Connect with us

Svijet

Europski parlament traži priznavanje gej brakova u cijeloj Europskoj uniji

Objavljeno

-

Većina zastupnika u Europskom parlamentu podržala je u utorak u Strasbourgu prijedlog rezolucije kojom se traži priznanje istospolnih brakova i registriranih partnerstva u svim zemljama članicama.

Rezoluciju kojom Europski parlament zahtijeva da EU ukloni sve prepreke s kojima se suočavaju LGBTIQ osobe pri ostvarivanju svojih temeljnih prava podržalo je 387 zastupnika, 161 zastupnik glasao je protiv, a suzdržanih je bilo 123.

U rezoluciji se navodi da istospolni supružnici i partneri trebaju biti tretirani jednako kao i heteroseksualni, a brakovi i partnerstva sklopljeni u jednoj od zemalja EU-a trebaju biti priznati i u ostalim članicama.

Rezoluciju su podržali SDP-ovi zastupnici Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Tonino Picula i IDS-ov Valter Flego. Protiv su bili neovisni Mislav Kolakušić i konzervativac Ladislav Ilčić (Hrast) koji je 1. srpnja preuzeo mandat Ruže Tomašić u EP-u. HDZ-ovi zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko ostali su suzdržani.

Civilizacijski doseg…
Matić je u izjavi za Hinu rekao da je usvajanje rezolucije “civilizacijsko postignuće”.

“Ponosan sam na kolege zastupnike koji su glasali za, posebno na svoje kolege u klubu, jer smo svojim glasom svi podržali ovu važnu rezoluciju”, rekao je Matić.

Valter Flego je za Hinu rekao da je nedopustivo se prava pripadnika LGBTIQ zajednice u mnogim zemljama smanjuju, umjesto da napreduju.

“LGBTIQ zajednica mnogim političarima služi za dokazivanje snage. Ova je tema posebno zahvalna upravo za desne politike, da ne kažem krajnje desne, da bildaju svoje mišiće”, rekao je Flego.

“Ne zabravimo da je i kod nas je bilo sličnih ideja, kad se postavljalo pitanje o tome što je brak, pa inicijativa U ime obitelji i slično. Ali ovo je 2021. godina, dosta je više toga. Tražimo da se prestane s tim praksama i da se konačno svima omoguće jednaka prava”, poručio je Flego, hrvatski eurozastupnik iz redova liberala.

…ili pritisak LGBT lobija
Ilčić je u izjavi za Hinu rekao da je glasovao protiv rezolucije “jer ona svjesno pokušava izjednačiti zakonski status istospolnih parova u svim državama članicama i tako negira pravo pojedinim državama da samostalno određuju kakve će oblike zajednica priznavati, a kakve neće”.

“To bi značilo da se cijela EU praktički mora voditi za najliberalnijim državama da bi se izbjegla navodna diskriminacija, što je apsurdno, protivno ugovorima i načelu supsidijarnosti”; kazao je Ilčić i rekao da se radi o golemom pritisku LGBT lobija na europske institucije.

“Još je manje prihvatljiv pokušaj da se preko tih institucija potpuno razvlasti države članice. Nikako to ne mogu podržati, dapače, protiv toga ću se odlučno boriti”, poručio je.

Svi HDZ-ovi zastupnici iz redova EPP-a, Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, ostali su suzdržani.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid/Nezavisni) umjesto na plenarnoj sjednici sudjeluje na “međunarodnom covid sastanku na vrhu u Rimu, u talijanskom parlamentu”, rekao je.

Na popisu objavljenom na službenim stranicama EP-a nema podataka o glasovanju SDP-ove zastupnice Romane Jerković (S&D). Iz njenog je ureda za Hinu priopćeno da su uzrok tome tehnički problemi “zbog kojih glasovanje nije zabilježeno”, ali “zastupnica podržava ovu rezoluciju”.

Svima jednaka prava
Većina zastupnika u EP-u smatra da bi i obitelji istospolnih osoba i parova (“dugine obitelji”) trebale imati jednaka prava kao i one heteroseksualnih i to u svim zemljama Unije.

To se odnosi i na pravo “duginih obitelji” na ponovno okupljanje kako bi se osiguralo nesmetano preseljenje u druge države unutar EU-a.

Europarlamentarci su u rezoluciji također pozvali Europsku komisiju da zbog kršenja prava LGBTIQ osoba, ali i temeljnih vrijednosti EU-a, poduzme mjere protiv Rumunjske, Mađarske i Poljske.

Rumunjska vlada nije ažurirala nacionalno zakonodavstvo nakon što je Europski sud odredio da se odredbe o “supružniku/supružnici” primjenjuju na istospolne parove kao i na heteroseksualne.

U Mađarskoj je u srpnju ove godine na snagu stupio diskriminacijski zakon kojim se u školama zabranjuje korištenje sadržaja vezanih za homoseksualnost, transrodnost i interspolnost.

U Poljskoj je, pak, još prošle godine, veliki broj gradova i pokrajina proglasilo svoj prostor “slobodnim od LGBTIQ ideologije”, što je Europski parlament oštro osudio i odgovorio proglasivši u ožujku cijelu Europsku uniju “prostorom slobode za LGBTIQ osobe”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Svijet

(VIDEO) Sedam tornada pogodila sjever Italije

Objavljeno

-

By

Sjevernu Italiju jučer je pogodilo sedam tornada koji su čupali stabla i rasvjetne stupove, oštetili krovove kuća i automobile te uzrokovali značajnu materijalnu štetu. 

Osim tornada i oluja u nekim je mjestima unutar 24 sata palo više od 220 mm kiše po četvornom metru te je oko Milana i Torina došlo do snažnih bujičnih poplava. 

 
Nastavi čitati

Svijet

Austrija dopušta skijanje cijepljenima, oporavljenima i testiranima

Objavljeno

-

By

Izvor: Photo by Sead Dzambegovic on Unsplash

Austrija će u nadolazećoj zimskoj sezoni otvoriti svoje skijaške staze, ali s određenim ograničenjima za ljubitelje zimskih sportova.

Operateri žičara mogu primati samo osobe koje mogu predočiti dokaz da su cijepljene ili testirane na koronavirus, ili da su se oporavile od covida-19, objavila je vlada u ponedjeljak u Beču.

Iako za ski liftove neće trebati paziti na fizički razmak i ograničenje kapaciteta, putnici će morati nositi masku za lice FFP2.

“Uvjerena sam da će s ovim okvirnim uvjetima u našoj zemlji biti moguća bezbrižna i sigurna zimska sezona”, rekla je ministrica turizma Elisabeth Koestinger.

Međutim, ako se poveća broj pacijenata s koronavirusom na odjelima intenzivne njege, ta će se pravila pooštriti, navela je vlada.

Trenutno se oko 200 pacijenata oboljelih od covida liječi na odjelima intenzivne njege u Austriji. Kad se taj broj poveća na 300, necijepljenim osobama bit će zabranjeno posjećivanje objekata za skijanje, rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein.

Čim broj pacijenata na intenzivnoj njezi dosegne 400, necijepljeni će morati predočiti negativan rezultat PCR testa za pristup žičarama, restoranima i hotelima jer se brzi testovi na antigene više neće prihvaćati.

 
Nastavi čitati

Svijet

Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina

Objavljeno

-

Pfizer je objavio da je ispitivanje druge i treće faze pokazalo da je njegovo cjepivo protiv korone sigurno te da je proizvelo snažan imunološki odgovor, odnosno stvorilo dovoljno antitijela za zaštitu kod djece u dobi od 5 do 11 godina.

Ovo su prvi takvi rezultati objavljeni za ovu dobnu skupinu za cjepivo američkog proizvođača. No napominju da podaci još nisu recenzirani ni objavljeni, piše CNN.

Iz Pfizera dodaju da se rezultati ispitivanja uskoro planiraju predati američkoj Agenciji za hranu i lijekove radi odobrenja za hitnu uporabu.

Ispitivanje je obuhvatilo 2268 sudionika u dobi od 5 do 11 godina i koristili su dvije doze cjepiva primijenjenog u razmaku od 21 dan.

U ovim ispitivanjima korištena je doza od 10 mikrograma manja od doze od 30 mikrograma, koja se koristila za osobe starije od 12 godina.

“Razina antitijela usporediva s onima kod starijih ljudi koji su primili veću dozu”

“Doza od 10 mikrograma pažljivo je odabrana kao poželjna doza za sigurnost, podnošljivost i imunogenost u djece od 5 do 11 godina”, piše u Pfizerovom priopćenju.

Imunološki odgovori sudionika mjereni su promatranjem neutralizirajućih razina antitijela u krvi i usporedbom tih razina s kontrolnom skupinom od 16 do 25 godina koja je dobila dvije doze s većom dozom od 30 mikrograma.

Pfizer dodaje da su razine antitijela dobro usporedive sa starijim ljudima koji su primili veću dozu, pokazujući “snažan imunološki odgovor u ovoj skupini djece mjesec dana nakon druge doze”.

“Nadalje, cjepivo protiv korone dobro se podnosilo, a nuspojave su općenito bile usporedive s onim uočenim kod sudionika u dobi od 16 do 25 godina”, navode iz Pfizera.

Glasnogovornik Pfizera također je potvrdio da nema slučajeva miokarditisa.

“Do kraja četvrtog kvartala očekujemo rezultate ispitivanja za djecu u dobi od šest mjeseci”

Pfizerovo cjepivo trenutno je odobreno za osobe u dobi od 16 i više godina, a odobreno je za upotrebu kod osoba od 12 do 15 godina. Dodaju da očekuju rezultate ispitivanja za djecu u dobi od šest mjeseci “već u četvrtom tromjesečju ove godine”.

“Od srpnja su pedijatrijski slučajevi covida-19 porasli za oko 240 posto u SAD-u, što naglašava potrebe javnog zdravlja za cijepljenjem. Ovi rezultati ispitivanja daju snažnu osnovu za traženje odobrenja za naše cjepivo za djecu od 5 do 11 godina, i planiramo ih hitno dostaviti FDA-i i drugim regulatorima”, rekao je u priopćenju Albert Bourla, predsjednik i glavni izvršni direktor Pfizera.

Raste broj pedijatrijskih slučajeva

Američki zdravstveni dužnosnici vjeruju kako bi regulatori mogli donijeti odluku o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u toj dobnoj kategoriji u tri tjedna od dobivanja zahtjeva, rekla su dva izvora Reutersu ranije ovaj mjesec. 

Broj hospitaliziranih i umrlih od covida-19 u SAD-u značajno je narastao zbog delta varijante koronavirusa, piše Reuters. 

Raste i broj pedijatrijskih slučajeva. Djeca mlađa od 12 godina nisu cijepljena, no ne postoji naznaka da je, osim što je zaraznija, delta opasnija za najmlađe. 

Cjepivo američke i njemačke tvrtke, imena Comirnaty, već je odobren za djecu od 12 godina nadalje u nizu država, uključujući SAD. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu