Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SPEKTAKL U ZADRU: Nosferatu na velikom platnu uz pratnju električnih orgulja

Objavljeno

-

Foto: Toni Kulaš

Jeste li ikada zamislili da ćete moći sjediti vani, u centru starog grada, i gledati film razvučen preko velikog platna? Usto, pred Vašim očima, umjesto filmske glazbe, zvučne efekte i glazbu stvara jedan renomirani svjetski orguljaš?
Upravo su tome svjedočili sretnici koji su u utorak došli na Rimski Forum u Zadru. Tom se prilikom na velikom platnu vrtio kultni crno-bijeli nijemi horor film „Nosferatu: Simfonija strave“. Film je režirao veliki njemački redatelj F. W. Murnau davne 1922. godine prema romanu „Drakula“ B. Stokera. Iako autor romana u početku nije odobrio njemačkom redatelju prava za ekranizaciju svog romana, Murnau je zaobišao zabranu mijenjajući imena glavnih likova, i stvorio film koji danas slovi jednim od ekspresionističkih klasika kinematografije. Film je nazivan remek-djelom, vinom koje postaje sve bolje kako vrijeme odmiče.
Zadarsko prikazivanje filma vodilo se idejom žive glazbe i zvučnih efekata. Inspiriran kazališnim orguljama, ili tzv. Theatre Organ, koje su početkom 20. stoljeća pratile nijeme filmove na prestižnim događanjima u većim zapadnim zemljama, renomirani je talijanski orguljaš Paolo Oreni priredio nezaboravnu i omamljujuću zvučnu podlogu. Njegov je trud tim veći što je, umjesto postojećeg notnog predloška, punih 90 minuta improvizirao odnosno stvarao vlastitu glazbu. Nakon improvizacije oduševljenu publiku nagradio je i fascinirao dodatkom, veoma virtuoznom interpretacijom svima poznate „Toccate u d-molu“ J. S. Bacha. Oreni je svirao na prijenosnim električnim orguljama nizozemske radionice Mixtuur Orgels, ovogodišnjem partneru ZOF-a, zahvaljujući kojem će se na vanjskim lokacijama održati čak pet koncerata.
Podsjetimo, ovakav je zaista zadivljujući projekt Zadar Organ Festival organizirao i prije dvije godine.
Tom smo prilikom u crkvi sv. Stošije na platnu gledali film „Zvonar crkve Notre-Dame“ iz 1923. u pratnji njemačkog orguljaša UIricha Walthera. Bio je to projekt koji je već tada jednoglasno potvrdio kako ovakve ideje nažalost manjkaju u našem gradu, premda zadarska publika žeđa za originalnim naslovima i odmakom od konvencionalnih koncerata.
Bio je to četvrti projekt ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala čija je organizatorica Tea Kulaš u samo četiri koncerta predstavila što znači unikatna ideja, zadivljujuća upornost i ogroman trud vođen vizijom boljeg sutra. Treće izdanje Zadar Organ Festivala tek je na polovici svojeg programa, a očekuje nas još pregršt zanimljivih projekata na atraktivnim lokacijama u Zadru i Pagu.
Sljedeći koncert Zadar Organ Festivala očekuje nas već ove nedjelje, 12. rujna u 20 sati, u katedrali sv. Stošije. Tom će prilikom nastupiti Trio Lur, ansambl čija je izvedba A. Knešaurekove „Vokalize“ s novog nosača zvuka nominirana za Porina. Trio čine orguljašica Ursa Ljuban, flautistica Lucija Petrač i sopranistica Monika Cerovčec, sve redom renomirane hrvatske umjetnice zamjetne karijere, širokih glazbenih interesa i čvrste podupirateljice hrvatskog stvaralaštva.
Ulaz na koncerte je besplatan, odnosno na bazi donacije.

Piše: DORA DUNATOV

TON_1735

Image 2 of 23

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu