Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) NADBISKUP PREDVODIO MISU NA GRADSKOM GROBLJU “Izgubili smo umijeće ophođenja sa smrću”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je u kapeli Gospe od sedam žalosti Službu Riječi s odrješenjem za pokojne na Gradskom groblju u Zadru u ponedjeljak 1. studenoga.

„Činom pohoda grobova, paljenjem svijeća, kićenjem cvijeća i molitvom za duše dragih pokojnika, otimamo ih zaboravu i ujedno izričemo zahvalnost za dobro koje su oni učinili. Jer, sjećamo ih se, živjeli su među nama, a sada su u vječnosti. Sjećamo ih se s vjerom pisca Jobove knjige koji kaže Znam, moj Izbavitelj živi. I kad se probudim, k sebi će me dići, pa ću Boga gledati“ rekao je nadbiskup Puljić u propovijedi, istaknuvši da se za života nalazimo i na mjestima koji poljuljaju našu vjeru u vječni život. No, pozvani smo živjeti sa sviješću i sigurnošću navještene Božje riječi, Gospodin je pastir moj, koga da se bojim, jer određeni smo za drugi život.

„Određeni smo umrijeti. Mi smo samo prolaznici i putnici. Ali, ako putujemo sa sigurnošću Gospodin je pastir moj, ne bojimo se životnih poteškoća, pa ni smrti koja će doći. O tome razmišljamo na groblju i na to nas podsjećaju grobovi i naši pokojnici“ rekao je nadbiskup, naglasivši da se i na Dušni dan spominjemo svetog grada Jeruzalema „u koji ćemo i mi doći, gdje naši dragi pokojnici već borave“.

„Zabrinjava nas činjenica što se smrt iselila iz naših kuća, iz naše savjesti, iz naših stanova i našeg okruženja. Kao da ne postoji pokraj nas i u nama. Čini nam se kao da je smrt tamo negdje daleko, u bolnici, staračkim domovima, sanatorijima. Uz to, izgubili smo i umijeće ophođenja sa smrti. Donedavno, umiralo se u obiteljskom domu i svi su bili dionici toga potresnog, ali lijepog čina. Oko mrtvaca smo se okupljali, ruke sklapali, molili, plakali i o njemu razgovarali. Onda je bio ispraćaj, liturgija i pogrebna svečanost. Sve je imalo neku svoju ljepotu, liturgiju, ispraćaj. Smrt se, kao i druge događaje, doživljavalo kao slavlje žalosti i radosti, ponosa i zahvalnosti“ rekao je mons. Puljić, upozorivši kako navedeno, nažalost, danas sve više nestaje.

„To sve više nestaje osobito u urbanim naseljima, jer se pokojnika odmah poslije smrti vozi brzo u mrtvačnicu. A obred sprovoda obavi se po kratkom postupku jer drugi sprovod već čeka. Sve je, dakle, isplanirano, sekundu po sekundu, a smrt sve manje prisutna u našem životu i u našim obiteljima. Smrt je zapala u neku vrstu zaborava i previda, kao da ne postoji. Kao da nas neće dočekati ili kao da nas ne čeka. Kao da nas se smrt ne tiče. Smrt se pretvorila u nešto neosobno o čemu se ne govori i nerado se na smrt misli“ upozorio je nadbiskup Puljić, poručivši: „Iako je smrt potisnuta u zaborav i ušutkana, smrt je tu. Prisutna je i svakoga časa može pokucati na tvoja i moja vrata“.

Obilazak grobova pruža nam, pak, neku drugu sliku i pokazuje drugu stranu medalje, rekao je mons. Puljić. O svetkovini Svih svetih i Dušnog dana, za vrijeme pohoda grobova, naša lica jesu sjetna i zaplakana, ali nisu tužna kao da se vraćamo sa sprovoda. „Ne. Mi smo obilazeći naše pokojne ispunjeni ljubavlju i zahvalnošću, pažnjom i molitvom koju želimo iskazati dragim pokojnicima. Činim molitve i zahvalnosti mi ispovijedamo kako oni nisu nestali, otišli, nego su nas samo privremeno napustili. Preselili su se u neki novi, drugačiji život od ovoga našega. Nisu više s nama u prostoru i vremenu, nego onkraj groba, u vječnosti, kod vječnoga Boga. Pa s Jobom i mi ponavljamo Znamo dobro, naš Izbavitelj živi. A s njima i naši dragi pokojnici“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je govorio i o stvarnoj i simboličnoj prikladnosti vremena u kojemu se slavi Dušni dan. „Tmurna jesen pokazuje kako odumire priroda. Dani bivaju kraći, a atmosfera okoliša sve maglovitija. Spomendan vjernih mrtvih dobro se uklapa u taj okvir, a naši pohodi grobljima nameću temu smrti, kraja ovozemnog života i vječnoga života koji nas čeka. Mi nažalost, često živimo, kao da smrti nema. Ili kao da smrt nama neće doći. A smrt je najsigurnija stvarnost koja nas čeka. Ništa u životu nije tako jasno i tako pravedno što čini ljude jednakima, kao što je smrt. Pred njom nema razlike ni u staležu, ni u godištu. Smrt ne poznaje nacionalne, vjerske, rasne ni neke druge privilegije i razlike. I ona nije izvan nas. Smrt je u nama. Sa sobom je nosimo i još više – sve što mislimo, činimo, radimo – smrtno je, nestalno, propadljivo i prolazno. Svi naši uspjesi i neuspjesi, trenuci radosti i žalosti, odvijaju se pod sjenom smrti“ rekao je mons. Puljić, citirajući pritom jednog romanopisca koji je  rekao: „Smrt je sigurna činjenica i svi putovi do nje vode. A sve što činimo priprava je za nju. Uvijek smo joj bliže, nikada dalje. Pa ako je tako, zašto se čudimo kada dođe? Zemaljski život je varljiv, a vječnost je bolja“.

„Isus nam je objavio da će Otac nebeski svakoga tko vjeruje u njega, uskrisiti u posljednji dan. S tom vjerom smo se i mi okupili, ta vjera nas drži u nesigurnom svijetu i ispunja nadom da ćemo se jednom i mi njima pridružiti vječno u nebu. Križevi koji su postavljeni na grobovima pokojnika govore kako su oni živjeli za tu vječnost“ rekao je nadbiskup, dodavši da i mi u ovom životu živimo za tu vječnost. Pokojnici i nama s apostolom Pavlom poručuju: Nećemo da živite u neznanju glede nas koji smo usnuli ili pak da tugujete kao drugi koji nemaju nade. Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu privesti zajedno u život vječni.

„U toj vjeri smo se okupili, s tom nadom ćemo obići grobove, pomoliti se za naše drage pokojne i zahvaliti im što nam daju prigodu da u ovom prolaznom životu razmišljamo o neprolaznom, vječnom životu. Zahvalni Bogu za tu veliku milost vjere, s kojom ćemo, kada se probudimo, Boga gledati, učvršćujemo jedni druge u toj spoznaji da smo ovdje na zemlji putnici i prolaznici, pa sa sv. Augustinom češće ponavljajmo: Za sebe si nas stvorio, o Bože i nemirno je srce naše dok u tebi ne otpočine. Pridružimo se u duhu silnom mnoštvu spašenih i pjevajmo slavu Bogu našemu“ poručio je mons. Puljić.

Nakon Službe Riječi, nadbiskup Puljić pomolio se kod grobnice zadarskih svećenika, redovnika i redovnica te kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru.

Ines Grbić  

Foto: I. Grbić
 

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu