magazin
Inspektor za hranu: “Ova četiri proizvoda nikad ne kupujem u trgovini”
Inspektori hrane igraju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti opskrbe hranom i stoga znaju koju hranu u trgovinama treba izbjegavati u širokom luku.
Inspektori za hranu provode smjernice koje je postavila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u raznim procesima povezanim s hranom, od nabave do distribucije, kako bi održali važne standarde koji štite javno zdravlje, piše Express, a prenosi Net.hr.
Oni su otkrili koju hranu ne kupuju po trgovinama. Nepasterizirano mlijeko, koje se obično naziva sirovim mlijekom, je na vrhu njihovog popisa. Za razliku od pasteriziranog mlijeka, koje se podvrgava procesu zagrijavanja kako bi se uklonili patogeni i produžio rok trajanja, sirovo mlijeko zadržava svoje prirodno stanje.
Međutim, nedostatak pasterizacije predstavlja rizik za potrošače, jer sirovo mlijeko može sadržavati štetne klice kao što su salmonela, E. coli, listerija, brucela i više, istaknuli su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Stručnjaci za sigurnost hrane općenito savjetuju da se ne konzumira sirovo mlijeko zbog inherentnih rizika povezanih s njim.
Sirove klice mogu biti opasne
“Mnogo ljudi tvrdi da sirovo mlijeko ima sve te zdravstvene dobrobiti, ali jednostavno nije vrijedno rizika jer postoji mnogo patogenih organizama koji su još uvijek živi u tom mlijeku, pogotovo ako dolazi izravno iz pogona za preradu”, rekao je dr. Bryan Quoc Le, prehrambeni kemičar i industrijski konzultant.
Slično tome, sirove klice, kao što su klice rotkvice, lucerne i djeteline, predstavljaju izazove u smislu sigurnosti hrane. One, se inače, smatraju hranjivim dodatkom jelima, no, također, mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele.
“Kako bi klice proklijale, sjeme se ne može adekvatno dezinficirati kako bi se ubila, primjerice, salmonela. No postoje uzgajivači klica koji rade sjajan posao i posvećuju veliku pozornost čišćenju i sanitaciji”, objasnila je profesorica Kali Kniel, mikrobiologinja sa Sveučilišta u Delawareu.
Kao mjera predostrožnosti, potrošačima se savjetuje da temeljito operu klice prije konzumacije kako bi se smanjila vjerojatnost bolesti izazvane hranom.
Prethodno narezani proizvodi, koji se obično nalaze u trgovinama, također izazivaju zabrinutost iz perspektive sigurnosti hrane.
Narezani proizvodi su rizični
“Ako namjeravate jesti prethodno narezane proizvode sirove, suočavate se s istom količinom rizika od mikroba kao što biste imali s klicama. To je zato što ne znamo što je osoba za pultom radila dok je rezala proizvode i koje postupke primjenjuje. Paliakirana hrana, prema zakonu, mora proći strogi postupak, hrana koja je narezana na licu mjesta ne mora nužno”, rekao je dr. Le.
Osim toga, prethodno narezane dinje su posebno osjetljive na rast bakterija zbog svoje vlažne i porozne prirode.
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju potrošače da budu oprezni pri kupnji i konzumiranju već narezanih proizvoda te su istaknuli važnost pravilnog pranja i skladištenja kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Kada su u pitanju postaje s vrućom hranom, gdje se izlažu proizvodi spremni za jelo za kupnju, održavanje odgovarajuće temperature ključno je za sprječavanje rasta bakterija. Propisi o sigurnosti hrane nalažu da se topla hrana treba držati na temperaturi od 57 °C ili višoj, dok se hladna hrana treba držati ispod 5 °C.
Potrošačima se savjetuje da provjeravaju čistoću postaja s vrućom hranom i da osiguraju da su namirnice pohranjene i poslužene na sigurnim temperaturama kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.
magazin
OVOG VIKENDA / Advent u Kampo Kaštelu i vlakić za najmlađe Zadranke i Zadrane
U vikendu pred nama oživjeti će Kampo Kaštelo, a Poluotokom će voziti električni vlakić
Ovoga će vikenda, točnije u subotu ujutro, u adventskom duhu oživjeti i Perivoj Gospe od Zdravlja gdje će ugostitelji i obrtnici iz Kampo Kaštela organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja.
– Svoj blagdanski program počinjemo ovoga vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, ističu ugositelji i već najavljuju novo druženje, za 20. prosinca.
Posjetitelji će moći uživati u raznim blagdanskim delicijama, a bit će, poručuju organizatori, i dobre glazbe te puno pozitivne energije!
U isto vrijeme Polutokom će voziti električni vlakić. Do kraja Adventa vlakić će voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” Tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića, sve do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”.
S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci sa Trga Sv. Stošije su tako u 17,18 i 19 sati, a s platoa kod Sv. Šime u 17:30, 18:30 i 19:30 sati.
magazin
ADVENT U ZADRU / Đir po gradu i besplatni blagdanski vlakić
Jedan od najljepših dijelova zadarske stare gradske jezgre – Kampo Kaštelo, ovog će vikenda oživjeti u adventskom duhu jer će u Perivoju Gospe od Zdravlja, ugostitelji i obrtnici organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja. Prilika je to da Zadrani, koji zimom obilazak špice najčešće završe na kraju Kalelarge, produže pokoji korak iza crkve Gospe od Zdravlja, te uživaju u delicijama zadarskih ugostitelja iz Kampo Kaštela.
No, kao uvod u bogat subotnji program i proslavu blagdana sv. Nikole, osim koncerta Kuzme i Shaka Zulu na Adventu te DJ večeri na Božićnom gramofonu na pijaci, večeras se po prvi put događaju i četiri istovremena akustična koncerta na različitim gradskim lokacijama. Dio je to novog popratnog adventskog programa, kojemu je cilj druženja i šušur disperzirati duž cijelog Poluotoka, te tako zadarskim poduzetnicima i ugostiteljima koji su otvoreni i zimi pomoći da prebrode ovo razdoblje kada nema turista.
Zadarski duo „Grungelina” tako nastupa kod caffea „Rio” i konobe „Buza” u ulici Putevac. Duo „Grungelina” na glazbenoj se sceni pojavio prije tri godine, a pokrenuo ga je glumačko- glazbeno – ljubavni par Mia Zara i Dejan Marcikić, inspiriran grunge glazbom i željom da sve tegobe i sve ljepote svakodnevnih odnosa zaogrnu u melodičnu i melankoličnu harmoniju dvoglasja.
– Mi ne nastupamo, već se pokušavamo našim pjesmama obratiti publici. To je zapravo dnevnik odraslih emocija, spoj akustičnog grungea i kazališne ranjivosti za sve one koji su voljeli, izgubili, pa opet voljeli i još uvijek traže zvuk koji ne laže, rekao nam je Dejan Marcikić, samo jedan od umjetnika koji nastupaju večeras.
U ulici Jurja Dalmatinca, kod bara „Trooper” pak nastupa duo „Amber Hour”, dok u neposrednoj blizini, u Ulici nadbiskupa Karamana nastupa duo „023 Acoustic”.
– Spremamo, kako ja volim reći, glazbeni maneštrun. U akustičnoj ćemo varijanti izvesti brojne svima drage pjesme različitih žanrova, te tako svim Zadranima uljepšati dolazak sv. Nikole, kazao je Romano Segarić.
Posljednja lokacija ona je ispred barova „Barell” i „Coffee & Cake” u Ulici braće Vranjanina, gdje sve posjetitelje očekuje DJ show. Sve svirke počinju u 18 sati, te će se ponoviti i iduća dva petka.
Svi oni koji se u subotu ujutro pak nakon dobre svirke u petak upute do Kampo Kaštela moći će uživati u raznim delicijama, kao što su božićna focaccia s namazom od bakalara i millefoglie krumpir s ricottom i pancetom restorana „Morita”, do slanih i slatkih fritula, te kuhanog vina restorana „Corte”, dok u „Primaveri” spremaju cimet rolice, slane prutiće i kiflice. Posebno napominjemo kako se hrana za posjetitelje sprema besplatno, a bit će i dobre glazbe, „ružnih” božićnih džempera te puno pozitivne energije, jer svi ugostitelji i stanari ovog dijela Poluotoka čvrsto vjeruju kako Kampo treba živjeti tijekom cijele godine. Udružili su se zato zajedno u ovu lijepu priču kako bi oživjeli jedan od najljepših zadarskih perivoja, kako on u ovim zimskim danima ne bi samo bio kulisa za fotografiranje mladenaca, već istinsko mjesto okupljanja svih onih koji vole Poluotok, njegove male tajne i uske uličice. Zato i nisu propustili priliku pridružiti se pikniku, jer itekako žele da dio blagdanske čarolije dođe i do njihovog kutka Poluotoka.
– Svoj blagdanski program počinjemo ovog vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, počela je voditeljica hotela Elena Rušnjak, rekavši kako će se isto druženje ponoviti i 20. prosinca, a svi u Kampo Kaštelu nadaju se kako će ova druženja biti početkom duge blagdanske tradicije koja će samo rasti iz godine u godinu.
– Drago nam je da smo se mi ugostitelji Kampo Kaštela udružili zajedno, jer i mi želimo da blagdansko raspoloženje dođe do nas. Cijeli se kvart ujedinio kako bi ostvarili ovaj božićni program, a nadamo se kako ovo predstavlja jedno novo iznenađenja za Zadrane, dodala je.
Svi oni koji svoj blagdanski vikend doživljaj žele dignuti na novu razinu, te posebice razveseliti najmlađe, do piknika se ne moraju šetati, već voziti! I to u električnom vlakiću koji će obilaziti Poluotok.
Do kraja Adventa vlakić će tako voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića da bi nadalje išla do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”. S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci s platoa kod Sv. Šime su u 17, 17:30, 18, 18:30 , 19:00 i 19:30 sati.
magazin
ADVENT U KAZALIŠTU / U utorak u HNK Zadar hit komedija “Infišacije”
U utorak, 9. prosinca u 20:00 sati u Hrvatsko narodno kazalište Zadar na predstavu INFIŠACIJE, novu hit komediju HNK Zadar koja je prema prvim reakcijama publike i medija u studenom 2025. osvojila srca publike. Predstava je dio programa „Advent u kazalištu”.
Očekuje vas večer puna smijeha, a nakon predstave i druženje u maloj dvorani HNK Zadar uz promotivne cijene pića u suradnji s Cheers on Wheels, uz iznenađenja i nagradne igre. Nagrade će biti nasumično podijeljene pa vas možda dočekaju upravo na vašem sjedalu!
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR
Petra Mrduljaš prema Pohvali ludosti Erasma Rotterdamskog i Stephenu Berkoffu
INFIŠACIJE
Režija: Dražen Ferenčina
Igraju: Alen Liverić, Žana Bumber, Dominik Karakašić, Isidora Ferenčina, Mimi Zadarski
Pogledajte komediju koja istražuje ponor između stvarnosti i želja.
Ulaznice su dostupne online putem sustava Eventim.hr
👉 https://www.eventim.hr/eventseries/predstava-infisacije-4029632/
te na blagajni HNK Zadar.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin5 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
magazin4 dana prije(VIDEO) “OD BOŽIĆA DO NOVE GODINE ” / Grupa Forum ima novu božićnu pjesmu! Poslušajte…







