Connect with us

Hrvatska

“Tko se cijepi AstraZenecinim cjepivom, vjerojatno neće morati nositi masku”

Objavljeno

-

U Hrvatsku bi idućeg tjedna, kada počinje druga faza cijepljenja protiv covida-19, trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece, najavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Danas je u Hrvatski stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, a do kraja ožujka trebalo bi stići više od 700.000 doza, ako svi ispune svoje obveze, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Capak: Tko se cijepi AstraZenecinim cjepivo, neće morati nositi maske

“Jako je teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio populacije. Imamo i osobe koje su preboljele covid. Ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih, neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete morati nositi masku”, rekao je Krunoslav Capak i pozvao se na istraživanje Sveučilišta u Oxfordu koje je prvo dokumentiralo cjepivo koje značajno smanjuje širenje virusa, ono AstraZenecino.

Dosad je potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja koronavirusa, a HZJZ od jučer provodi screening testiranje. Testirano je prvih 17 uzoraka, među kojima je kod 10 utvrđena sumnja na novi soj virusa. Uzroci su poslani na potvrdu u Kliniku za infektivne bolesti te u Europski centar za kontrolu bolesti, a HZJZ će tako moći tjedno testirati nekoliko desetaka uzoraka, kaže Capak.

Danas prvi puta nakon više od mjesec dana bilježimo nešto veću brojku novozaraženih nego prije tjedan dana. Broj oboljelih je, međutim, za pet posto manji nego proteklog tjedna, s incidencijom od 111.4 na 100.000, pri čemu je najviša u Splitsko-dalmatinskoj, a najmanja u Istarskoj županiji.

Beroš o cijepljenju

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da su dosad stigla izvješća o provedbi cijepljenja iz 156 zdravstvenih ustanova, odnosno 92 posto. Izvješća koja su zatražena zbog cijepljenja preko reda, evaluirat će posebno stručno povjerenstvo.

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da bi, karikirajući, “cjepivo naručio i od čečenske mafije” jer je to Hrvatska dužna raditi u svojem interesu.

“Sigurno je mislio figurativno, jer mafija ne posluje legalno. Zadatak Vlade je na legalni način građanima omogućiti nabavu cjepiva”, rekao je Beroš dodavši kako sve opcije trebaju biti legalne i transparentne..

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je “teško komentirati predsjednikove riječi”. Postoji procedura, a kad se pojave problemi gledaju se i druge mogućnosti. Razgovarat ćemo s onima koji proizvode cjepiva, kaže Božinović.

Osvrnuo se i na uvođenje covid putovnica istaknuvši kako će Vlada učiniti sve što je u njezinoj moći da zabilježimo uspješnu turističku sezonu.

“Radi se o osjetljivoj materiji jer se u Europi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije, mi ćemo se postaviti praktično. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve kako bi se turizam pokrenuo, da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle. Ostvarili smo oko 50 posto rezultata iz rekordne 2019. i po tome smo ispred svih naših prijatelja iz Europe”, rekao je Božinović .

Još dugo ćemo se boriti s posljedicama covida-19

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić ocijenila je u povodu godine dana od pojave prvog slučaja covida-19 u Hrvatskoj da ćemo se još dugo godina boriti s posljedicama bolesti.

“Bolesnika je puno, prati se njihovo stanje od kliničkog do laboratorijskog, različite su manifestacije kliničke slike bile u prvom valu od ovog zimskog, kada smo imali puno bolesnika s trombozom pluća, fibrozom i teškim upalama pluća. Mislim da ćemo se još dosta godina boriti s posljedicama covida-19”, rekla je Markotić.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

 1. Covid 21

  19. veljače 2021. at 17:40

  Hi hi hi…
  Hoće li taj što se je cijepio s tim cjepivom biti posebno označen?
  Što se mene tiče: SKIDAJTE BRNJICE ODMAH!

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Capak: Tjedni porast novooboljelih od 15,5%

Objavljeno

-

By

U Hrvatskoj je zabilježeno 590 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je šest osoba.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3609. Među njima su 744 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 76 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 245462 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5570 preminulo, ukupno su se oporavile 236 283 osobe od toga 533 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14812 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.373.877 osoba, od toga 5429 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 4. ožujka potrošeno je 250.551 doza cjepiva, cijepljeno je 188.831 osoba, s jednom dozom 127.111 osoba, a s dvije 61.720.

– Imali smo 590 novoregistiranih slučajeva, od 5429 testiranih. Prije tjedan dana 26.2.2021. bilo je 505 novooboljelih od 5071 testiranih, a 19.2. imali smo 388 novooboljelih od 4986 testiranih. U ovome tjednu imamo 2489 oboljelih, a u prošlom u prvih pet dana 2152 novooboljela. Na tjednoj bazi imamo povećanje od 15,7%. Trenutačna 14- dnevna incidencija na 100.00 stanovnika  u Hrvatskoj je 151,9, najnižu ima Istarska županija 32,6, a najvišu Dubrovačko-neretvanska županija 511,5. U EU smo na 4. mjestu, a bolji su Finska, Njemačka i Danska, a najvišu ima Češka 1512,1, rekao je ravnatelj HZJZ-aKrunoslav Capak o epidemiološkoj situaciji.

Broj pozitivnih u ukupnom testiranima nam je u blagom porastu. Ukupna kumilativna stopa smrtnosti na milijun stavnioka nam je 1365 i na 18. smo mjestu u EU.

Govorio i o prijavljenim nuspojavama na cjepivo.

– Ukupno je prijavljeno 1227 sumnji na nuspojave, od toga 71 za modernino, 237 za AstraZeencino i za Pfizera 916, a nepoznatog proizvođača 2 prijave, rekao je Capak.

Potom je govorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Rekao je kako blagi porast na tjednoj razini i prisustvo novih varijanti su podsjetnik da naš odnos i odgovor na epidemiju nije ni blizu kraju.

– Pojave novih varijanti u trenutku može preokrenuti naš dobar epidemiološki status. Kako bi očuvali prednost koju smo mukotrpno stjecali tri mjeseca moramo kontinuirano radi na mnogim apsektima. Moramo raditi na povećanju dostupnosti cjepiva i unaprijeđenje svih drugih mjera na ovu ugrozu. U tom kontekstu možemo sgledavati i jučerašnji početak postupne ocjene ruskog cjepiva koji na neki način otvara potencijalna vrata nabave još jednog cjepiva u Hrvatskoj. Na stranici cijepisezdravlje.hr prijavilo se za cijepljenje 46.635 građana, a na pozivni centar 0800 00 11 prijavilo se 3596. Najveći interes je od 39 do 54 godine pa apeliram i na starije da se prijave za cijepljenje, rekao je Beroš.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Milanovićeva žena o pretilosti Hrvata: “Ako ste žedni, pijte vodu”

Objavljeno

-

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana debljine predstavljeni su rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom “Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019.”

Istraživanje je za RH vodila prva dama Sanja Musić Milanović, a na predstavljanju su govorili ministri Vili Beroš i Radovan Fuchs te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Činjenica da svako treće dijete ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Prije svega, svako treće dijete u dobi od 8 do 8,9 godina ima povećan rizik da u odrasloj dobi također ima problem prekomjerne tjelesne mase i debljine, što posljedično znači veći rizik oboljenja od KNB te time očekivani teret za zdravstveni sustav, što za sobom povlači i financijske troškove, ali i gubitke u ljudskom kapitalu”, naglasila je Musić Milanović. 

Uspoređujući podatke po regijama, najmanji udio djece s problemom prekomjerne tjelesne mase i debljine zabilježen je u Gradu Zagrebu, njih 29.7%, dok ih je u Kontinentalnoj i Jadranskoj regiji nešto više, 36.0% i 36.9%. Spolna razlika u učestalosti debljine posebno je izražena u Jadranskoj regiji gdje je debljina prisutna u 19.3% dječaka i 7.9% djevojčica.

Posebno je zabrinjavajući podatak o utvrđenoj pogrešnoj percepciji uhranjenosti djeteta od strane roditelja. Od 35.0% djece s utvrđenim problemom prekomjerne tjelesne mase i debljine, samo 14.0% roditelja smatra da njihovo dijete ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

“Oko 6.6% hrvatskog budžeta odlazi na ono što uzrokuje prekomjerna masa i debljina. Ovo je prvo stanje koje može skratiti život za 3.5 godine. Ovo je podloga za dijabetes, kardiovaskularne bolesti.”, kaže Musić Milanović. 

Prva dama naglasila je da su hrvatski muškarci apsolutni prvaci u Europi dok su djeca na visokom petom mjestu, a najveći problem su zemlje Mediterana. Istaknula je kako je problem izraženiji na jugu.  

“Jedna pandemija podržava drugu”, rekla je Musić Milanović referirajući se na pandemiju koronavirusa i pretilosti. 

“Ne vidim zašto je jeftinije kupiti zašećereni sok, ako ste žedni, pijte vodu”, poručila je. 

Musić je zatražila od ministra Fuchsa da dvorane škola budu otvorene i dostupnije. 

Ministar Beroš kaže da je ministarstvo započelo izradu Akcijskog plana za prevenciju debljine. 

“Ministarstvo zdravstva je prepoznalo problem debljine kao prioritetno područje i započelo pripreme za izradu Akcijskog plana za prevenciju debljine. Vjerujem da ćemo implementacijom Akcijskog plana u bliskoj budućnosti doprinijeti zaustavljanju trenda porasta debljine na nacionalnoj razini.”

Ministar Fuchs se osvrnuo na važnost osnovnih škola.

“Posebno bih istaknuo ulogu osnovnih škola koje su dužne organizirati prehranu učenika u skladu s propisima i normativima koje donosi Ministarstvo zdravstva. Također, s ciljem poticanja zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja kroz odgojno-obrazovni sustav nedavno je pokrenuta inicijativa Ministarstva turizma i sporta u kojoj se traži povećanje satnice tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama.”

U istraživanju je sudjelovalo 7295 djece, 33,1% djevojčica i 37,0% dječaka. 

Svjetska zdravstvena organizacija traži da se porast debljine zaustavi. 

 
Nastavi čitati

Hrvatska

HZJZ: Cijepljeni ste? Ne morate u izolaciju zbog kontakta sa zaraženom osobom

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene.

Sada se cijepljenje protiv COVID-19 se smatra, kao i preboljenje, važećim razlogom za izuzeće od karantene i testiranje nakon bliskog kontakta s oboljelim, a preporučljivo je testiranje bliskih kontakata ako su dio kolektiva ili rade s izrazito vulnerabilnim skupinama.

Također, s obzirom na povećane kapacitete testiranja i sniženu incidenciju bolesti, nema potrebe navoditi prioritete za testiranje kod simptomatskih osoba, objavili su iz HZJZ-a.

“Ako se na temelju anamneze ili rezultata screening testa za nove varijante, posumnja da bolesnik boluje od varijante virusa s većim potencijalom širenja ili koja je antigeno različita od prevladavajućih varijanti, karantena kontakata traje 14 dana”, kažu iz HZJZ-a.

Napominju i da se to trenutno odnosi na tzv. UK, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa. Ako sekvenciranje sojeva, koje je u toku, pokaže da je UK varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene se neće odnositi na bliske kontakte oboljelih od UK varijante.

“Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome (osim ako su imunokompromitirane i rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, a u tu svrhu koristi se PCR test)”, objavio je Zavod.

One koji prebole koronu ili su cijepljeni ne treba testirati ako nemaju simptome
Imunokompromitirane osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, a koje tijekom karantene nisu razvile nijedan simptom bolesti COVID-19, na svoje radno mjesto mogu se vratiti i prekinuti karantenu nakon provedenog testiranja 10. dana karantene i zaprimanja jednog negativnog rezultata testiranja. U tu svrhu koristi se PCR test.

U preporukama stoji i da osobe koje u karanteni/samoizolaciji razviju simptome bolesti COVID-a treba testirati, a u očekivanju rezultata testiranja treba ih tretirati kao oboljele.

U tu svrhu može se koristiti brzi antigenski test ili PCR test.

Također, ako je osoba unazad tri mjeseca imala laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19, ili ako je unazad tri mjeseca, a prije minimalno 14 dana primila drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, nije potrebno testiranje ako nema jasne simptome bolesti, prenosi Index.

Detaljne preporuke pogledajte ovdje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu