Connect with us

Nekategorizirano

Slovenci prodaju svoje stanove po 4 tisuće eura za metar kvadratni

Objavljeno

-

Ilustracija: stambena zgrada
Tako je do prije pola godine potražnja stanova u Mostaru bila veoma izražena pa je cijena u starijim zgradama dosezala i 8000 kn po kvadratu(1096 €), a u novogradnji čak 12 000 kn (1644 €).
Vlasnici mostarskih agencija za promet nekretninama navode da su cijene opale za 20 posto, bilo da je riječ o polovnim ili o novim stanovima. Tako prodajna cijena polovnih rekonstruiranih stanova iznosi maksimalno 6 800 kn (932 €)po kvadratnom metru, a oni koji nisu rekonstruirani, koštaju do 5 200 kn (712 €). Novi stanovi koštaju oko 8000 kn (1096 €) po metru kvadratnom.
Iako je kvadrat stana skuplji nego u Bosni i Hercegovini, cijene stanova u Beogradu još uvijek su niže nego kod nas. Cijene metra kvadratnog stana u Beogradu pale su za posljednjih godinu i po dana, u prosjeku za 300 eura, odnosno sa 1.800 na 1.500. U Beogradskim agencijama za promet nekretninama tvrde kako je došlo do pada cijena i do 15 posto, a do kraja godone očekuju pad i do 25 posto. S obzirom na visoke kamate koje dosežu i do 18 posto prilikom kupnje stana, broj neprodanih stanova je neprestano raste.
Cijene nekretnina u Makedoniji također su doživjele drastičan pad, no Makednoci se nadaju kako će primanje zemlje u NATO-savez pomoći i tržištu nektenina. Za sada cijene stanova se kreću oko 1400 € u središtu Skoplja dok je npr. u okolici Ohrida kvadrat 450 eura, a u povijesnom centru 1000 eura.
Slovenija je jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj cijena stana dostiže vrtoglave cijene. Realna cijena stana u Ljubljani iznosi oko 4000 eura po kvadratu, a u to je uračunato i parkirno mjesto, ostava i ostale servisne prostorije. Stručnjaci koji se bave tržištem nekretnina u Sloveniji smatraju da će se tržište razdijeliti na dva dijela. Jedno će se usredotočiti na elitna naselja, a drugo na sve ostalo. Cijene elitnih naselja mogle bi dosegnuti i 10 tisuća eura po kvadratu, pri čemu je samo upitno o kakvom stupnju elitnosti je riječ. Gradski dužnosnici Ljubljane odlučili su povećati broj novoizgrađenih stanova na godišnjoj razini. Umjesto dosadašnjih 900, u Ljubljani bi se u budućnosti trebalo graditi oko 2000 stanova.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nekategorizirano

Ministarstvo obrane u vojnu službu prima 300 vojnika/mornara, ovo su uvjeti

Objavljeno

-

By

Izvor: MORH/J.Kopi, T.Brandt

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu javni natječaj za ugovorni prijam u djelatnu vojnu službu 300 vojnika/mornara.

U vojničku službu u trajanju od dvije godine kandidate se prima s početkom službe 5. listopada.

Probni rad traje šest mjeseci, a kandidati moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske iz Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Posebni uvjeti za prijam podrazumijevaju najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, do 30 godina života te uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok.

U vojničku službu mogu se primiti i bivši ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu ako nisu stariji od 40 godina, uz zadovoljavanje propisanih uvjeta.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata ili Središnjici za upravljanje osobljem (Ilica 256, 10 000 Zagreb) u roku od osam dana računajući od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Više informacija može se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane (www.morh.hr), telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

JOŠ JEDAN ZADRANIN PRIJAVLJEN ZA ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI U vrijeme propisane samoizolacije, 38-godišnjak došao u stanicu za tehnički pregled

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

Naime, sumnjiči ga se da je 24. kolovoza 2021. godine u Zadru došao na stanicu za tehnički pregled u vrijeme dok mu je bila izrečena mjera “Covid – liječenje u kući” u trajanju do 26. kolovoza 2021. godine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

DEMANTIJ IZ ZADARSKE BOLNICE Dr. Čulina: “Cijepljeno je 71 posto naših liječnika!”

Objavljeno

-

By

Nakon objave dijela medija da je čak polovica liječnika Opće bolnice Zadar odbila cijepiti se protiv koronavirusa, oglasili su se demantijem iz ove zadarske ustanove.

Demantij koji potpisuje ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina, donosimo u nastavku:

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu