Connect with us

Nekategorizirano

POLICIJA MORA POSLOŽITI PRIORITETE!

Objavljeno

-


Tragični događaj koji se zbio na zadarskom Bulevaru, kada su u teškoj prometnoj nesreći stradala dva mlada čovjeka, definitivno je znak policiji da posloži vlastite prioritete. Taj, i ne samo taj, događaj rezultat je potpune indiferentnosti  policije, koja očito ima važnijeg  posla.
Nebrojeno puta zadarski tisak prozivao je policiju za nepoduzimanje potrebnih mjera kako bi se spriječilo stalno divljanje mangupa u nabrijanim vozilima i na jakim motociklima, koji, na primjer na Bulevaru, dostižu brzine i do 200 kilometara na sat. Osim Bulevara, koji je tek gradska ulica za koju su propisane brzine kretanja višestruko manje,  postoji još niz zadarskih “poligona smrti” koje nemoćni građani, porezni obveznici, trpe godinama. Evo nekoliko primjera:
Petak, 23 sata. Do kolodvora dolaze 2 ili 4 motocikla, najčešće zapremine motora preko 750 centimetara kubičnih, s nevidljivim registarskim pločicama ili bez njih. Započinje trka Bulevarom i ulicama istočnog dijela grada. Traje najčešće jedan sat i buka je nesnosna. Prolaze pored bolnice i najvećeg hotela u gradu. Drugi put su u igri posebno uređeni automobili. Policija, da hoće, može stići iz Gospića. Za pretpostaviti je da ih zove barem deset građana. Čeka se teška nesreća i njihov trijumfalni izlazak na teren. Uvježbavanje preko tjedna, u svako doba dana, pokazalo se i ovaj put, može završiti tragično.
Subota popodne. Kolone motoriziranih svatova nemilice trubi. Nerijetko se puca iz pištolja iz vozila u pokretu, a barem iz svakog drugog vozila kroz prozor visi pijani svat. Vrlo često, radi kontinuiteta kretanja, pijani svatovi organiziraju reguliranje prometa na raskrižju, ili kolona vozila potpuno ignorira crveno svijetlo na semaforu. I oni trube pored hotela i bolnice, dok su građani već davno navikli na nebrigu mjerodavnih, pa šute i trpe.
Ni u prvom ni u drugom, a niti u nizu sličnih slučajeva, nitko nikada nije vidio policiju.
Ne valja griješiti dušu, pa evo primjera gdje je policija i redovna i revnosna. Na početku ul. V. Mačeka, koja se spaja s Bulevarom, odnosno ulicom Ante Starčevića, iznad kolodvora, odakle se vidi veći dio spornog Bulevara. Tu kontroliraju pješake koji prelaze kolnik van označenog pješačkog prijelaza.
Za razliku od ugojenih mangupa koji vole trke, ovdje su problem kućanice koje iz obližnjeg stambenog bloka odlaze na kolodvor po kruh. Malobrojne su one koje nisu platile kaznu od tristo kuna. Uzalud je bilo pokušaja da se policajcima objasni kako pješak uvjetno može prijeći kolnik u naselju, ako je pješački prijelaz udaljen više od pedeset metara. Takvi pokušaji redovno izazivaju policijski bijes. Neće pomoći niti ako ih upozorite da je vozilo nedaleko od njih parkirano nepropisno, preblizu pješačkom prijelazu, ili na njemu. Odgovorit će vam kako oni očekuju normalan odlazak u mirovinu, a ne zamjeranje moćnicima. Tek poneki će vam “objasniti” kako bi rado kaznio i takve, ali će ih sud osloboditi.
Ne samo da policija ne radi svoj posao što se da zaključiti iz navedenih primjera odabranih nasumce, a vezano za mjesto nemilog događaja, već imamo sviježi primjer policijskog postupanja, koje je sve osim ispravnog i korisnog.  Policija, doduše, nije zadarska, no, koje li utjehe. Evo i ovog primjera:
Najtiražnija novina u državi, na dvije udarne stranice donosi vijest o jurnjavi policije za motociklistom do brzine od preko 200 km/h, uključujući i naseljena mjesta. Koliko nepotrebnog rizika zbog prometnog prekršaja. Policijski , rezultat je slijedeći: 
Kazna za vozača 6.800 kuna. Oduzeli su mu i vozačku dozvolu. Tim bolje. Nisu mu skinuli registarske pločice, jer ih nije imao.
Stvarni rezultat je slijedeći: Motociklu skače cijena na tržištu barem pet  puta više od iznosa plaćene kazne. Vozaču nemjerljivo skače ugled među mangupima, onim istim s raznih Bulevara gdje kontinuirano divljaju. Divljanja je još više, jer se otvara kladionica. Ovaj vodi s 205 km/h. Valja ga nadmašiti. Voze, snimaju kilometarsat i već time usložavaju stanje.
Policija, htjela ili ne, sudjeluje u svemu. Jedina razlika je što oni to rade na naš teret.
Evo i pitanja: Sporni motociklist je mogao prevoziti 10 kg heroina, deset pištolja, ili plutonij. Nije zaustavljen i uredno je mogao isporučiti robu. Zato, dosadašnja policijska praksa jest upravo kontraproduktivna. Ima načina to riješiti drukčije, ali se teško oteti utisku da se to ne želi.
Policijo, glave i dalje padaju na mjestima gdje trebate biti, a niste. Vaš problem (ili točnije naš) neće riješiti niti novih tisuću automobila, jer su problemi – u glavama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. Ljubo iz Siska

    2. listopada 2010. at 16:54

    Što je sa neregistriranim traktorima i poljoprivrednim strojevima koji nesmetano prometuju po državnim cestama

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu