Connect with us

Hrvatska

HOĆE LI EUROPA I HRVATSKA UVESTI COVID-PUTOVNICE? Na crnom tržištu već kruže lažirane potvrde, ali to nije jedini problem

Postavlja se pitanje kako će 27 članica EU, koje teško postižu konsenzus i oko banalnijih stvari, uspjeti se dogovoriti o covid-putovnicama ili nekom drugom obliku potvrde o cijepljenju prije početka ljetne turističke sezone

 

Objavljeno

-

Čim su vlasti u Grčkoj i Cipru objavile da ovoga ljeta k njima na ljetovanje neće moći oni koji nemaju potvrdu da su cijepljeni protiv Covida-19, na crnom tržištu pojavile su se falsificirane potvrde koje se mogu nabaviti po cijeni od 100 eura za komad, piše net.hr.

Sada kad je europski program cijepljenja u punom jeku, a standardizirane zdravstvene kartice s potvrdama o cijepljenju lako dostupne, dovitljivim krivotvoriteljima ne treba puno da relativno brzo i jeftino izrade lažne dokumente koji mogu omogućiti i necijepljenima da se ovoga ljeta “prošvercaju” na mediteranska ljetovališta, piše The Daily Beast.

Može li 27 članica brzo postići dogovor?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odlučno je podržala uvođenje covid-putovnica koje bi ovoga ljeta služile turistima kao dokaz da su cijepljeni te da ne moraju u karantenu. Međutim, za standardiziranja potvrde o cijepljenju na razini cijele EU trebat će puno više vremena od ovih nekoliko mjeseci koliko je ostalo do početka ljeta. osim toga, pojava lažnih potvrda nije jedini problem za Europsku komisiju.

Mnogo je više dvojbi oko toga kako će se 27 članica EU, koje teško postižu konsenzus i oko banalnijih stvari, uspjeti dogovoriti o covid-putovnici ili nekom drugom obliku potvrde o cijepljenju.

Neke zemlje već su uvele interne ‘covid-putovnice’

Mnoge članice EU već napreduju sa svojim verzijama ulaznih dozvola. Danska je aktivirala plan za uvođenje digitalnih potvrda o cijepljenju za svoje građane koje bi im omogućile putovanje unutar EU. Estonija uvodi e-karton, a Island, koji  nije član EU, ali je uključen u Schengenski sporazum, također uvodi svoju covid-putovnicu. U Poljskoj, Portugalu i Španjolskoj zakoni o “covid-putovnicama” na dnevnom su redu tamošnjih parlamenata i čekaju izglasavanje.

Mađarska je uvela “dokaz o imunitetu”, a turističke velesile Italija i Francuska također su u fazi uvođenja sličnih mjera. Velika Britanija, koja je napustila EU, također razmatra uvođenje digitalne aplikacije s potvrdom o cijepljenju koja bi služila građanima kao propusnica u restorane, pubove, ali i za putovanja u inozemstvo.

A diskriminacija? Bogatije zemlje dobivaju više cjepiva

No uvođenje covid-putvnice Ili nekog sličnog dokumenta nije samo logističko pitanje, nego otvara i problem diskriminacije jer bogatije zemlje trenutno imaju bolji pristup cjepivima protiv Covida-19. Mnoge članice EU, poput Hrvatske, imaju problema s provedbom cijepljenja zbog slabe opskrbe cjepivom, a neke još nisu uspostavile ni potrebnu infrastrukturu za cijepljenje.

Inače, sutra bi trebao biti održan sastanak Europske komisije o covid-putovnicama kako bi se što prije, a uoči ljeta, definirala pravila putovanja unutar EU i šire. U petak je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio da Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za osobe cijepljene protiv Covida-19,a  bez PCR testa. Time bi se olakšao promet u turističkoj sezoni.

Hrvatska će se ‘postaviti praktično’

“Mi ćemo se postaviti praktično. Razgovarali smo s Ministarstvom turizma. S jedne strane je još prerano istrčavati. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo i da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle”, rekao je Božinović.

Radi se o tome da su neke države, poput Grčke i Cipra, već potpisale bilateralne sporazume s nekim zemljama koje su im među glavnim emitivnim tržištima, a nisu članice EU. Primjerice s Izraelom, a na dobrom su putu da to učine i s Velikom Britanijom.

 

Hrvatska

Najmlađi preminuli od korone imao 40 godina, nije imao drugih bolesti

Objavljeno

-

By

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 243064 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5537 preminulo, ukupno se oporavilo 234 635 osoba od toga 401 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 14 074 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 346 946 osoba, od toga 2 294 u posljednja 24 sata.

Najmlađa preminula osoba ima 40 godina, bila je bez komorbiditeta. Prosjek preminulih je 73 godine, izvijestila je danas Vera Katalinić Janković.

Krunoslav Capak je izvijestio o situaciji: “Na tjednoj razini imamo porast broja oboljelih od 32,9%. Incidencija na sto tisuća 14-dnevna je 130,6. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj. Po incidenciji dijelimo treće mjesto s Njemačkom, a bolji su Finska i Danska. Stopa smrtnosti nam je 1355 što nas stavlja na 19. mjesto u EU. Udio pozitivnih u testiranjima je 4%.”

Ministar Vili Beroš je rekao da će predstaviti središnju nacionalnu platformu prijave za cijepljenje – cijepise.zdravlje.hr. “Vjerujem da ćemo ovime osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljenja za koju smo osigurali oko 240 cijepnih mjesta. Omogućeno je ordinacijama obiteljske medicine da vrše prioritetno naručivanje za kronične bolesnike ili iz drugih razloga. Sustav također omogućuje nadzor nad cijepljenim građanima. Nakon prijave dobiva se povratna informacija o mjestu i terminu cijepljenja, no to će sve ovisiti o količini cjepiva. Ovo je složen sustav i dodat ćemo još jedan način prijavljivanja, kroz sustav e-Građani, to će se realizirati u drugoj fazi implementacije.

Tijekom prve faze ovakav način prijavljivanja nije bio nužan. Puni zahvat će doživjeti u trećoj fazi kad će svi građani moći iskazati interes za cijepljenje.”

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Capak objasnio što je njujorški soj, ima ga u Hrvatskoj: Tek je otkriven, malo se zna

Objavljeno

-

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892.

Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 243064 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5537 preminulo, ukupno se oporavilo 234 635 osoba od toga 401 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 14 074 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 346 946 osoba, od toga 2294 u posljednja 24 sata.

“Dakle, mi smo ranije imali osam potvrđenih UK sojeva, to nam je potvrdio španjolski laboratorij. Tri UK soja su potvrđena u Infektivnoj klinici, od 300 uzoraka koja smo poislali imamo 60 pozitivnih, dva iz New Yorka, tri potvrđena južnoafrička. Te tri osobe su bile u Zanzibaru”, rekao je Capak.

Božinović je rekao da cijela Europa poziva da nije uputno ići na putovanja koja nisu esencijalna.

“Vidimo da je taj južnoafrički soj došao praktički sa istih putovanja je rizik za širenje novih varijanti. Time se otežava ukupna naša borba s pandemijom. Još jednom pozivamo građane da sva ona putovanja u one dijelove svijeta gdje je pojačana prisutnost novih varijanti odgode za nova vremena”, rekao je Božinović.

“Ovaj tjedan nam stiže 23.400 doza Pfizera. To je danas. Do kraja tjedna dolazi 7200 doza AstraZenece. S time da je danas stigla isporuka AstraZenece koja je došla danas, to je za drugi mjesec bilo”, rekao je Capak. U veljači je, dodaje, došlo 315.000 doza. Do kraja mjeseca bi trebalo doći nešto više od 420.000 doza.

Od kraja 12. mjeseca do kraja trećeg bi trebalo doći oko 750.000 doza, rekao je Capak.

“Malo znamo o tom newyorškom soju, to se pojavilo tek krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti virusa, širi se brže od klasične, udio tog soja u New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz JAR-a i Zanzibara podliježu istim mjerama kao osobe koje dolaze iz UK-a i Brazila. Za ostale afričke zemlje vrijedi ono pravilo za treće zemlje”, rekao je Capak.

“Mi ne znamo puno o newyorškom soju, tek se piše o njemu. Pratimo situaciju. Što se tiče raširenostu UK soja u Hrvatskoj, to teško možemo reći. Uzorci su uzeti nasumično, iz nekih županija imamo više uzoraka pa i više tog soja. Čini se da je raširen jednako po cijeloj Hrvatskoj”, rekao je Capak.

Markotić je kazala da ne mora nužno neka promjena kod virusa rezultirati njegovim bržim širenjem.

“Može biti suprotno, može se sporije širiti”, kazala je Markotić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

TUI: Hrvatska je druga najtraženija destinacija u 2021.!

Objavljeno

-

By

Prema podacima jednog od najvećih svjetskih turoperatora TUI-ja, po dosadašnjem bukingu programa za 2021. godinu Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu najtraženijih destinacija na tržištu Austrije, izvijestio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.

„Izuzetno nam je drago što i istraživanje TUI-ja potvrđuje prethodne analize i procjene prema kojima je Hrvatska jedna od najtraženijih inozemnih destinacija Austrijanaca. Optimizam daju i procjene TUI-ja kako cjepivo i poboljšane mogućnosti testiranja kod gostiju pobuđuju veći osjećaj sigurnosti što pozitivno utječe i na potražnju za putovanjima“, istaknuo je Tončinić, nadodavši kako u TUI-ju u narednim tjednima očekuju daljnji oporavak poslovanja.

Trenutni buking turoperatora TUI Austrija pokazuje kako je najtraženija ljetna destinacija u 2021. godini Grčka, na drugom mjestu je Hrvatska, a slijede Italija, Španjolska i Turska. Kada se u obzir uzmu generalni trendovi  i općeniti interes za putovanjima, najomiljenija inozemna destinacija Austrijanaca je Italija, dok je Hrvatska ponovno zauzela visoko i odlično drugo mjesto.

Analiza TUI-ja također pokazuje kako je za vrijeme korona krize poraslo korištenje vlastitog prijevoznog sredstva pri realizaciji turističkih putovanja te kako su se prioriteti kupaca promijenili pa je fleksibilnost postala važnija nego ikada prije. Navedeno se posebice odnosi na mogućnost storniranja putovanja i povoljne uvjete povrata uplaćenih sredstava. Do sada ostvareni buking pokazuje veći interes za hotelima više kategorije i paketima s raznim pogodnostima kao što su dodatna noćenja, sobe više kategorije, besplatni transferi i dr.

Dodajmo kako su Istraživanje TUI-ja o potražnji za ljetnim destinacijama iz njihovih programa u 2021. godini prenijeli i brojni popularni austrijski portali kao što su Traveller-online.atOe24.atdiepresse.at i dr.

 
Nastavi čitati

U trendu