magazin
Stručnjaci otkrili devet najgorih namirnica za kolesterol
Kada se u krvi otkriju nezdravo visoke razine kolesterola, to može dovesti do upale i nakupljanja plaka u arterijama – što zatim može dovesti do smanjenog protoka krvi, oštećenja arterija i komplikacija poput visokog krvnog tlaka, srčanog udara i moždani udar.
Trans masti
“Umjetno stvorene transmasne kiseline podižu kolesterol i doprinose rizicima od srčanih bolesti,” kaže Marie Spano, sportska nutricionistica.
“Proizvodi poput kokica za mikrovalnu pećnicu, krekera i žitnih pločica mogu sadržavati skrivene trans masti u svojim sastojcima”,kaže ona.
Soda
Šećer bi mogao imati čak i veći utjecaj od zasićenih masnoća kada je riječ o visokom kolesterolu i ukupnom riziku od bolesti srca, prema medicinskom pregledu iz 2016. objavljenom u časopisu Progress in Cardiovascular Diseases.
Međutim, iza ovog učinka povećanja kolesterola stoje dodani šećeri, a ne prirodni šećeri koji se nalaze u voću, povrću ili cjelovitim žitaricama. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pića zaslađena šećerom poput sode vodeći su izvor dodanog šećera u američkoj prehrani.
Istraživanje iz 2024. objavljeno u Journal of Clinical Medicine pokazalo je da je samo jedno slatko piće dnevno povezano s 18% povećanjem rizik od srčanih bolest.
Bijeli kruh, riža i tjestenina
Pretjerivanje s rafiniranim ugljikohidratiam, hrane lišene prirodnih vlakana, može imati isti učinak na tijelo kao i pijenje sode, kaže Amy Shapiro, registrirana dijetetičarka i nutricionistica u New Yorku.
“Jednostavni šećeri poput bijelog kruha zapravo mogu potaknuti našu jetru da proizvodi više LDL kolesterola i mogu također smanjiti količine HDL kolesterola u našoj krvi”, objašnjava Gambino.
Meso
Hrana s visokim udjelom zasićenih masti povezana je s povećanjem kolesterola, kaže Zumpano, ukazujući na prerađeno meso, masne komade mesa, brzu hranu, prženu hranu i prerađenu hranu kao glavne primjere.
Pržena hrana
Zumpano prženu hranu naziva glavnim pojačivačem kolesterola, a to je zato što su ulja koja se koriste za prženje ili duboko prženje hrane često bogata nezdravim mastima.
Žitarice za doručak
Ne samo da je većina žitarica napravljena od rafiniranih ugljikohidrata, već su žitarice za doručak također pune dodanih šećera, upozorava Spano.
Kokosovo ulje
Prema Gambinu, tropska ulja, poput palminog i kokosovog, imaju posebno visok udio kolesterola u prehrani zahvaljujući udjelu zasićenih masti (više od 80% kokosovog ulja su zasićene masti).
Brza hrana
Iako općenito nema dovoljno hranjivih tvari, brza hrana može imati posebno podmukao učinak na kolesterol. Studija iz 2017. otkrila je da su ljudi koji su jeli brzu hranu više od jednom tjedno imali povećanje LDL-a i ukupnog kolesterola u usporedbi s razinama kod ljudi koji su je rijetko jeli, piše The Healthy.
Kupovni preljevi za salatu
Većina preljeva za salatu sadrži iznenađujuću količinu dodanog šećera, kaže Spano. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), porcija od dvije žlice tipičnog talijanskog preljeva kupljenog u trgovini sadrži između 3,5 do 6 grama dodanog šećera, piše The Healthy..
magazin
14. VELJAČE, VIŠNJIK / Valentinovo uz Željka Samardžića!
Proslavite Dan zaljubljenih uz najljepše ljubavne hitove jednog od najomiljenijih pjevača regije!
Nakon rasprodane zagrebačke Arene, Željko Samardžić dolazi u Zadar, u Športski centar Višnjik, na spektakularni valentinovski koncert, u subota 14. veljače 2026., koji garantira večer ispunjenu emocijama, romantikom i nezaboravnim melodijama.
Uživajte u pjesmama koje su obilježile desetljeća ljubavi – „Stari lav“, „Grlica“, „Bezobrazno su zelene“, „Sipajte mi još jedan viski“, „Pokaži mi šta znaš“, „9000 metara“ i mnoge druge koje će vas podsjetiti zašto je Željko jedan od najvećih vokala s ovih prostora.
Ulaznice su u prodaji – putem sustava Eventim, požurite po svoje i poklonite voljenoj osobi večer za pamćenje!
magazin
ĐIR PO GRADU Saše Čuke
magazin
Liječnica otkrila simptom koji pokazuje imate li covid ili gripu
Zima je razdoblje kada kolege masovno „otvaraju bolovanja“, no razlog izostanka nije uvijek isti. Prehlada, gripa i covid-19 imaju slične simptome, ali postoje važne razlike koje vam mogu pomoći da ih lakše razlikujete.
Kako temperature padaju, virusi se lakše šire, a boravak u zatvorenim prostorima dodatno povećava rizik od infekcija. Ipak, prema riječima liječnice obiteljske medicine postoje jasni znakovi po kojima se ove tri bolesti mogu razlikovati.
“Postoje ključne razlike između obične prehlade, gripe i covida koje vam mogu pomoći da ih prepoznate“, objašnjava. “Ako ipak niste sigurni, uvijek se obratite liječniku. Kada je zdravlje u pitanju, bolje je biti oprezan.“
Kakav kašalj imate
Jedna od glavnih razlika odnosi se upravo na kašalj. Kod gripe je kašalj uglavnom suh i javlja se naglo, često uz iznenadno pogoršanje općeg stanja. Kod prehlade je kašalj blaži i obično se razvija postupno, prenosi Nova.rs.
Kod covida je kašalj također suh, ali ima jednu važnu karakteristiku – traje dulje i uporniji je nego kod drugih infekcija.
“Kod covida je kašalj suh i neprekidan. Mnogi ljudi kašlju dulje od sat vremena ili imaju tri ili više napada kašlja tijekom jednog dana“, navodi.
Simptomi su slični, ali oporavak nije uvijek brz
Iz britanskog NHS-a upozoravaju da su simptomi covida vrlo slični simptomima prehlade i gripe. Većina se ljudi oporavi u roku od nekoliko tjedana, no kod nekih oporavak može trajati znatno dulje, a bolest može imati i teži tijek.
Ako imate kašalj, savjetuje se da se obratite ljekarniku koji vam može preporučiti odgovarajuću terapiju za ublažavanje simptoma. Navodi se i da većini ljudi više nije potrebno raditi brzi test na covid, čak i ako imaju simptome poput suhog kašlja ili povišene temperature.
Kada ostati kod kuće
Ako ste mlađi od 18 godina ili je riječ o djetetu, preporuka je da ostanete kod kuće i izbjegavate kontakte s drugima tri dana od dana testiranja, jer su djeca i mladi obično kraće zarazni. Također se savjetuje da se tijekom deset dana izbjegava kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških infekcija, poput ljudi s oslabljenim imunitetom.
Zaključak je jednostavan: iako simptomi mogu biti slični, trajanje i intenzitet kašlja često mogu otkriti o čemu je riječ. A ako ste u nedoumici, savjet liječnika uvijek je najbolja opcija.







