Connect with us

Hrvatska

Beroš najavio mogućnost centralizacije zdravstvenih ustanova

Objavljeno

-

Zdravstveni sustav treba hitno reformirati, složili su se sudionici tematske rasprave na saborskom Odboru za zdravstvo, a ministar zdravstva Vili Beroš najavio je mogućnost centralizacije zdravstvenih ustanova zbog lakšeg upravljanja i provedbe potrebnih mjera.

Da nije bilo Covida, vjerojatno bi neke reforme bile započete, a jučerašnji dogovor oko plaćanja duga ljekarnama samo je mali korak u stabilizaciji zdravstvenog sustava.

– Ako ne započnemo s reformama u najkraćem vremenskom roku, bit ćemo u velikom problemu. Toga sam kao najodgovorniji čovjek hrvatskog zdravstva bolno svjestan, rekao je Beroš.

Prijenos vlasničkih prava na državu
Zbog lakšeg upravljanja najavio je mogućnost centralizacije zdravstvenih ustanova, odnosno prijenos vlasničkih prava na državu kako bi se potrebne promjene mogle provesti.

– Centralizacija zdravstvenih ustanova zbog lakšeg upravljanja jedan je od elementa koji ćemo poduzeti, ako za to dobijem zeleno svjetlo na razini Vlade, nakon završetka lokalnih izbora. To je put koji će omogućiti daleko bolje upravljanje zdravstvenim sustavom, eliminirati političke elemente u vođenju ustanova i naglasiti financijsku stabilnost, kazao je Beroš.

– To uključuje reviziju mreže javnozdravstvenih ustanova i preraspodjelu djelatnosti u bolnicama, čime bi se nastavila funkcionalna integracija bolnica, dodao je.

Kad je riječ o financijskom dijelu, Beroš smatra da je potrebna nova politika određivanja cijene zdravstvene usluge i limita bolnica jer 70 posto bolnica većinu svojih sredstava troši na plaće, a njih 23 posto ide i preko iznosa limita.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su prošle godine rashodi u zdravstvu dosegnuli 34 milijarde kuna, prihod od doprinosa je 21 milijardu kuna, a transferi prema zdravstvu ove će godine morati iznositi 10 milijardi kuna. I Marić kaže da je nakon dogovora o podmirenju duga veledrogerijama sljedeći korak reforma zdravstva. 

Zdravstvenom sustavu potreban “clean start”

– Dug prema veledrogerijama pretačemo u dug prema bankama, ali mislim da smo poslali korektnu poruku. Iako smo iznad zakonom propisanih rokova plaćanja, ciljana razina je 120 dana za ljekarne i 180 dana za bolnice, a sljedeći korak je reforma zdravstva, rekao je Marić.

Ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković ustvrdio je da Hrvatskoj nedostaje sredstava za zdravstveni sustav pa je potreban “clean start”, što znači riješiti postojeći dug da bi mogli početi rješavati tekuću nelikvidnost. U tom smislu dogovor s veledrogerijama je dobar početak.

– Zdravstveni sustav je prošlu godinu završio s 2,6 milijardi kuna minusa, a gotovo sav minus otpada na bolnički sustav, kaže Jurković dodajući da je 2018. minus iznosio 857 milijuna, 2019. godine 1,1 milijardu kuna, a u prva dva mjeseca ove godine je 640 milijuna.

Rokovi plaćanja dugova kod 24 bolnice kreću se unutar godine dana, kod 11 bolnica između godine i dvije, dok 24 bolnice imaju dugove iznad dvije godine. Ukupne obveze zdravstvenog sustava u nekoliko godina porasle su sa 7,6 milijardi kuna na više od 10 milijardi kuna. Istodobno, HZZO na prihodovnoj strani potražuje 4,9 milijardi kuna koje ne može naplatiti.

Država nije podmirila čak devet milijardi HZZO-u
Pritom je nepojmljivo da država ne podmiruje svoje transfere iz proračuna prema HZZO-u, čime je od 2015. do 2019. akumulirano devet milijardi kuna, više od duga prema veledrogerijama. Jurković je naveo niz mjera na prihodovnoj i rashodovnoj strani koje bi vodile jačanju financijske stabilnosti sustava. Podsjetio je i na masterplan bolnica donesen 2015. kao dio strukturne reforme za koji do danas nisu doneseni provedbeni akti.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstva Renata Sabljar Dračevac podsjetila je kako je Beroš još 26. listopada na sjednici odbora rekao da su reforme zdravstva već pripremljene i nalaze se na stolu premijera, ali te reforme nitko dosad nije vidio.

– Dosad smo tri puta sanirali dugove veledrogerijama, a ništa nije poduzeto kako bi se smanjili ukupni troškovi u zdravstvu, kazala je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Izbjegnite prevare kod prelaska eura: Osam savjeta da vas ne opelješe…

Objavljeno

-

By

Brojimo sitno do početka korištenja eura kao nove službene valute u Hrvatskoj. Dvojne cijene proizvoda i usluga gledamo već od rujna, a od 1. siječnja počinjemo i plaćati eurima te ćemo isključivo eure dobivati kao ostatak.

Da se Hrvati naveliko pripremaju za ovu značajnu promjenu u svakodnevnom životu svjedoči i navala na pakete euro kovanica koje su puštene u prodaju s prvim danom prosinca. Iako se do kovanica može lako, tek šetnjom do obližnje poslovnice Fine ili Hrvatske pošte, ono što brojne građane uistinu žulja oko uvođenja eura jest strah da u cijelom procesu ne ostanu kratkih rukava. Iz tog razloga istražili smo na što posebno trebamo obratiti pažnju nakon što sat otkuca prve minute 2023. godine.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i voditeljica projekta Tajni kupci, izdvojila je za N1 osam najvažnijih savjeta kako se zaštititi.

Nabavite paket kovanica
“Poželjno bi bilo da si građani već sada polako pripremaju određene količine eura kako bi izbjegli gužve kojih će sigurno biti pred kraj godine”, kaže naša sugovornica, koja također podsjeća i da se kovanice mogu kupovati od 1. prosinca u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine.

“Bilo bi dobro da svatko ima tih kovanica te da odmah nakon 1. siječnja plaća u eurima i izbjegne moguće zabune. Dakle, naš savjet je kupiti paket ili dva kovanica i pripremiti se”, kazala je Knežević.

Kusur samo u eurima
Prva dva tjedna, odnosno od 1. do 14. siječnja moći će se plaćati u kunama i eurima, ali vodite računa da povrat ostatka novca uvijek mora biti u eurima.

“Ne treba pristajati na izgovore trgovca da nema eura i da će vratiti kune”, ističe predsjednica HUZP-a.

Bankomati bez provizije
Knezović ističe i da je važno znati da neće svi bankomati moći odmah od ponoći 1. siječnja 2023. davati eure te je stoga važno znati da se od 15. prosinca do 15. siječnja može na svim bankomatima podizati novac bez provizije.

Automatska konverzija najjednostavnija opcija
“Kune koje građani imaju kod kuće mogu položiti na račun u svojoj banci ili otvoriti račun, ako ga nemaju, i položiti kune koje će se automatski 1. siječnja zamijeniti u eure bez ikakve naknade”, pojašnjava Knezović.

Lažne novčanice
Ističe da se treba čuvati mijenjanja novca po primamljivim ponudama jer, kako objašnjava, postoji mogućnost da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Lažni službenici na vratima
Osim uvaljivanja krivotvorenih novčanica, za očekivati je da će prevaranti novonastale okolnosti na koje građani nisu naviknuti iskoristiti i za druge vrste prevara, primjerice prilagođavajući već ustaljeni oblik prevara na kućnom pragu.

“Ne otvarati vrata osobama koje se predstavljaju kao bankarski ili policijski službenici i hoće pomoći oko zamjene kuna. Niti bankarski, niti policijski službenici ne hodaju po stanovima i kućama. U slučaju telefonskog poziva treba provjeriti identitet osobe koja se javila”, kazala nam je Knezović koja savjetuje u tom slučaju nazvati banku ili policiju.

Samo jedan tečaj, razlike nedozvoljene
Dobro je znati i da je samo jedan tečaj ispravan te prema njemu 1 euro iznosi 7,53450 kn. Ne pristajte na zamjenu koja se vrši prema tečaju koji se razlikuje od ovog jer se fiksni tečaj ne mijenja.

Bunite se!
Sve što nije u skladu s prethodno navedenim informacijama nelegalno je i lovce u mutnom trebate prijaviti. Predsjednica HUZP-a Ana Knezović građane poziva da sve uočene nepravilnosti i nezakonitosti prijave Državnom inspektoratu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava upozorava građane: Ne nasjedajte na ovu poruku!

Objavljeno

-

By

Porezna uprava RH u ponedjeljak je upozorila da je posljednjih dana primjećen povećan broj lažnih poruka (phishing)​ kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kako ističu, lažni mailovi imaju naslov: “Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren” te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna, dok im je stvarna domena ​​porezna-uprava@eidurs-edavki.com. U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske, što ne postoji.

Porezna Uprava moli građane da ne otvaraju te poveznice i da ne upisuju osobne podatke na lažnim web stranicama/portalima. Napominju da je ispravna stranica/domena Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/​

Također, građane kojima stignu takve poruke mole da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija savjetuju da građani izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, kao i da budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i podatke te pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja, zaključuje se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Pepca povlače kalupe za kolače! Ne koristite ih

Objavljeno

-

By

Izvor: Ilustracija/Unsplash

Opozivaju se silikonski kalupi za muffine iz Pepca, podrijetlom iz Kine, zbog povećane količine hlapljivih organskih spojeva, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata RH.

Kalupi oznake SKU31053101, ORD00600442_01, STYLE310531, A/Y22 nisu u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom i stavljanju izvan snage direktiva 80/590/EEZ i 89/109/EEZ.

Kalupe za muffine proizvodi kineska tvrtka Ningbo General Union CO.,LTD., uvoznik je  Pepco Poland, a proizvod stavlja na tržište: Pepco Croatia d.o.o., , Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu