Connect with us

Sport

(KOLUMNA) Petra Perović: Vježbe s rekvizitom za mobilnost torakalne kralježnice i jačanje mišića

Objavljeno

-

foto: Žeminea Čotrić

Piše: Petra Perović

U blagdanskom i božićnom duhu odlučila sam se za posebne vježbe sa rekvizitom, odnosno trakom. Kako vratiti mobilnost torakalnom dijelu kralježnice ili ojačati mišiće uz pomoć trake predstavit ću kroz tri vježbe. Ukoliko nemate kod sebe potreban rekvizit, možete se poslužiti velikim ručnikom ili s nečim što mislite da će poslužiti. Ne zaboravite sve ove vježbe odraditi kroz veliki osmijeh, posebno u ovo božićno vrijeme jer radost je mjerna jedinica uspjeha.

1. Vježba   

Veslanje u sjedećem položaju.

Sjedite s nogama ispruženim ispred sebe. Traku zakačite za stopala, ruke su ispružene te se nalaze u vanjskoj rotaciji. Radite udah a na izdah jedna ruka radi unutarnju rotaciju ramena a druga vanjsku i povlači se uz tijelo. Naglasak ovo vježbe su unutarnja i vanjska rotacija ramenog pojasa te isto tako pomicanje torakalnog dijela kralježnice. Vježbu napravite 20 puta brojeći naizmjenično pokrete po 3 serije.

2. Vježba   

Pokret deadlift

U uspravnom ste položaju a traku zakačenu za stopala provučete preko glave. Radimo pokret deadlifa. Prije samog pokreta obratite pažnju na svoj posturalni položaj odnosno pazite na položaj zdjelice i trupa. Napravite udah i na izdah se spuštajte u pretklon radeći pokret iz kuka. Gurajte kukove prema nazad a prsa prema podu. Koljena savijte do 15 stupnjeva te pokret izvodite što sporije i kontrolirano. Vježbu odradite 10 puta po 4 serije.

3. Vježba   

Split čučanj sa T rotacijom

Nalazite se u uspravnom položaju sa iskoračenom nogom unazad. Traka je u rukama ispred vas sa ispruženim laktovima. Na udah se spuštate u duboki iskorak te rotirate odnosno razvlačite traku u smjeru stražnje noge. Uvijek pogledom pratite ruku jer tako dobijate i na mobilnosti vrata. Pazite da su ruke i prilikom rotacije ravne odnosno da nema savijanja u laktovima. Vježbu na svakoj strani napravite 8 puta po 4 serije.

Želim vam od srca čestitati Božić i prije ljubavi i radosti poželjeti ono najbitnije a to je zdravlje. Provedite blagdane sa svojim najdražima i budite zahvalni na svemu što imate u ovom vremenu. 

 

Sport

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Informacije kupcima ulaznica za utakmice KK Zadar

Objavljeno

-

By

Temeljem zahtjeva Košarkaškoga kluba Zadar za sezonu 2021/22, uslugu prodaje ulaznica, kao tehnički servis, za sve utakmice seniorske momčadi pružat će Športski centar Višnjik.

Ulaznice će se moći kupiti na blagajni ŠC-a Višnjik, ali i on line – preko servisa Croatia Tickets.

Športski centar Višnjik upućuje sve kupce ulaznica da radi izbjegavanja gužve i možebitnog nepotrebnog čekanja pred blagajnama (i zaštite svoga i tuđega zdravlja u pandemijskim okolnostima!), svoje ulaznice na jednostavan i uvijek dostupan način nabave online.

Prema utvrđenim uvjetima prilikom kupovine ulaznica svaki je kupac dužan dati sljedeće podatke: ime i prezime, adresu, e-adresu i kontaktni broj mobitela.

Blagajna će za susret 17. kola ABA lige između Zadra i Krke biti otvorena na dan utakmice u petak 21. siječnja od 10 sati, a početak dvoboja najavljen je u 18 sati.

Izvor: ŠC Višnjik

 
Nastavi čitati

Sport

“DA SE NE ZABORAVI” U subotu 18. Memorijalna atletska utrka Maslenica – Novigrad

Objavljeno

-

By

Pod pokroviteljstvom predsjednika republike Hrvatske Zorana Milanovića, zadarskog župana Božidara Longina,  načelnika općina Jasenice Stipe Vulić, Posedarja Ivice Klanca, Starigrada Krste Ramića  i Novigrada Jose Klapana, a povodom dana proslave 29. godišnjice vojno redarstvene akcije Maslenica u subotu se održava 18. tradicionalna atletska utrka od Maslenice preko Posedarja, Podgradine, Paljuva do Novigrada pod nazivom “DA SE NE ZABORAVI”, u dužini od 21.1 km.

Ovogodišnja atletska utrka boduje se za 1. Hrvatsku atletsku cestovnu ligu i s njom počinje atletska sezona 2022. 

Za utrku je prijavljeno 120  atletičara iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine:  Pule, Poreča, Lošinja, Zadra, Zagreba, Splita, Šibenika, Solina, Dubrovnika, Gospića, Čakovca,  Metkovića, Tomislavgrada, Gruda i Bihaća.  

Prije samog početka utrke, uz epidemiološke mjere, na spomen križu na Masleničkom mostu organizatori utrke Hrvatski atletski klub Sveti Ante, Klub atletskih veterana Zadar  i udruga branitelja MUP-ZNG 1990-1991 sa svim sudionicima zapalit će svijeće i odati počast svim poginulima u Domovinskom ratu, a posebno poginulima u akciji Maslenica.

Predsjednik udruge dragovoljaca MUP-ZNG 90-91 Tomislav Božić poručuje mladim sportašima rekreativcima braniteljima:

“Dragi sportaši branitelji, vi ste promicatelji domovine u miru, a dali ste i velik doprinos u obrani domovine. Samo spremni i čvrsti ljudi mogu braniti svoj dom i domovinu. Velik broj vaših očeva  sudjelovao je u obrani domovine, mnogi od njih su položili živote braneći domovinu na čemu im se zahvaljujemo i stalno ih se prisjećamo i njima u čast danas trčimo ovu utrku najljepšim dijelovima lijepe naše koju je velikosrpski agresor želio prisvojiti sebi ali zahvaljujući hrabrosti hrvatskih vojnika, to im nije uspjelo. Unaprijed  pozdravljam Anđelka Kecmana iz Pule koji tradicionalno trči svake godine utrku  za svog pok. oca koji je stradao u akciji Maslenica.” 

– Radostan sam da je ova utrka postala i dio kalendara događanja Hrvatskog atletskog saveza za 2022. godinu i prva je službena ovogodišnja  utrka, na čemu zahvaljujemo Hrvatskom atletskom savezu, predsjedniku Ivanu Veštiću i upravnom odboru saveza, zaključio je Antonio  Mijolović, predsjednik Kluba, ispred organizacijskog odbora utrke.

 
Nastavi čitati

Sport

PK JADERA Josip Gregov dobio priznanje Glas Zadra

Objavljeno

-

By

15.01.2022. održana je svečana dodjela priznanja najboljim sportašima i sportskim kolektivima u 2021. godini.

28. godinu za redom Zadarski list proglašava najbolje sportaše u Zadarskoj županiji, a među nominiranim sportašima bio je i paraplivač PK Jadere Josip Gregov koji je dobio priznanje Glas Zadra.

Glas Zadra je priznanje čitatelja koji su preko kupona slali glasove za jednog od nominiranih kandidata u svim kategorijama.

Josip Gregov (2000) je član Jadere od 2010. godine, a na natjecanja je krenuo 2018. godine te je već na prvom natjecanju doplivao do prvih mjesta u svim disciplinama.

Josip nastupa u klasi S7, a do sada je nastupio na 10 natjecanja i okitio se sa 43 medalje (27 x zlato, 13 x srebro, 3 x bronca).

Na državnim prvenstvima je doplivao do 17 medalja od čega je 6 titula državnog prvaka, 9 titula viceprvaka i 2 brončane medalje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu