Connect with us

Hrvatska

Sršen: “Bila sam u Hrvatskoj u restoranu, nisam se osjećala sigurno. Izašla sam van”

Objavljeno

-

Liječnica Nela Sršen gostovala je na HRT-u gdje je govorila o situaciji s koronom.

“Ne vjerujem da je Hrvatska u tako lošoj situaciji, Stožer radi najbolje što može. S jedne strane je znanost, s druge karakter nacije, a politika je ta koja ima obvezu pronaći sredinu i usmjeravati sve znanstvene preporuke prema ljudima da bi se izbjegli negativni efekti”, kaže.

“Jedina stvar koja mene kao čovjeka može zbuniti jest kad se netko izdvaja iz Znanstvenog savjeta i govori neke možda kontradiktorne stvari jer ja kao čovjek – koji nije siguran ili se nije cijepio, koji je neodlučan – trebam da mi netko s dozom sigurnosti na pozitivan način prenese činjenicu da je cijepljenje jedino i najbolje oružje, a ne da mi stvara pomutnju i nesigurnost. To bi mogla biti kritika za neke od znanstvenika koji se izdvajaju. Mislim da bi u cijeloj priči trebao biti jedan autoritet koji će iznositi sve vladine odluke”, rekla je Nela Sršen, liječnica u Sveučilišnoj bolnici u Padovi, javljajući se za HTV-ov Studio 4.

“Virus je došao i ostat će među nama, ali način na koji ćemo se ophoditi prema virusu, to je ono gdje znanost i politika trebaju pronaći pravi put. Mislim da smo na dobrom putu, ali treba stimulirati sve koji su neodlučni ili odgađaju da se cijepe”, dodala je Sršen.

“Italija je bila lekcija za cijeli svijet”
Dramatično stanje s početka epidemije otkrilo je sve nedostatke talijanskog zdravstvenog sustava. Sršen je rekla da je Italija reagirala u rekordnom vremenu i nadoknadila sve nedostatke te poboljšala zdravstveni sustav.

“Gledajući na to danas, jedno bolno iskustvo, ali puno toga nas je naučilo, puno toga smo promijenili – način ponašanja i mentalitet, nadam se u pozitivnom smislu”, rekla je.

Tijekom prošle godine, rekla je Sršen, nije bilo mjesta za onkološke pacijente.

“To su bili dramatični trenuci. Mi kao liječnici smo doživjeli veliku dozu frustracije. Kad ih staviš na listu, trebaš ih zvati na operaciju pa te zovu svaka dva-tri tjedna i pitaju kad će biti operacija, a ti im kažeš, ‘napravite ponovno CT da vidimo je li moguće uopće operirati’. Dobar dio tih pacijenata smo izgubili. Baš zbog toga nemojmo ponavljati to iskustvo, nemojmo ga živjeti, ne isplati se nikome. Italija je bila velika lekcija za cijeli svijet! Nemojmo čekati zadnji čas, cijepimo se. Da je prošle godine procijepljenost bila tako velika, ne bismo dozvolili virusu da opstane i da toliko mutira. Ovo što sada živimo posljedica je svih naših sloboda i naših neodlučnih i krivih informacija koje su nam bile poslane od znanstvenog svijeta”, rekla je Sršen.

U Italiji obvezne zelene propusnice
Broj pozitivnih raste i u Italiji, ali taj broj je vezan za broj testiranja, koje je obvezno za sve koji nisu cijepljeni, a dolaze na posao. Od 15. listopada, otkad su obvezne zelene propusnice, skočio je naglo postotak oboljelih. Tijekom bolovanja nisu dužni testirati se. Nadaju se da će se 31. prosinca, kad službeno završava izvanredno krizno stanje, nešto promijeniti, otkrila je Sršen.

“Bila sam u kinu dvaput i na ulazu su uvijek pitali za QR kod, isto je u restoranima. Što se tiče bolnica, netko ima zadatak da kontrolira barem 30 posto od onih koji su prisutni na poslu. Direkcija želi da se svaki dan kontroliraju propusnice, je li nekome istekao rok. To jest jedan otežavajući faktor, ali navikavamo se. Živimo iz dana u dan”, rekla je Sršen.

Uvođenje zelenih propusnica izazvalo je val prosvjeda, ali i dovelo do novčanih kazni.

“Između 1000 i 5000 eura, ali ta kazna najviše ide poslodavcu – onom tko ima zadatak da kontrolira, a nije to radio. Jedna frakcija policije koja se bavi tim provjerama zna u bolnici doći do nekoliko nasumičnih osoba i tražiti zelenu propusnicu. U ovom trenutku se kontroliraju svi i ljudi paze”, rekla je.

Daljnje eventualne mjere, rekla je Sršen, ovisit će o incidenciji odnosno zauzetosti kapaciteta intenzivne njege. U Italiji se čak govorilo o obveznom cijepljenju, a vlada to još razmatra. Zdravstvenim djelatnicima bit će obvezna booster doza.

Kaže da se u restoranu u Hrvatskoj osjećala nesigurno
Sršen je rekla da je nakon uvođenja zelenih propusnica naglo skočio postotak onih koji su se odlučili cijepiti, a dosad su bili neodlučni ili su odgađali cijepljenje.

“To je i bila svrha i to je pozitivna strana zelenih propusnica. Italija je postigla visok postotak, više od 82 posto procijepljene populacije. Vidimo što se događa u Engleskoj, Izraelu, uspoređujući se s drugim zemljama, mislim da smo u jednom pozitivnom smjeru”, ustvrdila je.

Otkrila da je vikend provela u Hrvatskoj, dodajući da je divan osjećaj uživati bez restrikcija i propusnica. Međutim, ukazala je na jedan paradoks:

“Ušla sam u restoran. U jednom trenutku sam osjetila kao da se meni skida ta sloboda, a moja sloboda je bila ta da se držimo mjera, da imamo poštovanja jedni prema drugima, da smo manje-više kontrolirani. Ako uđem u jedan zatvoreni prostor gdje ima puno ljudi, ja ne mogu biti mirna znajući da oko mene mogu biti ljudi koji nisu cijepljeni. Ja sam se osjetila nesigurno, zamolila sam prijatelje da izađemo na terasu”, rekla je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Guverner HNB-a očekuje pad inflacije tijekom ljeta i rast gospodarstva ove godine

Objavljeno

-

By

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u četvrtak je rekao da očekuje daljnje smanjenje godišnje stope inflacije, pa bi se njezina ciljana razina od dva posto mogla postići već ovoga ljeta, a gospodarski rast ove godine mogao bi biti veći od projiciranih 3,2 posto.

Vujčić je na konferenciji Financijsko tržište koja se održava u Opatiji, ustvrdio da je u Hrvatskoj nakon Slovenije druga najniža kumulativna stopa inflacije među zemljama središnje i istočne Europe.

Guverner HNB-a očekuje pad stope inflacije na dva posto tijekom ljeta, unatoč očekivanom povećanu cijena, navodeći da je očekivano povećanje cijena manje nego prošle godine, pa je tako i stopa inflacije na godišnjoj razini niža.

Naveo je da bi gospodarstvom ove godine moglo rasti i više od projiciranih 3,2 posto, zbog boljeg ostvarenja u prvom kvartalu u odnosu na projekciju. Taj rast je znatno veći nego kod naših trgovinskih partnera, a očekujemo da se i kod njih počne snažnije oporavljati gospodarstvo, rekao je.

Inflaciju u Hrvatskoj je prema njegovim riječima manje poticao rast cijena energenata nego u zemljama zapadne Europe, ali ju je jačao veći rast cijena hrane ego u eurozoni. U Hrvatskoj je od komponenti inflacije jedino tekuća inflacija cijena usluga još osjetno daleko od dugoročnog prosjeka stope inflacije, naveo je Vujčić.

Niska nezaposlenosti i snažna potražna za radom potiču trend rasta realnih plaća, a profiti ublažavaju domaće inflatorne pritiske po osnovi troškova rada, a u prilog tome ide i smanjenje uvoznih cijena, istaknuo je guverner.

Na cijenu usluga snažno utječe strana turistička potražnja i tako doprinosi višoj inflaciji u sektoru turizma, naveo je.

Ustvrdio je da je rast izvoznih cijena nakon pandemije poništio negativne učinke visokih uvoznih cijena energenata, pa su tako poboljšani uvjeti trgovine.

Kaže da su se kamatne stope u Hrvatskoj značajno smanjile nakon uvođenja eura i sad su na razini prosjeka eurozone, a u zemljama izvan eurozone su znatno više.

Upitan o situaciji na tržištu nekretnina, rekao je da pada potražnja stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. ”

To odražava zatezanje monetarne politike Europske središnje banke, jer se stranci uglavnom zadužuju u inozemstvu za kupovinu nekretnina, a tamo su kamatne stope porasle, pa je interes za kupovinom nekretnina manji. Očekujem da će to utjecati i na tržište nekretnina u Hrvatskoj”, rekao je Vujčić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski brendovi Kroštula i Pan-Pek razvili pekarsku revoluciju

Objavljeno

-

By

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet. Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija. “U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Severina poslala podršku Elli Dvornik: “Najteže borbe, najjači vode”

Objavljeno

-

Severina je poslala podršku Elli Dvornik nakon što je influencerica objavila paparazzo fotografiju sa suda, nakon ročišta s bivšim suprugom Charlesom Pearceom.

“Odeš na ročište i dobiješ streetstyle fotke djabe. @antonio__volarevic nosi najskuplju torbicu”, napisala je, našalivši se na račun svog odvjetnika koji je pod rukom nosio sudske spise.

U komentarima se javila i Severina, koja je kasnije Ellinu objavu i podijelila. “Najteže borbe,najjači vode✊🏻🖤grlim nježno”, poručila joj je pjevačica koja iza sebe ima niz sudskih parnica sa svojim bivšim partnerom Milanom Popovićem. Inače, Ella je ranije dala naslutiti da ni ona, kao ni Severina, ne smije više objavljivati fotografije svoje djece na društvenim mrežama.

U tajnosti se razvode još od lani, podnijeli su više tužbi

Podsjetimo, par je zajedno bio 10 godina, a vjenčali su se 2019. u Las Vegasu. Imaju dvije kćeri: Balie Dee i Lumi Wren. Navodno je par još u travnju 2023. u tajnosti podnio zahtjev za razvod.

Tome su prethodili mjeseci razdvojenog života. Charles je živio u kući u Balama, u koju su se uselili 2021., a Ella je često boravila u Zagrebu, gdje se posvetila poslovnim obvezama. Nakon što su zatražili sporazumni razvod braka, uslijedile su međusobne tužbe. Kako je ranije izvijestila Slobodna Dalmacija, riječ je o tužbama u kojima se raspravlja o razvodu braka, roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djece.

Charles je, navodno, angažirao odvjetnicu iz Engleske, dok je Ellin odvjetnik Antonio Volarević. Njemu smo ranije poslali upit o trenutnim slučajevima koji se vode među Ellom i Charlesom.

“Zahvaljujem na Vašem upitu i razumijem interes, no radi poštivanja pravila struke i zaštite privatnih interesa klijentice i njezine obitelji, za sada nisam u mogućnosti komentirati slučajeve moje klijentice koji su u tijeku pred nadležnim tijelima”, kazao je za Index.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu