Connect with us

Tech

Tableti i mobiteli su računala!

Objavljeno

-

Dugogodišnji korisnici računala koji su odrasli u vrijeme kad su prijenosnike prvi put vidjeli na televiziji ili ih se možda spominjalo u novinama ili u Bugu, u vrijeme kad nije bilo Interneta ili nije bio dostupan, u stvarnosti su s njima u doticaj došli tek bitno nakon toga.

U to vrijeme računalo je bio ona ružna bež kutija na koju se spajaju tipkovnica i monitor, a miš je tu više bio za ukras, pošto se većina stvari obavljala pomoću tipkovnice, tj. “unosili su se podaci”. Tada nije bilo dileme što je, a što nije kompjuter. O prijenosnim računalima se ionako nije ni razmišljalo, a kad su počeli biti češći stanovnici naših stolova ionako su bili vrlo slična platforma stolnim računalima – na njima se vrtio isti softver, eventualno su imali procesore i druge komponente koje su trošile manje energije od desktop-verzija, ali su bile posve kompatibilne s operacijskim sustavom i softverom za desktop računala.

Danas je situacija posve drugačija: imamo stolna računala, all-in-one računala, laptope, netbooke te one druge prijenosne uređaje s “krivim” procesorima. Naravno, govorimo o tabletima i pametnim telefonima (smartphoneovima). S obzirom da je riječ o uređajima za koje je trebalo razviti posebne operacijske sustave, za koje treba razvijati posebne aplikacije (ili u najmanju ruku rekompajlirati ih), s obzirom da su i značajno sporiji od stolnih računala, mnogi ih jednostavno ne doživljavaju računalima. Takvi će možda polako početi mijenjati mišljenje, zahvaljujući ekipi iz Canonicala.

Ako vam Canonical nije poznat – riječ je o tvrtki koja razvija Ubuntu, najpopularniju distribuciju Linuxa. Iz Canonicala u dogledno vrijeme stiže Ubuntu for Android. Riječ je o softverskom rješenju koje omogućava korištenje Ubuntove radne površine i aplikacija kompatibilnih s ARM procesorima na mobitelima s operacijskim sustavom Android. Ubuntu za ARM povrh Androida. Od aplikacija tu su web-preglednik Chromium, e-mail program Thunderbird, reproduktor audio/video datoteka VLC, Ubuntu Music Player i Photo Gallery, pristup Google Docsu te Android Dialer. Dakle, trenutno baš i nije neki osobit izbor, ali ako ova platforma dobro krene, to će se ubrzo promijeniti.

Kako cijela stvar funkcionira? S obzirom da su i Android i Ubuntu temeljeni na Linuxovom kernelu, Ubuntu for Android jednostavno služi kao spona između aplikacija za Ubuntu (za ARM) i Androida, dakle nije riječ o emulatoru ili virtualizaciji. Kad se smartphone stavi u dock (priključnu stanicu) na koji su spojeni monitor, tipkovnica i miš, učitava se Ubuntu for Android i može se nastaviti raditi slično kao da na stolnom računalu vrtite Ubuntu, s tim da imate pristup mobitelskim mogućnostima telefona (SMS-ovi, pozivi, zajednički kalendar i kontakti). Mogu se pokretati i Android aplikacije instalirane na telefonu.

Za Ubuntu potreban je smartphone s dvojezgrenim gigahercnim procesorom, 512 MB RAM-a i 2 GB flash memorije (za datoteke Ubuntua), dobrim grafičkim procesorom, HDMI izlazom i USB konektorom, a Android mora biti barem verzije 2.3 (Gingerbread). Dvije jezgre su potrebne zato da bi se procesor optimalno dijelio između Androida i Ubuntua kad je Ubuntu učitan, a kad se smartphone makne s docka, obje jezgre će koristiti Android.

Uglavnom svi današnji high-end mobiteli ispunjavaju te zahtjeve. Međutim, Canonical ima nešto drugo na umu. S obzirom da je integracija Ubuntua na mobitel komplicirana (za prosječnog korisnika, za geekove i inženjere proizvođača mobitela nije), Canonical bi da proizvođači mobitela s Androidom počnu integrirati Ubuntu u nove modele svojih pametnih telefona te tako kupcima high-end mobitela omoguće korištenje Ubuntua “out of the box”. Ako proizvođači smartphonea ovo prihvate, još ove godine kupnjom skupog mobitela i docka (miš, tipkovnicu i monitor valjda već imate), zapravo ćete uz smartphone kupiti i radnu stanicu s Ubuntuom i Androidom.

Znači li to da je smartphone (ipak) i računalo?

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Znate li za ovaj trik? Baterija mobitela može potrajati i do 72 sata!

Objavljeno

-

By

Unsplash

Milijuni Androida imaju pristup značajci koja bi vam mogla olakšati život, ali neki ljubitelji gadgeta možda ni ne znaju da ona postoji.

Značajka se zove Extreme Battery Saver i osmišljena je za situacije kada vam treba što dulje trajanje baterije, piše The Sun.

To je dodatna razina štednje baterije, iznad standardne, koja već ograničava aplikacije i značajke.

Uz ekstremnu štednju baterije, vaš će telefon također pauzirati većinu aplikacija, isključiti više značajki i usporiti procese.

Međutim, neće isključiti osnovne značajke sustava kao što su aplikacije Telefon, Poruke, Sat i Postavke.

U službenom Googleovom memorandumu, tehnološki div napominje da može “pomoći vašem telefonu da baterija traje do 72 sata”.

“Ekstremna štednja baterije omogućuje isključivanje više značajki, pauziranje većine aplikacija i usporavanje obrade za još više vremena između punjenja.”

Da biste ga aktivirali, samo idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije.

Također možete odabrati koje će aplikacije i dalje raditi s aktivnom Ekstremnom štednjom baterije.

Za najveće uštede, htjet ćete dopustiti samo one aplikacije koje su vam zaista nužne.

Za podešavanje ovog popisa idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije > Osnovne aplikacije.

Kada uključite način ekstremne štednje baterije, većina aplikacija na vašem telefonu će se zaustaviti.

Moguće je poništiti pauziranje određenih aplikacija ako ih stvarno trebate koristiti.

Dodirnite pauziranu aplikaciju i tada ćete dobiti opciju za privremeno poništavanje pauze.

 
Nastavi čitati

Tech

Whatsapp uvodi novu značajku za omiljene kontakte

Objavljeno

-

By

Pexels

Programeri rade na opciji “Favoriti” za kontakte, koja će korisnicima omogućiti dodavanje, uklanjanje i uređivanje kontakata na popisu za lakši i brži pristup.

Time će se izbjeći potreba za skrolanjem svaki put kada korisnik želi poslati poruku nekome s kim je često u kontaktu, a također će biti lakše i brže uspostaviti glasovni ili video poziv, prenosi klix.ba.

Međutim, ova je nova značajka tek u povojima i nije dostupna ni beta testerima, pa će vjerojatno trebati neko vrijeme prije nego što dođe do krajnjih korisnika.

Kako sada stoji, prvi će ga dobiti korisnici Androida.

 
Nastavi čitati

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu