Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) LIDRANO “Bolji svijet” zadarske Klasične gimnazije u top 10 hrvatskih školskih časopisa

Objavljeno

-

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Školski časopis ‘Bolji svijet’ Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar na Lidranu – državnoj smotri literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva, proglašen je jednim od deset najboljih školskih časopisa u Hrvatskoj. Tim povodom, redakcija ‘Boljeg svijeta’ napisala je Priopćenje za medije sljedećeg sadržaja:

“Prošli tjedan ugodno nas je iznenadio poziv školskom listu Bolji svijet na državnu smotru LiDraNa. Ne možemo reći kako se nismo nadali, jer do sada smo tri puta bili na državnoj smotri. Ali eto, prošlo je dugih sedam godina bez takvog uspjeha. Sada smo opet među najboljima, a u ponedjeljak, 19. travnja održan je i državni LiDraNo ‘na daljinu’, tj. online uz pomoć platforme Zoom.

MEĐU NAJBOLJIMA

Nismo, dakle, putovali daleko nego samo do naše školske knjižnice. Redakciju je predstavljala Natali Pera, učenica 3.a razreda i voditelj novinarsko-literarne sekcije profesor Damir Sikirić, a kratko su nam se pridružili i ravnatelj don Ante Sorić te pedagoginja s. Ana Lipovac. Smotra za školske listove počela je u 10 sati i trajala dva i pol sata te je prvi put u istom programu predstavljeno 17 listova osnovnih škola i 10 listova srednjih škola. Među njima našla su se i četiri digitalna školska lista.

IZNIMNO VELIKI TRUD

Prenosimo tekst objavljen na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje: „Članovi povjerenstva Ankica Blažinović Kljajo, Marko Baus i Srećko Listeš čestitali su svim pozvanim učenicima, urednicima školskih listova i njihovim mentorima na iznimno velikom trudu i zalaganju koje je potrebno da bi se osmislio, napravio i tiskao jedan školski list. Pohvaljen je izbor tema kod većine listova, napredak u grafičkom dizajnu listova te opremi novinarskih tekstova, ali isto tako prosudbeno povjerenstvo ukazalo je učenicima na detalje koje mogu popraviti i nadograditi u procesu stvaranja školskoga lista”.

RIJEČI POHVALE

Posebno izdvajamo riječi pohvale upućene cijeloj redakciji Boljeg svijeta. Tako je gđa Ankica Blažinović Kljajo istaknula „76 stranica tekstova koji nose poruku sadržanu u nazivu lista Bolji svijet“ te nastavila: „Oni se zaista svojim tekstovima trude ovaj svijet učiniti boljim. Tome svjedoče i naslovi koji svih odišu pozitivnim vibracijama: Ništa se ne događa slučajno, pa tako ni ova karantena; Izaći ćemo jači; Više ćemo cijeniti druženje s prijateljima, šetnje i školu; Jedva se čekam vratiti u klupe“.

Zatim je pohvalila rubriku Iz života škole gdje prevladava bogatstvo školskih događanja: projekti, radionice, obilježavanje značajnih datuma, putovanja, terenske nastave i duhovne obnove.

„Što se tiče grafičke obrade, sve je rubricirano, izmjenjuju se dva-tri stupca, tekstovi su opremljeni i svi imaju međunaslove!“ naglasila je gđa Ankica Blažinović Kljajo.

S grafičke strane, Marko Baus pohvalio je prozračnost lista, lijepe fotografije i vješti grafički dizajn, a ukazao nam je i na dvije sitnice koje možemo popraviti.

NASTAVLJAMO!

Uvrštavanje našeg Boljeg svijeta među 10 najboljih školskih listova u Hrvatskoj doživjeli smo kao prepoznavanje njegove kvalitete, kao priznaje našem trudu i radu, ali i kao motivaciju da nastavimo dalje u istom smjeru. Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su radili i pomagali u izradi broja 16, a ujedno najavljujemo kako će i 17-ica uskoro ugledati svjetlo dana. Hoće li biti uspješna kao i njezina prethodnica?

Redakcija Boljeg svijeta”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI STOŽER: Imamo 11 novozaraženih. Preminuo 68-godišnjak

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronsvirusom, a jedna je osoba preminula.

Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar(6) i Obrovac(1) te općina Pakoštane(1), Ražanac(1), Sukošan(1) i Sv.Filip i Jakov(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 393 uzorka, pod aktivnim nadzorom su 794 osobe, a od bolesti se oporavilo 38 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je 68-godišnji muškarac.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 45 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

mIZBORI Od danas dostupne mobilne aplikacije za uvid u rezultate glasovanja

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori, priopćeno je iz DIP-a.

Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/1/.

Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati već je samo potrebno pokrenuti na navedenom linku.

Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200

Mobilna aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOKALNI IZBORI 2021. U ponoć je počela izborna šutnja. Kazne za prekršitelje do 500.000 kuna!

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo objavilo je Priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počela je danas, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završit će u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili
  komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji
  se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima
  povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

od 3.000,00 kuna fizička osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu