Hrvatska
Zašto se proizvodi povlače s tržišta nakon što su ih građani već kupili? Evo što su rekli iz HAPIH-a…

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nedavno je upozorio na povećan broj slučajeva Salmonella Enteritidisa u pilećim proizvodima i pilećem mesu.
Kako su za N1 pojasnili iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), u ovom opisanom slučaju koji je objavio ECDC “radi se o obolijevanju ljudi koje je prvotno utvrđeno u Danskoj, a na temelju ova tri pronađena klastera, pokušalo se preciznije utvrditi izvor zaraze. Kako je navedeno u dokumentu, utvrđeno je da se radi o proizvodu pileće meso za kebeb (a u nekim slučajevima radilo se i o kombinaciji pilećeg i purećeg mesa) koje vodi porijeklo iz Poljske.”
Također, iz HAPIH-a navode da nisu zaprimili informaciju o povećanom broju ljudi koji su oboljeli od S. Enteritidis.
O kakvoj infekciji je riječ?
Salmoneloze se klinički manifestiraju kao: gastroenteritis, crijevna groznica i septički sindrom. Gastroenteritis je najčešća manifestacija infekcije uzrokovane salmonelom. Nakon unosa, tijekom 8 – 48 sati se pojave glavobolja, mučnina, proljevi, povraćanje i bolovi u trbuhu uz umjereno povišenu temperaturu, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).
Izvori infekcije su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja, meso i mesni proizvodi (zbog kontaminacija tijekom obrade) te kućni ljubimci (npr. kornjače i reptili).
Liječenje salmoneloza je simptomatsko u vidu nadoknade izgubljene tekućine i elektrolita. Antibiotska terapija se kod infekcija salmonelama ne preporučuje jer može produžiti bolest i uzrokovati kronično stanje.
Preventivne mjere uključuju redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom, termičku obradu hrane, temeljito pranje voća i povrća, izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanje hrane te izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode.
Hrvatska dobila obavijest u svibnju
Informacije o spornim proizvodima objavljuju se redovito na stranicama Europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF). Iz HAPIH-a su potvrdili da je Hrvatska upravo putem RASFF-a u svibnju ove godine obaviještena o mogućnosti dolaska spornog proizvoda kebab piletine na hrvatsko tržite.
“Nakon zaprimljene obavijesti, provedene su službene kontrole prilikom kojih je utvrđeno kako neki od potencijalnih subjekata u proizvodnji hrane (koji nabavljaju proizvod od istog distributera preko kojeg se distribuirao sporni proizvod) nisu niti zaprimili proizvod iz ove pošiljke, dok je kod drugih utvrđeno jesu li vratili pošiljku dobavljaču ili je već bila potrošena.
Nije bilo moguće uzeti uzorke i utvrditi je li sporni proizvod uopće bio kontaminiran i jesu li konzumenti bili u riziku od izloženosti nekom od ova tri klastera S. Enteritidis. Detaljnije informacije o ovim okolnostima ima Državni inspektorat kao Nacionalna kontakt točka HR RASFF sustava”, rekli su iz HAPIH-a.
Proizvodi se povlače nakon što ih ljudi već konzumiraju
No, treba naglasiti kako smo često svjedoci povlačenja proizvoda kada oni već završe na policama trgovina ili nakon što ih građani već konzumiraju. Kako je N1 pisao prošlog tjedna, Hrvatska je samo ove godine prijavila 14 namirnica koje su proglašene opasnima.
Stoga smo pitali HAPIH kako je moguće da kontaminirani proizvodi uopće završe u trgovinama. Oni navode da se službene kontrole provode sukladno zakonu i propisima i to u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, uključujući i domaće proizvode, ali i one iz članica EU-a te one koji se iz trećih zemalja uvoze u EU. Državni inspektorat nadležan je i za kontrolu proizvoda na granici, dodaju.
“U sklopu HR RASFF sustava, na zahtjev DIRH-a, HAPIH (kao referentno tijelo za procjenu rizika na nacionalnoj razini) izrađuje inicijalnu procjenu rizika za zdravlje ljudi kod svakog pojedinačnog slučaja, na temelju koje DIRH kao tijelo nadležno za upravljanje rizikom donosi odluke o poduzimanju. potrebnih mjera. Za brzu i učinkovitu reakciju, procjenu je potrebno napraviti u najkraćem mogućem roku, u okviru tri sata, stoga su u HAPIH-ovom Centru za sigurnost hrane i Centru za zaštitu bilja organizirana dežurstva 24 sata na dan sve dane u godini”, pojašnjavaju iz HAPIH-a.
Kontrola se provodi i kad je proizvod već na tržištu
Nadalje, ističu da kontrola hrane ima vrlo složene principe te da se dodatne kontrole provode i kada je hrana već na tržištu i da se pritom posebna pažnja obraća na moguće pritužbe potrošača.
“Ako se na tržištu pronađe proizvod koji ne zadovoljava propisanim mikrobiološkim ili kemijskim kriterijima, to još uvijek ne znači da takav proizvod može imati štetan učinak na zdravlje ljudi, ali bez obzira na to, on se povlači. Naime, propisane zakonske vrijednosti dozvoljenih granica postavljene su visoko iznad vrijednosti koje bi mogle biti štetne za zdravlje potrošača, sve kako bi se osigurala maksimalna razina zaštite potrošača”, navode iz HAPIH-a i naglašavaju da je zaštita građana slojevita i vrlo učinkovita.
Dodaju da su upravo promptna povlačenja proizvoda i transparentno ocjenjivanje potrošača potvrda učinkovitosti sustava.
“Nakon što se na tržištu, dakle detektira proizvod koji ne udovoljava propisanim kriterijima, provode se opsežne radnje od strane svih sudionika u lancu, revidiraju se kontrole, preispituju dobavljači, pojačava se higijena i slično, te se vrlo rijetko ponovi takva situacija od strane istog proizvođača za istu hranu”, ističu iz HAPIH-a.
Hrvatska
Čak 40 posto 13-godišnjaka preko tri sata dnevno na internetu

Istraživanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Hrvatskog Telekoma pokazalo je da čak 40 posto hrvatskih 13-godišnjaka na internetu provodi više od tri sata dnevno, a stručnjaci upozoravaju na sve češće znakove ovisnosti, ali i nekvalitetu te opasnosti mrežnog sadržaja.
Vikendom se brojka onih koji su “online” više od tri sata penje na 62 posto, djevojke više koriste društvene mreže, a dječaci češće igraju videoigre.
Znakovi ovisničkog ponašanja
Uz to su sve češći znakovi ovisničkog ponašanja kod djece koja teško prekidaju upotrebu uređaja, gube koncentraciju i razvijaju anksioznost ako nisu “na mreži”.
Specijalistica za prava djece Lana Roje Miličević upozorava da problem nije samo količina vremena nego i (ne)kvaliteta sadržaja koji djeca gledaju. Izloženi su cyberbullyingu, seksualnim i nasilnim sadržajima, manipulacijama influencera i reklama te dezinformacijama i lažnim idealima o izgledu, uspjehu i popularnosti.
Zabrinjavajući podaci o ponašanju djece na internetu
“Istraživanje EU Kids Online – Hrvatska pokazalo je da je više od polovice djece primilo neprimjerenu ili poruku koja vrijeđa. Trećina mladih komunicira s nepoznatim osobama preko interneta, a svaki četvrti tinejdžer susreo je osobu online koju nisu prethodno poznavali”, tvrdi Roje Miličević.
Nastavlja da korištenje umjetne inteligencije donosi nove izazove, djeca koriste alate umjetne inteligencije za učenje, ali i za varanje na zadacima i stvaranje lažnih slika i videa.
Važnost medijske pismenosti
Zbog svega toga je ključno da i djeca i odrasli razvijaju kritički odnos prema medijima. Svima su dostupne aplikacije za roditeljsku kontrolu, besplatne telefonske linije za savjetovanja i edukativni materijali.
Roje Miličević naglašava da je važno osvijestiti da smo mi ti koji internetu dajemo predznak, dobar ili loš. To je alat koji samo povećava ono što u njega unosimo, primjerice, znatiželju ili površnost i suosjećanje ili podjele.
“Ako djecu učimo misliti, internet postaje koristan alat. Ako ih pustimo da klikaju bez razumijevanja, postaje zamka. Treba li uopće reći da je današnje školsko obrazovanje djece o medijskoj pismenosti nedovoljno.
Zbog toga su nužne dodatne edukacije, poput projekta Like za mudar klik, koji Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Split provodi za učenike osnovnih škola i stručno osoblje”, poručuje Roje Miličević.
Hrvatska
Velike promjene u bankama: Stižu nova pravila za plaćanje

Velike novosti u bankama. Ako plaćate račun vikendom ili kasno navečer, više nećete morati čekati na uplatu. Strože će se nadzirati i moguće prijevare, a pogreške će se teško sakriti.
Deset sekundi – i novac je na računu. Uplate više neće čekati radni dan, a kome ide novac banke će strože kontrolirati. Kod uplate, banke će provjeriti podudaraju li se ime i IBAN primatelja. Semafor će prikazati – podaci se slažu (zeleno), postoji tipfeler (žuto) ili upozorenje (crveno). Novac se i dalje može poslati, ali uplatitelj prihvaća rizik, piše Dnevnik.hr.
I dalje ostaju naknade za uplatu na račun druge banke, a instant plaćanje bit će besplatno. Za primjenu, banke imaju rok do četvrtka.
Dosad su se provjeravale samo pravne osobe, a uključivanjem fizičkih, cilj je smanjiti mogućnost prijevare.
U prvih devet mjeseci, prema podacima policije, zabilježena su 1183 kaznena djela računalnih prijevara, dok šteta premašuje 12 i pol milijuna eura.
Hrvatska
PROGNOZA / Značajno toplije u nastavku tjedna, temperature preko 20 stupnjeva

Prognozu donosi meteorologinja Tea Blažević.
Pretežno je oblačno diljem unutrašnjosti, ima i slabe kiše mjestimice u kopnenim krajevima, kolnici su mokri. Također, ima i magle na pojedinim cestama koja smanjuje vidljivost, vozače se poziva na oprez.
Duž Jadrana je pretežno vedro. U nastavku utorka sunčanije će biti na Jadranu, dok na kopnu i dalje mjestimice može pasti malo kiše.
Srijeda će biti uglavnom suha, samo u gorju još mjestimice može biti slabe oborine, iako će u većem dijelu unutrašnjosti prolazno biti pojačane naoblake. Bura će slabjeti prema večeri.
U četvrtak će posvuda biti uglavnom suho i većinom sunčano i toplije posvuda.
Petak će također pretežno biti u znaku sunčanog i suhog vremena. No, prema večer i tijekom noći na subotu lokalno može pasti malo kiše, osobito u gorju.
Vikend će uglavnom biti u znaku stabilnog, sunčanog i toplijeg vremena.
-
magazin5 dana prije
FOTOGALERIJA / Rođendan City Gallerije
-
Svijet4 dana prije
NOVI SOJEVI / Liječnik upozorava: Odmah potražite pomoć ako imate ovaj simptom covida
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
FOTOGALERIJA / Zadarska županija partner 27. manifestacije Jesen u Lici: OPG-ovi i KUD-ovi ujedinili tradiciju
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
FOTOGALERIJA IZ CRKVE SV. FRANE / Nadbiskup Zgrablić na blagdan sv. Frane: “Grijeh nas čini tvrdima, zatvara srce i čini nesposobnima čuti Božji glas”