Connect with us

Sport

(KOLUMNA) Petra Perović: Vježbe za istezanje fascija mišića

Objavljeno

-

Poznat vam je osjećaj kad se ustanete sa stolice pa vam treba neko vrijeme da vam prođe lagano zatezanje prepona ili kukova, idete dohvatiti nešto pa vas prati osjećaj ukočenosti u lopaticama i ramenima? Danas predstavljam vježbe koje služe za istezanje fascija mišića.

Ukratko ću vam reći nešto o fascijama…

Tanka ovojnica koja prožima cijelo naše tijelo. Razne traume, operacije i neaktivnosti dovodi do imobilizacije koja smanjuje kliznost fascija te smatramo da je to odgovor za smanjenje pokreta u zglobovima. Iskoristite 15 do 20 minuta u danu, naučite pokrete miofascijalnog istezanja i nek vaše tijelo prodiše.

1. vježba PSOAS 

Za one koje ne znaju psoas je jedan od mišića koji povezuje lumbalnu kralježnicu i zdjelicu s bedrenom kosti. Često se možemo uhvatiti kako sjedimo prekriženih nogu. Upravo na takav način možemo “skratit” mišić i samim tim i opseg pokreta.

Stojimo u klečećem položaju s iskoračenom jednom nogom naprijed. Veliki naglasak je na trupu. Držimo cijelu posturu ravnu, trbuh je uvijek u aktivaciji pogotovo prilikom disanja, zdjelica je blago podvučena. Suprotnom rukom hvatamo stopalo od suprotne noge lagano je povlačeći prema stražnjici. Cijelo vrijeme pazimo da je gornji dio tijela bez velikog pretklona odnosno naginjanja naprijed. Položaj zadržimo 10 sekundi i isto ponovimo sa suprotnom stranom do 5 ponavljanja.

2. vježba RAMENI POJAS

Istežemo veliku skupinu mišića, odnosno mišiće koji se nalaze u ramenom pojasu, lopaticama te torakalnom dijelu.

Zauzimamo četveronoški položaj, desna ruka prolazi lijevu podlakticu ,radimo udah i na izdah pokušamo maksimalno koliko možemo ispružiti desnu ruku naprijed. Slobodno blago savijte lijevu ruku te i nju lagano gurnite naprijed u fazu istezanja. Ponovite isto i s drugom rukom. Zadržite položaj do 5 sekundi sa svakom stranom do 3 ponavljanja.

3. vježba  KVADRICEPS

Ležimo na trbuhu ispruženih ruku prema naprijed. Glava odnosno lice je na podu. Hvatamo lijevom rukom desno stopalo i vučemo prema stražnjici odvajajući bedru od poda koliko je moguće. U ovoj vježbi pazimo na lumbalni dio kralježnice kojeg ne želimo istegnuti a isto tako leđa trebaju biti bez znatnog uvijanja, zato pokret izvodimo lagano te se fokusiramo na istezanje kvadricepsa.

Položaj zadržite do 5 sekundi i ponovite svaku stranu do 4 puta.

 

Sport

FOTOGALERIJA / Zimske plivačke pripreme PK Jadera

Objavljeno

-

By

Od 09.02. do 14.02.2024. plivači PK Jadere su bili za zimskim pripremama u Sarajevu, BIH.

Pod vodstvom trenera Marijan Čuline, prof. i trenerice Natalije Renée Vittori na pripreme je otišlo 16 natjecatelja: Dora Babić, Matej Brkić, Luka Čulina, Antonio Dobrić, Andrija Kačanić, Stipe Kasun, Gašpar Krstić, Noa Miočić, Mate Molnar, Adrian Pavić, Leona Rakvin, Erika Sommer Bem, Jelena Šimunac, Cvita Vlatković, Jakov Vučenović, Vito Vukoša.

U jutarnjim terminima ekipa je imala treninge u 50m bazenu dok su se popodnevni održavali u 25m bazenu, a u međuvremenu suhi treninzi su odrađeni u dvorani.

Ekipa je posjetila i Sunnyland čija je glavna atrakcija Alpine Coaster koji funkcionira  na principu gravitacije i može dostići brzinu i do 40 km/h

 
Nastavi čitati

Sport

SPORTSKI VIKEND / Na Višnjiku u subotu i nedjelju košarka, plivanje, vaterpolo…

Objavljeno

-

By

Subota, 17. veljače 2024.
PLIVANJE – Državno prvenstvo za kadetkinje i za kadete, početak u 14 sati.
VATERPOLO – Hrvatsko seniorsko prvenstvo: Zadar 1952 – Primorje u 19 sati
Napomena: U subotu, 17. veljače bazen neće građanima biti dostupan od 12, 30 sati do 21 sat.
KOŠARKA U KOLICIMA – Četvrto kolo Prve lige, pomoćna dvorana 3 od 9 do 15 sati.
KOŠARKA – Prva seniorska liga: Jazine Arbanasi – Podstrana, pomoćna dvorana 3 u 16, 15 sati; Hrvatska liga U 17: Opus Puntamika – ABC, pomoćna dvorana 3 u 18 sati.
ODBOJKA – Treća liga seniorke: Zadar – Knin, pomoćna dvorana 4 u 12, 30; Međužupanijska liga ml. kadeta: Zadar – Knin, pomoćna dvorana 4 u 12, 30; Superliga seniora: Zadar – Marsonija, pomoćna dvorana 4 u 15, 30;

Nedjelja, 18. veljače 2024.
PLIVANJE – Državno prvenstvo za kadetkinje i za kadete, prvi dio u 9, 30, a drugi dio u 15, 30 sati.
Napomena: Bazen građanima neće biti dostupan od 8 do 12, 30 sati i od 14 do 19 sati.
ODBOJKA –Treća liga seniorke: Donat – Šibenik, pomoćna dvorana 4 u 10 sati.
KOŠARKA – Prva liga seniorke: Zadar – Gospić, pomoćna dvorana 3 u 15; A 2 seniorska liga: Opus Puntamika – Diadora, pomoćna dvorana 3 u 17, 30 sati.

 
Nastavi čitati

Sport

GRAĐANIMA OGRANIČENO KORIŠTENJE BAZENA! / Ovog vikenda na Višnjiku hrvatsko plivačko prvenstvo za kadetkinje i kadete

Objavljeno

-

By

Športskom centru Višnjik održat će se u subotu i u nedjelju, 17. i 18. veljače 2024., hrvatsko plivačko prvenstvo za kadetkinje i za kadete.

Hrvatski plivački savez zaprimio je prijave iz 40 klubova, a nastupit će u nizu disciplina sve najbolje kadetkinje i najbolji kadeti.

Prvoga dana, u subotu, natjecanje će početi u 14 sati. U nedjelju, pak, jutarnji će program početi u 9, 30, a poslijepodnevni u 15, 30 sati.

Popis prijava možete vidjeti ovdje.

Napomena: U subotu, 17. veljače bazen neće građanima biti dostupan od 12, 30 sati do 21 sat. U nedjelju, 18. veljače 2024. bazen građanima neće biti dostupan od 8 do 12, 30 sati i od 14 do 19 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu