Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) KOMEMORACIJA ZA PROF. DR. MITHADA KOZLIČIĆA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU “Bio je veliki stručnjak, ali i potpora onima kojima je trebala njegova pomoć”

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana komemoracija za prof. dr. sc. Mithada Kozličića, koji je nenadano preminuo 15. kolovoza u svome domu u Bihaću. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, nakon čega se opredijelio za vojni poziv te je studirao nautiku na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu. Visokoškolsko obrazovanje nastavio je upisom na poslijediplomski studij pri dubrovačkom Interuniverzitetskom centru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je obranio magistarski rad da bi doktorirao 1988. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zbog zaoštrene političke situacije na prostoru bivše Jugoslavije iz moralnih pobuda prekinuo je aktivnu vojnu službu u JRM te se vrlo brzo potom stavio na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

U rujnu 1991. odlukom admirala Svete Letice postavljen je za ravnatelja Vojnopomorskog muzeja HRM uz istodobno sudjelovanje na organizaciji obrane Splita.

Na Filozofskom fakultetu u Zadru Sveučilišta u Splitu izabran je u znanstveno-istraživačko zvanje znanstvenog suradnika za znanstveno područje povijesnih znanosti te primljen kao honorarni uposlenik na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta, da bi kasnije na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru postao redovni profesor i pročelnik.

– Profesor Kozličić 30 je godina bio dio mog profesionalnog života. Nažalost, nije stigao
uživati u naslovu professor emeritus. Riječ umirovljenik bila mu je strana a status
umirovljenika neprihvatljiv. Htio je raditi puno dulje i vjerujem da u njegovoj ostavštini ima
puno nedovršenih projekata i tekstova. Gradio je svoj ugled suradnjom, senzibilitetom za
nepravdu i darom za raspravu. Pamtit ću ga kao kolegu koji se nesebično davao kada je
trebalo pomoći drugome, kolegu koji je bio potpora slabijima, studentima, asistentima,
mlađim kolegama, izražavajući vjeru u njihove sposobnosti, rekla je na komemoraciji
rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Pročelnik Odjela za povijest doc. dr. sc. Zlatko Begonja podsjetio je kako je Kozličić s
pročelničke pozicije otvarao i stvarao brojne mogućnosti mladim kolegama za ostvarenje
stručnog i znanstvenog napretka. Kao sveučilišni profesor držao se pravila, poštivanja
studenata koji su njemu prepoznavali nastavnika i odgojitelja, rekao je Begonja.

O Kozličićevom životnom putu govorio je prof. dr. sc. Milorad Pavić, njegov nekadašnji asistent. Njegov radni dan, rekao je, obično bi počinjao između 4 i 5 ujutro, te uz nekoliko kraćih stanki i jednog dužeg popodnevnog odmora trajao do ranih večernjih sati. Takav spartanski pristup znanstvenoistraživačkom radu krijepio se širokim znanstvenim interesom i ljubavi prema poslu kojeg je volio i radio, što je rezultiralo bogatim stvaralačkim opusom kojeg je ostavio iza sebe.

– U svom radu bio je perfekcionist koji je živio za posao. Brojni plovidbeni priručnici i mnoštvo njihovih inačica te raznovrstan kartografski materijal koji je koristio u obradi nekih od svojih tema bio je jako rijedak i poprilično skup. Nije žalio ni vlastitih sredstava da bi došao do kopija određenih djela i materijala koji mu je trebao u znanstvenoistraživačkom radu. Bio je gospodin staroga kova, ali suvremenog pogleda na svijet, tolerantan i druželjubiv te otvoren za suradnju. Postavivši visoko ljestvicu znanstveno-nastavne učinkovitosti i prepoznatljivosti našeg Odjela zadužio nas je da dodatnim trudom i zalaganjem održimo dostignutu razinu i renome, naveo je Pavić.

Nazočni su se prije i nakon komemoracije mogli upisati u knjigu žalosti.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) ADVENT U ZADRU Koncert Rockatansky banda kao odličan uvod u adventska glazbena događanja

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić

Spletom okolnosti, prvi koncert ovogodišnjeg Adventa u Zadru bio je onaj održan u subotu navečer na Trgu Petra Zoranića, a nastupio je dobro poznati zadarski Rockatansky band.

Kako je zbog lošeg vremena dan ranije otkazan koncert grupe Pips, Chips & Videoclips, ovi su Zadrani svojom svirkom napravili odličan uvod u adventska glazbena događanja. Koncert je započeo u 21 sat, a odlična svirka ovog benda trajala je puna dva sata! Mnogi su posjetitelji zaplesali uz taktove jednog od najomiljenijih domaćih bendova.

– Imali smo osjećaj kao da smo svirali lani, ali onda smo shvatili da je to bilo prije dvije godine! Bilo je divno opet osjetiti zadarski Advent, da je sve oko nas šareno i da dobijemo taj neki privid normalnog stanja. – komentirao je nakon koncerta Dario Terzin iz Rockatansky banda.

Pored zanimljive i bogate gastronomske ponude na adventskim kućicama, na njihovom repertoaru izmjenjivali su se poznati glazbeni hitovi što je dodatno zagrijalo atmosferu Adventa.

– Odlučili smo to odraditi baš onako koncertno, pjevati dva sata u komadu da ljudi uživaju. Repertoar je uvijek onaj naš, dobro znani domaći i strani hitovi, to ljudi vole i poznaju. Vidjeli smo po licima, ali i po komentarima posjetitelja da su zadovoljni. Svi kažu kako im je to sve nedostajalo, kako su uz nas pjevali pjesme od Olivera i drugih. – kaže Terzin i dodaje: – Atmosfera nije preopuštena kao one sjajne 2019., ali i više je nego očito da ljudima nedostaje ovakvih manifestacija i druženja. Vidim da po kućicama vlada dobro raspoloženje uz kuhano vino tako da će to sve na kraju biti i više nego dobro. Sretni smo što se Advent održava, ne samo s te glazbene strane jer nastupamo, već upravo zbog ljudi, da sve skupa nekako živne. I moja je obitelj bila na Adventu i nauživali su se, to dobro utječe na poboljšanje psihe ljudi u ovim vremenima.

Mi se samo možemo složiti s njegovim riječima jer su druženje, zabava, dobra spiza i piće uz odličnu glazbu i više nego dobar recept za opuštanje. Zato pozivamo sve ljude dobre volje da se i večeras pridruže i guštaju na zadarskom Adventu.

0802AD1

Image 1 of 33

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STOŽER: 77 novozaraženih na zadarskom području. U OB Zadar preminuo 80-godišnjak

Objavljeno

-

By

na području Zadarske županije 77 je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(38), Benkovac(1), Biograd(3), Nin(4), Obrovac(2) i Pag(3) te općina Bibinje(3), Gračac(2), Novigrad(1), Pakoštane(5), Pašman(1), Posedarje(1), Preko(1), Sukošan(4), Sv.Filip i Jakov(2), Škabrnja(1), Vir(4) i Zemunik Donji(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 279 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1457 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 120 osoba.

Od posljedica infekcije koronavirusom u Općoj bolnici Zadar preminuo je muškarac u dobi od 80 godina.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 42 bolesnika od kojih je 9 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 20 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PREZENTACIJA REZULTATA ISTRAŽIVANJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Geografi istraživali je li Zadar gastro grad. Gdje dominiraju restorani, gdje fast food, a gdje pekare?

Objavljeno

-

By

„Može li Zadar postati gastro grad?“. Odgovor na ovo pitanje prošlog su tjedna ponudili doc. dr. sc. Silvija Šiljeg i mag. geogr. Lovre Panđa s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, koji su u okviru obilježavanja Dana Grada Zadra u Gradskoj knjižnici Zadar prezentirali istraživanje studenata Odjela za geografiju, provedenog u okviru kolegija „Modeliranje prostornih podataka“. Cilj istraživanja bio je provesti prostornu analizu gastronomskih objekata primjenom kriterija dostupnosti, rasprostranjenosti i demografske napučenosti te predložiti kriterije za razvoj teorijskog koncepta gastro grada s aspekta geografije.

Metodologija je uključivala izradu GIS baze podataka kojom je utvrđeno da je duljina prometnica unutar grada 382,87 km (Izvor: Geofabrik) te da je u gradu 161 gastronomski objekt. Generirane su zone dostupnosti restorana (konoba, pizzerija, bistroa, sala za vjenčanja), objekata brze prehrane i pekara, te je izvršena korelacija između broja stanovnika i gastronomskih objekata, između zona dostupnosti i statističkih krugova i između broja stanovnika i izdvojenih zona dostupnosti.

Najbolju dostupnost restorana (do pet minuta hoda) imaju Poluotok, Voštarnica, Borik i Puntamika, a najlošiju (duže od 15 minuta hoda) žitelji Novog Bokanjca, Bokanjca, Bilog Briga, Ploče, Dračevca, dijelovi Gaženice i sjeverni dijelovi Dikla. Najbolje su prostorno distribuirane pekare, koje su unutar pet minuta hoda dostupne za 58 posto stanovnika, dok su najlošije prostorno distribuirani objekti brze prehrane.

– U svijetu su popularna istraživanja u kojima se gradovi srednje veličine nastoje prikazati kao pametni gradovi, zeleni gradovi, sportski gradovi… Jedan od koncepata je i gastro grad, u kojemu se istražuje može li posjetitelj kroz gastronomiju naučiti puno o području u koje dolazi. U istraživanju smo obuhvatili 41 statistički krug s 21 mjesnim odborom, u kojima smo provjeravali dostupnost svih gastro objekata, uključujući pekare i objekte brze prehrane. Posebnim alatom ažurirani su podaci o prometnicama te je ispravljeno oko sto pogrešaka u odnosu na javno dostupne planove, rekao je na prezentaciji mag. Panđa.

Na području Zadra 52 posto svih gastronomskih objekata su restorani, 33 posto su pekare a manje od 15 posto su objekti brze prehrane. Na Poluotoku se situacija značajno mijenja – restorana je skoro 70 posto, pekara tek 13 posto. Poluotok je očekivano najgušće premrežen gastronomskim objektima, iako je (nestvarno zvuči) slabije naseljen, ali je centar turističkog i poslovnog života. Kako se ide prema periferiji, gastronomskih objekata je sve manje (s izuzetkom Dikla i Puntamike), dok pojedini dijelovi na periferiji grada, koji su napučeni stanovnicima, nemaju niti jedan gastronomski objekt.

Najviše objekata brze prehrane je na Poluotoku, Branimiru, Relji te nekoliko izdvojenih zona.U dosta zona uopće ih nema unutar 15 minuta hoda (jedan sat – pet kilometara), što ne čudi jer se često baziraju na dostavi.

Odgovor na pitanje s početka teksta je da se u ovom trenutku, prema kriteriju prostorne distribucije i demografske napučenosti, Zadar ne može brendirati kao gastro grad.

Gastronomski objekti trebali bi pružati uslugu ne samo za turiste, nego i za lokalno stanovništvo, pa s geografskog aspekta nisu zadovoljeni kriteriji za razvoj Zadra kao gastro grada. Također, treba poraditi na ponudi u samim gastronomskim objektima. Postojeći ne prezentiraju u potpunosti sve okuse ovog podneblja te bi trebalo razvijati objekte koji imaju tradicionalnu mediteransku hranu i različite vrste usluga.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu