Connect with us

Sport

(KOLUMNA) Petra Perović: Vježbe s rekvizitom za mobilnost torakalne kralježnice i jačanje mišića

Objavljeno

-

foto: Žeminea Čotrić

Piše: Petra Perović

U blagdanskom i božićnom duhu odlučila sam se za posebne vježbe sa rekvizitom, odnosno trakom. Kako vratiti mobilnost torakalnom dijelu kralježnice ili ojačati mišiće uz pomoć trake predstavit ću kroz tri vježbe. Ukoliko nemate kod sebe potreban rekvizit, možete se poslužiti velikim ručnikom ili s nečim što mislite da će poslužiti. Ne zaboravite sve ove vježbe odraditi kroz veliki osmijeh, posebno u ovo božićno vrijeme jer radost je mjerna jedinica uspjeha.

1. Vježba   

Veslanje u sjedećem položaju.

Sjedite s nogama ispruženim ispred sebe. Traku zakačite za stopala, ruke su ispružene te se nalaze u vanjskoj rotaciji. Radite udah a na izdah jedna ruka radi unutarnju rotaciju ramena a druga vanjsku i povlači se uz tijelo. Naglasak ovo vježbe su unutarnja i vanjska rotacija ramenog pojasa te isto tako pomicanje torakalnog dijela kralježnice. Vježbu napravite 20 puta brojeći naizmjenično pokrete po 3 serije.

2. Vježba   

Pokret deadlift

U uspravnom ste položaju a traku zakačenu za stopala provučete preko glave. Radimo pokret deadlifa. Prije samog pokreta obratite pažnju na svoj posturalni položaj odnosno pazite na položaj zdjelice i trupa. Napravite udah i na izdah se spuštajte u pretklon radeći pokret iz kuka. Gurajte kukove prema nazad a prsa prema podu. Koljena savijte do 15 stupnjeva te pokret izvodite što sporije i kontrolirano. Vježbu odradite 10 puta po 4 serije.

3. Vježba   

Split čučanj sa T rotacijom

Nalazite se u uspravnom položaju sa iskoračenom nogom unazad. Traka je u rukama ispred vas sa ispruženim laktovima. Na udah se spuštate u duboki iskorak te rotirate odnosno razvlačite traku u smjeru stražnje noge. Uvijek pogledom pratite ruku jer tako dobijate i na mobilnosti vrata. Pazite da su ruke i prilikom rotacije ravne odnosno da nema savijanja u laktovima. Vježbu na svakoj strani napravite 8 puta po 4 serije.

Želim vam od srca čestitati Božić i prije ljubavi i radosti poželjeti ono najbitnije a to je zdravlje. Provedite blagdane sa svojim najdražima i budite zahvalni na svemu što imate u ovom vremenu. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Sport

OD 6. DO 10. LISTOPADA Na Višnjiku Svjetsko veteransko mačevalačko prvenstvo!

Objavljeno

-

By

Na Svjetskom veteranskom mačevalačkom prvenstvu u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku sudjelovat će 850 natjecateljica i natjecatelja iz 48 zemalja, sa svih kontinenata!

Prvenstvo će se održati od četvrtka, 6. listopada, do srijede, 12. listopada 2022. Na programu su discipline mačfloret i sablja u ženskoj i u muškoj konkurenciji.

– Mi smo oduševljeni što smo domaćin ovom velikom događaju, posebno što se veterani nisu natjecali skoro tri godine zbog posljedica koronavirusa. Iz tog razloga ovo je natjecanje posebno za sve u mačevalačkoj zajednici i sretni smo što će se turnir održati u prelijepom Zadru. Sigurni smo da će svi nakon ovog događaja biti ispunjeni energijom, odnijeti kući divna sjećanja i dugo pamtiti natjecanje – kaže Antonio Trcin, predsjednik Hrvatskoga mačevalačkoga saveza.

U srijedu, 5. listopada okupit će se sudionici, natjecatelji i službene osobe,a odmah će se održati i službeni sastanci, pregled oružja i opreme. Prvi natjecateljski dan, u četvrtak, 6. listopada, program će u 9 sati početi veterani u disciplini sablja, u C kategoriji.
Također u četvrtak, 6. listopada, u 16 sati bit će održano i svečano otvaranje turnira.

Zadnji dan natjecanja, 12. listopada, na programu su nadmetanja u disciplini mač, ekipno i momčadski.

Sva natjecanja održavat će se u glavnoj dvorani u u pomoćnim dvoranama 1 i 2, a svakoga dana program će počinjati u 9 sati.

 
Nastavi čitati

Sport

(FOTOGALERIJA) 9. ZADARHALF ISPUNIO SVA OČEKIVANJA Andrej Vištica, hrvatski Ironman rekorder, pobjednik je srednje dugog triatlona u Falkensteiner Resortu Punta Skala!

Objavljeno

-

By

Fotografije: Borna Subota i Karlo Vukić

Red kiše, red sunca, red vjetra… bila je to više nego izazovna utrka s mnogo adrenalina i nevjerojatnih pomicanja granica triatlonaca i akvatlonaca. Ova vrhunska sportska atrakcija s ciljem ispred Fortis Cluba u Falkensteiner Resortu Punta Skala nedaleko od Zadra, uključivala je plivanje na 1900 metara, vožnju bicikla 90 kilometara i trčanje 21.2 kilometara.

Ovogodišnji pobjednici su Andrej Vištica, hrvatski Ironman rekorder s odličnih 3:53:27 i slovenska triatlonka Simona Dolinar Majdič s 4:45:12.

”Bilo je izazovno, vjetar, kiša, ali uvijek je lijepo doći prvi. Ova utrka je svake godine sve bolja i uvijek mi se drago vratiti u Punta Skalu”, rekao je Andrej Vištica.

Poznati televizijski novinar i voditelj Ognjen Golubić u triatlon se zaljubio tijekom lockdowna. Zadarhalf mu je četvrta službena utrka.

”Baš sam razmišljao dok sam trčao, što li je meni ovo trebalo? Sve bih ponovio iz početka i svakome preporučio da proba ovaj izazov”, izjavio je Ognjen Golubić.

Ne devetom Zadarhalfu sudjelovalo je više od 370 profesionalnih sportaša i amatera iz čak 20 zemalja, među njima i predstavnici dalekih Solomonskih otoka i Australije, a organizacija je bila iznad svih očekivanja.

”Sve su utrke do sada bile spektakl. Kako rasteš s organizacijom, tako možeš više podnijeti, svaki problem na koji smo naletjeli bez problema smo i riješili. Već krećemo u pripremu desetog, jubilarnog Zadarhalfa i cilj nam je da organizacijski bude još jači i bolji”, zaključio je Zlatko Parać, direktor utrke.

 
Nastavi čitati

Sport

SPORTSKI VIKEND NA VIŠNJIKU: Ritmička gimnastika, košarka…

Objavljeno

-

By

Petak, 30. rujna 2022.
KOŠARKA – Zadar – SC Derby, ABA liga; Dvorana Krešimira Ćosića u 18 sati.

Subota, 1. listopada 2022.
RITMIČKA GIMNASTIKA – Sirena Kup 2022.; Dvorana Krešimira Ćosića od 9 sati.
NOGOMET – Papaline: Zadarnova – Zadarnova II u 8; mlađi pioniri: Zadarnova – Croatia (S) u 9 i Arbanasi – Zmaj u 11; pioniri: Arbanasi – Zmaj u 12, 30 i Zadar – Gorica u 14; kadeti: Zadar – Gorica u 15, 30; seniorke: Donat – Viktorija u 17, 45 sati.

Nedjelja, 2. listopada 2022.
RITMIČKA GIMNASTIKA – Sirena Kup 2022.; Dvorana Krešimira Ćosića od 11 sati.
NOGOMET – Tići: Zadarnova III – Zadarnova II u 8, 15 i Zadarnova – Sv. Mihovil u 9, 15; mlađi pioniri: Zara – Zlatna luka u 10, 15; kadeti i juniori: Arbanasi – Primorac u 11, 30 i u 13 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu