Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT “KVARTipo!” Odličan odaziv! Građani poslali 771 prijedlog malih komunalnih akcija

Objavljeno

-

„Prezadovoljni smo odazivom građana u prvoj godini. Pokazali su da se žele uključiti, da žele urediti svoje kvartove i mista i, što je jednako važno, da žele sami birati kako se javni novac troši“, poručio je gradonačelnik Dukić

Građanke i građani Zadra poslali su ukupno 771 prijedlog malih komunalnih akcija u sklopu projekta „KVARTipo!“. Radi se o inicijativi koju je Grad Zadar prvi put pokrenuo ove godine, a koja izravno uključuje stanovništvo u kreiranje gradskog proračuna na način da sami prvo predlože, a onda i izaberu prioritete za svoje kvartove. Ukupan budžet cjelokupnog projekta iznosi četiri milijuna kuna, a za mjesne odbore na raspolaganju je od 300.000 kn za najveće pa do 30.000 kn za najmanje mjesne odbore.

Dva tjedna tijekom listopada trajalo je zaprimanje prijedloga građana. U tom razdoblju, čak 511 ideja prijavljeno je putem online obrasca, 116 e-mailom, 128 prikupljeno je kroz kutiju na ulazu u Gradsku upravu ili je dostavljeno poštom, a ostali prijedlozi pristigli su putem platforme eZadrani. U odnosu na ukupan broj prijedloga, odličan je podatak da je tek 28 prijedloga nepotpuno zbog čega nažalost ne konkuriraju za financiranje.

„Prezadovoljni smo odazivom građana u prvoj godini. Pokazali su da se žele uključiti, da žele unaprijediti svoju svakodnevicu, urediti svoje kvartove i mista. Što je jednako važno, da žele sami birati kako se javni novac troši. To i je glavni smisao ove demokratske prakse koju uvodimo među prvima u Hrvatskoj. Gradske službe već rade na financijskoj i tehničkoj procjeni zaprimljenih prijedloga. Svi prijedlozi koji su pristigli, čak i oni koji se ne uklapaju u ovaj projekt, bit će predstavljeni na javnim tribinama po mjesnim odborima u prosincu ove i siječnju sljedeće godine. Hvala svima koji su poslali prijedloge, ali moram naglasiti da je jako važno da dođu na tribine, poslušaju koji su sve prijedlozi došli i daju glas za one koje smatraju prioritetima“, poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

Na internetskoj stranici Grada Zadra i društvenim mrežama projekta uskoro će biti objavljeni termini javnih tribina po mjesnim odborima. Na tribinama će sudjelovati predstavnici Grada koji će prezentirati projekte, odgovoriti na pitanja građana te će koordinirati proces glasovanja. Na tribine su dobro došli svi stanovnici pojedinog mjesnog odbora, ne samo oni koji su slali prijedloge.

Na dosadašnju provedbu projekta osvrnuo se i Ante Ćurković, pročelnik upravnog odjela koji koordinira provedbom projekta: „S obzirom na to da se radi o projektu koji se po prvi put provodi ove godine, uistinu smo zadovoljni s odazivom i reakcijom građana. Analizom pristiglih prijedloga već sad možemo reći da su mjesni odbori s najviše prijedloga Bili Brig i Brodarica, što ne čudi s obzirom na broj stanovnika, a veseli nas i podatak da su se aktivirali građani svih 37 mjesnih odbora. Građani su zainteresirani za različite komunalne intervencije, u najvećoj mjeri za uređenje izgrađenih nerazvrstanih cesta (kolnika, parkirališta, nogostupa), dječjih i sportskih igrališta te zamjenu ili postavljanje uređaja javne rasvjete. Pozivamo sve građane da i dalje aktivno sudjeluju i prate novosti projekta KVARTipo!“

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL IZ POLICIJE: Smanjite opasnost od požara na otvorenom!

Objavljeno

-

By

Obzirom na velike vrućine te trajanje turističke sezone i povećan broj gostiju na našem području, Policijska uprava zadarska upućuje savjete za građane. Donosimo ih u nastavku: 

“Razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina razdoblje je velike i vrlo velike opasnosti od nastajanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci su nemar i nepropisno korištenje otvorenog plamena, odnosno ljudski faktor (korištenje otvorenih ložišta, roštilja, spaljivanja korova i suhe trave, bacanje opušaka cigareta i slično).

Sukladno županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru, na području Zadarske Županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisane su novčane kazne, a u određenim slučajevima postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su i za okoliš i vegetaciju koja nas okružuje.

KAKO SPRIJEČITI POŽARE NA OTVORENOM

Podsjećamo  na neke od preventivnih mjera koje je potrebito poduzeti, ukoliko palite vatru na otvorenom, da se vatra ne proširi na druge površine i objekte, a posebice:

 • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, a koje bi vatra i dim mogli ugroziti;
 • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas;
 • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
 • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
 • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
 • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

Ukoliko planirate odlazak i odmor u prirodi podsjećamo vas da se veliki požari i nesreće događaju zbog sitnih i naizgled bezazlenih propusta, a da izbjegnete neželjene posljedice od nastanka požara i eksplozija obratite pozornost na slijedeće: 

 • provjerite da li ste prije odlaska na odmor ili duže izbivanje u vašem stanu isključili električne potrošače i zatvorili plin;
 • u kampovima i drugim zatvorenim prostorima ne palite otvorenu vatru, a pripremu roštilja obavljajte na za to uređenim mjestima; vodite računa da mjesto oko roštilja bude očišćeno od gorivih materija, pepeo nakon svakog odlaganja polite vodom, za svaku sigurnost imajte u pripremi adekvatna sredstva za gašenje požara;
 • ne ostavljajte upaljače na mjestima direktnog kontakta sa izvorom topline, a naročito ne u automobilima ispod vjetrobranskog stakla;
 • upaljače i šibice držite dalje od dohvata djece;
 • ne bacajte opuške kroz prozor vašeg automobila
 • ne parkirajte svoj automobil na mjestima gdje će zatvoriti vatrogasne prilaze i pristupe.                                                                                              

 Provjerite jeste li sve poduzeli da ne nastane požar!
 Ne ložite vatru na otvorenom prostoru u periodu kada je to zabranjeno!
Ne bacajte zapaljive predmete!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Jandroković: Impresioniran sam kako Zadarska županija koristi EU sredstva

Objavljeno

-

By

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u sklopu svog boravka u Zadarskoj županiji održao je radni sastanak sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima.

Župan je predsjednika Sabora upoznao s razvojnim projektima koji se provode na području naše županije te se ujedno pohvalio odličnim turističkim statistikama.

„Ova sezona se kroz prvih šest mjeseci pokazala odličnom, puno je bolja nego prošlogodišnja. Za gotovo 4 posto nadmašila je rekordnu 2019. godinu. U prvih 6 mjeseci imamo čak 90 posto više dolazaka nego prošle godine. Brojke su odlične i ja se nadam da će tako ostati do kraja sezone. Također, zaposlenost kontinuirano raste pa trenutno bilježimo rast veći od pet posto u odnosu na godinu ranije“, istaknuo je Longin.

Jandroković je naglasio kako je impresioniran napretkom Zadarske županije koja je, po njemu, jedna od najljepših i najrazvijenijih hrvatskih regija.

„Zadarska županija se kvalitetno razvija zahvaljujući lokalnom stanovništvu, ali i izdašnim europskim sredstvima koje ovdašnji poduzetnici, lokalne samouprave, ali i Sveučilište povlače iz EU fondova. Zaista sam impresioniran brojkama i načinom na koje se ta sredstva koriste za razvoj gospodarstva, poljoprivrede, ruralnog razvoja, infrastrukture, luka. To su zaista promišljeni projekti od kojih će građani ove županije imati i te kakve koristi“, ustvrdio je Jandroković koji je posjetio i Sveučilište u Zadru, a večeras će biti i na otvorenju Zadarskog kazališnog ljeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

AKO VAS ZABOLI… U nedjelju u pripravnosti stomatologinja Dijana Paleka

Objavljeno

-

By

Ove nedjelje 3. srpnja 2022. godine u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Dijana Paleka  dr.dent.med., priopćeno je iz Županije.

Zahvati će se obavljati u Ordinaciji dentalne medicine Dijana Paleka u Zadru, na adresi:

Ivana Mažuranića 28 b,

u vremenu 8:00-20:00 sati,

isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona  099 789 1071. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu