Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IN MEMORIAM Tomislav Marijan Bilosnić: “Ode Ivo među svjetlost kozmičkih boja”

Objavljeno

-

Piše: Tomislav Marijan Bilosnić

Među svjetlost kozmičkih boja otputovao je Ivo Govorčin Picasso (12. rujna 1935. – 24. studenoga 2021.). Gore ga već s pripremljenim kartama za briškulu i trešete čeka prijatelj, lutkarski mag Zvonko Festini, koji mu je i nadjenuo nadimak slavnog španjolsko-francuskoga slikara Pabla. Bilo je to još 1958. godine kad je Govorčin izbačen s Filozofskog fakulteta u Zadru zbog „neprimjerenog i opscenog“ plakata kojega je izradio za brucošijadu. S Ivom odlazi i posljednji duh zadarske kulture druge polovice prošloga stoljeća, jedan od onih koji su iz pepela stvarali Zadar Grad. Ostaje samo njegov Grb Svetog Krševana.

Zadar (i rodni Mali Iž) izgubio je još jednog velikog čovjeka. Slikara, profesora, lovca, tv snimatelja, nenametljivog a čvrstog čovjeka s mnogo interesa, zvanja i znanja, poznatog na više strana svijeta. O svemu sam s njim vodio duge razgovore, neke i objavio.

Kao čovjek pripadao je životu društva. Imao je svoj stav, a slušao je što i drugi govore. Takav je bio i kao predsjednik HDLU-a Zadar u dva mandata. U slikarstvu se držao francuske škole, koja nas uči da je slika svečanost za oči, kako je govorio i ekselencija Ante Brkan. Njegove slike bile su oko zagledano u dúgu na nebu. Kao učitelj poticao je osobnu slobodu, a učenike je naučio i ono što mu ni samome nije bilo jasno. Dostojan imena učitelja. Strast za slikarstvo prenio je u strast za tv sliku. Gledao sam ga kako snima stradale Škabrnjane u Domovinskom ratu, nije snimao njihovo masakrirano tijelo, kameru je spuštao toliko nismo da je klecao i dizao je toliko visoko da sam mislio kako će nestati u oblacima koji su tog dana suzili nad Zadarskom bolnicom – htio je snimiti dušu ljudi ubijenih na pravdi Boga i obiteljskom pragu.

I lov je bio njegovo duhovno traganje. Miris prirode, boje i otisci zvijeri, značilo je slijediti hodočasni znak krijeposti. Tako je postao međunarodni kinološki sudac.

Ode Ivo nenadano, kao što bi se pojavljivao na ulicama Zadra. “Ma, je li!? – čujem ga kako mi govori, gledajući me sa svojim velikim plavim očima. Plavim kao nebo nad otokom Ižom i more oko njega. Nebo i more zametak besmrtnoga.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST IZ ZADARSKOG VODOVODA: U srijedu bez vode dio Tuđmanove, Polačišće, Zrinsko-frankopanska… Cijela Relja u problemu

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja radova tvrtke Lavčević d.o.o. prema projektu rekonstrukcije ul.Dr.Franje Tuđmana, dana 26.01.2022.godine (srijeda) u vremenu od 08:00 do 15:00 h bez vode biti će potrošači u ul.:

  • Dr. Franje Tuđmana od k.br.11 do k.br.15
  • Polačišće
  • Petra Svačića
  • Glagoljaška
  • Zrinsko Frankopanska
  • Trg kneza Višeslava  

Također se obavještavaju potrošači na gradskom području Relja, da može doći do otežane vodoopskrbe u navedenom vremeneskom periodu.

Tijekom radova cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Polačišće kod k.br.9.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZA PRAVOVREMENO OTKRIVANJE BOLESTI U Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu

Objavljeno

-

By

“S neskrivenim zadovoljstvom obavještavamo Vas kako je u Općoj bolnici Zadar otvoren Centar za preventivnu medicinu”, priopćeno je danas iz OB.

U nastavku prenosimo cijelo priopćenje iz zadarske Bolnice:

“Benefiti ovakvog Centra za područje naše Županije pa i šire od toga nemjerljivi su u svakodnevnom nastojanju svih nas u pravodobnom prepoznavanju i otkrivanju bolesti koje onda osigurava i uspješnije liječenje koje dovodi do produljene i poboljšane kvalitete života, očuvane radne sposobnosti pojedinaca i zajednice, te smanjenja ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Centar za preventivnu medicinu Opće bolnice Zadar smješten je na 2. katu Poliklinike Zadar gdje je u ugodnom ambijentu uz suvremenu medicinsku opremu i vodeće stručnjake pojedine medicinske djelatnosti moguće obaviti preventivni sistematski pregled.

Opća bolnica Zadar dugi niz godina obavlja sistematske preglede i sudjeluje u Nacionalnim preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka pluća, raka vrata maternice i raka debelog crijeva te je uključena u provedbu Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Tijekom 2021. godine usprkos pandemiji SARS CoV-2  virusa i epidemiološkim mjerama obavilo se preko 3000 sistematskih pregleda.

Preseljenjem u nove prostorije na Poliklinici stvoreni su uvjeti za proširenje kapaciteta i obavljanje većeg broja usluga. Iz navedenih razloga u ponudi su novi paketi usluga koje mogu ugovoriti i fizičke osobe, što dosad nije bilo moguće upravo zbog ograničenih kapaciteta.

Ovisno o potrebama i interesu žitelja naše županije plan je proširivati ponudu usluga za koje postoje slobodni kapaciteti. Ukupan prihod ostvaren od ove djelatnosti bit će isključivo namjenski utrošen za poboljšanje uvjeta za smještaj i liječenje naših pacijenata.

Više informacija o paketima usluga, cijenama, naručivanju, radnom vremenu dostupno je na službenoj web stranici Centra za preventivnu medicinu.”

www.cpm.bolnica-zadar.hr

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BUTKOVIĆ SA DUKIĆEM I LONGINOM Stotine milijuna kuna vrijedni infrastrukturni projekti za Zadar

Objavljeno

-

By

Foto: Božidar Kolega / Radio Zadar

Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković sastao se danas sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem. Tema sastanka bili su prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji.  

– U tijeku su izmjene i dopune prostornog plana Zadarske županije kojima su definirani prioriteti cestovnih i željezničkih pravaca u županiji kao i pomorskog i zračnog prometa. Osnovni cestovni prioritet je spoj grada Zadra sa spojem na autocestu Zadar 1, istaknuo je nakon sastanka ministar Butković

Razgovaralo se i o izmještanju ceste DC-306 kojim bi se rasteretio promet u zapadnom dijelu Zadra, cesta kojom u ljetnim mjesecima prođe preko 15 tisuća vozila dnevno.

Što se tiče lučke infrastrukture, radovi na rivi u Zadru uz luku u Tkonu i Luke Sali veliki su projekti koji se izvode uz pomoć europskog novca rekao je Butković.

Nakon godina pravnih borbi država će ući u posjed marine Zadar. Izjavio je to danas u Zadru ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković odgovorivši i što će biti s trenutačnim objavljenim natječajem za koncesiju marine Zadar.

Izvor: Radio Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu