Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Nadbiskup Puljić na svetkovinu sv. Stošije: “Crkva vjeruje kako narodu treba stabilna i sigurna domovina”

Objavljeno

-

Svečano misno slavlje na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, u subotu, 15. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Sveta Stošija je u teškim danima progona nalazila snagu i utjehu upravo u euharistijskoj hrani, pa je kao osobita Božja izabranica ušla i u samu molitvu Rimskoga kanona. Budući da je Stošija pohađala utamničene kršćane i pomagala ih, njezinom mužu poganinu Publiju to nije bilo drago pa ju je žestoko maltretirao. Stošija je rado pomagala svima koji su oskudijevali. Nakon smrti muža, svoja dobra dijelila je siromasima, njegovala je bolesne i bodrila klonule. U svijet boli, žalosti i siromaštva unosila je ljubav Krista kojeg je zavoljela još u svojoj mladosti. To će posvjedočiti pred prefektom Ilirika Probom, koji joj je prigovorio vjeru u Galilejca te da pomaže utamničene kršćane i da ih u toj vjeri učvršćuje“ rekao je nadbiskup Puljić.

U svjetlu navještaja Božje riječi iz Knjige Sirahove: „Slavit ću te i hvaliti, Spasitelju moj. Jer bio si mi zaštitnik i pomoćnik i spasio me od propasti. Od zamke prijevarna jezika i usana što lažu oko mene, bio si moj branitelj” (Sir 51 1-3) te Psalma 126 kao hodočasničke pjesme povratnika iz sužanjstva, nadbiskup je rekao da nas ti svetopisamski tekstovi podsjećaju „na teške dane i našeg stradanja, ali i velikog pouzdanja u Providnost koja vodi povijest pojedinaca i naroda“.

Mons. Puljić istaknuo je da se sa zahvalnošću sjećamo kako je upravo na svetkovinu sv. Stošije, 15. siječnja 1992., Europska unija međunarodno priznala Hrvatsku, a Sveta Stolica to je učinila dva dana ranije.

Sjećamo se teških nevolja i muka, ali „u duši nam odzvanjaju i divne scene naših molitvenih skupova i pjesama koje smo tih dana upućivali prema nebu, Europi i  svijetu. Davidove psalme mi smo učinili svojima i prilagodili ih našim potrebama i vapajima. Međunarodnim priznanjem ostvario se san mnogih generacija, pri čemu su ključnu ulogu odigrali hrvatski branitelji na čelu s vrhovnikom dr. Franjom Tuđmanom koji su zaustavili agresiju i oslobodili Hrvatsku. To je dobrim dijelom pomoglo zaustaviti rat i u BiH, pa se pristupilo postupnim pregovorima“ rekao je mons. Puljić.

U to vrijeme, nadbiskup se često pitao „što Crkva treba činiti u tom vučjem vremenu nepovjerenja, ratne psihoze, mržnje i destrukcije? Bilo mi je normalno i prirodno biti s narodom u trpljenju, molitvi i vapajima za mirom, kao i u osudi rata i nasilja. Biti skupa s našim liječnicima, piscima, kulturnim djelatnicima i političarima diljem zemlje, skupa sa svećenicima i sportašima, vjernicima i vojnicima vapili smo, pisali i molili Europu i svijet neka zaštite pravo i slobodu hrvatskog naroda. Istina, gledajući apokaliptičke slike rušenja sela i stradanja ljudi, više puta sam poput proroka Habakuka kukao i prigovarao: „Dokle ćemo, Gospodine, zapomagati, a da nas ne čuješ? Vikati, a da ne spašavaš? Pljačka i nasilje su pred nama. Zašto puštaš da gledamo nepravdu i promatramo ugnjetavanje?“ evocirao je bremenite uspomene nadbiskup Puljić, dodavši da su i u povijesti Izraela od oslobađanja iz egipatskog ropstva i putovanja kroz pustinju, bile slične dionice našem hodu u vjekovnoj borbi „za krst časni i slobodu zlatnu“.

„Izrael je to ostvario poslije četiri stoljeća robovanja u Egiptu te punih 40 godina putovanja kroz pustinju do obećane zemlje. Nešto slično i mi smo prošli. Najprije u petstoljetnoj obrani pred otomanskim osvajanjima hrvatsko kraljevstvo bilo je svedeno na „ostatke ostataka“. Onda je došao pedesetogodišnji hod kroz ideološku pustinju komunizma. Poslije toga, nažalost, nastupile su teške godine agresije, razaranja i uništavanja. I dok neki pitaju treba li se još uvijek vraćati u prošlost i ponavljati što se dogodilo, čitamo u Bibliji kako Jahve određuje neka „narod nikada ne zaboravi, nego u srcu čuva čudesne stvari koje je vlastitim očima vidio“ i neka to „prenosi s koljena na koljeno, sve do sinova svojih sinova“ (Pz 4, 9). Pamćenje je sastavni dio identiteta obitelji, zajednice i naroda, a spomen važnih događaja govori o našem ishodištu i ukorijenjenosti“ istaknuo je mons. Puljić, naglasivši: „Trideseta obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske dobra je prigoda sjetiti se silnih Božjih djela i čudesnih zahvata. Euharistijskom gozbom ljubavi koja je osobito mjesto našeg urastanja u pamćenje spasenjske povijesti, želimo uputiti našu zahvalnu molitvu za sve koji su u teškim danima tjeskobe vidali rane i brisali naše suze, osobito braniteljima koji su obustavili agresiju i izborili mir i slobodu zemlji Hrvatskoj“ poručio je mons. Puljić.

„Crkva čvrsto vjeruje kako svakom čovjeku treba siguran obiteljski dom, a narodu stabilna i sigurna domovina. Domoljublje je pozitivna odlika, krepost i vrlina. To smo naučili u školi blaženog Alojzija Stepinca i njegovog časnog nasljednika kardinala Franje Kuharića. Oni su nam govorili kako su bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublja tri uzvišene vrednote, umreženi troplet kreposti koji nas u životu i radu nadahnjuje i vodi. Kardinal Stepinac to je na sudu, 3. listopada 1946. jasno posvjedočio: Hrvatski narod plebiscitarno se izjasnio za hrvatsku državu i ja bih bio ništarija kad ne bih osjetio bilo hrvatskog naroda“ podsjetio je nadbiskup Puljić, rekavši da uz povijesni dan međunarodnog priznanja Hrvatske „molimo svetu Stošiju neka lice naše Domovine bude prožeto kršćanskim i humanim vrjednotama, koje neka se zrcale u njenim uredbama i zakonima, u kulturi i socijali. Jer, „ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“ (Ps 127, 1).

„U tom vidu, lakše nam je shvatiti zašto je naša dična zaštitnica išla na lomaču s pjesmom na usnama. Sigurno je poznavala Pavlove poticaje Kološanima neka se „zaodjenu u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost i strpljivost“ (Kol 3, 12-14). To stvara civilizaciju ljubavi, posebice ako se gladne nahrani, žedne napoji, siromaha odjene, bolesna i utamničenika pohodi, te žalosna i nevoljna utješi. To je prepoznatljivi brevijar kršćanskih vrlina prema našim bližnjima koji je i sveta Stošija poznavala i prakticirala. U svijet pun boli, žalosti i siromaštva unosila je ljubav Krista kojeg je zavoljela još od rane mladosti. Ona je izvrstan primjer i uzvišeni ures Grada i Nadbiskupije, pa joj zahvalno i s punim srcem kličemo: Popjevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu, Zadrani, častite“ rekao je nadbiskup Puljić.

„Naše trpljenje i patnja dobit će smisao ako to uspijemo umrežiti s kalvarijskom žrtvom Sina Božjega koji nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem spasio i oslobodio te utemeljio Crkvu u kojoj nastavlja po euharistiji živjeti među nama. On je među nama kao dnevna popudbina koja nam je potrebna na putovanju kroz ovu suznu dolinu. Želimo ponovno čuti ono što si rekao svojim učenicima u Dvorani Posljednje večere: Vi ste prijatelji moji! Prijateljstvo s Tobom u dobrim i lošim danima bilo nam je dosada izvorom sigurnosti. Ono neka ostane i zalogom naše budućnosti. Znamo i vjerujemo, Ti nosiš ključeve povijesti. Tvoja su vremena i vjekovi“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Na početku mise, nadbiskup Puljić u pratnji koncelebranata pomolio se pred mramornim sarkofagom u pokrajnjoj lađi zadarske katedrale u kojem su moći sv. Stošije od 9. st. Tada je zadarski biskup Donat dobio na dar moći sv. Stošije od bizantskog cara Nicefora u zahvalnosti za posredovanje mira između Istoka i Zapada, odnosno Franačkog i Bizantskog carstva. Od tada Zadrani časte sv. Stošiju osvjedočeni kroz stoljeća u njen moćni zagovor, a zadarska prvostolnica koja je prvotno bila posvećena apostolskom prvaku sv. Petru, od tada nosi naslov i posvećena je Svetoj Stošiji, ranokršćanskoj mučenici iz 4. st. koja je rodom Rimljanka, mučeništvom Srijemkinja, a čašćenjem Zadranka.

Na kraju mise, katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić u ime svih izmolio je molitvu za domovinu.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ MUZEJA 2022. Izložbe, radionice, projekcije… Donosimo program Narodnog muzeja Zadar…

Objavljeno

-

By

U Noći muzeja, u petak 28. siječnja 2022. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa palača i Gradska loža biti će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 22 sata.

Osim programa u statici, odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar dio programa predstaviti će na digitalnim platformama.

IZLOŽBE KOJE MOŽETE POSJETITI

KNEŽEVA PALAČA

Izložbe

“Opus” , izložbene dvorane u prizemlju, Lazer Rok Lumezi, doajen suvremenog hrvatskog umjetničkog nakita, predstavlja svoj opus umjetničkog nakita i male plastike s naglaskom na recentnu produkciju. Bez obzira na vrijednost materijala, glavna karakteristika Lumezijevih malih plastika je, kao i svim kiparskim djelima kroz povijest, likovni izričaj i nova vizualna vrijednost koju ovaj umjetnik postiže s nemjerljivom lakoćom. Organizator odjel NMZ Muzej grada Zadra i Lazer Rok Lumezi.

U Maloj izložbenoj dvorani može se pogledati izložba “Strip-internet našeg doba Majstori baluna”. Zašto STRIP O HAJDUKU u Zadru?! Razloga je više nego dovoljno. Naime, zadarski austrijski namjesnik u Dalmaciji bio je Niko Nardelli, a Zadar je bio glavni grad Dalmacije u vrijeme kada je Lucijan Stella (jedan od osnivača HNK Hajduk Split) 13. veljače 1911. godine predigao u Zadru pismenu registraciju kluba. Organizator NMZ i Julije Jelaska.

Performativnom izvedbom Zadarskog plesnog ansambla “Izložba kroz pokret” u Edukativnoj dvorani s početkom u 19h otvoriti će se izložba “Pulcinella; izložba kostima i maski”. Izložba je osmišljena kao priča o kazališnim kostimima i maskama povezanim s likovima Commedie dell’ arte – Komedije maski. Izdvojeni su likovi Pulcinelle, Arlecchina i njihove družbenice Colombine kao preteča svih likova komičnih sluga, sluškinja, mladića i djevojaka koje često nalazimo u kazalištu i “maškarama” danas. Koreografkinja performansa Sanja Petrovski, kustosica i autorica izložbe Marija Šarić- Ban. Organizator Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ.

“Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar” autora koncepcije Hrvoja Perice, 1. kat, stručno vodstvo kustosice Ivane Dražić s početkom u 20h.

Radionice

Radionica plesa “Plesni pokret” u atriju Kneževe palače namijenjena vrtićkim skupinama s početkom u 18h i 19h. Kroz male plesne sekvence, kreativne zadatke i igre, djeca će istraživati različite plesne tehnike. Organizator Pedagoška služba NMZ Radionica “Maske” u 19.30h u Edukativnoj dvorani. Maske se izrađuju tehnikom kaširanja i ukrašavaju bojenjem i apliciranjem dostupnog materijala (tkanina u boji, perlica, gumba i drugo). Organizator Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ

Projekcija

Brahms 2, 3 GO! – 18h Koncertna dvorana, organizator Koncertni ured Zadar
U Koncertnoj dvorani braće Bersa projicirat će se snimku izvedbe Brahmsove Druge i Treće
simfonije s Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Orkestrom ravna šef dirigent Ivan Repušić, “divni
zadarski dječak s očima u kojima se iskre i radosno vrte glazbene galaksije, izrastao u danas
najvećeg kulturnog ambasadora Hrvatske” (Jutarnji list), a u ulozi koncertmajstora je Roman
Simović, prva violina Londonskog simfonijskog orkestra.

GRADSKA LOŽA

Izložba “Znakovlje i odore iz Domovinskog rata” kolekcionara Tomislava Lonića, Narodni muzej Zadar ovom izložbom želi dati svoj prilog obilježavanju godišnjice VRO Maslenica koja je bila strateška prekretnica u oslobodilačkom Domovinskom ratu. Zanimljiv i edukativan muzejski postav koji nas vodi kroz zbivanja tijekom Domovinskog rata s naglaskom na znakovlje i odore. Izložbom se nastoji naglasiti važnost očuvanja i sakupljanja predmeta iz Domovinskog rata. Organizator odjel NMZ Muzej grada Zadra.

DIGITALNO (na mrežnim stranicama)

  • 17h – video materijal “Znakovlje i odore iz Domovinskog rata”- o izložbi govori kolekcionar Tomislav Lonić (www.nmz.hr; facebook i instagram Narodnog muzeja Zadar; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)
  • 18.00h – video materijal “ZDRAVI BILI! – MUZEJ U SLUŽBI ZDRAVLJA” u organizaciji Dokumentacijske službe NMZ. Ovo je druga Noć muzeja koja se provodi u posebnim okolnostima uslijed pandemije korona virusa stoga se tema zdravlja nametnula sama po sebi. Prisjetiti ćemo muzejske građe, izložbi i događanja koji na zoran način progovaraju o muzeju kao mjestu koje čuva, izlaže i promovira zdravstvene teme za dobrobit svoje zajednice (www.nmz.hr; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)
  • 18.30h – video materijal “Strip-internet našeg doba Majstori baluna”- o izložbi govori autor Julije Jelaska (www.nmz.hr; www.knezevahr; instagram knezeva_palaca_zadar/narodni muzej zadar; facebook Kneževe palača Zadar/Narodni muzej Zadar; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)
  • 19.30h – video materijal “Beskompromisno” u susret izložbi Ratka Petrića – Baciti istinu u lice! u organizaciji Galerije umjetnina NMZ. Ratko Petrić, (Zadar, 1941. – Zagreb, 2010.) jedan je od najintrigantnijih i najprovokativnijih hrvatskih kipara. U susret retrospektivnoj izložbi u njegovom rodnome gradu virtualno predstavljamo njegova kiparska ostvarenja iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar i javnu skulpturu postavljenu na raznim lokacijama u gradu Zadru. (www.nmz.hr; www.knezevahr; instagram knezeva_palaca_zadar/narodni muzej zadar; facebook Kneževe palača Zadar/Narodni muzej Zadar; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)
  • 20h – “Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar” live stream stručno vodstvo kustosice Ivane Dražić (instagram kneževa palača)
  • 21h – video materijal “Priprema, pozor – MAHOVINE” u organizaciji Prirodoslovnog odjela. Prirodoslovni odjel NMZ krenuo je još prošle 2021. godine u suradnju s tri srednje škole u Zadru i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu. U projektu su sudjelovale Prirodoslovno-grafička škola, Gimnazija Vladimir Nazor te Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar. (www.nmz.hr; facebook i instagram Narodnog muzeja Zadar; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

29. OBLJETNICA “MASLENICE” U subotu u Zadru posebna regulacija prometa

Objavljeno

-

By

U subotu,  22. siječnja 2022. godine povodom obilježavanja 29. VRO Maslenica uspostaviti će se posebna regulacija prometa

U sklopu posebne regulacije prometa, za vrijeme trajanja programa obilježavanja, u vremenu od 08.00 do 10.45 sati promet će se odvijati po privremenoj regulaciji i to:

Od 08.00 do 09.30 sati bit će zatvorena Ulica Franka Lisice od raskrižja s ulicama Put Kotlara i Kneza Novaka Krbavskog do raskrižja s Ulicom Miroslava i Janka Perice, promet će se preusmjeravati u ulice Put Kotlara i Kneza Novaka Krbavskog.

Od 09.50 do 10.20 sati bit će zatvorena Ulica Vlatka Mačeka od raskrižja s ulicama Šestanski prilaz i Put Kotlara prema Ulici Ante Starčevića. Promet će se iz smjera Arbanasa usmjeravati Ulicom Bregdetti prema gradskom kolodvoru, dok će se promet Ulicom Miroslava i Janka Perice (smjer istok-zapad) preusmjeravati u Ulicu Put Kotlara.

Od 09.00 do 10.45 sati bit će zatvoren promet na raskrižju ulica Dr. Franje Tuđmana i Put Stanova u Ulicu Polačišće. ( promet iz Ulice Put Stanova biti moguć lijevo i desno u Ulicu dr. Franje Tuđmana, te do ulaza u podzemnu garažu trgovačkog centra), dok će istovremeno promet ulicom Dr. Franje Tuđmana (smjer zapad – istok) biti moguć samo ravno i lijevo u Ulicu Put Stanova.

Od 10.00 do 10.45 sati bit će zatvorena Ulica Obala kneza Branimira (smjer zapad – istok) na raskrižju s Ulicom 112.Brigade i promet će se preusmjeravati u ulicu 112. Brigade dalje prema Ulici dr. Franje Tuđmana.

Od 10.00 do 10.45 sati bit će zatvoren promet na raskrižju ulica Josipa Jurja Strossmayera i bana Josipa Jelačića na način da će se promet iz Ulice Josipa Jurja Strossmayera preusmjeravati lijevo u Ulicu bana Josipa Jelačića i istovremeno promet iz Ulice bana Josipa Jelačića u desno u Ulicu Josipa Jurja Strossmayera. Policijski službenici će potrebi vršiti fizičku regulaciju prometa  na raskrižju ulica Josipa Jurja Strossmayera i Ivana Mažuranića, te na raskrižju ulica Bana Josipa Jelačića i dr. Franje Tuđmana.

Od 09.00 do 10.45 sati biti će zatvorena Ulica Petra Svačića, od Ulice Obala kneza Branimira do Ulice Polačišće.

“Savjetujemo sudionike u prometu da se u navedena vremena  u najmanjoj mogućoj mjeri koriste navedenim cestovnim pravcima i koriste alternativne pravce kretanja, te pozivamo da poštuju privremenu prometnu regulaciju, ne parkiraju na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje, kako ne bi dolazilo do ometanja ili zastoja u odvijanju motornog i pješačkog prometa, također da način vožnje prilagode uvjetima na prometnicama te postupaju prema uputama policijskih službenika koji će obavljati regulaciju prometa”, poruka je iz PU zadarske, te dodaju:

“Dana 22.01.2022. godine u 12.00 sati  i dana 01. 02. 2022. godine u 10.30 sati, za vrijeme polaganja vijenaca u Kašiću, za sav promet na 20 minuta biti će zatvorena cesta kod spomen obilježja, na ulazu u Kašić. Molimo sve sudionike u prometu za razumijevanje te savjetujemo da u navedeno vrijeme koriste alternativne pravce kretanja  po uputama policijskih službenika na terenu.

Za vrijeme održavanja hodnje Koracima nade u istinu i Memorijalnog maratona Da se ne zaboravi, u subotu policijski službenici će osiguravati kretanje sudionika te upozoravamo sve vozače koji će prometovati dionicama cesta da voze oprezno i usporeno, da poštuju privremenu regulaciju, te upute i zapovijedi policijskih službenika.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SA SVEČANE PROMOCIJE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Prvostupnici pomorstva zaplovili svjetskim morima, ali i diplomskim studijem

Objavljeno

-

By

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je održana promocija prvostupnika Pomorskog odjela, na kojoj je promovirano 28 sveučilišnih prvostupnika inženjera Brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa te 40 sveučilišnih prvostupnika inženjera Nautike i tehnologije pomorskog prometa. Prvostupnicima i prvostupnicama na uspjehu su čestitali su pročelnik Odjela doc. dr. sc. Luka Grbić, zamjenik pročelnika doc. dr. sc. Mate Barić, predstojnik Brodostrojarskog odsjeka doc. dr. sc. Ivica Glavan i predstojnica Nautičkog odsjeka doc. dr. sc. Ana Gundić.

Pročelnik Grbić zahvalio je promoventima što su odabrali ovaj težak studij, uvjeren da će mnogi od njih imati uspješnu karijeru kao strojari i kapetani brodova vrijednih i 200 milijuna dolara.

Svoj rad i razvoj ostvarivat ćete na međunarodnom tržištu, morat ćete biti svoji, drugačiji od drugih, najbolji. Ne sumnjam da ćete uspjeti u tome jer smo vam prenijeli znanja koja će vam omogućiti savladavanje najtežih izazova. Naravno, pred vama je stjecanje novih znanja na brodovima, a ja vas pozivam da zaplovite i u nove plovidbe na našem diplomskom studiju, poručio im je pročelnik Grbić.

O tome koliko su naši pomorski kadrovi cijenjeni pokazuje današnja promocija, na koju mnogi prvostupnici nisu mogli doći jer su već našli posao na svjetskim morima. Među njima su bili i najbolji studenti generacije, Antonio Dundović (Brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa) i Marin Vrkić (Nautika i tehnologija pomorskog prometa).

U sveučilišne prvostupnike/prvostupnice inženjere/inženjerke brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa promovirani su: Banović Josip, Barabaš Fredi, Beram Branko, Bošnjak Lovre, Burić Andrija, Dorkin Dino, Dundović Antonio, Jurić Antonio, Jurlina Bartol, Kevrić Ante, Knez Martin, Knežević Hrvoje, Končurat Josip, Korolija Piero, Labus Šime, Lemac Paško, Mileta Damjan, Milović Milan, Mustać Marin, Pedišić Mateo, Rizoniko Ema, Terzin Silvano, Tomljanović Antonio, Validžić Ante, Vidas Dante, Visković Nikolina, Zdrilić Filip i Zrilić Toni.

U sveučilišne prvostupnike/prvostupnice inženjere/inženjerke nautike i tehnologije pomorskog prometa promovirani su: Bajlo Michelangelo, Barić Roko, Basioli Ivan-Petar, Blaslov Lovre, Brkić Krsto, Budiša Borna, Bukvić Mario, Capić Jure, Cukrov Roko, Dunović David, Erlić Dominik, Grubić Antonio, Jadrijev Nikola, Josipović Paula, Karamarko Filip Nediljko, Keri Petar, Kovač Martina, Kršlović Leo, Liović Marko, Markežić Tome, Matković Luka, Mileta David, Miloš Mia, Morić Ivan, Pavić Mate, Perković Ivan, Pešić Antonio, Pocrnić Mateo, Predovan Mate, Predovan Roko, Ratković Marko, Skoblar Pave, Šare Ivan, Štampalija Jakov, Štrenja Karlo, Tarokić Ivan, Uglešić Fran, Vidov Joško, Vrkić Marin i Vrkić Romeo.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu