Connect with us

Nekategorizirano

Ante Uglešić – miljenik Nadbiskupije na prvoj crti skandala

Objavljeno

-

Ante Uglešić (Foto: Žeminea Čotrić)
Pred pune tri godine, točnije 1. listopada 2007., prof. Ante Uglešić prisegnuo je za novog zadarskog rektora i na tom mjestu zamijenio dotadašnjeg rektora, Damira Magaša. Kao novi rektor, sa svoje 43 godine ponio je epitet najmlađeg rektora u Hrvatskoj. S obzirom da rektorski mandat traje četiri godine, Anti Uglešiću ovo je zadnja godina, osim ako se ponovo ne kandidira na istu dužnost.
Na samom početku mandata, kao svoj glavni cilj istaknuo je afirmaciju zadarskog Sveučilišta “u stjecanju znanja, kvaliteti nastave i promicanju novih specifično zadarskih programa”. Uglešić je na dobrom putu da se to i ostvari, obzirom da je zadarsko Sveučilište prozivano kao “mali Harvard na zadarskoj rivi”.
Doznajemo da je rektor od obećanog u posljedenje tri godne realizirao nekoliko projekata…
Na zadarskom Sveučilištu otvoreno je nekoliko doktorskih, dipolomskih i prediplomskih studija. Od 2007. je otvoren studij primijenjene ekologije u poljoprivredi, studij lingvistike, novinarstvo i odnosi s javnošću, studij sestrinstva, studij međunarodnih odnosa i diplomacije, te studij poslovne informatike. Od doktorskih studija, od 2007. godine krenuo je studij društva znanja i prijenos informacija, studij humanističkih znanosti, te doktorski studij Jadran-poveznica među kontinentima. U pripremi su studiji arhivistike, mehatronike i robotike, podvodne tehnologije, socijalni rad, kineziologija, brodostrojarstvo i elektrotehnika. Doktorski studiji u pripremi, jesu – hrvatska kultura i naobrazba u mediteranskom krugu, sociologija regionalnog razvitka, menadžment i upravljanje u javnom sektoru te javne financije. Na Sveučilištu ističu kako se od najavljenih studija godišnje četiri do pet realizira.
Iako ovo sve na papiru izgleda idealno, stvarnost ipak kaže kako nismo niti blizu nekim europskim sveučilištima. Naime, na listi najuspješnijih sveučilišta u Europi, zagrebačko je 490., a na svjetskim listama tek 1.211. Zadarskog Sveučilišta, dotle, nema niti među prvih 1000!?
Stoga je tvrdnja o “malom Harvardu na zadarskoj rivi” – ipak preuveličana.
Rektor Uglešić često je naglašavao kako se Sveučilište razvijalo i širilo u nove prostorije, ističući novu zgradu Rektorata, koja je nekad pripadala Tankerskoj plovidbi, staru zgradu Tehničke škole, te Novi kampus u kojem bi trebala biti smještena sveučilišna knjižnica i mnogo drugih sadržaja. Uglešić je uvijek na tome zahvaljivao “dobroj suradnji lokalne vlasti i Sveučilišta”! Ako tome pridodamo i činjenicu da je Uglešić nećak pokojnog zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka, očito je kako – osim s lokalnom vlašću – Sveučilište “dobro surađuje” i s Nadbiskupijom?
No, nisu Uglešiću samo ruže cvale tijekom njegovog mandata. Jedan od većih problema pojavio se krajem travnja, kad ga je hrvatski povjesničar Ivo Goldstein prozvao za antisemitizam! U medije je izašla priča kako je znanstvenom novaku dr. Bošku Zuckermannu Uglešić zabranio da održi predavanje na zadarskom Sveučilištu o holokaustu. Uglešić je oštro demantirao sve Goldsteinove tvrdnje, no ovaj ga je prozvao i za mobbing!
Golstein je jednom prilikom, štoviše, izjavio kako je “zadarski Filozofski fakultet nekad bio ugledna institucija”, a da se “od početka 90-ih od istoga pravi mala seoska zabava”. “Sramoti se i Sveučilište i Zadar i Hrvatska! Sve to je javna tajna u Zadru”, kazao je Goldstein.
U epilogu ove priče, Uglešić je ustvrdio kako su se Zuckermann i Goldstein urotili protiv njega, te je najavio tužbu.
Međutim, sukob na relaciji Goldstein-Uglešić tu ne završava. Profesor je optužio rektora za nepotizam, odnosno da je tri dana prije parlamentarnih izbora na Sveučilištu zaposlio ženu ministra Božidara Kalmete, Dolores Kalmeta. Istina je da se spomenuta gospođa prijavila na natječaj i dobila posao na fakultetu, no Uglešić je tvrdio kako je gospođa Kalmeta odmah nakon što je primljena na posao otišla na porodiljni dopust, te da na Sveučilištu nikad nije radila niti je dobila plaću za to.
Optužbe za nepotizam na račun Uglešića nisu se tu zaustavile. Prozivan je bio i da je vlastitu ženu, Sandu Uglešić, zaposlio na Sveučilište.
“Prof. Sanda Uglešić bila je tek učiteljica u osnovnoj školi i nije ostvarila napredak u karijeri, nije bila imenovana ni mentorom ni savjetnikom. Nije objavila nijedan stručni ili znanstveni rad. Kada je bila primana, bila je na postdiplomskom studiju pod naslovom ‘Kultura i turizam’. Sam natječaj je bio objavljen tako da nitko za njega nije znao”, tvrdio je Goldstein.
Uglešić je po tko zna koji put optužbe odbacio riječima:
“Nikada ona nije ni bila zaposlena na zadarskom Sveučilištu, a niti sam ja bio rektor kada je moja supruga primljena na Odjel!”
Kad su prošle godine u petom mjesecu studenti diljem zemlje odlučili tražiti svoja prava putem blokade sveučilišta rektor Uglešić odlučio je kako ih neće podržati. Tada je tvrdio kako uprava Sveučilišta stoji uz potraživanja studenata, ali ne na način koji graniči s nasiljem. Istaknuo je kako su se studenti podijelili, te se odmaknuli od prvotnih ciljeva, besplatnog školovanja, te da se opijaju i fizički obračunavaju. Tada im je zaključao vrata Sveučilišta, a sve je to dodatno začinila i priča kako je Uglešić to napravio jer je tadašnji premijer Ivo Sanader bio u posjetu Zadru!?
Ovo ljeto je na Sveučilištu izbio još jedan skandal. Izrada malih seminara u roku od tri do pet dana nudila se za 50 eura; veliki seminari za 75 do 100 eura, a završni rad za 150 do 200 eura. Nudile su se i izrade prezentacija u PowerPointu, što stoji 50 eura. Rektor Uglešić je bio ogorčen ovim oglasima, te je naložio njihovo uklanjanje s hodnika Sveučilišta – “kada god budu zamijećeni”!
Rekor Ante Uglešić bit će najvjerojatnije još godinu dana prvi čovjek zadarskog Sveučilišta. Hoće li se kandidirati opet, ne zna se, no sigurno je sljedeće – do isteka mandata očekuje ga još puno, puno posla.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. čoko

    13. listopada 2010. at 14:49

    bože nas sačuvaj ovakvog smrada još 4 godine…

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu