Connect with us

Sport

(KOLUMNA) Petra Perović: Vježbe s rekvizitom za mobilnost torakalne kralježnice i jačanje mišića

Objavljeno

-

foto: Žeminea Čotrić

Piše: Petra Perović

U blagdanskom i božićnom duhu odlučila sam se za posebne vježbe sa rekvizitom, odnosno trakom. Kako vratiti mobilnost torakalnom dijelu kralježnice ili ojačati mišiće uz pomoć trake predstavit ću kroz tri vježbe. Ukoliko nemate kod sebe potreban rekvizit, možete se poslužiti velikim ručnikom ili s nečim što mislite da će poslužiti. Ne zaboravite sve ove vježbe odraditi kroz veliki osmijeh, posebno u ovo božićno vrijeme jer radost je mjerna jedinica uspjeha.

1. Vježba   

Veslanje u sjedećem položaju.

Sjedite s nogama ispruženim ispred sebe. Traku zakačite za stopala, ruke su ispružene te se nalaze u vanjskoj rotaciji. Radite udah a na izdah jedna ruka radi unutarnju rotaciju ramena a druga vanjsku i povlači se uz tijelo. Naglasak ovo vježbe su unutarnja i vanjska rotacija ramenog pojasa te isto tako pomicanje torakalnog dijela kralježnice. Vježbu napravite 20 puta brojeći naizmjenično pokrete po 3 serije.

2. Vježba   

Pokret deadlift

U uspravnom ste položaju a traku zakačenu za stopala provučete preko glave. Radimo pokret deadlifa. Prije samog pokreta obratite pažnju na svoj posturalni položaj odnosno pazite na položaj zdjelice i trupa. Napravite udah i na izdah se spuštajte u pretklon radeći pokret iz kuka. Gurajte kukove prema nazad a prsa prema podu. Koljena savijte do 15 stupnjeva te pokret izvodite što sporije i kontrolirano. Vježbu odradite 10 puta po 4 serije.

3. Vježba   

Split čučanj sa T rotacijom

Nalazite se u uspravnom položaju sa iskoračenom nogom unazad. Traka je u rukama ispred vas sa ispruženim laktovima. Na udah se spuštate u duboki iskorak te rotirate odnosno razvlačite traku u smjeru stražnje noge. Uvijek pogledom pratite ruku jer tako dobijate i na mobilnosti vrata. Pazite da su ruke i prilikom rotacije ravne odnosno da nema savijanja u laktovima. Vježbu na svakoj strani napravite 8 puta po 4 serije.

Želim vam od srca čestitati Božić i prije ljubavi i radosti poželjeti ono najbitnije a to je zdravlje. Provedite blagdane sa svojim najdražima i budite zahvalni na svemu što imate u ovom vremenu. 

 

Sport

(FOTO) SJAJNE VIJESTI SA IBFF UNIVERSE U ITALIJI: Vanja Tokić ponovno se okitila zlatom!

Objavljeno

-

By

Sjajne vijesti stižu iz Taranta u Italiji! Zadranka Vanja Tokić ponovno se okitila zlatom u kategoriji PRO BIKINI na IBFF Universe natjecanju u ovom gradu na jugu Italije!

Sjajan je to uspjeh naše fitness kraljice nakon što je prošlog vikenda u Budimpešti obranila naslov europske PRO prvakinje!

” Kao i uvijek sretna sam kao da sam prvi puta osvojila prvo mjesto, medalju i pobjednički pehar! Dalek je put bio do Taranta, putovali smo više od 30 sati, isto toliko nismo spavali, a natjecanje se danas održalo na otvorenom uz visoku temperaturu zraka i jako teške uvijete. Al sa zlatom oko vrata i pobjedničkim peharom vrlo brzo zaboraviš sve muke, to je sada iza nas”- rekla je Vanja.

Ovo natjecanje, čak drugo u dva tjedna u ovome gradu, bilo je izuzetno posjećeno, a uz ostale zemlje bilo je natjecatelja i iz Južne Afrike.

Nakon kraćeg odmora Vanju čekaju pripreme za još jedno natjecanje- Balkansko prvenstvo u body buildingu koje će se u organizaciji IBFF, najpoznatije svjetske federacije  u ovom sportu,održati 17.6. u Konjicu u BIH.

 
Nastavi čitati

Sport

SABUNing / Jedinstvena sportsko-rekreativna zabava uz more, sunce i sabun. Prijavite se!

Objavljeno

-

By

Za 10. lipnja najavljena je jedinstvena sportsko-rekreativna zabava u sklopu manifestacije Privlaka Run 2023. Prvi SABUNing! Šest kilometara zabave uz more, sunce i sabun…

Osim SABUNing-a, tu je i utrka na 5km te utrke za djecu!

Prijavite se na vrijeme i odaberite – Privlaku!

Prijava: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2009

Dužina staze: 6 km

Trči se uz pjeskovitu obalu prema Virskom mostu. Ovisno o plimi, staza djelom može ići i kroz more, pjeskovitom plažom a na dijelovima i kroz škrape.

Obavezna je oprema za trčanje – tenisice.

Staza je srednje zahtjevnosti za trčanje.

 
Nastavi čitati

Sport

DAN DRŽAVNOSTI / Na Višnjiku u utorak četvrta “Petica za Domovinu”

Objavljeno

-

By

U utorak 30. svibnja će se, povodom Dana državnosti, kod dvorane Krešimir Ćosić u Sportskom centru Višnjik održati 4. tradicionalna atletska utrka pod nazivom Petica za Domovinu.

Utrka se trči u čast Domovine i konstituiranja prvog višestranačkog Sabora Republike Hrvatske 1990. godine, a organiziraju je AK Alojzije Stepinac i Klub atletskih veterana Zadar.

– Podršku u organizaciji pružili su nam Grad Zadar i Zadarska županija. Očekujemo pedesetak trkača iz svih dijelova Hrvatske u svim dobnim skupinama. Na ovaj način želimo se prisjetiti dana osnutka Sabora Republike Hrvatske i to upravo na 33. godišnjicu njegova konstituiranja. Dragim gostima želimo dobrodošlicu u Zadar i uspješnu utrku, rekao je prvi čovjek AK Alojzije Stepinac Slobodan Miolović.

Preuzimanje startnih brojeva započinje u 8 sati, start utrke je u 10 sati, a trči se dionica od 5 km po certificiranoj stazi i to u osam starosnih kategorija kod muškaraca te sedam kod žena. Najmlađa kategorija je ona koja obuhvaća trkače od 12 do 15 godina dok je najstarija kod muškaraca 70+, a kod žena 60+.

Po troje prvoplasiranih u sveukupnoj kategoriji osvaja pehare, dok će medalje dobiti najbolje trojke po kategorijama. Svi sudionici koji istrče utrku osvajaju medalje za sudjelovanje i majice. Za sve sudionike osigurane su svlačionice, tuševi, okrjepa na startu i cilju te ručak nakon utrke.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu