Connect with us

Nekategorizirano

Filmovi "preporučljivi" za djecu

Objavljeno

-


Oznaka “Ne preporuča se mlađima od…” ide uz većinu filmova. Ipak, filmska industrija je optužena da time manipulira i da se djeci serviraju scene eksplicitnog seksa i brutalnog nasilja.
“Što sve djeca smiju gledati u kinu i na televizijskim programima?” – pitanje je koje postavlja dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. List se poziva na istraživanje njemačkog tjednika o radu komisije zvane “Dobrovoljna samokontrola filmske industrije”, a koja određuje starosne granice za filmsku publiku. U Njemačkoj su standardne starosne granice 6, 12, 16 i 18 godina. Spomenuto istraživanje je pokazalo da mnogi filmovi odobreni za prikazivanje grupi od 12 godina naviše sadrže vulgarne dijaloge, brutalno nasilje, pornografiju i perverzne seksualne sadržaje.
Navedeni su i primjeri: u filmu “Tuđi sin”, prikazana je autentična priča o zločincu koji djecu masakrira sekirom; u filmu “Život Davida Galea” jedna vezana gola žena, sa plastičnom kesom na glavi, uzalud se bori za život; u filmu “Elementarne čestice” prikazane su seksualne orgije; a u filmu “Lovac na zmajeve” jedan dječak je silovan, muškarac i jedna žena su kamenovani i teku potoci krvi. S druge strane, stari Hitchcockovi filmovi “Psiho” i “Ptice” odobreni su za gledanje tek od 16. godine, baš kao i “Ralje” Stevena Spielberga.
Iz navedenoga je proizašla i optužba da spomenuta Komisija radi u interesu filmske industrije. Sada je optužena strana uzvratila udarac. Najprije već slavnim argumentom da su scene o kojima je riječ “izdvojene iz konteksta”, te da se filmovi “provjeravaju kao cjelovita djela”. Komisija se posebno pobunila zbog negativne ocjene odluke da se film “Schindlerova lista” prikazuje već i djeci od 12 godina, jer, kako prenosi, da je granica podignuta na 16 godina, mlađim ljudima bi bila uskraćena mogućnost da se intelektualno i emotivno približe zločinima nacizma!? Osim toga, Komisija smatra da “jasna vizualizacija i verbalizacija služi pojašnjavanju podjele na dobro i zlo”. S druge strane, “nasilje se ne odobrava kada je samo sebi cilj”, a “seksualnost nije za mlade ukoliko su uloge spolova u filmu prikazane diskriminatorski, ili su u filmu vidljive predrasude prema homoseksualnosti”.
S druge strane, list Zideutche Zeitung, bez ikakvih asocijacija na ovu temu, konstatira: “Njemačke televizijske stanice su postale vrlo uspješne u pravljenju programa koji je dosadan njihovim gledateljima. Znanstvenici su se, međutim, zapitali šta dosada izaziva u čovjeku i došli do zaključka da ona možda potaknuti potragu za novim idejama. “Djeci je potrebna dosada da bi postala kreativna”, citira list jednog hamburškog znanstvenika koji dodaje da tek iz dosade djeca počinju ozbiljno razmišljati o tome što bi sa sobom. Jedan drugi znanstvenik primjećuje da se “dosađujemo kad ne vidimo nikakvo značenje u onome što radimo”, a to nas može primorati da učinimo odlučujući korak u pravcu traženja novog posla, stana ili čak – partnera.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu