Connect with us

Hrvatska

Milošević: “Za desnicu sam četnik, za umjerene sam profesionalni Srbin”

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević posljednje vrijeme provodi na Baniji u razrušenim gradovima i selima te je komentirao što točno radi tamo i kakav je dnevni ritam.

 

Objavljeno

-

“Dan počinje u devet sjednicom Stožera gdje analiziramo što se napravilo prethodnog dana, koje su mjere donesene, je li se pojavio neki novi problem i planiramo na što ćemo staviti naglasak taj dan. Nakon sjednice nekad imamo medijske obaveze, nekad rješavamo konkretne probleme ili idemo na neki radni zadatak gdje želimo biti proaktivni, presresti problem prije nego što se pojavi. Ima tu i protokolarnih obveza jer nam često u posjet dolaze razne domaće i strane delegacije”, rekao je Milošević za Večernji list.

Sanacija razorenog područja

Komentirao je i kako protječe proces sanacije na potresom pogođenom području.

“U ovom trenutku tog hodograma nema, dakle još nismo došli do te faze. Još uvijek radimo dosta usporednih poslova – traje kontejnersko zbrinjavanje ljudi, osiguravanje toplih obroka za sve i te neke vrste prve pomoći. Dakle, krenuli smo u izgradnju kontejnerskih naselja koja će prvenstveno imati stambenu svrhu iako je lokalni plan da negdje imaju i poslovnu. Pa imamo rušenje, potom još uvijek imamo ove brze preglede statike koje želimo završiti do kraja mjeseca – da sve oštećene građevine imaju naljepnicu. Na koncu tu je i procjena štete: u sljedećih mjesec dana trebamo procijeniti kolika je ukupna šteta koju je potres prouzročio kako bismo mogli podnijeti zahtjev Europskoj komisiji za fond solidarnosti da nam se odobre sredstva za obnove javnih zgrada”, rekao je Milošević i dodao:

“A ove druge, privatne i gospodarske, rješavat ćemo kroz druge izvore i fondove, na kraju i kroz državni proračun. A sad se pored svega pojavio i taj prirodni fenomen vrtača koje su, kad se potres dogodio, bile samo dvije, a sad ih je više od devedeset. Angažirali smo struku s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta da nam objasni zašto one nastaju i koje područje bi, ako bismo išli u obnovu kuća, bilo sigurno i što očekivati u budućnosti. Idućih dana očekuje nas i početak procesa podnošenja zahtjeva za obnovu što svi građani željno iščekuju. Tako da imamo još dosta izazova, koliko god problema riješimo, pojave se novi.”

Borba protiv predrasuda

Milošević se osvrnuo i na to što političku karijeru gradite kroz nacionalnu stranku koja nema veliki domet, te da li je karijeru mogao graditi kroz neku jaku mainstream stranku i tako imati puno više političke moći.

“Rojilo se i meni to u glavi, imao sam i nekih ponuda. No životne okolnosti su me vodile u tu manjinsku politiku i ušao sam preduboko u nju. Dakle, i prije nego što sam se počeo baviti politikom, bavio sam se problemima Srba povratnika i jednostavno ušao u šprancu u kojoj želim napraviti pomak. Vjerujem u to što radim. Mislim da bi mi bilo lakše u mainstream stranci nego u manjinskoj jer se stalno moram boriti protiv predrasuda. Ali cijeli se život borim protiv njih”, kazao je Milošević i dodao:

“S jedne strane, što god napravio, za desnicu sam četnik, ili bar ekstremni Srbin, pogotovo kad se još prezivaš Milošević. S druge strane, umjereni te ljudi gledaju kao profesionalnog Srbina. Brojne mainstream stranke zalažu se za nacionalnu ravnopravnost, ali mi nismo dosegli tu razinu da te probleme možemo prepustiti samo njima. Kod Srba postoje specifični problemi – od jezika i pisma, pa do stambenog zbrinjavanja, elektrifikacije sela koje mainstream stranke percipiraju kao periferne probleme. I onda kad se dogodi situacija da to iskoči u mainstream, kao recimo sad situacija s Banijom, svi se čude kako su to sela bez struje ili kako žive u strašnim uvjetima.”

Normalizacija ćirilice

Milošević je dodao da je još i kao saborski zastupnik ukazivao na takve probleme.

“Fascinira me to jer koliko sam puta kao zastupnik ukazivao na takve probleme i nitko me ne bi doživljavao, pa čak ni kada činiš vladajuću većinu, a sad se svi bave time i pitaju me jesmo li mogli učiniti više? Čak i kad smo u vladajućoj koaliciji ne možemo učiniti više ako nemamo podršku drugih. Srbi imaju toliko problema i svi su zapravo prioritetni. Od egzistencijalnih problema do borbe za ostvarenje jezičnih prava. Mi se samo borimo za prava koja su već izglasana zakonima prije 20 godina dvotrećinskom većinom. Samo želimo da se to implementira. A ja opet racionalno shvaćam te stvari, da je to proces i da ne ide preko noći. I da ćirilicu treba u javnosti normalizirati, da to nije nikakvo agresorsko pismo, nego pismo kao i svako drugo i da Hrvatska neće ništa izgubiti ako implementira svoje vlastite zakone i ćirilica se pojavi na nekoj javnoj ploči. To ne treba demonizirati”, rekao je Milošević.

 
Nastavi čitati
2 komentara

2 Comments

 1. Ivek

  14. veljače 2021. at 22:50

  Ne ćirilici u Hrvatskoj!

   
 2. CRO ŠTEMER

  21. veljače 2021. at 19:11

  Vukovar nikada smrdljivi bykobap!

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

KAKO ĆE ZAVRŠITI KRIZA? Guste Santini: “Pričat će oni koji prežive”

Objavljeno

-

By

Jesu li porezi u Hrvatskoj ozbiljna brana za rast gospodarstva i koliko porezi utječu na pad investicija, u emisiji Studio 4 HTV-a govorio je ekonomski stručnjak Guste Santini. Uvijek treba zajedno govoriti o poreznoj, monetarnoj, fiskalnoj i tečajnoj politici, ustvrdio je.

Ako imate fiksirani tečaj, onda nemate slobodu u ekonomskoj politici, nemate slobodu u monetarnoj politici i nemate slobodu u poreznoj politici, rekao je Santini i na pitanje o poreznoj presiji odgovorio kako je nju teško utvrditi jer postoje pozitivni i negativni porezi. Kao primjer negativnih poreza naveo je aktualne subvencije tvrtkama pogođenima krizom izazvanom koronavirusom.

Ovo što je vlada premijera Plenkovića subvencionirala plaće da bi radnici bili nezaposleni na radnome mjestu, što je za ekonomiju vrlo dragocjena mjera koju će trebati izučavati i pokazat će se kako baš i nije bila previše smislena – to su također negativni porezi. Vi sad morate oduzeti one poreze koje daje gospodarstvo državi, rekao je Santini.

Stoga nitko ne može reći  kolika je porezna presija u Hrvatskoj, zaključio je Santini. 

O tome kako će završiti aktualna kriza uzrokovana pandemijom pričat će oni koji prežive, rekao je Santini, dodajući kako će takvih biti malo. 

Kriva je bila informacija koja je rekla da smo za ovu krizu bili spremniji nego za financijsku krizu 2008. Sad se vidi da nema pomoći iz Europske unije, priča je gotova, ustvrdio je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

U Zagrebu u srijedu Dan žalosti zbog smrti Milana Bandića

Objavljeno

-

By

U srijedu je u Zagrebu Dan žalosti povodom smrti gradonačelnika Milana Bandića.

“U povodu iznenadne smrti gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, koji je svojim dugogodišnjim nesebičnim radom na čelu Grada Zagreba trajno doprinio razvoju Grada i boljitku života svih građana Grada Zagreba, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević proglašava srijedu 3. ožujka 2021. Danom žalosti na području Grada Zagreba.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja i isticanjem crnih zastava na objektima u kojima su smještena gradska upravna tijela, Gradska skupština Grada Zagreba, tijela mjesne samouprave, trgovačka društva i ustanove kojima je Grad Zagreb vlasnik ili osnivač.

Na Dan žalosti neće se održavati priredbe zabavnog karaktera, a glazba koja će se emitirati na javnim mjestima trebala bi biti primjerena Danu žalosti.

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost na području Grada Zagreba svoje programe trebale bi prilagoditi obilježavanju Dana žalosti”, objavljeno je iz Grada Zagreba.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Održana komemoracija Bandiću u HNK: “Postao je najveći nakon Tuđmana”

Objavljeno

-

Danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana komemoracija za Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba i USKOK-ovog optuženika.

Govore na komemoraciji su održali Bandićev dugogodišnji prijatelj Ratko Maričić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te Jelena Pavičić Vukićević, Bandićeva zamjenica. Pred HNK je postavljen videozid na kojem se komemoracija pratila s ulice.

Na komemoraciji je bilo oko 150 uzvanika.

Zanimljivo je da se na komemoraciji Bandiću nisu pojavili ni predsjednik Zoran Milanović ni premijer Andrej Plenković. Došao je Gordan Jandroković, HDZ-ov predsjednik sabora.

Zadnja je na komemoraciji govorila Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukićević koja će do izbora voditi grad. 

“Svojim talentom postao si najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana”, rekla je u svom govoru.

Zagrebačka filharmonija izvela je “Fala”, a potom je pušten kratki video koji je život i djelo Milana Bandića prikazao u laskavom svjetlu. Potom se HNK-om prolomio glasan pljesak.

“Boljele su ga rane i nevolje stanovnika Zagreba. Imao je vremena za sve i svakoga, ali nažalost ponajmanje za sebe. Teško da ćemo više ikad imati takvog gradonačelnika koji će davati toliko od sebe za boljitak grada. Njegovim odlaskom Zagreba i Hrvatska izgubili su puno. Kad padne hrast u čijoj smo se hladovini krijepili desetljećima, tek tada vidimo kolika praznina ostaje. Dragi Milane, znamo da si otišao na bolje. Otišao si ponosno, nepobjediv, koračajući ulicama svog Zagreba onako kako si to toliko puta znao raditi. Smrt te istrgla iz tvoje obitelji, grada, stranke koju si stvorio i svog zavičaja, Hercegovine, koja te toliko voljela. Sugrađani su ti šest puta dali povjerenje i smatrali te prijateljem. Bio si čovjek, humanist, političar koji promiče zajedništvo i gleda budućnost, a ne prošlost. Hvala ti što si sve nas tjerao da se ne zadovoljavamo prosječnošću, da ne posustajemo i da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo. Danas mi se čini kao da si u svom životu upoznao barem polovicu stanovnika Zagreba, a i oni koji te nisu znali osobno su te poštovali. Otkriti svrhu cijelog života i dati cijeloga sebe je milost, a ti si dragi gradonačelniče imao tu milost s neba. Hvala ti u ime svih nas u Zagrebu i nas u gradskoj upravi. Čast nam je da smo bili tvoji suradnici i suvremenici. Jedino što nam sada preostaje je nastaviti tamo gdje si stao, tek tada će tvoje životno djelo imati potpuni smisao. Počivaj u toliko zasluženom miru”, rekla je.

Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukićević: “Nećemo se više nikad moći veseliti njegovom društvu, smijati njegovom humoru. Napustio nas je jedan od najvećih. Njegovo ime će zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio suvremenu povijest, a svojim talentom postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana. Napustio nas je čovjek u čijem srcu je bilo mjesta za sve. Čovjek koji je u našem ideološki opredijeljenom društvu pokazivao širinu i otvorenost. Imao je razumijevanja za čovjeka i njegove potrebe. Nije se osvrtao na kritičare. Koračao je ulicama Zagreba, kako onim asfaltiranom, tako i onim blatnjavim. Stvarao je hrvatsku metropolu i živio za nju. Stvarao je i grad koji je osjećao i Hrvate u BiH. Široke hercegovačke duše i purgerskog šarma. Zagrebačke uglađenosti i južnjačkog temperamenta. Preobrazio je sive vedute Zagreba iz 90-ih u središte ovog dijela Europa. Za njega nije bilo nemogućeg ostvarenja. Često ga nismo mogli pratiti u brzinu rada, bio je korak ispred drugih.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu