Connect with us

Hrvatska

Necijepljeni medicinski radnici će se testirati jednom tjedno. Što ako odbiju?

Objavljeno

-

Nakon što je ministar Beroš poslao otvoreno pismo zaposlenima u zdravstvu, danas pljušte reakcije. Nova TV razgovarala je i sa cijepljenima i s onima koji još uvijek nisu cijepljeni, a rade u bolnicama.

Dok jedni podupiru ministra – drugi jednu njegovu rečenicu iz pisma smatraju “šamarom” i poručuju kako će ih takav pristup još manje motivirati da se cijepe, javlja Dnevnik.hr.

Doktorica Gverić Grginić radi u KBC-u sestre Milosrdnice i podržava uvođenje COVID potvrda. Oni zaposlenici koji nisu cijepljeni, a samim time i nemaju COVID potvrdu trebat će se često testirati.

”U početku će troškovi biti na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nakon toga će svaki djelatnik sam plaćati svoj test s čime se ja apsolutno slažem jer smatram da nije u redu trošiti novce hrvatskih poreznih obveznika za nešto s čim postoji alternativa koja je bolja od samog testa”, istaknula je Grginić.

Trebalo bi se testirati najmanje jednom tjedno, a može i više. Cijena po testu je malo više od 100 kuna, kažu u zavodu za javno zdravstvo. Što ako se netko odbije testirati? ”Mi očekujemo brze i precizne upute ministra i pravnih stručnjaka ministarstva zdravstva da znamo kakav će biti naš stav”, kazala je Grginić.

Zato je Beroš poslao pismo zaposlenima u sustavu zdravstva. Govori kako jesen donosi novi val epidemije, kako nitko ne smije ugrožavati zdravstveni sustav, ali i kako svatko ima pravo na izbor. No jedna rečenica iz pisma posebno je zasmetala “Sindikatu medicinskih sestara i tehničara zajedno”.

”Mislim da je s tom rečenicom dao jedan veliki šamar svim zdravstvenim djelatnicima koji već godinu i pol mukotrpno rade na svojim radilištima i preko svojih mogućnosti. On ne samo da nas nije potaknuo, nije na neki način pohvalio, nego ide na nas đonom”, odgovorila je Sanda Alić na Beroševu rečenicu da ”se u bolnice dolazi na liječenje, a ne po zarazu”. Medicinska sestra Alić nije cijepljena.

‘Imate jednu skupinu koja je preboljela COVID koji se ne žele cijepiti. Imate drugu koja je kao i ja žele vidjeti kakva je učinkovitost, moguće nuspojave. Onda imate treću skupinu – to su mahom naše mlade kolegice koje još nisu postale majke i koje se ne žele cijepiti”, pojasnila je Alić.

Kaže da oni nisu antivakseri. Članovi njihovog sindikata, dodaje, sami odlučuju hoće li se cijepiti ili ne.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

 1. Plenki & Pupi

  14. rujna 2021. at 21:12

  Imam kompromisno rješenje.
  Kako ovi stožeraši više lažu nego govore istinu, još jedna laž bi im dobro došla.

  Evo prijedloga.
  Neka objave kako su se svi radnici u zdravstvu odredili cijepiti i da su to učinili ovaj tjedan.
  Cjepivo koje je za njih namjenjeno uništiti a da nitko na sazna..
  Svi zadovoljni, ministar, medicinsko osoblje, pacijenti i Plenky.

  Nakon toga isto uraditi u socijalnim ustanovama i školstvu, te na koncu izlažirati s ostatkom stanovništva. Navući bar na 80%.
  Učite malo od onog Kozlavca iz Istre.

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Vrije u SDP-u, sad se svađaju hoće li se sastati uživo ili online

Objavljeno

-

By

Danas se u 17 sati sastaje Klub zastupnika SDP-a, a Predsjedništvo u 19 sati. Uoči sastanka Kluba, Davorko Vidović napisao je pismo predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu u ime 18 zastupnika.

Prenosimo pismo u cijelosti:

“Poštovani Predsjedniče Kluba,

Kao jedan od potpisnika zahtjeva za održavanje sjednice Kluba zastupnika SDP-a na kojoj ćemo raspravljati o daljnjem statusu naših četvero kolega isključenih iz Stranke, ni u kom slučaju ne mogu prihvatiti održavanje sjednice elektroničkim putem jer:

 • Za to ne postoji niti jedan opravdani razlog, naime dolazak na sjednice Kluba sastavni je dio našega posla, kojega obavljamo profesionalno i za koji smo plaćeni (ne znam koji bi opravdani razlog mogao imati bilo tko za izostanak);
 • Važnost teme i moguće posljedice naših odluka nesumnjivo zahtijevaju neposredni kontakt i sučeljavanje argumentima;
 • Elektroničko održavanje sjednice nije ravnopravan, nego nuždom određeni način rada opravdan samo zdravstvenim razlozima.

Stoga, predlažem da se sjednica održi ISKLJUČIVO UZ FIZIČKO PRISUSTVOVANJE,  a da se uvažavajući činjenicu da je troje naših kolega (Siniša Hajdaš Dončić, Boška Ban Vlahek, Branko Grčić) zbog  bolesti spriječeno fizički sudjelovati sjednici, da im se osigura uključivanje u sjednicu elektroničkim putem. Osobno, pristajem sudjelovati  samo na tako organiziranoj sjednici”, piše Vidović.

Sastaju se Klub i Predsjedništvo

Klub zastupnika SDP-a sastaje se u utorak u 17 sati, a Predsjedništvo u 19 sati.

Podsjetimo, situacija u SDP-u već dugo vremena nije dobra, a dodatno ju je pogoršala odluka Predsjedništva da će predsjednik stranke Peđa Grbin i politička tajnica Mirela Ahmetović razgovarati sa svim članovima Kluba u vezi zahtjeva 18 potpisnika da četvero izbačenih zastupnika SDP-a i dalje ostanu članovi Kluba. Ako se potpisnici i nakon razgovora odbiju povući, i oni će biti isključeni iz SDP-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

POPIS STANOVNIŠTVA Što ako vas popisivač ne nađe kod kuće kada dođe po šifru? Ravnateljica DZS-a ima važan savjet…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Govoreći o tijeku popisa stanovništva koji je još u prvoj fazi samopotpisivanja, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković je za Večernji list otkrila da građane najviše zbunjuje ako ne žive na istoj adresi koja im piše na osobnoj.

“Ono što mi naglašavamo cijelo vrijeme je da popisujemo onu adresu na kojoj doista žive. Mi ne provjeravamo prebivališta, niti istinitost podataka koje nam daju. Naš popis temelji se na izjavi”, rekla je Brković.

Na pitanje može li se dogoditi da MUP koristi podatke kasnije protiv građana, naglasila je da su svi naši podaci tajni. “Niti jedna institucija nema pristup njima. Nitko nema pravo kontrolirati izvještajne jedinice na temelju naših podataka”, dodala je.

Brković je objasnila i ono što mnogima još uvijek nije jasno, zašto će, naime, popisivači ponovno ljudima pokucati na vrata nakon samopopisivanja.

“Zato što nakon uspješnog samopopisivanja dobivate kontrolnu šifru koju je potrebno zapamtiti ili zapisati jer ju treba predati popisivačima. To nama služi kao kontrola obuhvata popisa. Svaki popisivač zadužuje oko 250 adresa. Nama je bitno da on obiđe sve adrese. Ukoliko nikoga ne pronađe kući, ta adresa se vodi kao prazan stan”, kaže Brković.

Postavlja se pitanje i što će biti ako popisivač ne zatekne nikoga u stanu ili kući iako se osoba već samopopisala.

“Popisivač će više puta izlaziti na teren. Bilo bi dobro ukoliko nema nikog u stanu da šifru ili preda susjedu ili je može staviti na vrata, jer nju nitko ne može zloupotrijebiti. Popisivač će ostaviti obavijest gdje je bio i kontakt na koji ga se može obavijestiti o šifri ili terminu popisivanja”, rekla je Brković.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Na današnji dan Tito i partizani Hrvatskoj su vratili Istru i Dalmaciju

Objavljeno

-

Na današnji dan 1943. godine Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) donijelo je odluku o priključenju Istre, Rijeke i okupiranih dijelova Dalmacije Hrvatskoj.

ZAVNOH je praktički bila hrvatska vlada koju su osnovali partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluke ZAVNOH-a kasnije će ući u Ustav Jugoslavije, a upravo će Ustavom iz 1974. godine Hrvatska dobiti pravnu podlogu za samostalnost.

“Narod Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke Narodnooslobodilačkih odbora – jedinih organa demokratske narodne vlasti koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je sljedeće zaključke:

1. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.

2. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci predani Italiji.

3. Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anektirani dijelovi Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključujući i Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji – Hrvatskoj, a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore.

4. Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, jamči se autonomija.

5. O gornjoj odluci obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitava svjetska javnost.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

20. rujna 1943.

Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Hrvatske”, stajalo je u proglašenju ZAVNOH-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu