Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE Prvi Web Development Bootcamp Zadar završio s velikim uspjehom!

Objavljeno

-

Od 11. do 22. listopada 2021. na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru održan je prvi Web Development Bootcamp Zadar (WDBZ) na kojem je 23 sudionika dobilo jedinstvenu priliku saznati kako se planira, dizajnira i razvija prepoznatljiva i na tražilicama dobro pozicionirana web stranica/trgovina.

Sudionici su tijekom dva tjedna besplatne edukacije ovladali znanjima i vještinama iz područja brendiranja, web tehnologija, UI/UX dizajna, optimizacije za tražilice (SEO) i digitalnog marketinga.

Bootcamp je otvorio Franjo Pehar sa Sveučilišta u Zadru kao jedan od idejnih začetnika i suorganizatora WDB-a. Izabela Laura je potom sudionike uvela u osnove vođenja projekta, nakon čega su uslijedila predavanja o brendiranju s naglaskom na izradi strategije brenda.

Nakon što su polaznici dobili uvid u osnovna pravila profesionalnog pisanja za web, Damir Antolović upoznao ih je s osnovnim konceptima kvalitetnog dizajna korisničkog sučelja i korisničkog iskustva (UI/UX).

Karnel Ivšić je polaznike uveo u izazovno područje optimizacije stranice za tražilice (SEO) te im je predstavio korake koje je potrebno poduzeti za bolje rangiranje stranica na tražilicama poput Google-a.

Josip Zurak je polaznicima predstavio izazovni svijet digitalnog marketinga koji tvrtkama omogućuje provedbu različitih promotivnih aktivnosti kroz sveprisutne digitalne komunikacijske kanale.

Programeri Matej Hanzlić i Simeon Bugarija su polaznicima kroz praktične vježbe predstavili složeni ekosustav aktualnih web tehnologija. Matej Hanzlić je pokazao kako se izrađuju funkcionalno i estetski optimirani elementi web stranice i na koji način se gotova rješenja postavljaju u javni dostup na webu. Simeon Bugarija je demonstrirao jedan od pristupa korištenja programskih jezika u izradi web trgovine koja omogućuje online prodaju i kupovinu.

Polaznici su novostečena saznanja i vještine primijenili u izradi tematskog projekta pod nazivom „Digitalni vrt Zadar“ – web stranice i trgovine namijenjene predstavljanju i prodaji poljoprivrednih proizvoda zamišljenog OPG-a.

Sudionici su po završetku imali priliku raspraviti rezultate Bootcampa i s predavačima porazgovarati o mogućnostima daljnjeg razvoja karijere u propulzivnom IT sektoru.

Činjenica da su sva raspoloživa mjesta popunjena u svega dva dana ukazuje na iznimno veliki interes za teme iz područja IT-a i potrebu za stalnim održavanjem „brzih“ edukacija u bootcamp formatu. Stoga organizatori ovog događanja najavljuju nastavak aktivnosti i nova, tematski i tehnološki raznovrsnija izdanja bootcampa.

Bootcamp je nastao kao rezultat suradnje tvrtke FER projekt d.o.o. i Sveučilišta u Zadru u sklopu provedbe projekta 2CODE koji je financiran iz programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 u okviru prioritetne osi Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u poslovnom području.

Jedan od bitnih ciljeva 2CODE-a je jačanje ICT mreže u Zadru i organizacija treninga namijenjenih lokalnoj zajednici. U tom je kontekstu je osmišljen i proveden prvi zadarski Web Development Bootcamp.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

4 KN/SAT U četvrtak ponovno kreće naplata parkinga ispred Poliklinike!

Objavljeno

-

By

Od dana 20. siječnja 2022. godine, s ciljem sprječavanja slobodnog parkiranja za osobe koje nisu korisnici zdravstvenih usluga kreće ponovna naplata parkirališnog prostora ispred zgrade Poliklinike Opće bolnice Zadar.

Uvođenje mjera naplate provodi se kako bi se osiguralo da parking bude dostupan prvenstveno za potrebe pacijenata i korisnika zdravstvenih usluga Opće bolnice Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar, priopćeno je iz Bolnice.

Na parkingu ispred zgrade Poliklinike osigurano je ukupno 210 parkirališnih mjesta, a cijena parkiranja određena je u iznosu od 4 kn/sat, dok je prvih sat vremena besplatno.

Pristup parkingu omogućen je iz ulice Ljudevita Posavskog (sa zapadne strane) i ulice Katarine Zrinske (sa sjeverne strane), a parkiranje je dozvoljeno svakodnevno u vremenu od 00-24 sata.

Za vozila osoba s posebnim pravima (osobe s invaliditetom) osigurano je 20 označenih mjesta ispred glavnog ulaza Poliklinike za koje se parking ne naplaćuje. Pravo na besplatni parking ostvaruje se uz predočenje invalidske iskaznice i priložene parkiralište karte na Info pultu glavnog ulaza Poliklinike istog (radnog) dana u vremenu od 7.00 – 15.00 sati.

Za troškove parkinga nastale u vremenu nakon 15.00 sati i u dane vikenda i blagdana, uz priloženu invalidsku iskaznicu i račun za parkirališnu kartu, refundacija se vrši na glavnoj blagajni Opće bolnice Zadar u prizemlju zgrade Poliklinike svaki radni dan od 07.00 – 15.00 sati.

Sav prihod ostvaren naplatom Parkinga biti će namjenski iskorišteni na podizanje medicinskog standarda i kupnju medicinske opreme za potrebe Opće bolnice Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKA ŽUPANIJA: Obavijest o predupisu djece u 1. razred osnovne škole

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo obavijest za postupak predupisa djece u 1. razred osnovne škole Zadarske županije za školsku 2022./2023. godinu:

Obavještavaju se roditelji/staratelji da će se prijava djece za upis u prvi razred osnovne škole za 2022./2023. školsku godinu provoditi sukladno Planu upisa u prvi razred osnovne škole za školsku 2022./2023. godinu za Zadarsku županiju u svim osnovnim školama u vremenu od 31. siječnja do 04. veljače 2022. godine.

Obavješćuju se roditelji/staratelji da će se prijava djece, obveznika, doraslih za upis u prvi razred osnovne škole za 2022./2023. školsku godinu provoditi sukladno Planu upisa u prvi razred osnovne škole za školsku 2022./2023. godinu za Zadarsku županiju u svim osnovnim školama u vremenu od 31. siječnja do 04. veljače 2022. godine.

Roditelji/skrbnici, obvezni su obaviti predupis svoje djece u prvi razred osnovne škole prema mjestu prebivališta, odnosno prijavljenom boravištu.

Sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama prijavu predupisa djeteta škole mogu organizirati i na način da roditelj/staratelj, uz uobičajeni osobni dolazak na prijavu u školu, prijavu predupisa izvrši i putem elektroničke pošte.

Obveznici upisa u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2022./2023. na području Zadarske županije su:

  • djeca koja do 01. travnja 2022. godine imaju navršenih šest godina života, i
  • djeca kojima je za školsku 2021./2022. godinu rješenjem Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave u Zadarskoj županiji odgođen upis u osnovnu školu ili su privremeno oslobođena od školovanja.
    Nadalje, za djecu koja će šest godina navršiti do kraja tekuće godine (od 01. travnja do 31. prosinca 2022. godine), a nisu školski obveznici roditelj/skrbnik može, najkasnije do 31. ožujka 2022. godine, podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije (Obrazac 6 – prijevremeni upis) za uvrštavanje djeteta u popis školskih obveznika. Uz zahtjev roditelj/skrbnik obavezno prilaže mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta i presliku osobne iskaznice ili potvrdu o prebivalištu roditelja/skrbnika.
    Obrasci zahtjeva dostupni su na web stranicama Zadarske županije https://www.zadarska-zupanija.hr/obrasci-obrazovanje-kultura-sport/obrazovanje

Zahtjevi sa pripadajućom dokumentacijom mogu se dostaviti i skenirani Upravnom odjelu na e-mail adresu marjana.reljic@zadarska-zupanija.hr, ili putem pošte na adresu: Zadarska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, 23000 Zadar, Božidara Petranovića 8.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Seline u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Selinama, dana 20.01.2022. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h do 14:00h   bez vode biti će potrošači u Selinama.

Tijekom radova cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena kod župne crkve.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu