Connect with us

magazin

Što Nostradamus predviđa za 2024.?

Objavljeno

-

Gordon Johnson from Pixabay

Proročanstva francuskog liječnika, astrologa i mistika iz 16. stoljeća obično su svojevrsni sinonimi za nadolazeće katastrofe. Kao da to nije dovoljno, pogledajmo što je prognozirao za iduću godinu.

Kraj godine je vrijeme kada se ljudi pokušavaju osvrnuti i na prošlost i na budućnost.

A to je i vrijeme kada se novinske stupce pune listama katastrofa koje je francuski liječnik, astrolog i mistik iz 16. stoljeća Michel de Nostredame, poznatiji pod latiniziranim imenom Nostradamus, predvidio u svojim “Proročanstvima”. Poznavatelji njegove prilično mistične katrene, stihove u kojima je zapisao svoja proročanstva, obično tumače manje-više apokaliptičnim događajima i pripisuju ih nadolazećim godinama. Portal IFLscience.com, koji se uglavnom bavi znanošću, sažeo je napise nekih medija i objavio dva najzvučnija predviđanja.

Rat Zapada s Kinom

Jedan od katrena, koji bi trebao biti vezan za 2024. godinu, govori o “crvenom neprijatelju koji će problijediti od straha i preplašit će veliki ocean”. Tumači to vide kao rat između Kine (crvenog neprijatelja) i Zapada, odnosno NATO saveza (Atlantskog saveza – “velikog oceana”). Ovo predviđanje nije posve novo, jer otkako se “tigar od papira”, kako su Kinu tada podrugljivo nazivali na Zapadu, pretvorio u “režećeg”, svako malo izlazi na vidjelo.

Britanski kralj bit će svrgnut s prijestolja

Britanska kraljevska obitelj česta je meta poznavatelja Nostradamusovih proročanstava, a posebno popularan oduvijek je bio kralj Charles III., donedavno svijetu poznatiji kao princ Charles.

Na vlasti je tek dobrih godinu dana, no očito Nostradamusova predviđanja već obećavaju njegov odlazak. Određeni odlomak iz Proročanstava spominje “kralja otoka, koji će biti otjeran silom”. Poznavatelji su to, naravno, odmah povezali s aktualnim britanskim suverenom i nadolazećom godinom. Još ranije se trebao dogoditi katastrofalni rat (s Kinom?) i tada će se “pomazati novi kralj”. Radi li se o princu Williamu, sinu Charlesa, nije jasno.

Ima li istine u ovim proročanstvima?

Istina je da su odnosi Kine i Zapada već dulje vrijeme hladniji i kolebljivi. Ponekad jedna strana pokaže zube ili zareži, ali nema naznaka da bi stvari mogle uskoro krenuti ka katastrofi. Što se tiče britanskog kralja, on možda nije toliko popularan kao njegova majka, kraljica Elizabeta II., ali nema naznaka da bi mogao učiniti nešto što bi dovoljno razljutilo britanski narod da ga skine s prijestolja.

Ima li istine u ovim proročanstvima?

Istina je da su odnosi Kine i Zapada već dulje vrijeme hladniji i kolebljivi. Ponekad jedna strana pokaže zube ili zareži, ali nema naznaka da bi stvari mogle uskoro krenuti ka katastrofi. Što se tiče britanskog kralja, on možda nije toliko popularan kao njegova majka, kraljica Elizabeta II., ali nema naznaka da bi mogao učiniti nešto što bi dovoljno razljutilo britanski narod da ga skine s prijestolja.

Što je Nostradamus doista predvidio za 2024.?

Apsolutno ništa. Već zato što Nostradamus nije eksplicitno zapisao godinu kada su se stvari koje je opisivao trebale dogoditi. Njegova predviđanja, zapisana u stihovima, toliko su labava da bi se mogla pripisati mnogim događajima.

Tako se njegova slava uglavnom temelji na “predviđanjima”, koja su shvaćena tek nakon što se nešto o čemu je Nostradamus trebao pisati stvarno dogodilo. Primjer je dolazak nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Poznavatelji su s njim povezivali sljedeći Nostradamusov stih: “Iz dubine zapadne Europe dijete će se roditi među siromasima, On koji će svojim jezikom zavesti veliko društvo; Njegova će slava rasti prema kraljevstvu Istoka.” Iz samog stiha ne možemo znati na koga je Nostradamus zapravo mislio, a s Hitlerom ga se povezivalo tek nakon Hitlerova dolaska na vlast i Drugog svjetskog rata, čime su “retrospektivno potvrđena” Nostradamusova proročanstva.

Ove godine, kao i svake godine, Nostradamus nije ništa predvidio.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

FUN DINING / U nedjelju na terasi Picnica kuha zagrebački Sopal tim i chefica Katarina Vrenc

Objavljeno

-

By

Ove nedjelje, 26. svibnja 2024., u 18 sati, na terasi Picnica u Zadru, održati posebno gostovanje zagrebačkog Fun dining koncepta – Sopal. Ovo je prvi put da će Sopal tim, na čelu s renomiranom cheficom Katarinom Vrenc, kuhati u Zadru.

Sopal je na zagrebačkoj gastro sceni prisutan tri godine I prepoznat je kao hot spot za večernja druženja. Njihov meni, idealan za dijeljenje, zajedno s izvrsnom i drugačijom kartom vina, doprinio je njihovoj popularnosti. Osim dobre hrane i pića, sa Sopalom je sigurno, da će doći i vesela i inovativna energija koju predvodi chefica Katarina Vrenc.

Katarina Vrenc, dobitnica prestižne nagrade Mladi talent godine za 2023., donosi svoj jedinstveni kulinarski stil koji je stekla radom u Esplanadinom Zinfandelu i Plavom Podrumu, jedinom hrvatskom restoranu koji je uvršten na listu najboljih 100 restorana na svijetu. Katarina kuha temperamentno i žestoko, ali istovremeno sofisticirano i komunikativno. Njena jela variraju od iznimno intenzivnih, preko kompleksnih i elegantnih, do pametno provokativnih i zaista odličnih.

Sopal tim će u Picnicu predstaviti svoja dva potpisna jela, a dagnje su svakako njihov fenomen. Hrana će se pripremati na živoj vatri u vrtu Picnica, što će dodatno doprinijeti autentičnom doživljaju. U ponudi će biti i zanimljiva prirodna i organska vina koja će pratiti jela.

Ponuda hrane:

Sopal

  • Danje – dashi – foccacia: 12€
  • Biftek – tuna – motar: 12€

Picnic

Janjetina – biži – smokva – komorač – njoki: 14€

Brancin – krumpir – kelj – crvena leća: 18€

Preporuke vina:

Vina Cota Pero J’Dero

Ghira Tortura

Domaine Bibich Bilo

Bura Mrgudić Plavac Mali Sivi

Količine hrane su ograničene, stoga je preporučljivo rezervirati stol unaprijed putem telefonskog broja 095 555 7191.

 
Nastavi čitati

magazin

MJESEC NAŠEG FILMA / U Kino Zoni najbolja domaća ostvarenja – “Zvir” i “Broj 55”. Tu je i Hanekeov “Skriveno”…

Objavljeno

-

By

"Skriveno"

I ovog petka ćete zahvaljujući reviji ‘Mjesec našeg filma’ u Kino Zoni imati priliku uživati u najboljim domaćim ostvarenjima, a ovaj put vas očekuju besplatne projekcije filmova ”Zvir” i ”Broj 55”. Nakon njih nam slijedi nastavak ciklusa filmova Michaela Hanekea uz jedan od njegovih najzvučnijih i svakako  najboljih ostvarenja impresivne autorske karijere, na festivalu u Cannesu nagradama ovjenčanu triler dramu, ”Skriveno”!  

U kratkometražnom filmu ”Zvir” bagerist iz zaleđa lakomisleno prihvaća građevinski posao u apartmanskom naselju na obali koji se ubrzo zakomplicira. Kako bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan ali prljav posao, on mora ukloniti neželjena svjedoka…

”Zvir” je višestruko nagrađivani film Miroslava Sikavice koji se među ostalom može pohvaliti i s priznanjima s festivala u Sarajevu te Oktavijanom, nagradom kritike.

Iz moralističke priče o problemima malog čovjeka vodimo vas zatim u pravi pakao na Zemlji, vihor Domovinskog rata kojim su zahvaćani junaci hvaljenog akcijskog filma Kristijana Milića, ”Broj 55”.

U jesen 1991. godine skupina hrvatskih vojnika upada u zasjedu i prisiljena je sakriti se u napuštenu kuću u obližnjem selu. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno pratimo i napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Priča je zasnovana na istinitom događaju… 

Uz zapažen glumački ansambl kojeg predvode Goran Bogdan, Marko Cindrić, Alan Katić i Jan Kerekeš valja svakako istaknuti i fantastičnu kameru Mirka Pivčevića. Milićev ”Broj 55” je premijerno prikazan na festivalu u Puli na kojoj je osvojio impresivnih 8 nagrada uključujući i one za najbolji film, režiju i scenarij. 

Hanekeov šokantni dugometražni kino prvijenac ”Sedmi kontinent” dobrano nas je uzdrmao ove srijede, a u petak navečer vas očekuje nova doza njegove genijalnosti uz psihološku triler dramu ”Skriveno”. 

Georges i Anne Laurent pariški su bračni par i roditelji dvanaestogodišnjeg dječaka Pierrota. Georges je uspješan televizijski voditelj književne emisije, a Anne izdavačica knjiga. Njihovu sigurnu i ugodnu svakodnevicu ugrozi pojava videokazeta nepoznata autora. Netko izvana snima njihovu kuću, pa iako se uz kazete, koje se pojavljuju na njihovu kućnom pragu, ne nalazi nikakva poruka, doživljavaju ih kao skrivenu prijetnju… 

Ideja za film ”Skriveno” vrzmala se Hanekeovom glavom godinama prije negoli ju je sročio u scenarij i u mnogočemu je inspirirana stvarnim nemilim događajima koji su se zbili 1961. tijekom Pariškog masakra. Žanrovski je priču u kojoj se glavni lik suočava sa svojom krivnjom za određena nedjela počinjena u djetinjstvu smjestio u vode uzbudljive triler drame premda se ona prvenstveno bavi psihološkim aspektom osjećaja krivice. 

Glavne uloge, Haneke je povjerio fantastičnim francuskim glumcima Danielu Auteuilu i Juliette Binoche, a već se po njegovom premijernom prikazivanju na otvorenju Canneskog filmskog festivala 2005. glasno počelo govoriti kako će se ”Skriveno” u konačnici okititi brojnim priznanjima. Tako je na kraju i bilo. Haneke je zavrijedio nagradu za najboljeg redatelja, a film nagrade kritike i ekumenskog žirija za najbolji film.

Zašto je ”Skriveno” jedan od ponajboljih Hanekeovih filmova moći ćete ‘otkriti’ u petak 24. svibnja u 20h. Ulaznice po posebnoj cijeni od 3 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

”Zvir” i ”Broj 55” su na rasporedu s početkom od 18, odnosno 18:15h također u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaz na njihove projekcije je BESPLATAN.

*Projekcije iz manifestacije ‘Mjesec našeg filma’ se održavaju u suradnji s HAVC-om.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Ciklus filmova Michaela Hanekea sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Austrijskog kulturnog foruma i udruženja Europa Cinemas

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu