Connect with us

Nekategorizirano

Svi smo mi šparoge!

Objavljeno

-


– Jučer mi je dida nabra lipih šparoga u Briševu i na Žmirićima i odma ih je spremija za obid, rekao mi je prijatelj na jutrošnjoj kavici. I pohvalio se kako njegov djed svako jutro prodaje te šparoge na pijaci kako bi popravio kućni budžet.
– Aj raspitaj se, ako možeš, postoji li kakva kazna za prodavanje šparoga da mi dida ne bi bankrotira ako ga inspekcija plesne po prstima jer sam čuo da kruže oko štandova na kojem vide da se prodaju šparoge. E bit će ludi, pa ne znaju što je dobro.
Napravim se kao i uvijek lud pa onako iz šale nazovem gospodarskog inspektora Maria Tokića kako bih saznao detalje vezane uz kazne za prodaju šparoga. Ne znam zašto ali nisam uopće ostao iznenađen kada mi se javila pretpostavljam njegova tajnica i umilnim glasom kazala kako “naš voditelj ne smije davati nikakve informacije”. Nasmijao sam se i pitao je tko smije davati informacije.
– Morat ćete zvati Državni inspektorat u Zagreb i tražiti našeg glasnogovornika, evo, evo dat ću vam broj telefona, već po ustaljenoj shemi kao dosadna telefonska sekretarica izbiflala mi je broj telefona i pozdravila me.
Moram zvati u Zagreb, što drugo, ako želim da djed mog prijatelja uz one ostale prodavače šparoga ne ostane kratkih rukava po ovom prohladnom vremenu.
Ok. Zovem Državni inspektorat u Zagreb. Javi se portir na centarali i pita me koga trebam.
– Glasnogovornika, gospodine.
– Ali mi nemamo glasnogovornika, suho mi je odgovorio.
– Jeste li sigurni? Pa u Zadru su mi dali ovaj broj i rekli da zovem glasnogovornika.
– Mi imamo samo glasnogovornicu. Hoćete nju, nije mi ostavio baš preveliki izbor.
– Može, kažem.
– Evo spajam.
Naravno da me nije spojio, jer kako je to uostalom običaj zagrebačke glasnogovornice za razliku od naših zadarskih uvijek su negdje po nekakvim sastancima ili okolo samo ne ondje gdje bi trebale biti – pri ruci tražitelju njihovih usluga.
Kada se konačno javio jedan piskutavi glasić koji mi je otkrio da glasnogovornica naravno nije tu jer je cijelo jutro na sastanku, ne bi da je Popijač ili Milinović, pitao sam s kime bih ipak mogao razgovarati na temu zabrane prodaje šparoga na zadarskoj pijaci koje su ubrane na Žmirićima ili u Briševu.
– Ali, znate, naša glasnogovrnica ne smije davati nikakve informacije. Morat ćete poslati pitanje mailom.
(Zamislio sam se na trenutak. Da je djed mog prijatelja htio kojim slučajem saznati detalje o zabrani prodaje šparoga, taj njegov pokušaj bio bi ravan bijegu iz gulaga. I, naravno, saznao bi tek da glasnogovornica ne smije govoriti glasno već samo napismeno, preko mail-a.
– Ma kakav Mile, đava te gunja? Mile je iša prascima odnit isti, rekao bi nevino prijateljev djed poprilično neupućen u pravne gulage hrvatskih provoditelja zakonskih odredbi.)
– Dobro, rekoh joj i poklopim slušalicu.
Do kada će Zagreb donositi odluke smiju li se na zadarskoj pijaci prodavati šparoge iz Žmirića ili Briševa? Možda mogu samo one iz Prkosa?
– Nemojte biti prkosni, dodala bi glasnogovornica glasnogovornice Državnog odvjetništva iz Zagreba.
– Mislio sam na mjesto Prkos, gospođo.
– Aha, oprostite, a gdje se to mjesto točno nalazi?
– Nedaleko Škabrnje.
– Aha, a Škabrnja je kod Vukovara, sva sretna će glasnogovorničina glasnogovornica kao da je u najmanju ruku otkrila Ameriku.
– Uh, nije ni čudao da ste tek glasnogovornica od glasnogovornice. U Zadarskoj županiji, gospođo, iz koje vas zovem kako bih provjerio je li zabranjeno prodavati šparoge ubrane kod Žmirića ili u Briševu na zadarskoj pijaci.
– Stvarno ne znam. Nemojte se ljutiti molim vas, rekla mi je visokim altom da bi na kraju poentirala:
– Znate, mi ovdje u Zagrebu šparoge beremo u Konzumu, pa nemamo baš tih problema.
Ispričao sam prijatelju svoj doživljaj koji je opet poljuljao svu moju ionako načetu vjeru u glasnogovorništvo. Samo se slatko nasmijao, a njegov je djed sutradan došao na pijacu sa još većim naramkom šparoga ubranih ovaj put u Prkosu. Eto, baš iz prkosa, odjeven u majicu na kojoj je pisalo:
SVI SMO MI ŠPAROGE!
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu