Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OČEKIVANJA U 2024. / Zadarska Županijska komora provela anketu među gospodarstvenicima. Evo što kažu…

Objavljeno

-

Foto: HGK Zadar / HGK Zadar

HGK – Županijska komora Zadar provela je u siječnju ove godine anketu među svojim članicama na području Zadarske županije kako bi, stekla uvid u uspješnost poslovanja u prethodnoj 2023. godini, ali i u očekivanja poduzetnika u 2024. godini. Značajno je bilo dobiti predviđanja gospodarstvenika za ovu poslovnu godinu, s obzirom na brojne poslovne izazove koji su pred njima.

Rezultati ankete provedene među 212 vodećih tvrtki (prema ukupnim prihodima) članica ŽK Zadar (na anketu je odgovorila gotovo četvrtina ispitanika):

Najveći broj ispitanika, njih 51 posto poslovao je nešto bolje, a zajedno s 22 posto gospodarstvenika koji su poslovali znatno bolje, čine skoro tri četvrtine svih ispitanika koji svoje poslovanje u 2023. ocjenjuju boljim nego prethodne godine. Otprilike istim ocjenjuje svoje poslovanje njih 16 posto. Svoje poslovanje u 2022. godini ocijenilo je znatno gorim tek 2 posto ispitanika, a 9 posto ispitanika nešto gorim.

Ocjenjujući položaj vlastitog sektora, 34 posto ispitanika smatra ga nepromijenjenim u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj gospodarstvenika ocjenjuje položaj svog sektora povoljnijim: 34 posto nešto boljim, a 14 posto znatno boljim nego prethodne godine. 11 posto ocijenilo ga je nešto gorim, a 7 posto smatra da je položaj njihovog sektora gospodarstva došao u znatno gori položaj.

Uvođenje eura ispitanici očekivano ocjenjuju neutralnim za svoje poslovanje (42 posto) ili pozitivnim 45 posto – (nešto bolje 36 posto i znatno bolje 9 posto), nešto gorim i znatno gorim za svoje poslovanje ocjenjuju ga 13 posto anketiranih gospodarstvenika.

Podaci prikupljeni anketom o korištenju sredstava fondova EU-a pokazuju skromno sudjelovanje gospodarstvenika Zadarske županije na ovim izvorima financiranja poslovanja. Čak 53 posto ispitanika nije koristilo ove fondove u 2023. godini, a od korištenih najviše udjela ima OP pomorstvo i ribarstvo (18 posto), OP Konkurentnost i kohezija (11 posto) te Nacionalni plan oporavka i otpornosti (7 posto).

Optimizam gospodarstvenika prenosi se i na predviđanja poslovanja u 2024. godini. Iako najveći dio ispitanika, njih 42 posto očekuje otprilike istu razinu poslovanja, 38 posto predviđa nešto bolje poslovanje, a 7 posto znatno bolje poslovanje u tekućoj, 2024. godini. Nasuprot njima 11 posto očekuje nešto gore, a 2 posto znatno gore poslovanje ove godine.

Nedostatak radne snage glavna je prijetnja kod većine ispitanika (36 posto), rast troškova inputa je na drugom mjestu (29 posto), slijedi pravna i porezna nesigurnost (11 posto), 9 posto ispitanika strepi od rasta troškova financiranja, 15 posto vidi i neke druge, u anketi neponuđene izazove – konkretno recesiju u metaloprerađivačkoj industriji u zemljama partnerima i općenito trenutnu globalnu situaciju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu