Connect with us

Nekategorizirano

Povijest je učiteljica života

Objavljeno

-


Povijest je učiteljica života koja se neprestano ponavlja, vrteći se u krug kao ringišpil. Previše puta zlorabljena razbija se o glavu kao bumerang.
Da pitate danas nekog u Hrvatskoj, recimo u Sinju, što misli o Josipu Brozu Titu, vjerojatno ne bi postojalo oruđe i oružje s kojim ne bi zamahnuli protiv “smrtnog neprijatelja hrvatskog naroda”. Zakletog komunistu, bezvjerca, diktatora, ubojicu, vođu najmračnijeg totalitarnog režima.
Da pitate potom, isto tako, danas nekoga u Hrvatskoj, recimo u Sinju, po čemu je poznata Sinjska alka 1979. godine, rekli bi vam da je tada alkar Dušan Dinarina osvojio 264. Sinjsku alku. I tu bi nastala kolektivna amnezija cijele Cetinske krajine. Svatko bi okrenuo glavu od vas i zviždukao nekakvu neodgonetljivu melodiju.
Ali iste te 1979. godine, kada je alkar Dušan Dinarina pobijedio trčeći alku,viteško alkarsko društvo darovalo je odoru alkarskog vojvode Josipu Brozu Titu, prigodom njegovog proglašenja počasnim vojvodom sinjske alke.
U alkarskoj povelji zapisano je da tu najvišu počast Sinja i Cetinske krajine dodjeljuju u znak zahvalnosti alkari, alkarski momci i junački narod Cetinske krajine sinu naših naroda i narodnosti, drugu Josipu Brozu Titu.
Odora koju Tito nikada nije obukao nalazi se u muzeju “25. Maj” u Beogradu, a sastojala se od kalpaka, dolame, prsluka-krožeta, košulje na jačicu s ukrasnim majtama, jahaćih hlača, svilenog pojasa, te čizama ukrašenih pozlaćenim galunima i mamuzama. U kompletu je bila i replika najstarije alkarske sablje na kojoj je u gravuri prikazana nepoznata pomorska bitka.
Povijest je učiteljica života koja se neprestano ponavlja vrteći se u krug kao ringišpil. Previše puta zlorabljena, razbija se o glavu kao bumerang.
Da pitate danas nekoga u Hrvatskoj, recimo u Sinju, što misle o Franji Tuđmanu, uzeli bi vas za ruku i poveli niz kaskade spomenika dragom vođi, tvorcu vjekovnog sna hrvatskog naroda, ocu moderne Hrvatske. Zakletom demokrati, prvom višestranačkom predsjedniku, utemeljitelju nezavisne Republike Hrvatske.
Da pitate potom, isto tako, danas nekoga u Hrvatskoj, recimo u Sinju, po čemu je poznata Sinjska alka 1999. godine, rekli bi vam svi u glas da je tada Franjo Tuđman proglašen alkarskim vojvodom, a onako usput tek bi dometnuli kako je u trčanju 284. Sinjske alke pobijedio alkar Ognjen Preost.
Iste te 1999. godine, viteško alkarsko društvo na svečanoj sjednici donijelo je odluku o proglašenju dr. Franje Tuđmana počasnim alkarskim vojvodom. U alkarskoj povelji zapisano je da tu najvišu počast Sinja i Cetinske krajine dodjeljuju u znak zahvalnosti alkari, alkarski momci i junački narod Cetinske krajine tvorcu vjekovnog sna hrvatskog naroda i vitezu Lijepe naše, dr. Franji Tuđmanu.
Darovanu svečanu odoru predsjednik Tuđman odjenuo je samo jednom, na Alci te godine, na prigodnoj svečanosti u Alkarskim dvorima.
Povijest je učiteljica života koja se neprestano ponavlja vrteći se u krug kao ringišpil. Previše puta zlorabljena, razbija se o glavu kao bumerang.
Naravno, počasni član, odnosno vojvoda viteškog alkarskog društva, ne može postati svatko. U Statutu viteškog alkarskog društva, u članku 13. piše:
“Počasnim članom može postati onaj građanin koji za narod Sinja i Cetinske krajine ili za Društvo ima osobitih zasluga, a da pritom ne mora biti sa ovog područja. Tu mu čast dodjeljuje skupština s najmanje ¾ glasova nazočnih. Počasni član nema pravo odlučivanja.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. bepo

    19. siječnja 2011. at 10:41

    ‘Čovjeku koji ne mijenja svoje mišljenje više je stalo do sebe samoga nego do istine’.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu