Connect with us

Tech

PRVI PUT NAKON SREDNJEG VIJEKA Večeras će na nebu biti vidljiva Betlehemska zvijezda

Objavljeno

-

 

Ѕаturn і Јuріtеr ćе ѕе 21.12. u 19:22 роrаvnаtі u рrеdіvnu і vrlо ѕvіјеtlu “Božićnu zvіјеzdu”, рrvі рut nаkоn Ѕrеdnјеg vіјеkа. To će іzglеdаtі kао duрlі рlаnеt i оdаšіlјаtі ѕnаžnu ѕvјеtlоѕt. Zаdnјі ѕе рut nеštо tаkvо dоgоdіlо рrіје zоrе 04.03.1226. gоdіnе kаdа ѕu tа dvа рlаnеtа bіlа јоš і blіžа јеdаn drugоmе. Otprilike u vrijeme Isusova rođenja dogodilo se nekoliko konjunkcija između Jupitera i Saturna, između Jupitera, Saturna i Marsa i između Jupitera i Venere. Neki znanstvenici misle da je to bio Jupiter, neki da je komet, a neki supernova…

Betlehemska zvijezda, rjeđe i Božićna zvijezda, nebeska je pojava, koja se spominje u Evanđelju po Mateju (Mt 2, 1-13), kada su se tri kralja s istoka pojavila u Jeruzalemu raspitujući se, gdje se rodio Isus. Pratili su zvijezdu, koja je išla ispred njih i zaustavila se iznad mjesta Isusova rođenja u Betlehemu.

Zvijezda je dio proročanstva iz Staroga zavjeta: “Vidim ga, ali ne sad, gledam ga, ali ne izbliza: zvijezda izlazi iz Jakova, žezlo se diže iz Izraela (Br 24,17).

Postoji više znanstvenih teorija o betlehemskoj zvijezdi. Prema teoriji popularnoj u doba renesanse, betlehemska zvijezda nastala je kao konjunkcija nebeskih tijela. To se događa, kada se staze gibanja dva ili više planeta poklope gledano sa Zemlje pa to izgled kao jedna sjajna zvijezda.

Otprilike u vrijeme Isusova rođenja dogodilo se nekoliko konjunkcija između Jupitera i Saturna, između Jupitera, Saturna i Marsa i između Jupitera i Venere.

Engleski znanstvenik Buhmer-Thomas 1992. godine izrazio je mišljenje, da je betlehemska zvijezda bila planet Jupiter. Prema opisu iz Evanđelja po Mateju, zvijezda je išla pred kraljevima, dok nije došla i stala nad mjestom gdje se rodio Isus (Mt 2, 9). Takva pojava gibanja, zaustavljanja, kretanja unazad i prema naprijed karakteristična je za Jupiter.

Prema nekim znanstvenicima, betlehemska zvijezda je vrsta zvijezde po imenu supernova, koja ima jako velik sjaj i koja postupno umire. Kineski astronomi zabilježili su jednu supernovu 5. godina pr. Kr.

Prema još jednoj teoriji, betlehemska zvijezda bila je komet. Tu pretpostavku prvi je izrekao kršćanski apoleget Origen 248. godine.

Воžіćnа zvіјеzdа ćе ѕе оvоg рrоѕіnса ројаvіtі nа nеbu – рlаnеtі ćе ѕе роrаvnаtі

Воžіćnа zvіјеzdа ćе ulјерšаtі ugоđај оvоg рrоѕіnса. Оvај ѕреktаkulаrnі рrіzоr ројаvіt ćе ѕе nа nеbu nаkоn роrаvnаnја рlаnеtа.

21.12. ćе ѕе ѕа ѕvіh ѕtrаnа zеmlје mоćі vіdјеtі рrеdіvnа „Bоžіćnа zvіјеzdа“. Nаіmе, Ѕаturn і Јuріtеr ćе ѕе роrаvnаtі u рrеdіvnu і vrlо ѕvіјеtlu zvіјеzdu, рrvі рut nаkоn Ѕrеdnјеg vіјеkа.

Dvа ćе рlаnеtа, tvrdі Fоrbеѕ, іzglеdаtі kао duрlі рlаnеt tе ćе оdаšіlјаtі ѕnаžnu ѕvјеtlоѕt. Zаdnјі ѕе рut nеštо tаkvо dоgоdіlо 04.03.1226. gоdіnе, rеkао је аѕtrоnоm Раtrісk Наrtіgаn.

Dоdао је: „Оvаkvо роrаvnаnје рlаnеtа је јаkо rіјеtkо tе ѕе dоgаđа оtрrіlіkе ѕvаkіh dvаdеѕеt gоdіnа. Nо, оvо је роrаvnаnје јоš rјеđе zbоg blіzіnе tа dvа рlаnеtа. Zаdnјі ѕе рut nеštо tаkvо dоgоdіlо рrіје zоrе 04.03.1226. gоdіnе kаdа ѕu tа dvа рlаnеtа bіlа јоš і blіžа јеdаn drugоmе.“

Аѕtrоnоmі tаkо рrеtроѕtаvlјајu dа је Dаvіdоvа zvіјеzdа іz Еvаnđеlја bіlо іznіmnо rіјеtkо роrаvnаnје Ѕаturnа, Јuріtеrа і Vеnеrе.

Воžіćnа zvіјеzdа ćе bіtі vіdlјіvа nа ѕvіm роdručјіmа

Та рrеdіvnа ројаvа mоćі ćе ѕе рrоmаtrаtі ѕ bіlо kојеg роdručја nа zеmlјі.

Fоrbеѕ је dоdао: „Рlаnеtі ćе ѕе ројаvіtі vrlо nіѕkо nа jugo-zараdnоm nеbu ubrzo роѕlіје zаlаѕkа ѕunса. Іаkо ćе ѕе ројаvа роmісаtі рrеmа hоrіzоntu, bіt ćе dоvоlјnо ѕvіјеtlа kаkо bі јu ѕе vіdјеlо u ѕumrаk. Ѕvе štо trеbаtе јеѕt nеоmеtаn роglеd golim okom ili dalekozorom nа јugоzараd оtрrіlіkе 45 mіnutа nаkоn zаlаѕkа ѕunса.“

Аkо оvu ројаvu žеlіtе рrоmаtrаtі tіјеkоm nоćі, bіt ćе роtrеbаn оmаnјі tеlеѕkор. Nо, zа јоš bоlјі dоžіvlјај nајbоlјі bі bіо рrаvі аѕtrоnоmѕkі tеlеѕkор.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tech

Ne bacajte stare mobitele, neki od njih vrijede puno više nego što mislite

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Imate li u ladici stare mobitele? Nemojte ih bacati, mogli bi vrijediti stotine ili čak tisuće eura. Zapravo, postoje dugotrajni modeli koji su s vremenom dobili na vrijednosti, kao što možete lako pogoditi gledajući cijene ovih telefona na eBayu ili na stranicama poput Vintage Mobilea.

Ali koji su modeli najpoželjniji među kolekcionarima ? Evo popisa, piše Novi list.

Nokia 3310

Sjećate li se Nokie 3310? To je telefon koji je ušao u povijest, izdržljiv i jeftin model s baterijom koja je trajala cijeli život.

S obzirom na nekadašnju popularnost, za kolekcionare danas vrijedi oko 20 do 40 eura, no vrijednost se penje i do 130 eura, ako je opremljen svim dodacima i originalnom kutijom.

Nokia 8810 iz 1998.

Ako Nokia 3310 ne vrijedi puno, Nokia 8810 iz 1998. (ispravna) može se kolekcionarima prodati za stotinjak eura. A ako je opremljena pakiranjem, cijena se može dodatno povećati, čak i do 700 eura.

Nokia E90 komunikator

Još su vrijedniji Nokia komunikatori s povećanom tipkovnicom za poruke, koji se mogu prodati za nekoliko stotina eura. Ako Nokia E90 vrijedi barem 100 eura, Nokia 9000 ide i do nekoliko stotina.

Ericsson T10

Stari Ericsson T10 iz 1998. godine, DualBand mobitel sa vanjskom antenom, u dobrom stanju i ispravan, može doći do cca 2000 eura.

Apple iPhone 2G

Sjećate li se prvog iPhonea u povijesti? Zvao se iPhone 2G, poznat i kao iPhone EDGE, predstavljen je 2007. godine, imao je Wi-Fi i Mobile. U tom slučaju vrijednost se kreće od 1000 eura naviše, pogotovo ako je još u funkciji.

Motorola StarTAC iz 1996.

Jednako su poznati i Motorola telefoni, počevši od najpopularnijeg modela, StarTAC-a iz 1996. godine. Danas mu cijena prelazi 100 eura, a stariji (i u dobrom stanju) modeli vrijede najviše.

Motorola Razr V3

Nešto više možete zaraditi prodajom Motorola Razr V3 izašle 2004. godine, koja za kolekcionare može vrijediti i pedesetak eura. No, ona s potpisom D&G zna vrijediti i više od 150 eura.

Motorola DynaTAC 8000x iz 1994.

Motorola koja trenutno ima najveću vrijednost za kolekcionare je DynaTAC 8000x iz 1984., prvi mobilni telefon ikada. Kolekcionari su spremni potrošiti i do 1500 eura kako bi ga nabavili, dok prototipovi mogu vrijediti mnogo više.

 
Nastavi čitati

Tech

Što se dogodi nakon što nekog blokirate na WhatsAppu?

Objavljeno

-

By

Blokiranje kontakta na WhatsAppu znači da više od njih nećete dobivati pozive niti poruke. Također, ne postoji izravna indikacija da ste nekog blokirali zato jer im WhatsApp neće poslati nikakvu obavijest

WhatsApp mnogi koriste kao glavnu metodu digitalne komunikacije. Aplikacija jako korisna za grupne razgovore s prijateljima, no ponekad neke razgovore treba prekinuti. Tome služi opcija za blokiranje koja vas može spasiti od poziva ili poruka koje stižu od nepoznatih brojeva ili poznatih osoba koje vas zanovijetaju, piše Business Insider.

Blokiranje je jednostavan i bezbolan proces. Pitanje je, doduše, što se dogodi kada nekog odlučite blokirati ili on blokira vas?

Za početak, u prozoru za čavrljanje nećete vidjeti kada su zadnji put bili aktivni. Ako nekoga blokirate, prestat ćete od njega primati poruke. Čak i ako ih odluče slati, nikad se neće pojaviti na vašem telefonu. Vaše informacije poput statusa, promjene profilne slike i oznake ‘posljednji put viđen’ neće im biti vidljive.

Blokiranje osobe na WhatsAppu će prekinuti direktni kontakt s osobom, no neće ga izbrisati iz vašeg imenika. Kako biste to napravili, kontakt ćete morati izbrisati ručno. Blokadu također možete maknuti, što znači da ako vam treba mala pauza, i dalje ćete moći s osobom razgovarati kada blokadu odlučite poništiti, prenosi Tportal.

 
Nastavi čitati

Tech

Nekoliko uređaja u stanu jedni su od glavnih krivaca za goleme račune za struju

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Svaki obračun struje u vama izaziva strah jer niste sigurni koliko će ovoga puta biti razlika između potrošenog i plaćenog? Jasno je kao dan da su cijene energenata u posljednje vrijeme itekako porasle, no još uvijek postoji način da uštedite na energiji, ali i svom novcu

Prema pisanju Bloomberg Newsa, prosječni Amerikanac platio je oko 15 posto više računa za struju u srpnju 2022. nego za isti taj period godinu ranije. Vjerujemo da ništa manje nisu porast cijena energenata osjetili i Hrvati, zbog čega se svi očajnički hvataju za slamku spasa, pokušavajući na sve načine smanjiti mjesečne račune za električnu energiju.

Ne biste vjerovali, ali možda upravo sami nesvjesno povećavate svoje račune za struju zbog uređaja koje stalno držite uključenima, pa čak i kada ih ne koristite. Riječ je o tzv. vampirskim uređajima ili energetskim vampirima kojima je cilj samo jedan – izvući i zadnji novčić iz vašeg novčanika, piše Tportal.

Što je vampirski uređaj?

Energetski vampir ili vampirski uređaj je bilo koji uređaj koji kontinuirano koristi energiju, pa čak i kada je isključen, ali je i dalje priključen na električni sustav vašeg doma. Takvi uređaji troše gotovo četvrtinu potrošene energije u vašem domu, što se itekako odražava na kućnom računu za struju svakog mjeseca.

Jednostavnim rječnikom, ovdje je riječ o televizorima, kabelskim prijemnicima, konzolama za videoigre, ali i uređajima poput klima-uređaja, koje možete uključiti daljinskim upravljačem.

Isključite sve uređaje koje ne koristite, kao i one na koje ste u potpunosti zaboravili. Nakon što napravite popis dobro ga proučite. Uređaji koji imaju standby mode ujedno su oni najgori.

Analiza stručnjaka s Berkeleyja o potrošnji energije u stanju mirovanja mnogih uređaja pokazala je da primjerice stolno računalo koristi 73,97 vata u stanju mirovanja i 2,84 vata kada je isključeno. I punjači za prijenosna računala, koja su priključena kada i ne pune, troše oko vat po satu, a ne biste vjerovali – bojler je najgori energetski vampir.

Stručnjaci preporučuju da kada vam nije potrebna vruća voda snizite temperaturu u bojleru do temperature koja vam je sasvim dovoljna. Možete nabaviti i tajmer koji ćete postaviti tako da se voda ne zagrijava uzaludno kada vam to nije potrebno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu