Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Nadbiskup Puljić na svetkovinu sv. Stošije: “Crkva vjeruje kako narodu treba stabilna i sigurna domovina”

Objavljeno

-

Svečano misno slavlje na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, u subotu, 15. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Sveta Stošija je u teškim danima progona nalazila snagu i utjehu upravo u euharistijskoj hrani, pa je kao osobita Božja izabranica ušla i u samu molitvu Rimskoga kanona. Budući da je Stošija pohađala utamničene kršćane i pomagala ih, njezinom mužu poganinu Publiju to nije bilo drago pa ju je žestoko maltretirao. Stošija je rado pomagala svima koji su oskudijevali. Nakon smrti muža, svoja dobra dijelila je siromasima, njegovala je bolesne i bodrila klonule. U svijet boli, žalosti i siromaštva unosila je ljubav Krista kojeg je zavoljela još u svojoj mladosti. To će posvjedočiti pred prefektom Ilirika Probom, koji joj je prigovorio vjeru u Galilejca te da pomaže utamničene kršćane i da ih u toj vjeri učvršćuje“ rekao je nadbiskup Puljić.

U svjetlu navještaja Božje riječi iz Knjige Sirahove: „Slavit ću te i hvaliti, Spasitelju moj. Jer bio si mi zaštitnik i pomoćnik i spasio me od propasti. Od zamke prijevarna jezika i usana što lažu oko mene, bio si moj branitelj” (Sir 51 1-3) te Psalma 126 kao hodočasničke pjesme povratnika iz sužanjstva, nadbiskup je rekao da nas ti svetopisamski tekstovi podsjećaju „na teške dane i našeg stradanja, ali i velikog pouzdanja u Providnost koja vodi povijest pojedinaca i naroda“.

Mons. Puljić istaknuo je da se sa zahvalnošću sjećamo kako je upravo na svetkovinu sv. Stošije, 15. siječnja 1992., Europska unija međunarodno priznala Hrvatsku, a Sveta Stolica to je učinila dva dana ranije.

Sjećamo se teških nevolja i muka, ali „u duši nam odzvanjaju i divne scene naših molitvenih skupova i pjesama koje smo tih dana upućivali prema nebu, Europi i  svijetu. Davidove psalme mi smo učinili svojima i prilagodili ih našim potrebama i vapajima. Međunarodnim priznanjem ostvario se san mnogih generacija, pri čemu su ključnu ulogu odigrali hrvatski branitelji na čelu s vrhovnikom dr. Franjom Tuđmanom koji su zaustavili agresiju i oslobodili Hrvatsku. To je dobrim dijelom pomoglo zaustaviti rat i u BiH, pa se pristupilo postupnim pregovorima“ rekao je mons. Puljić.

U to vrijeme, nadbiskup se često pitao „što Crkva treba činiti u tom vučjem vremenu nepovjerenja, ratne psihoze, mržnje i destrukcije? Bilo mi je normalno i prirodno biti s narodom u trpljenju, molitvi i vapajima za mirom, kao i u osudi rata i nasilja. Biti skupa s našim liječnicima, piscima, kulturnim djelatnicima i političarima diljem zemlje, skupa sa svećenicima i sportašima, vjernicima i vojnicima vapili smo, pisali i molili Europu i svijet neka zaštite pravo i slobodu hrvatskog naroda. Istina, gledajući apokaliptičke slike rušenja sela i stradanja ljudi, više puta sam poput proroka Habakuka kukao i prigovarao: „Dokle ćemo, Gospodine, zapomagati, a da nas ne čuješ? Vikati, a da ne spašavaš? Pljačka i nasilje su pred nama. Zašto puštaš da gledamo nepravdu i promatramo ugnjetavanje?“ evocirao je bremenite uspomene nadbiskup Puljić, dodavši da su i u povijesti Izraela od oslobađanja iz egipatskog ropstva i putovanja kroz pustinju, bile slične dionice našem hodu u vjekovnoj borbi „za krst časni i slobodu zlatnu“.

„Izrael je to ostvario poslije četiri stoljeća robovanja u Egiptu te punih 40 godina putovanja kroz pustinju do obećane zemlje. Nešto slično i mi smo prošli. Najprije u petstoljetnoj obrani pred otomanskim osvajanjima hrvatsko kraljevstvo bilo je svedeno na „ostatke ostataka“. Onda je došao pedesetogodišnji hod kroz ideološku pustinju komunizma. Poslije toga, nažalost, nastupile su teške godine agresije, razaranja i uništavanja. I dok neki pitaju treba li se još uvijek vraćati u prošlost i ponavljati što se dogodilo, čitamo u Bibliji kako Jahve određuje neka „narod nikada ne zaboravi, nego u srcu čuva čudesne stvari koje je vlastitim očima vidio“ i neka to „prenosi s koljena na koljeno, sve do sinova svojih sinova“ (Pz 4, 9). Pamćenje je sastavni dio identiteta obitelji, zajednice i naroda, a spomen važnih događaja govori o našem ishodištu i ukorijenjenosti“ istaknuo je mons. Puljić, naglasivši: „Trideseta obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske dobra je prigoda sjetiti se silnih Božjih djela i čudesnih zahvata. Euharistijskom gozbom ljubavi koja je osobito mjesto našeg urastanja u pamćenje spasenjske povijesti, želimo uputiti našu zahvalnu molitvu za sve koji su u teškim danima tjeskobe vidali rane i brisali naše suze, osobito braniteljima koji su obustavili agresiju i izborili mir i slobodu zemlji Hrvatskoj“ poručio je mons. Puljić.

„Crkva čvrsto vjeruje kako svakom čovjeku treba siguran obiteljski dom, a narodu stabilna i sigurna domovina. Domoljublje je pozitivna odlika, krepost i vrlina. To smo naučili u školi blaženog Alojzija Stepinca i njegovog časnog nasljednika kardinala Franje Kuharića. Oni su nam govorili kako su bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublja tri uzvišene vrednote, umreženi troplet kreposti koji nas u životu i radu nadahnjuje i vodi. Kardinal Stepinac to je na sudu, 3. listopada 1946. jasno posvjedočio: Hrvatski narod plebiscitarno se izjasnio za hrvatsku državu i ja bih bio ništarija kad ne bih osjetio bilo hrvatskog naroda“ podsjetio je nadbiskup Puljić, rekavši da uz povijesni dan međunarodnog priznanja Hrvatske „molimo svetu Stošiju neka lice naše Domovine bude prožeto kršćanskim i humanim vrjednotama, koje neka se zrcale u njenim uredbama i zakonima, u kulturi i socijali. Jer, „ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“ (Ps 127, 1).

„U tom vidu, lakše nam je shvatiti zašto je naša dična zaštitnica išla na lomaču s pjesmom na usnama. Sigurno je poznavala Pavlove poticaje Kološanima neka se „zaodjenu u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost i strpljivost“ (Kol 3, 12-14). To stvara civilizaciju ljubavi, posebice ako se gladne nahrani, žedne napoji, siromaha odjene, bolesna i utamničenika pohodi, te žalosna i nevoljna utješi. To je prepoznatljivi brevijar kršćanskih vrlina prema našim bližnjima koji je i sveta Stošija poznavala i prakticirala. U svijet pun boli, žalosti i siromaštva unosila je ljubav Krista kojeg je zavoljela još od rane mladosti. Ona je izvrstan primjer i uzvišeni ures Grada i Nadbiskupije, pa joj zahvalno i s punim srcem kličemo: Popjevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu, Zadrani, častite“ rekao je nadbiskup Puljić.

„Naše trpljenje i patnja dobit će smisao ako to uspijemo umrežiti s kalvarijskom žrtvom Sina Božjega koji nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem spasio i oslobodio te utemeljio Crkvu u kojoj nastavlja po euharistiji živjeti među nama. On je među nama kao dnevna popudbina koja nam je potrebna na putovanju kroz ovu suznu dolinu. Želimo ponovno čuti ono što si rekao svojim učenicima u Dvorani Posljednje večere: Vi ste prijatelji moji! Prijateljstvo s Tobom u dobrim i lošim danima bilo nam je dosada izvorom sigurnosti. Ono neka ostane i zalogom naše budućnosti. Znamo i vjerujemo, Ti nosiš ključeve povijesti. Tvoja su vremena i vjekovi“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Na početku mise, nadbiskup Puljić u pratnji koncelebranata pomolio se pred mramornim sarkofagom u pokrajnjoj lađi zadarske katedrale u kojem su moći sv. Stošije od 9. st. Tada je zadarski biskup Donat dobio na dar moći sv. Stošije od bizantskog cara Nicefora u zahvalnosti za posredovanje mira između Istoka i Zapada, odnosno Franačkog i Bizantskog carstva. Od tada Zadrani časte sv. Stošiju osvjedočeni kroz stoljeća u njen moćni zagovor, a zadarska prvostolnica koja je prvotno bila posvećena apostolskom prvaku sv. Petru, od tada nosi naslov i posvećena je Svetoj Stošiji, ranokršćanskoj mučenici iz 4. st. koja je rodom Rimljanka, mučeništvom Srijemkinja, a čašćenjem Zadranka.

Na kraju mise, katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić u ime svih izmolio je molitvu za domovinu.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

PETO IZDANJE ZA PET Rezervirajte vikend 24. i 25. rujna za bogati sportski program Zadar Outdoor Festivala u Preku na otoku Ugljanu!

Objavljeno

-

By

Još samo mjesec i pol dana dijeli nas od održavanja petog Zadar Outdoor Festivala u Preku na otoku Ugljanu. Kraj rujna već je tradicionalno postao termin za boravak u netaknutoj prirodi s obitelji i prijateljima, a pritom se i malo natjecati te dobro zabaviti. Evo najave:

“I ove godine su tako na rasporedu četiri natjecateljske discipline: trail Otoka maslina 5, 12 i 18 km, natjecanje u SUP u, kajakingu te brzinskom penjanju.

Osim sportskih disciplina, možete sudjelovati i na zanimljivim besplatnim radionicama joge, kizombe, SUP-a, sportskog penjanja i kajakinga te edukativnim predavanjima. Pritom ne trebate brinuti gdje ćete s djecom, jer smo osmislili i program za njih pa ih tako očekuje zanimljivi aquatlon te košarkaško natjecanje u tricama i slobodnim bacanjima. U sklopu Zadar Outdoor Festivala pripremamo i koncert koji će se održati u subotu, 24. rujna u večernjim satima, a za dobar provod će se pobrinuti popularni bend „Mjesni odbor.“

Suorganizatori ZOF-a su TZ Preko i Općina Preko, a partner festivala zadružna pivovara Brlog.

Prekrasnu prirodnu raznolikost otoka Ugljana; škrape, šume, zemlju, maslinike, more i ove godine imate priliku istražiti sudjelovanjem na jednoj od triju ponuđenih trail staza dužine 5, 12 ili 18 km.

Kategorija Bonaca (5 km); tišina, utiha na moru bez valova, je najlakša i idealna je za obitelji s djecom, početnike pa i umirovljenike dobrog zdravlja i fizičke kondicije. Mareta (12 km); neznatno uznemireno more, jednostavnija je kategorija i s užitkom će je proći rekreativci srednje spremnosti, dok je kategorija Fortunal (18 km), kako joj i samo ime kaže; nevrijeme na moru s visokim valovima, najzahtjevnija kategorija i preporučamo je samo iskusnim trkačima.

Dok trčite ili hodate po otočnim brdima, kroz predivne maslinike, ovaj pitoreskni krajolik će vas još jednom ostaviti bez daha neopisivim pogledom na slikovite otočiće i obalnu rivijeru prepunu mirnih uvala.

Za natjecatelje u kajaku i SUP-u pripremili smo atraktivnu rutu koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća. Nebitno jeste li iskusni u vožnji kajaka i SUP-a ili ćete ga doslovno isprobati po prvi put – za tren ćete ovladati ovim morskim disciplinama koje su postale nezaobilazna rekreacija i zabava tijekom ljetnih mjeseci!

I ove godine će svi ljubitelji visina i adrenalina moći uživati u natjecanju u brzinskom penjanju na Željinoj litici podno brda sv. Mihovil. Ova stjenovita barijera široka je tristotinjak metara, a visoka od 10 do 60 metara. Ambijent podno litice među šumama crnike i prastarih maslina je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

Osim natjecateljskog dijela Festivala, očekuju vas i zanimljive besplatne radionice pa se možete prijaviti na radionicu joge, kizombe, SUP-a i sportskog penjanja. Uz to vas očekuju i edukativna predavanja koja će održati Goran Špaleta, inače kondicijski trener i predavač te ovogodišnji finalist popularnog TV showa „Survivor“, na temu „“Život bez granica“ te Katarina Skroza, certificirana trenerica i savjetnica za prehranu te višestruka svjetska i europska prvakinja u natjecateljskom bikini fitnessu, na temu „Disbalans u prehrani.“

Na ovogodišnjem ZOF-u vaši će se mališani zabaviti kao nikada do sada! Samo za njih smo pripremili radionicu kajakinga, zatim košarkaško natjecanje u šutiranju trica i slobodnih bacanja te aquatlon koji uključuje plivanje i trčanje na atraktivnoj lokaciji s nezaboravnim pogledom na otočić Galevac.

Kakav bi to program bio bez malo dobre zabave? Za veselu i rasplesanu atmosferu, pobrinut će se poznati šoltanski rock / funk / reggae sastav „Mjesni odbor.“ Besplatan koncert za sve natjecatelje, ali i ostale prisutne goste održat će se u subotu, 24. rujna u večernjim satima.

S obzirom da smo mi #plasticfree Festival, koji vodi računa o očuvanju svoje okoline i prirode, a otok Ugljan je poznat po svojim prekrasnim maslinama, i ove godine ćemo najboljim natjecateljicama i natjecateljima u pojedinim kategorijama dijeliti sadnice maslina za nagrade!

Također, medalje Zadar Outdoor Festivala su izrađene od drveta, što je još jedan pokazatelj da u svom projektu prednost dajemo prirodnim materijalima.

Naši vrijedni suorganizatori Festivala i ove godine su Turistička zajednica Preko i Općina Preko. Oni nam pomažu oko organizacije te se brinu da se svaki natjecatelj i posjetitelj osjeća kao kod kuće!

Također su zaslužni za vrhunsku spizu spravljenu od lokalnih namirnica kojom se naši natjecatelji krijepe nakon natjecanja.

Festivalom potičemo vrijedne lokalne priče i projekte pa nam je partner na ovogodišnjem izdanju Zadar Outdoor-a zadružna pivovara Brlog. Ova zadarska pivovara prepoznatljiva je po svojim craft pivima osebujnih imena; Plavuša, Neposlušna i Špurija. Stoga vas pozivamo da 24. i 25. rujna izađete iz svoje zone komfora, probudite dijete u sebi i iskušate se u zanimljivim sportskim disciplinama i radionicama, baš poput „Plavuše“ sa etikete piva našeg partnera, koja radi stoj na rukama.

Misija Zadar Outdoor Festivala je promovirati prekrasan krajolik naše regije kojeg karakterizira iznimna geografska raznolikost, blaga klima i odlični uvjeti kao idealno mjesto za provođenje raznih sportskih aktivnosti na otvorenom, tijekom cijele godine.

Na sve Zadar Outdoor Discipline možete se prijaviti putem našeg weba: https://zadaroutdoor.com/hr/apply. Ukoliko kupite svoje kotizacije najkasnije do 9. rujna, u startnom paketu ćete dobiti i ZOF majicu! Sve novosti vezane uz održavanje Festivala možete pratiti i na našim društvenim mrežama Facebook https://www.facebook.com/ZadarOutdoor i Instagram https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZEMUNIKU PROSLAVLJEN BILOSNIĆEV JUBILEJ Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ održana 13. put za redom

Objavljeno

-

By

Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ i ove je godine održana u Bilosnića dvorima u Zemuniku Donjem, a bila je posvećena stotoj godišnjici rođenja Šimice Seke Bilosnić, majke Tomislava Marijana Bilosnića, kao i njegovom jubileju – 75 godišnjici života i 55 godina umjetničkog djela i rada. Manifestacija se održavala od nedjelje 7. kolovoza do blagdana Velike gospe 15. kolovoza 2022. godine, rođendana majke T. M. Bilosnića, koji je i pokrenuo i osmislio manifestaciju, koja je ove godine održana po 13-ti put, pred zemunički blagdan Kraljice Mira i Dan općine Zemunik.

Na prvoj večeri manifestacije „Odisej pod murvom“, u nedjelju 7. kolovoza u Zemuniku su pod krilaticom „Plete se Loretanska mriža“ gostovali hodočasnici iz mađarskog djela Gradišća, koji su se našli na četverodnevnom kružnom putovanju po Hrvatskoj, povezujući ljude, mjesta i događaje. Dr. Franjo Pajrić, predsjednik Udruge Hrvati iz mađarskog mjesta Koljnof i Čakavske katedre Šopron, naglašavajući da ova loretanska priča slijedi istraživanja dr. Igora Šipića, govorio i o ovogodišnjoj proslavi 250. godišnjice barokne crkve Loretanske gospe u Koljnofu, čime je i nadahnuto ovo putovanje mađarskih hodočasnika, koji su na svom putovanju posjetili Mariju Bistricu, Trsat, Krasno, Kosinj i Grebašticu, gdje su sudjelovali na posvećenju križa na mjestu stare srušene Marijine crkve.

Prigodom gostovanja hodočasnika iz mađarskog dijela Gradišća, Bilosnić je u Galeriji „Sveta Katarina Aleksandrijska“ i u dvorima pod murvom otvorio izložbu umjetničkih fotografija „Skriveno kameno blago“, te predstavio svoja izdanja iz serijala „Troja, mit i zbilja na zadarskom području“, te knjige iz biblioteke „Kroz Ravne kotare i Bukovicu“. Kao zasebno izdanje predstavljena je Bilosnićeva knjiga „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“, izišla ove godine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Druga večer manifestacije „Odisej pod murvom“ pod nazivom „Majčina stota godišnjica“ održana je pred mnogobrojnim uzvanicima, u nedjelju 14. kolovoza, a na njoj su uz domaćina Tomislava Marijana Bilosnića, književnika i slikara, sudjelovali pjesnik i glazbenik Josip Čenić voditelj „Dubrovačkih kavaljera“ (Beč), pjesnik i glazbenik Mijo Bijuklič (Beč), te pjesnici Ante Tičić i Franko Sorić (Zadar), kao i Nikola Marinović voditelj klape „Koporan“ iz Poličnika.

Ovom prigodom predstavljena su ovogodišnja Bilosnićeva izdanja: zbirka pjesama „Molitva svetom Franji“ tiskana na dvadeset i pet jezika i pet pisama svijeta, poema „Vrtni patuljak“, „Spomenica 2020.“, „Spomenica 2021.“, zbirka pjesama „La Havana blues“ na rumunjskom, španjolskom i engleskom jeziku objavljena u Rumunjskoj, knjiga putopisa „Put u Havanu“, zbirka pjesama „Vidio sam Borgesove oči“, esejistički putopis „Oda zemuničkom kulturnom pejzažu“ objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku, kao što su najavljena i predstavljena i Bilosnićeva izdanja koja će se u javnosti pojaviti do kraja ove godine. Riječ je o zbirci pjesama na makedonskom jeziku „Don Quijote na Petoj aveniji“ i istoimenoj zbirci na albanskom i engleskom jeziku, te zbirci pjesama „Od jantara i od sunca“ i knjizi ogleda i zapisa „Moj Zadar“.

Posebno su predstavljena izdanja posvećena Bilosnićevu jubileju, kao što je zasebno izdanje „Panosnkog ljetopisa“ iz Austrije i knjiga „Tigar među koricama knjige“ izišle u Rumunjskoj, djela u kojima o Bilosniću uz hrvatske pjesnike i kritičare pišu i pjesnici i kritičari iz Španjolske, Portorika, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Meksika, Rumunjske, Venezuele, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, i drugih zemalja.

Uz predstavljanje novoizišle zbirke pjesama Mije Bijuklića „Kiše spokoja“ ilustriranu prilozima slavonskih majstora umjetničke fotografije izvedeno je i nekoliko Bijuklićevih skladbi, kao skladbe iz opusa Josipa Čenića. Isto tako u pjesničkom se izražaju prisjetilo i Tina Ujevića, Vesne Parun i Arsena Dedića. Krasnoslovili su posebno i Ante Tičić, Franko Sorić i Nikola Marinović, govoreći svoje stihove, kao što su kazali i prigodnu riječ o T. M. Bilosniću koji je na ovogodišnjoj manifestaciji „Odisej pod murvom“ proslavio svoj jubilej.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KORONAVIRUS U četiri dana na našem području 166 novozaraženih. U OB Zadar preminuo 70-godišnjak

Objavljeno

-

By

U protekla četiri dana na području Zadarske županije zabilježeno je 166 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirano je 635 uzoraka.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar preminuo je 70-godišnji muškarac.

U Općoj bolnici Zadar hospitaliziran je 21 pacijent od kojih je dvoje na respiratoru, dok je u biogradskoj bolnici na liječenju deset pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu