Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SPEKTAKL U ZADRU: Nosferatu na velikom platnu uz pratnju električnih orgulja

Objavljeno

-

Foto: Toni Kulaš

Jeste li ikada zamislili da ćete moći sjediti vani, u centru starog grada, i gledati film razvučen preko velikog platna? Usto, pred Vašim očima, umjesto filmske glazbe, zvučne efekte i glazbu stvara jedan renomirani svjetski orguljaš?
Upravo su tome svjedočili sretnici koji su u utorak došli na Rimski Forum u Zadru. Tom se prilikom na velikom platnu vrtio kultni crno-bijeli nijemi horor film „Nosferatu: Simfonija strave“. Film je režirao veliki njemački redatelj F. W. Murnau davne 1922. godine prema romanu „Drakula“ B. Stokera. Iako autor romana u početku nije odobrio njemačkom redatelju prava za ekranizaciju svog romana, Murnau je zaobišao zabranu mijenjajući imena glavnih likova, i stvorio film koji danas slovi jednim od ekspresionističkih klasika kinematografije. Film je nazivan remek-djelom, vinom koje postaje sve bolje kako vrijeme odmiče.
Zadarsko prikazivanje filma vodilo se idejom žive glazbe i zvučnih efekata. Inspiriran kazališnim orguljama, ili tzv. Theatre Organ, koje su početkom 20. stoljeća pratile nijeme filmove na prestižnim događanjima u većim zapadnim zemljama, renomirani je talijanski orguljaš Paolo Oreni priredio nezaboravnu i omamljujuću zvučnu podlogu. Njegov je trud tim veći što je, umjesto postojećeg notnog predloška, punih 90 minuta improvizirao odnosno stvarao vlastitu glazbu. Nakon improvizacije oduševljenu publiku nagradio je i fascinirao dodatkom, veoma virtuoznom interpretacijom svima poznate „Toccate u d-molu“ J. S. Bacha. Oreni je svirao na prijenosnim električnim orguljama nizozemske radionice Mixtuur Orgels, ovogodišnjem partneru ZOF-a, zahvaljujući kojem će se na vanjskim lokacijama održati čak pet koncerata.
Podsjetimo, ovakav je zaista zadivljujući projekt Zadar Organ Festival organizirao i prije dvije godine.
Tom smo prilikom u crkvi sv. Stošije na platnu gledali film „Zvonar crkve Notre-Dame“ iz 1923. u pratnji njemačkog orguljaša UIricha Walthera. Bio je to projekt koji je već tada jednoglasno potvrdio kako ovakve ideje nažalost manjkaju u našem gradu, premda zadarska publika žeđa za originalnim naslovima i odmakom od konvencionalnih koncerata.
Bio je to četvrti projekt ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala čija je organizatorica Tea Kulaš u samo četiri koncerta predstavila što znači unikatna ideja, zadivljujuća upornost i ogroman trud vođen vizijom boljeg sutra. Treće izdanje Zadar Organ Festivala tek je na polovici svojeg programa, a očekuje nas još pregršt zanimljivih projekata na atraktivnim lokacijama u Zadru i Pagu.
Sljedeći koncert Zadar Organ Festivala očekuje nas već ove nedjelje, 12. rujna u 20 sati, u katedrali sv. Stošije. Tom će prilikom nastupiti Trio Lur, ansambl čija je izvedba A. Knešaurekove „Vokalize“ s novog nosača zvuka nominirana za Porina. Trio čine orguljašica Ursa Ljuban, flautistica Lucija Petrač i sopranistica Monika Cerovčec, sve redom renomirane hrvatske umjetnice zamjetne karijere, širokih glazbenih interesa i čvrste podupirateljice hrvatskog stvaralaštva.
Ulaz na koncerte je besplatan, odnosno na bazi donacije.

Piše: DORA DUNATOV

TON_1711

Image 1 of 23

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ATLETSKI MITING NA VIŠNJIKU Zadar prvi do Hanžeka

Objavljeno

-

By

U četvrtak 23. rujna ŠC Višnjik ugostit će međunarodno atletsko natjecanje Zadar SporT&Fest 2021 EAP Meeting, ili kratko EAP Zadar.

Prema popisu najavljenih natjecatelja ovo će biti drugo najjače atletsko natjecanje u Hrvatskoj u ovoj godini, odmah iza svjetski poznatog zagrebačkog “Hanžeka”.

EAP Zadar će ujedno označiti početak obilježavanja Europskog tjedna sporta u Zadru, a kao uzvanici nazočit će mu i visoki dužnosnici hrvatskog sporta: glavni tajnik HOO Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog Atletskog saveza Ivan Veštić , izbornikom atletske reprezentacije Mladen Katalinić te dužnosnici iz Svjetske i Europske atletske federacije.

Na Zadar EAP-u nastupit će stotinjak atletičarki i atletičara iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Italije, Malte, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije i drugih zemalja. Osobito zanimljive discipline u programu bit će troskok za atletičarke te skok u vis i utrke na 100 i 200 m za atletičare.

U ženskom će troskoku tako snage odmjeriti seniorska prvakinja Hrvatske, Zadranka Paula Borović, mlađeseniorska prvakinja Hrvatske Magdalena Perić te prvakinja i viceprvakinja Nizozemske Maureen Herremans i Danielle Speck.

U muškom visu, uz seniorskog prvaka Hrvatske Filipa Mrčića te juniorskog prvaka Hrvatske i sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za juniore Martina Mlinarića, nastupit će aktualni svjetski kadetski rekorder u ovoj disciplini, mladi Slovenac Sandro Tomassini kao i trenutno najbolji nizozemski skakač u vis Douwe Amels.

U sprinterskim utrkama na 100 i 200 m, uz udarni hrvatski dvojac Marko Čeko – Karlo Marciuš, nastupit će i najbrži sprinteri Bosne i Hercegovine Hajrudin Vejzović i Edhem Vikalo te Mađar Zalan Kadasi. Mamac za publiku bit će i utrke sprinterica među kojima su mlade atletičarke Daniela Jelić i Matea Čerina.

Zadar EAP se održava pod okriljem ugledne europske serije mitinga European Athletics Promotion (EAP) Circuit, čime se Zadar u atletskom pogledu svrstava uz rame europskim metropolama poput Ženeve, Budimpešte ili Marse na Malti koji su također domaćini mitinga iz ove serije.

U sklopu Zadar EAP-a održava se i 4. Međunarodna konferencija o podacima u atletici – AthTech21 koju uz Sveučilište u Zadru i ŠC Višnjik organiziraju krovne međunarodne atletske udruge, Svjetska atletska federacija i Europska atletska federacija. Visoki dužnosnici ovih dviju organizacija nazočit će kao uzvanici na Zadar EAP-u, upravo kao i čelnici EAP Circuit-a.

Organizatori Zadar EAP-a su Sveučilište u Zadru, ŠC Višnjik, Atletski savez Zadarske županije te hrvatski sportsko-tehnološki startup TrackMeetings.Info.

Podršku mitingu daju Grad Zadar i gradonačelnik Branko Dukić, Športska zajednica grada Zadra sportska i Športska zajednica Zadarske županije te ŠC Višnjik na čelu s direktorom Denisom Karlovićem.

– Iskreno se nadam da će ovaj miting zaživjeti u gradu Zadru te postati dio tradicionalnih sportskih priredbi na dobrobit razvoja zadarske atletike, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Slobodan Miolović.

Direktor mitinga Duje Bonacci ovim je riječima najavio EAP Zadar:

– Drago mi je da su Športski centar Višnjik i Grad Zadar prepoznali vrijednost i važnost projekt zadarskog atletskog mitinga. Zadar ima bogatu sportsku povijest, a vjerujem da će ovaj miting doprinijeti tome da se nakon dugo vremena podsjeti na to da je atletika sastavni dio, ako ne jedan od glavnih nositelja, te povijesti.

Miting u četvrtak započinje u 17 sati, a uvod u glavno natjecanje utrke su mlađih uzrasta zadarskih atletičara koje su na rasporedu od 16 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode Put Bokanjca, u problemu i Belafuža i Višnjik!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 23.09.2021. godine (četvrtak) u vremenu od 22:00(23.09.2021.) do 06:00h (24.09.2021.) bez vode biti će potrošači u ulici Put Bokanjca.

U istom terminu vodoopskrba će biti otežana na širem području Belafuža i području Višnjik.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene i na križanju ulice Put Bokanjca i ulice Skročini.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Obavijest za brucoše i obavijest o upisima na višu godinu

Objavljeno

-

By

Sa zadarskog Sveučilišta nekoliko obavijesti:

Obavijest za brucoše:

Upis izbornih kolegija putem Studomata počinje 27. rujna 2021. i traje do 11. listopada 2021.
Više informacija možete vidjeti ovdje. 

Upisi u višu godinu:

Upis u višu godinu putem Studomata počinje 27. rujna 2021. i traje do 11. listopada 2021.
Više informacija o upisu u višu godinu za jednopredmetne studije možete vidjeti na odjelnim stranicama, a za dvopredmetne studije ovdje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu