Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BIOGRAD BOAT SHOW/INOVACIJA BRODOGRADITELJA AGENE MARIN Plovidba bez troškova goriva – samo snaga sunca, električne energije i šum valova

Objavljeno

-

Inovacija domaćeg brodograditelja Agene Marin na Biograd Boat Show-u je samo-održiva brodica za prijevoz do 12 putnika za turističke panoramske vožnje uz obalu

BIOGRAD – Zamislite plovilo koje nema nikakvih troškova goriva, jer ga pokreću samo sunce i struja, te čak 85% manje troškove godišnjeg održavanja. Pri tom da je proizveden od reciklirane PET ambalaže, da uopće ne zagađuje okoliš te da plovi bez ikakvih štetnih emisija i to zaista tiho, bez zvuka motora, samo uz šum mora i valova. I još zamislite da je brodica atraktivnog dizajna i cjenovno pristupačna, te da u komercijalnoj upotrebi izuzetno brzo vraća uloženu investiciju. Jeste li je zamislili? Nema problema ako niste uspjeli iz prve, jer ćete je moći vidjeti uživo ovaj tjedan u sklopu Biograd Boat Showa-a (20. – 24. listopada, 2021). Riječ je o eko inovaciji biogradskog brodograditelja Agene Marin nazvanoj Solar Ferry, dužine osam i pol metara te kapaciteta do 12 putnika, koja je osmišljena kao idealna brodica za prijevoz putnika na kraćim relacijama te za turističke panoramske vožnje uz obalu mora ili jezera, kao što je „champagne cruising“ i slične romantične ture.

  • Solar Ferry je održivo plovilo, u potpunosti građeno prema standardima budućnosti, koji strogo paze na ekološke standarde te čistoću mora i planeta. Plovi se zaista s nula troškova, jer brodicu pogoni isključivo sunčeva svjetlost, uhvaćena foto naponskim pločama i pohranjena u banci baterija. AGM baterije se konstantno nadopunjuju solarnim krovom snage 1.800 vati i mogu, ovisno o opterećenju broda, izdržati između pet i osam sati plovidbe. Predviđena putna brzina je 5,5 čvorova, pojašnjava vlasnik Agene Marin, Mladen Peharda.

Plovilo krasi retro dizajn inspiriran linijom parobroda iz 20.ih godina prošlog stoljeća, koji je preuzet iz estetskih, ali i ekonomskih razloga. Naime, u prošlosti su trupovi bili projektirani kako bi bili što efikasniji, jer tada jednostavno nije bilo motora neograničenih konjskih snaga, a ovakav trup malog otpora je dobro prilagođen solarnom i elektro pogon. Osim kroz retro trup i solarne panele, ekonomičnost je postignuta i kroz samu konstrukciju broda.

Naime, plovilo je građeno u tehnologiji vakuum infuzije od izrazito laganog, „PET sendvič“ materijala smanjene težine. U tijeku su i testiranja materijala od konoplje, lana i bambusa koje Agena Marin planira uskoro primijeniti u serijskoj proizvodnji. Solar Ferry dokazuje da brodice na električni pogon ne moraju biti skupe i građene za vožnju izuzetno kratkog dometa.

  • Za prva tri naručitelja Solar Ferryja odobravamo sajamski popust te će cijena standardno opremljene brodice iznositi oko 300.000 kuna, što je dva do tri puta povoljnije nego se može naći u inozemstvu u ovoj kategoriji i veličini broda, dodao je Peharda.

Agena Marin je prvenstveno R&D (Research & Development) tvrtka, koja osim razvoja novih koncepata ima i vlastitu proizvodnju alata, kalupa i finalnih proizvoda, a prošle je godine obilježila svoju 10. obljetnicu. Osim nadaleko poznate polu-podmornice, semiSUBMARINE s ostakljenim dnom (koja je isporučena na 13 atraktivnih svjetskih destinacija poput Maldiva, Sejšela, Kariba, Grčke i Italije), Agena Marin serijski proizvodi i Taxi Cat, namjenski taxi katamaran za brzi „hop on, hop off“ prijevoz putnika.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) ADVENT U ZADRU Koncert Rockatansky banda kao odličan uvod u adventska glazbena događanja

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić

Spletom okolnosti, prvi koncert ovogodišnjeg Adventa u Zadru bio je onaj održan u subotu navečer na Trgu Petra Zoranića, a nastupio je dobro poznati zadarski Rockatansky band.

Kako je zbog lošeg vremena dan ranije otkazan koncert grupe Pips, Chips & Videoclips, ovi su Zadrani svojom svirkom napravili odličan uvod u adventska glazbena događanja. Koncert je započeo u 21 sat, a odlična svirka ovog benda trajala je puna dva sata! Mnogi su posjetitelji zaplesali uz taktove jednog od najomiljenijih domaćih bendova.

– Imali smo osjećaj kao da smo svirali lani, ali onda smo shvatili da je to bilo prije dvije godine! Bilo je divno opet osjetiti zadarski Advent, da je sve oko nas šareno i da dobijemo taj neki privid normalnog stanja. – komentirao je nakon koncerta Dario Terzin iz Rockatansky banda.

Pored zanimljive i bogate gastronomske ponude na adventskim kućicama, na njihovom repertoaru izmjenjivali su se poznati glazbeni hitovi što je dodatno zagrijalo atmosferu Adventa.

– Odlučili smo to odraditi baš onako koncertno, pjevati dva sata u komadu da ljudi uživaju. Repertoar je uvijek onaj naš, dobro znani domaći i strani hitovi, to ljudi vole i poznaju. Vidjeli smo po licima, ali i po komentarima posjetitelja da su zadovoljni. Svi kažu kako im je to sve nedostajalo, kako su uz nas pjevali pjesme od Olivera i drugih. – kaže Terzin i dodaje: – Atmosfera nije preopuštena kao one sjajne 2019., ali i više je nego očito da ljudima nedostaje ovakvih manifestacija i druženja. Vidim da po kućicama vlada dobro raspoloženje uz kuhano vino tako da će to sve na kraju biti i više nego dobro. Sretni smo što se Advent održava, ne samo s te glazbene strane jer nastupamo, već upravo zbog ljudi, da sve skupa nekako živne. I moja je obitelj bila na Adventu i nauživali su se, to dobro utječe na poboljšanje psihe ljudi u ovim vremenima.

Mi se samo možemo složiti s njegovim riječima jer su druženje, zabava, dobra spiza i piće uz odličnu glazbu i više nego dobar recept za opuštanje. Zato pozivamo sve ljude dobre volje da se i večeras pridruže i guštaju na zadarskom Adventu.

0802AD1

Image 1 of 33

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STOŽER: 77 novozaraženih na zadarskom području. U OB Zadar preminuo 80-godišnjak

Objavljeno

-

By

na području Zadarske županije 77 je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(38), Benkovac(1), Biograd(3), Nin(4), Obrovac(2) i Pag(3) te općina Bibinje(3), Gračac(2), Novigrad(1), Pakoštane(5), Pašman(1), Posedarje(1), Preko(1), Sukošan(4), Sv.Filip i Jakov(2), Škabrnja(1), Vir(4) i Zemunik Donji(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 279 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1457 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 120 osoba.

Od posljedica infekcije koronavirusom u Općoj bolnici Zadar preminuo je muškarac u dobi od 80 godina.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 42 bolesnika od kojih je 9 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 20 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PREZENTACIJA REZULTATA ISTRAŽIVANJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Geografi istraživali je li Zadar gastro grad. Gdje dominiraju restorani, gdje fast food, a gdje pekare?

Objavljeno

-

By

„Može li Zadar postati gastro grad?“. Odgovor na ovo pitanje prošlog su tjedna ponudili doc. dr. sc. Silvija Šiljeg i mag. geogr. Lovre Panđa s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, koji su u okviru obilježavanja Dana Grada Zadra u Gradskoj knjižnici Zadar prezentirali istraživanje studenata Odjela za geografiju, provedenog u okviru kolegija „Modeliranje prostornih podataka“. Cilj istraživanja bio je provesti prostornu analizu gastronomskih objekata primjenom kriterija dostupnosti, rasprostranjenosti i demografske napučenosti te predložiti kriterije za razvoj teorijskog koncepta gastro grada s aspekta geografije.

Metodologija je uključivala izradu GIS baze podataka kojom je utvrđeno da je duljina prometnica unutar grada 382,87 km (Izvor: Geofabrik) te da je u gradu 161 gastronomski objekt. Generirane su zone dostupnosti restorana (konoba, pizzerija, bistroa, sala za vjenčanja), objekata brze prehrane i pekara, te je izvršena korelacija između broja stanovnika i gastronomskih objekata, između zona dostupnosti i statističkih krugova i između broja stanovnika i izdvojenih zona dostupnosti.

Najbolju dostupnost restorana (do pet minuta hoda) imaju Poluotok, Voštarnica, Borik i Puntamika, a najlošiju (duže od 15 minuta hoda) žitelji Novog Bokanjca, Bokanjca, Bilog Briga, Ploče, Dračevca, dijelovi Gaženice i sjeverni dijelovi Dikla. Najbolje su prostorno distribuirane pekare, koje su unutar pet minuta hoda dostupne za 58 posto stanovnika, dok su najlošije prostorno distribuirani objekti brze prehrane.

– U svijetu su popularna istraživanja u kojima se gradovi srednje veličine nastoje prikazati kao pametni gradovi, zeleni gradovi, sportski gradovi… Jedan od koncepata je i gastro grad, u kojemu se istražuje može li posjetitelj kroz gastronomiju naučiti puno o području u koje dolazi. U istraživanju smo obuhvatili 41 statistički krug s 21 mjesnim odborom, u kojima smo provjeravali dostupnost svih gastro objekata, uključujući pekare i objekte brze prehrane. Posebnim alatom ažurirani su podaci o prometnicama te je ispravljeno oko sto pogrešaka u odnosu na javno dostupne planove, rekao je na prezentaciji mag. Panđa.

Na području Zadra 52 posto svih gastronomskih objekata su restorani, 33 posto su pekare a manje od 15 posto su objekti brze prehrane. Na Poluotoku se situacija značajno mijenja – restorana je skoro 70 posto, pekara tek 13 posto. Poluotok je očekivano najgušće premrežen gastronomskim objektima, iako je (nestvarno zvuči) slabije naseljen, ali je centar turističkog i poslovnog života. Kako se ide prema periferiji, gastronomskih objekata je sve manje (s izuzetkom Dikla i Puntamike), dok pojedini dijelovi na periferiji grada, koji su napučeni stanovnicima, nemaju niti jedan gastronomski objekt.

Najviše objekata brze prehrane je na Poluotoku, Branimiru, Relji te nekoliko izdvojenih zona.U dosta zona uopće ih nema unutar 15 minuta hoda (jedan sat – pet kilometara), što ne čudi jer se često baziraju na dostavi.

Odgovor na pitanje s početka teksta je da se u ovom trenutku, prema kriteriju prostorne distribucije i demografske napučenosti, Zadar ne može brendirati kao gastro grad.

Gastronomski objekti trebali bi pružati uslugu ne samo za turiste, nego i za lokalno stanovništvo, pa s geografskog aspekta nisu zadovoljeni kriteriji za razvoj Zadra kao gastro grada. Također, treba poraditi na ponudi u samim gastronomskim objektima. Postojeći ne prezentiraju u potpunosti sve okuse ovog podneblja te bi trebalo razvijati objekte koji imaju tradicionalnu mediteransku hranu i različite vrste usluga.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu