su zbog ruske agresije bili prisiljeni napustiti školovanje u svojoj zemlji, uključuju se u nastavu u hrvatskim osnovnim i srednjim školama te ih je dosad upisano ukupno 139, od čega 124 u osnovne i 15 u srednje škole.

Svakom djetetu izbjeglici, kako bi im se olakšao proces uključivanja u hrvatske škole, osigurava se pripremna nastava hrvatskog jezika.

Učenike se u nastavu uključuje u svim predmetima prema njihovim mogućnostima i sposobnostima, a na kraju školske godine dobivaju zaključne ocjene i svjedodžbu.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 124 učenika upisana u osnovne škole, najviše ih je na području Splitsko-dalmatinske županije, njih 22.

Na području Grada Zagreba i Požeško-slavonske županije upisano je po 15 učenika, u Međimurskoj i Primorsko-goranskoj ih je po 13, a 10 učenika je u Ličko-senjskoj županiji.

Osam učenika upisano je u škole Vukovarsko-srijemske županije, pet u škole Osječko-baranjske županije, četiri su u Zadarskoj, a po troje u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Po dvoje učenika pohađa škole u Istarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a po jedan u školama Brodsko-posavske, Šibensko-kninske i Varaždinske županije.

Od 15 ukrajinskih učenika upisanih u srednje škole, šest je u Gradu Zagrebu, troje u Osječko-baranjskoj, po dvoje u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te po jedan u Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko srijemskoj.

Djeca izbjeglice upisuju se u osnovne škole po mjestu gdje borave. Nakon razgovora s roditeljima i učenicima stručni tim utvrđuje u koji razred se dijete treba uključiti, a škola za sve učenike osigurava udžbenike, doznaje Hina iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Za upis u srednju školu, roditelji se trebaju obratiti izravno željenoj srednjoj školi. Nakon razgovora s njima i učenicima, stručni tim škole utvrđuje u koji razred i program se učenik treba uključiti kako bi nastavio obrazovanje u programu najsrodnijem onom koji je pohađao u Ukrajini.

Kako bi se proces upisa ubrzao i olakšao, učenici koji ne posjeduju dokumentaciju o prethodnom školovanju, odnosno svjedodžbe, upisuju se na temelju potpisane izjave roditelja, napominju iz Ministarstva.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

HITNI RADOVI! U srijedu bez vode dio Novog Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog hitnih radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 06.07.2022. godine (srijeda) u vremenu 08:00do 12:00h bez vode biti će potrošači u predjelu Novi Bokanjac, u ul.:

     ulica Pišteljak

     ulica Put Vrela

     ulica Cerodol

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Vrela, kod kuć.br. 38.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

eVISITOR: Grad Zadar u prvih šest mjeseci na 94 posto noćenja iz rekordne 2019. godine

Objavljeno

-

By

Grad Zadar u prvih se šest mjeseci po broju noćenja sasvim približio rekordu iz 2019. godine – prema podacima eVisitora od početka godine do zaključno posljednjeg dana lipnja u Zadru je ostvareno 254.420 noćenja, odnosno 94 posto u odnosu na 2019. godinu. U usporedbi sa 2019. godinom  u ostvareno je 73% prometa u dolascima (66.393), što znači da oni koji dođu u prosjeku više borave u našem gradu.

Naravno, rezultati su puno bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je u Zadru ostvareno više nego dvostruko manje dolazaka, noćenja i turista nego u 2022. Od početka godine, zaključno sa 30. lipnja, prema aktualnim eVisitor podacima ostvareno je 161.059 dolazaka i 538.350 noćenja. U ovom razdoblju bilježi se porast od 110% u dolascima i 108% u noćenjima u usporedbi s 2021. godinom. Prošle godine u isto vrijeme zabilježeno je 76.731 noćenje i 259.176 dolazaka.

Najviše noćenja u 2022. ostvarili su domaći gosti (96.062), slijede ih Nijemci (88.136), Austrijanci, Poljaci, Britanci, Slovenci, Francuzi, Česi…  Prvog dana srpnja u Zadru je ipak bilo najviše Nijemaca (1.152), zatim Hrvata, Poljaka, Slovenaca, Slovaka, Čeha, Austrijanaca itd. Gotovo pola od tog broja smješteno je u objektima u domaćinstvu, a oko 28 posto u hotelima.

S obzirom na dobre trendove i najave za glavnu sezonu u srpnju i kolovozu, pa i posezoni, Zadar će se po broju noćenja sasvim približiti, a moguće i doseći brojke iz 2019. godine. S obzirom na najavljeno širenje hotelskih kapaciteta u bližoj budućnosti i uvođenje novih aviolinija, nema sumnje da će rekord, ne padne li u ovoj godini, pasti već u 2023.

Aktualni podaci iz sustava eVisitor tijekom mjeseca lipnja 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (nedostaju podaci nautičkog prometa):
Dolasci: 66.393 (+105%, lani zabilježeno 32.375)
Noćenja: 254.420 (+101% lani zabilježeno 126.378)

Turisti: 69.233 (+106%, lani zabilježeno 33.624)

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK SVEČANO U ZADRU Obilježava se 5. godišnjica upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a

Objavljeno

-

By

U petak 8. srpnja grad Zadar će zajedno s gradovima Bergamom, Palmanovom, Peschierom del Garda, Kotorom i Šibenikom, obilježiti 5. godina upisa lokaliteta Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Svi navedeni gradovi u zajedničkom upisu različitim događanjima obilježavaju godišnjicu, a od prošle godine Šibenik i Zadar koordiniraju događanja. Tako se prošle godine večernja svečanost održala na zadarskim bedemima kroz program Zagrli Zadar i niz kazališnih, koncertnih i izložbenih programa, a jutarnja konferencija održala se u Šibeniku.

Ove, 2022. godine, raspored je obrnut. Zadar je nositelj jutarnjeg, a Šibenik večernjeg programa na tvrđavi sv. Nikole. Uz navedeno Zadar i Šibenik u ovom četverogodišnjem razdoblju dijele predsjedništvo međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnascionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća. Zadar je na čelu predsjedništva upravo, to jest prve dvije godine.

U prostoru II Palače, u Kneževoj palači, Koncertnoj dvorani braće Bersa u 10 h održat će se konferencija 5 godina s UNESCO-m, na kojoj će se obratiti gradonačelnik Branko Dukić, Miljenko Domijan, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za kulturnu baštinu, Bruno Diklić, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture i medija RH, Claudio Cecchinelli iz ureda za kulturu i UNESCO iz Bergama, Igor Miletić iz Konzervatorskog odjela u Zadru i Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport i predsjednica međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnacionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. st.

U 12 sati na Bedemima zadarskih pobuna (Bastion sv. Roka) uslijedit će otvorenje izložbe Pavuše Vežića i Antonije Mlikote pod nazivom Zadar, tijelo i duh grada.

Od petka 8. do nedjelje 10. srpnja, svakoga jutra u 9 i svake večeri u 19:30 sati Udruga turističkih vodiča Zadra – Donat organizirat će besplatne obilaske zadarskog fortifikacijskog sustava na hrvatskom i engleskom jeziku za građane i goste pod nazivom Iskusi UNESCO. Vođenja se održavaju uz potporu Turističke zajednice grada Zadra.

Zagrlite Zadar, iskusite UNESCO!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu