Connect with us

Nekategorizirano

Njemačku zamijenili – Karinom Gornjim?

Objavljeno

-

Foto: Ivan Katalinić
Mlada obitelj Salihović od šestog mjeseca novi su stalni stanovnici Karina Gornjeg. Iz Njemačke su došli pod obronke Velebita sa svoje dvoje djece, a za što svakako treba hrabrosti.
Oni nisu dvojili ni sekunde. Znali su što žele.
– Ovdje smo napravili kuću 1998., pa moja majka tu živi već deset godina. Dosad smo svako ljeto dolazili ovdje na godišnji odmor, priča nam Asmir Salihović, glava obitelji koji je do jučer sa suprugom Danielom i dvoje djece živio u malenom gradiću nedaleko Dortmunda.
– Živjeli smo u gradiću Melle, od tridesetak tisuća stanovnika. Moja supruga je Njemica. Tamo smo imali firmu koju smo prebacili u Bosnu, pošto sam ja iz Cazina. Firmu u Bosni vode moji brat i sestra već dvije i pol godine. Radimo furnir za namještaj. Jako brzo smo se dogovorili da dođemo u Karin, veli nam Asmir.
No, morali su čekati da djeci završi škola u Njemačkoj. U lipnju su konačno i preselili. Zauvijek, nadaju se.
– Često sam morao poslovno boraviti u Bosni, a budući je to značilo odvajanje od obitelji, bilo mi je teško. Sada je to mnogo lakše, sve je mnogo bliže, pa odemo i po dva puta tjedno u Bosnu, ističe Asmir koji je u Njemačku kod tete otišao početkom rata i tamo stvorio život i obitelj.
Njegova djeca, desetogodišnji Dario i jedanaestogodišnja Sarina još nisu naučili hrvatski jezik, ali se prilagođavaju novoj sredini.
– Djeca su super zadovoljna. Sin ide u četvrti razred tu, u karinsku školu, i ima dosta prijatelja, a kćer ide u šesti razred u Kruševu. S vremenom će naučiti i jezik, kroz igru i prijateljstvo s drugom djecom. Ovdje je drukčije nego u Njemačkoj. Djeca se stalno igraju skupa. Sve je puno prisnije, objašnjava nam Asmir, dodajući:
– Ako budu na mene, jezik će naučiti za čas, bez problema. Ja sam za sedam mjeseci naučio perfektno govoriti njemački.
Asmir i Daniela u braku su već petnaest godina. Upoznali su se odmah po njegovom dolasku u Njemačku.
– Ispočetka se nisam previše trudila naučiti hrvatski, ali kako nisam mogla razumjeti ljude oko sebe, morala sam početi učiti, uglavnom uz knjige i video kazete, toliko da se mogu sporazumjeti s ljudima, priča nam Daniela koja je također jako zadovoljna što su došli u Karin.
Tu je, kažu nam, život puno sporiji i puno neopterećeniji nego u bilo kojem gradu.
– Dosta nam je bilo gradske vreve i buke, dodaju.
– Žena kaže da ona više ne bi išla nazad u Njemačku. Tu joj se stvarno sviđa, kratko se nadovezao Asmir, rekavši nam za kraj:
– U Njemačkoj imamo kuću. Djeci ćemo, naravno, ostaviti mogućnost da, kada postanu punoljetni, odluče hoće li ostati ovdje ili će ići gore. Ja, s druge strane, ne mičem. Trenutačno, dapače, radim na tome da ovdje prebacim dio firme. Da se konačni proizvod proizvodi u Obrovcu i da zaposlimo ljude.
Obitelj Salihović Karin Gornji (Foto: Ivan Katalinić)

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. Suzana N.

  20. rujna 2010. at 21:29

  Halo ja se zovem Suzana N.Kako se Hrvacke novine brinu za nase iz Njemacke koji se vracaju natrag , to je super , a ovdje u Njemackoj nas Konzulat i Hrvacka nedaju nama pravima Hrvatima Papire i nase Domovnicu ja sam rodena u Hrvackoj, do moga13 rodendana zivjela u Hrvackoj . Moj otac pravi Hrvat , sa mojom majkom dosla u Njemacku ovdje sam 38- godina imala 2000godine Hrvacku Domovnicua sada to vise nejde oni kazu u Konzulatu Düseldorf .Izvinite nasi Hrvati hoce u Europsku Zajed- daudu a sa svojim Hrvatima rade sta hoce , janeznam sta to znaci.Ja sam toliko pvrjedena od svoje Zemlje , to nije ljepo . Draga redakcijo molim vas da to vi napisete u novine molim vas .Hvala unaprijed –

   
 2. .

  21. rujna 2010. at 21:27

  Meni je jako drago da su familija Salihovic u Hrvackoj , ai nama ovdje fale u Njemackoj .-

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu