Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Odlično prihvaćena mjera sufinanciranja smještaja u privatnim domovima

Objavljeno

-

S ciljem brige za stanovnike treće životne dobi, u proteklom je razdoblju ostvaren niz projekata u Zadarskoj Županiji. Dovršena je projektna dokumentacija i osigurano financiranje izgradnje hospicija u Babindubu, prošireni su kapaciteti Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru za 51 ležaj, a uvedeno je i sufinanciranje smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 kuna mjesečno, priopćeno je iz Zadarske županije.

Posebno je dobro među umirovljenicima, ali i članovima njihovih obitelji prihvaćena mjera sufinanciranja smještaja u privatnim domovima. Naime, s obzirom na liste čekanja za Dom za starije i nemoćne osobe Zadar (Dom na Sfingi), a da diljem županije djeluje 29 privatnih domova, Zadarska županija od 2018. godine sufinancira smještaj u privatnim domovima s 500 kuna mjesečno. Svakoga dana raste broj starijih osoba kojima je potrebna adekvatna njega i skrb, a smještaj u privatnom domu može koštati i više nego što zarađuje jedna osoba s prosječnom plaćom.

„Novčani iznos od 500 kuna mjesečno itekakva nam je pomoć jer, iako gledajući mjesečno možda se ne čini puno, no nama je to godišnje pomoć u vidu jedne mjesečne naknade. Mi smo o mojoj majci dugo brinuli u svom domu, no njena bolest i stanje zahtijevali su zbrinjavanje u ustanovu sa stručnom skrbi. Privatni domovi su skupi, no mi više nismo imali izbora te nam je ova mjera Zadarske županije jako pomogla u mjesečnim izdatcima“, kazala je Ivana Perić, čija je majka već više od pola godine smještena u jednom od privatnih domova na području Zadarske županije.

Ovu mjeru koristi više od 400 korisnika u 29 privatnih domova, a za nju je županija dosad isplatila 7 milijuna kuna.

„Koliko mi je poznato, Zadarska županija jedina u Hrvatskoj ima program sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne iznosom od 500 kuna mjesečno. To je mjera koja je jako bitna za umirovljenike i njihove obitelji, pogotovo u ovim vremenima kada je svaka kuna bitna. Veseli nas i odluka hrvatske Vlade o isplati Covid dodatka za umirovljenike“, naglasio je predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije Milivoj Dujela.

Župan Božidar Longin ističe da je solidarnost jedna od najvažnijih smjernica županije koja veliku pažnju pridodaje skrbi o stanovnicima treće životne dobi.

„Radimo brojne projekte kako bi pomogli našim umirovljenicima. Sufinanciramo smještaj u privatnim domovima, a namjera nam je tu naknadu i povećati. Nedavno smo s ministrom Aladrovićem dogovorili financiranje izgradnje Hospicija na Babindubu te nova dva Doma za starije i nemoćne u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu za koje su općine pripremile projektnu dokumentaciju, kao i proširenje kapaciteta područnog objekta u Preku“, najavio je župan.

Što se tiče najvećeg županijskog doma za starije i nemoćne, onog na Sfingi, kojem je osnivač Zadarska županija, zahvaljujući radovima na obnovi depandanse, dom je povećao svoje kapacitete za 30 mjesta, a iseljavanjem fizijatrije iz prizemlja zgrade dobili su prostor za još 21 korisnika.

Pored svih ovih projekata započeli su građevinski radovi na uređenju odjela za Alzheimer. Za sada je predviđeno 20 mjesta, od čega će 12 biti za pacijente s dijagnozom Alzheimerove bolesti. S vremenom se taj prostor planira pretvoriti u stacionar jer je sve veća potreba i za tim oblikom skrbi.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI STOŽER: Imamo 11 novozaraženih. Preminuo 68-godišnjak

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronsvirusom, a jedna je osoba preminula.

Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar(6) i Obrovac(1) te općina Pakoštane(1), Ražanac(1), Sukošan(1) i Sv.Filip i Jakov(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 393 uzorka, pod aktivnim nadzorom su 794 osobe, a od bolesti se oporavilo 38 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je 68-godišnji muškarac.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 45 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

mIZBORI Od danas dostupne mobilne aplikacije za uvid u rezultate glasovanja

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori, priopćeno je iz DIP-a.

Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/1/.

Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati već je samo potrebno pokrenuti na navedenom linku.

Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200

Mobilna aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOKALNI IZBORI 2021. U ponoć je počela izborna šutnja. Kazne za prekršitelje do 500.000 kuna!

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo objavilo je Priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počela je danas, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završit će u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili
  komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji
  se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima
  povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

od 3.000,00 kuna fizička osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu