Connect with us

Nekategorizirano

Pjevaj nam, pjevaj Thompsone

Objavljeno

-


Telefon u središnjici HDZ-a, na Trgu žrtava fašizma, dugo je i tupo zvonio. U odrađivanju kampanje za parlamentarne izbore 2007. godine, kao da su svi zaboravili na mali bijeli telefon koji je kmečao poput razmaženog derišta.
– Molim, nervozno se javio Mladen.
– Dobar dan, ovdje Šaržer, glasnogovornik gospodina Thompsona. Čuli smo da ga trebate.
– Da, hitno je. Neka što prije dođe ovdje. Moramo razgovarati, procijedio je Mladen i poklopio slušalicu vrativši se obavljanju priprema za nadolazeće izbore.
Topot konjskih kopita potresao je Trga žrtava fašizma. Četrdesetogodišnjak crne kose, smjelog držanja i visokih moralno-katoličkih nazora, sa mačem oko pojasa, spustio se sa konja i vezao ga za metalnu kvaku na ulazu u središnjicu stranke svih Hrvata. Odgurno je vrata nogom i banuo pred malu crnu tajnicu koja je upravo u tom trenu kuhala nenormalne količine turske kave.
Skinuo je duge crne rukavice, naklonio se i kazao:
– Thompson, vitez od Čavoglava u službi Boga i Hrvatske.
– Opprooosstite, saaaad ćuu ja zvattt… Mlaaaaaddddeeeeneee, orilo se iz grlašca malene tajnice da su se i stakla tog trena zapitala trebaju li puknuti ili ne.
U crnom Diorovom odijelu, plavoj košulji i s crnom kravatom sa simbolom Hrvatima najdraže domotvorne stranke, pojavio se torbar Mladen, čuvar crnog fonda.
– Dođite sa mnom, rekao je Mladen i okrenuo se od Thompsona otvarajući vrata jedne od pokrajnjih sobica.
– Milena, donesite nam dvije kave i nemojte da nam itko smeta.
– U redu, šefe. Odmah, rekla je tajnica.
U sobici je dominirao veliki crni drveni stol. Iza stola, na zidu, bila je velika slika hrvatskog preporoda. Mladen mu je ponudio da sjedne, pa je i sam sjeo, prešavši odmah na stvar.
– Znate li zašto smo vas zvali?
– Ne, da budem iskren, rekao je slavni mitraljez.
– Čuli smo da ste dobili nekoliko ponuda od drugih stranaka da im pjevate u kampanji. Je li to točno, pito je Mladen odmah u glavu.
– Je. Zvali su me iz HSP-a, HSS-a, HSLS-a, HNS-a, SdSS-a, SDP-a… Još važem njihove ponude i, kad odlučim, javit ću im svoj konačan odgovor.
– A ako vam mi damo nemoralnu ponudu koju nećete moći odbiti – da ne pjevate ni za koga od njih?
– Ovisi koliko će nemoralna ta vaša pnuda biti.
– 500 tisuća eura u neoznačenim novčanicama, odmah sada, u gotovini, na ruke.
– Jako nemoralna ponuda. Prihvaćam sa zadovoljstvom, nasmiješio se poznati domoljub.
Mladen se okrenuo, malo podignuo veliku sliku hrvatskog preporoda koja mu se nalazila iza leđa, otvorio je i pokazao na veliki sef koji je krasio zid.
– Ne biste vjerovali koje bogatstvo se krije iz Hrvatskog preporoda, dobacio je kroz smijeh i izvadio nekoliko snopova novčanica, te ih bacio na stol.
U predvečerje izbora, državotvorna stranka organizirala je za svoje simpatizere skup na Jelačićevom trgu. Velika masa naroda mahala je hrvatskim trobojnicama, velikim plavim zastavama sa slovom H i pjevala borbene. Voditelj programa uspentrao se na binu, okrenuo leđa Jelačiću i pompozno najavio Thompsona. Veliki domoljubni pjevač dojahao je na konju kao živa slika brončanog Jelačića. Stao na sred bine, isukao mač i viknuo okupljenoj hrvatskoj masi:
– Braćo i sestre, večeras pjevam samo za vas. Kakvo bih ja đubre bio kada bi naplaćivao svoje pjevanje za Hrvatsku kao što to rade mnogi koji sebe nazivaju hrvatskim pjevačima?!
Rulja, među kojom je bilo nezaposlenih škverana, domaćica bez šminke, tek rođenih malih Hrvata, friško inkolpanih umirovljenika… razdragano je (vitlajući sa svime što im je došlo pod ruku, a primjećen je i jedan prometni znak STOP na kojega u tom trenutku ni raspomamljeni organi reda nisu obraćali pažnju) najprije tiše, pa sve jače i jače, da su se tresli okviri prozora na Markovom trgu, vikala:
– Pjevaj nam, pjevaj Thompsone. Pjeeeevvvvaaaajjj nammmm pjjjeeeeeevajjjj, pjjjjjeeeeevajjjj Thompsoneeeeee….
Pjevač je zapjevao, vjetar se zaustavio, a zemlja pala u nezapamćeni delirij, svršavajući od domoljubnog užitka.
U bisagama konja vezanog iza bine svijetlili su snopovi novih novčanica, ukradenih raspojasanoj rulji kojoj je pjevao domoljubi pjevač u svitanje novih izbora, u borbi za novu Hrvatsku. Sretno i zadovoljno u svečenoj loži torbar Mladen zadovoljno je trljao ruke udarajući laktom Vladu koji je nosa crvenog od studi, sjedio do njega.
– Jesmo ih namagarčili, hahaahaha!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. oi

    26. siječnja 2011. at 10:05

    Hahaha znači slušajmo npr TBF oni su socijalno osvješteni ,kritičari potrošačkog društva,urbani i civilizirani i normalno vole dalmaciju iznad svega.
    Ipak pjevali su u josipovićevoj kampanji i možda dobili baš onih 200 000 prljavih kuna koje mu je donirao zatvorenik i okrivljenik Ježić,snimaju reklame za multinacionalne kopmanije i na kraju svi su se redom preselili u ZG od puste ljubavi prema dalmaciji.
    Stvarno su dosljedni ,baš kao i svi ovi mudraci koji su otkrili najnovije kazneno djelo -nepjevanje!

     
  2. Mirko

    27. siječnja 2011. at 8:55

    Oi, svaka čast!
    Ali mislim da Marko Dunatov neće shvatiti tvoj komentar, jer da je mućnuo glavom prije upotrebe, bilo bi i pametnijih kolumni!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu