Connect with us

Hrvatska

Skupljanje potpisa za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima

Objavljeno

-


Inicijativa za skupljanje potpisa podrške za osnivanje Komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava kreće od danas na prostoru cijele Hrvatske. Ovo je ujedno i najveća inicijativa raznih udruga mladih i udruga koje se bave navedenom tematikom na ovim prostorima. Uz podršku predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i mnogih poznatih ljudi iz javnog života Inicijativa mladih za ljudska prava poziva sve građane i građanke da daju svoj potpis podrške koji će dovoditi do krajnjih ciljeva ovog projekta:
– da se utvrde dodatne činjenice o žrtvama oružanih sukoba koji su se dogodili na prostorima bivše SFRJ
– da obitelji nestalih saznaju sudbinu svojih najmilijih
– da se izradi popis ubijenih i nestalih, logora i masovnih grobnica
– da se vrati dostojanstvo žrtvama i njihovim osobama
Kao što je navedeno, glavni zadatci i ciljevi komisije se zasnivaju na žrtvama i njihovim iskustvima koja se rijetko čuju u medijima i javnosti. Svatko će moći pridonijeti rasvjetljavanju sudbine nestalih za vrijeme i poslije rata, za što je potrebna i regionalna suradnja sa ostalim država bivše SFRJ (budući da se tijela, određeni zapisi i svjedočanstva nalaze i na prostorima susjednih država).
Inicijativa mladih za ljudska prava skuplja potpise i u Zadru, na Narodnom trgu u utorak od 10 sati, uz podršku raznih udruga koje djeluju na području Zadarske županije.
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. patriot

  26. travnja 2011. at 11:01

  I dok nam četnici skupljaju potpise na trgu i spremaju tihu propast. Jadni Hrvati i dalje bez ponosa i časti posjećuju “supernove…” kao da se to njih ne tiče.
  Što ćemo dijeci ostaviti u nasljeđe…
  A možda smo mi stvarno glup narod bez pravog vođe..
  Ustani Franjo Hrvatska te zove…

   
 2. nino

  26. travnja 2011. at 11:22

  . Svrha postojanja i rada i Regionalnog foruma za tranzicijsku pravdu (evo nam novi pojam: tranzicijska pravda – vjerojatno će za cijeli svijet vrijediti pravda, a za Hrvate nekakva tranzicijska pravda!) i REKOMA (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na području SFR Jugoslavije) je, naravno i nažalost, posve jasan, izjednačiti krivca i žrtvu (na koncu će bar malo više krivi ipak biti Hrvati, uvjereni smo u to!). Tužno je što se taj “rad” financira i iz hrvatskog proračuna.
  Hrvatski narode probudi se,ostaavi se big borothera,konzumerizma,auta,motora i zabava,gaze nas na sve strane informirajte se i uključite u društveni život svoje zajednice.
  Ovu inicijativu bi trebalo protjerati iz grada.

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

DHMZ objavio prognozu za zimu. Evo što nam slijedi…

Objavljeno

-

By

Državni hidrometeorološki zavod objavio je kratku sezonsku prognozu. Prenosimo je u cijelosti:

“Prema dostupnom prognostičkom materijalu zima 2022./23. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna) uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka, ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina.

Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Za ovu zimu predviđa se količina oborine oko prosjeka ili veća od njega uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom na Jadranu i uz njega u sva tri mjeseca postoji signal za više oborine od mjesečnog srednjaka. U unutrašnjosti je vjerojatnost za više oborine od uobičajenih količina veća u prosincu nego u siječnju i veljači.

Svakako treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati sušna razdoblja s uglavnom kraćim razdobljima, kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne količine oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike (kojih je Hrvatska članica)”, donosi DHMZ u sezonskoj prognozi.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Sutra možete po kovanice eura, ali ne koristite ih do 1. siječnja!

Objavljeno

-

By

Izvor: HNB

Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica, javlja HNB.

Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti d.d. od 1. prosinca 2022. nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji.

Početni paket sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100,00 kuna.

Tako pribavljenim kovanim novcem građani će se moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj, izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Na svojoj kući izvjesio zastavu Jugoslavije, susjedi zvali policiju

Objavljeno

-

By

ilustracija: Njuškalo

Muškarac (47) je u mjestu Jakšić kod Požege na vlastitoj kući istaknuo zastavu Jugoslavije, javlja PU požeško-slavonska. Susjedi su obavijestili policiju.

Iz policije kažu kako je 47-godišnjak time “vrijeđao moralne osjećaje građana”.

Protiv 47-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. studenoga. Obilježavao je godišnjicu 2. zasjedanja AVNOJ-a 29. studenoga 1943., kada su predstavnici partizanskoga pokreta otpora proglasili federalni ustroj Jugoslavije te ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. studenoga 1945. Dan Republike prestao se obilježavati raspadom SFRJ.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu