Connect with us

Hrvatska

U TIJEKU INSPEKCIJSKI NADZORI VIŠE INSPEKCIJA DRŽAVNOG INSPEKTORATA U tri tjedna 753 inspekcijska nadzora. Utvrđene 293 povrede propisa!

Objavljeno

-

U prva tri tjedna srpnja obavljeno je 753 inspekcijska nadzora, a gdje su utvrđene nepravilnosti, ako zakon to dopušta, inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta.

‘Samo sinergijskim i odgovornim postupanjem svih dionika, institucija i pojedinaca možemo zadržati trenutni status sigurne turističke destinacije’ rekao je to dr. sc. Andrija Mikulić komentirajući ljetne koordinirane inspekcijske nadzore inspekcija Državnog inspektorata.

Naime, od 01. srpnja, a u cilju uspješne provedbe turističke sezone 2021. inspekcije Državnog inspektorata; turistička, sanitarna, tržišna, inspekcija rada, poljoprivredna, vodopravna te inspekcija zaštite okoliša, zaštite prirode i građevinska inspekcija započele su s koordiniranim inspekcijskim nadzorima.

U prva tri tjedna srpnja obavljeno je 753 inspekcijska nadzora u kojima su utvrđene 293 povrede propisa na temelju kojih su inspektori nadležnim sudovima podnijeli 16 optužnih prijedloga, donijeli 11 prekršajnih naloga te naplatili 71 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja.

Gdje zakon to dopušta inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta tj. u 127 slučajeva omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti.

‘Činjenica je da je iz godine u godinu sve manje povreda propisa što svjedoči da smo kao društvo odgovorniji i prema okolišu i prema pojedincima, bili oni radnici ili potrošači’ rekao je Mikulić.

Imajući u vidu aktualnu situaciju izazvanu epidemijom bolesti COVID-19 turistički i sanitarni inspektori Državnog inspektorata su ponajviše nadzirali pridržavanje odredbi odluka Stožera civilne zaštite.

Turistički inspektori su obavili ukupno 330 inspekcijskih nadzora iz područja ugostiteljstva i turizma, a povreda propisa utvrđena je kod četvrtine nadziranih subjekata.

Inspektori rada u području radnih odnosa u sklopu ovih koordiniranih nadzora pojačano su nadzirali područje „I Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane“.

Zbog specifičnosti neki od nadzora su još uvijek u tijeku, no do sada je utvrđeno nekoliko neprijavljenih radnika koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca imaju obilježje posla za koji se zasniva radni odnos. Također, inspektori rada u području radnih odnosa utvrdili su dva državljanina trećih zemalja koji su radili protivno odredbama Zakona o strancima kojim je propisana obveza ishođenja dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Tržišni inspektori Državnog inspektorata su u koordiniranim inspekcijskim nadzorima kontrolirali pridržavanje odredbi Zakona o trgovini, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti te su utvrdili 12 povreda propisa.

Najčešće povrede propisa odnosile su se na: neisticanje maloprodajne cijene, uvjeta prodaje i obavijesti o načinu podnošenja prigovora potrošača te obavljanje trgovine bez registracije.

Poljoprivredni inspektori su u koordiniranim inspekcijskim nadzorima, između ostaloga nadzirali subjekte koji uslužuju hranu, vino i piće. Od ukupno provedenih 15 nadzora utvrđena je jedna povreda propisa koja se odnosila na zavaravanje potrošača glede karakteristika hrane.

I dok su inspektori zaštite prirode utvrdili da su zaštićena područja održavana, inspektori zaštite okoliša utvrdili su niz nepravilnosti u ugostiteljskim objektima zbog ne vođenja propisane dokumentacije o otpadu, a sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

Koordinirani inspekcijski nadzori nastavljaju se i nadalje u srpnju te u kolovozu 2021. godine.   

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Živorad

    26. srpnja 2021. at 16:51

    Sproćufašističke službe tebaju da uhapse sve vastaše i onda če da bidne mnogo besbedno!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Vrije u SDP-u, sad se svađaju hoće li se sastati uživo ili online

Objavljeno

-

By

Danas se u 17 sati sastaje Klub zastupnika SDP-a, a Predsjedništvo u 19 sati. Uoči sastanka Kluba, Davorko Vidović napisao je pismo predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu u ime 18 zastupnika.

Prenosimo pismo u cijelosti:

“Poštovani Predsjedniče Kluba,

Kao jedan od potpisnika zahtjeva za održavanje sjednice Kluba zastupnika SDP-a na kojoj ćemo raspravljati o daljnjem statusu naših četvero kolega isključenih iz Stranke, ni u kom slučaju ne mogu prihvatiti održavanje sjednice elektroničkim putem jer:

  • Za to ne postoji niti jedan opravdani razlog, naime dolazak na sjednice Kluba sastavni je dio našega posla, kojega obavljamo profesionalno i za koji smo plaćeni (ne znam koji bi opravdani razlog mogao imati bilo tko za izostanak);
  • Važnost teme i moguće posljedice naših odluka nesumnjivo zahtijevaju neposredni kontakt i sučeljavanje argumentima;
  • Elektroničko održavanje sjednice nije ravnopravan, nego nuždom određeni način rada opravdan samo zdravstvenim razlozima.

Stoga, predlažem da se sjednica održi ISKLJUČIVO UZ FIZIČKO PRISUSTVOVANJE,  a da se uvažavajući činjenicu da je troje naših kolega (Siniša Hajdaš Dončić, Boška Ban Vlahek, Branko Grčić) zbog  bolesti spriječeno fizički sudjelovati sjednici, da im se osigura uključivanje u sjednicu elektroničkim putem. Osobno, pristajem sudjelovati  samo na tako organiziranoj sjednici”, piše Vidović.

Sastaju se Klub i Predsjedništvo

Klub zastupnika SDP-a sastaje se u utorak u 17 sati, a Predsjedništvo u 19 sati.

Podsjetimo, situacija u SDP-u već dugo vremena nije dobra, a dodatno ju je pogoršala odluka Predsjedništva da će predsjednik stranke Peđa Grbin i politička tajnica Mirela Ahmetović razgovarati sa svim članovima Kluba u vezi zahtjeva 18 potpisnika da četvero izbačenih zastupnika SDP-a i dalje ostanu članovi Kluba. Ako se potpisnici i nakon razgovora odbiju povući, i oni će biti isključeni iz SDP-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

POPIS STANOVNIŠTVA Što ako vas popisivač ne nađe kod kuće kada dođe po šifru? Ravnateljica DZS-a ima važan savjet…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Govoreći o tijeku popisa stanovništva koji je još u prvoj fazi samopotpisivanja, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković je za Večernji list otkrila da građane najviše zbunjuje ako ne žive na istoj adresi koja im piše na osobnoj.

“Ono što mi naglašavamo cijelo vrijeme je da popisujemo onu adresu na kojoj doista žive. Mi ne provjeravamo prebivališta, niti istinitost podataka koje nam daju. Naš popis temelji se na izjavi”, rekla je Brković.

Na pitanje može li se dogoditi da MUP koristi podatke kasnije protiv građana, naglasila je da su svi naši podaci tajni. “Niti jedna institucija nema pristup njima. Nitko nema pravo kontrolirati izvještajne jedinice na temelju naših podataka”, dodala je.

Brković je objasnila i ono što mnogima još uvijek nije jasno, zašto će, naime, popisivači ponovno ljudima pokucati na vrata nakon samopopisivanja.

“Zato što nakon uspješnog samopopisivanja dobivate kontrolnu šifru koju je potrebno zapamtiti ili zapisati jer ju treba predati popisivačima. To nama služi kao kontrola obuhvata popisa. Svaki popisivač zadužuje oko 250 adresa. Nama je bitno da on obiđe sve adrese. Ukoliko nikoga ne pronađe kući, ta adresa se vodi kao prazan stan”, kaže Brković.

Postavlja se pitanje i što će biti ako popisivač ne zatekne nikoga u stanu ili kući iako se osoba već samopopisala.

“Popisivač će više puta izlaziti na teren. Bilo bi dobro ukoliko nema nikog u stanu da šifru ili preda susjedu ili je može staviti na vrata, jer nju nitko ne može zloupotrijebiti. Popisivač će ostaviti obavijest gdje je bio i kontakt na koji ga se može obavijestiti o šifri ili terminu popisivanja”, rekla je Brković.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Na današnji dan Tito i partizani Hrvatskoj su vratili Istru i Dalmaciju

Objavljeno

-

Na današnji dan 1943. godine Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) donijelo je odluku o priključenju Istre, Rijeke i okupiranih dijelova Dalmacije Hrvatskoj.

ZAVNOH je praktički bila hrvatska vlada koju su osnovali partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluke ZAVNOH-a kasnije će ući u Ustav Jugoslavije, a upravo će Ustavom iz 1974. godine Hrvatska dobiti pravnu podlogu za samostalnost.

“Narod Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke Narodnooslobodilačkih odbora – jedinih organa demokratske narodne vlasti koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je sljedeće zaključke:

1. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.

2. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci predani Italiji.

3. Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anektirani dijelovi Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključujući i Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji – Hrvatskoj, a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore.

4. Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, jamči se autonomija.

5. O gornjoj odluci obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitava svjetska javnost.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

20. rujna 1943.

Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Hrvatske”, stajalo je u proglašenju ZAVNOH-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu