Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT “KVARTipo!” Odličan odaziv! Građani poslali 771 prijedlog malih komunalnih akcija

Objavljeno

-

„Prezadovoljni smo odazivom građana u prvoj godini. Pokazali su da se žele uključiti, da žele urediti svoje kvartove i mista i, što je jednako važno, da žele sami birati kako se javni novac troši“, poručio je gradonačelnik Dukić

Građanke i građani Zadra poslali su ukupno 771 prijedlog malih komunalnih akcija u sklopu projekta „KVARTipo!“. Radi se o inicijativi koju je Grad Zadar prvi put pokrenuo ove godine, a koja izravno uključuje stanovništvo u kreiranje gradskog proračuna na način da sami prvo predlože, a onda i izaberu prioritete za svoje kvartove. Ukupan budžet cjelokupnog projekta iznosi četiri milijuna kuna, a za mjesne odbore na raspolaganju je od 300.000 kn za najveće pa do 30.000 kn za najmanje mjesne odbore.

Dva tjedna tijekom listopada trajalo je zaprimanje prijedloga građana. U tom razdoblju, čak 511 ideja prijavljeno je putem online obrasca, 116 e-mailom, 128 prikupljeno je kroz kutiju na ulazu u Gradsku upravu ili je dostavljeno poštom, a ostali prijedlozi pristigli su putem platforme eZadrani. U odnosu na ukupan broj prijedloga, odličan je podatak da je tek 28 prijedloga nepotpuno zbog čega nažalost ne konkuriraju za financiranje.

„Prezadovoljni smo odazivom građana u prvoj godini. Pokazali su da se žele uključiti, da žele unaprijediti svoju svakodnevicu, urediti svoje kvartove i mista. Što je jednako važno, da žele sami birati kako se javni novac troši. To i je glavni smisao ove demokratske prakse koju uvodimo među prvima u Hrvatskoj. Gradske službe već rade na financijskoj i tehničkoj procjeni zaprimljenih prijedloga. Svi prijedlozi koji su pristigli, čak i oni koji se ne uklapaju u ovaj projekt, bit će predstavljeni na javnim tribinama po mjesnim odborima u prosincu ove i siječnju sljedeće godine. Hvala svima koji su poslali prijedloge, ali moram naglasiti da je jako važno da dođu na tribine, poslušaju koji su sve prijedlozi došli i daju glas za one koje smatraju prioritetima“, poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

Na internetskoj stranici Grada Zadra i društvenim mrežama projekta uskoro će biti objavljeni termini javnih tribina po mjesnim odborima. Na tribinama će sudjelovati predstavnici Grada koji će prezentirati projekte, odgovoriti na pitanja građana te će koordinirati proces glasovanja. Na tribine su dobro došli svi stanovnici pojedinog mjesnog odbora, ne samo oni koji su slali prijedloge.

Na dosadašnju provedbu projekta osvrnuo se i Ante Ćurković, pročelnik upravnog odjela koji koordinira provedbom projekta: „S obzirom na to da se radi o projektu koji se po prvi put provodi ove godine, uistinu smo zadovoljni s odazivom i reakcijom građana. Analizom pristiglih prijedloga već sad možemo reći da su mjesni odbori s najviše prijedloga Bili Brig i Brodarica, što ne čudi s obzirom na broj stanovnika, a veseli nas i podatak da su se aktivirali građani svih 37 mjesnih odbora. Građani su zainteresirani za različite komunalne intervencije, u najvećoj mjeri za uređenje izgrađenih nerazvrstanih cesta (kolnika, parkirališta, nogostupa), dječjih i sportskih igrališta te zamjenu ili postavljanje uređaja javne rasvjete. Pozivamo sve građane da i dalje aktivno sudjeluju i prate novosti projekta KVARTipo!“

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

4 KN/SAT U četvrtak ponovno kreće naplata parkinga ispred Poliklinike!

Objavljeno

-

By

Od dana 20. siječnja 2022. godine, s ciljem sprječavanja slobodnog parkiranja za osobe koje nisu korisnici zdravstvenih usluga kreće ponovna naplata parkirališnog prostora ispred zgrade Poliklinike Opće bolnice Zadar.

Uvođenje mjera naplate provodi se kako bi se osiguralo da parking bude dostupan prvenstveno za potrebe pacijenata i korisnika zdravstvenih usluga Opće bolnice Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar, priopćeno je iz Bolnice.

Na parkingu ispred zgrade Poliklinike osigurano je ukupno 210 parkirališnih mjesta, a cijena parkiranja određena je u iznosu od 4 kn/sat, dok je prvih sat vremena besplatno.

Pristup parkingu omogućen je iz ulice Ljudevita Posavskog (sa zapadne strane) i ulice Katarine Zrinske (sa sjeverne strane), a parkiranje je dozvoljeno svakodnevno u vremenu od 00-24 sata.

Za vozila osoba s posebnim pravima (osobe s invaliditetom) osigurano je 20 označenih mjesta ispred glavnog ulaza Poliklinike za koje se parking ne naplaćuje. Pravo na besplatni parking ostvaruje se uz predočenje invalidske iskaznice i priložene parkiralište karte na Info pultu glavnog ulaza Poliklinike istog (radnog) dana u vremenu od 7.00 – 15.00 sati.

Za troškove parkinga nastale u vremenu nakon 15.00 sati i u dane vikenda i blagdana, uz priloženu invalidsku iskaznicu i račun za parkirališnu kartu, refundacija se vrši na glavnoj blagajni Opće bolnice Zadar u prizemlju zgrade Poliklinike svaki radni dan od 07.00 – 15.00 sati.

Sav prihod ostvaren naplatom Parkinga biti će namjenski iskorišteni na podizanje medicinskog standarda i kupnju medicinske opreme za potrebe Opće bolnice Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKA ŽUPANIJA: Obavijest o predupisu djece u 1. razred osnovne škole

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo obavijest za postupak predupisa djece u 1. razred osnovne škole Zadarske županije za školsku 2022./2023. godinu:

Obavještavaju se roditelji/staratelji da će se prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole za 2022./2023. školsku godinu provoditi sukladno Planu upisa u prvi razred osnovne škole za školsku 2022./2023. godinu za Zadarsku županiju u svim osnovnim školama u vremenu od 31. siječnja do 04. veljače 2022. godine.

Obavješćuju se roditelji/staratelji da će se prijava djece, obveznika, doraslih za upis u prvi razred osnovne škole za 2022./2023. školsku godinu provoditi sukladno Planu upisa u prvi razred osnovne škole za školsku 2022./2023. godinu za Zadarsku županiju u svim osnovnim školama u vremenu od 31. siječnja do 04. veljače 2022. godine.

Roditelji/skrbnici, obvezni su obaviti predupis svoje djece u prvi razred osnovne škole prema mjestu prebivališta, odnosno prijavljenom boravištu.

Sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama prijavu predupisa djeteta škole mogu organizirati i na način da roditelj/staratelj, uz uobičajeni osobni dolazak na prijavu u školu, prijavu predupisa izvrši i putem elektroničke pošte.

Obveznici upisa u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2022./2023. na području Zadarske županije su:

  • djeca koja do 01. travnja 2022. godine imaju navršenih šest godina života, i
  • djeca kojima je za školsku 2021./2022. godinu rješenjem Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave u Zadarskoj županiji odgođen upis u osnovnu školu ili su privremeno oslobođena od školovanja.
    Nadalje, za djecu koja će šest godina navršiti do kraja tekuće godine (od 01. travnja do 31. prosinca 2022. godine), a nisu školski obveznici roditelj/skrbnik može, najkasnije do 31. ožujka 2022. godine, podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije (Obrazac 6 – prijevremeni upis) za uvrštavanje djeteta u popis školskih obveznika. Uz zahtjev roditelj/skrbnik obavezno prilaže mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta i presliku osobne iskaznice ili potvrdu o prebivalištu roditelja/skrbnika.
    Obrasci zahtjeva dostupni su na web stranicama Zadarske županije https://www.zadarska-zupanija.hr/obrasci-obrazovanje-kultura-sport/obrazovanje

Zahtjevi sa pripadajućom dokumentacijom mogu se dostaviti i skenirani Upravnom odjelu na e-mail adresu marjana.reljic@zadarska-zupanija.hr, ili putem pošte na adresu: Zadarska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, 23000 Zadar, Božidara Petranovića 8.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Seline u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Selinama, dana 20.01.2022. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h do 14:00h   bez vode biti će potrošači u Selinama.

Tijekom radova cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena kod župne crkve.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu