Connect with us

magazin

FEŠTOM OD JANJETINE U UTORAK POČINJE MEAT ME 4.0 / Pet dana uživanja u najboljim hrvatskim mesnim jelima – od janjetine do boškarina

Objavljeno

-

Velikom feštom od janjetine koja će se održati u utorak, 10. listopada, na Staroj Pijaci u centru Zadra počinje petodnevni Festival mesa Meat Me. Ovaj turističko-gastronomski event organiziran je prvi put 2019. godine kao nepretenciozni boutique festival kojemu je cilj predstaviti gastronomsku tradiciju Zadra, njegovog kraja i Dalmacije. Postao je izuzetno posjećena višednevna fešta na kojoj u mesnim jelima uživaju domaći ljudi i brojni turisti, pogotovo susjedi iz Slovenije i Italije.

Meat Me je organiziran tako da je svaki od pet dana posvećen jednoj gastronomskoj temi, odnosno vrsti mesa od koje se prave tradicionalna, ali i modernija jela inspirirana baštinskom kuhinjom. Jela pripremaju poznati, već etablirani zadarski kuhari i restorani, a ove godine na zadarskom festivalu sudjeluju i dva eminentna restorana iz Zagreba i Pule.

Jela od janjetine ove su se godine zasluženo našla na festivalskom meniju prvog dana, na samom otvaranju. Poznati zadarski chef i profesor kuharstva Josip Vrsaljko pripremat će dva jela, tradicionalni janjeći ragu s bobom, graškom i krumpirom, jedno od najtipičnijih dalmatinskih jela „na žlicu”, te jedan od svojih autorskih radova – sous vide janjeći hrbat sa slavnim ovčjim sirom s otoka Paga.

Upravo je ove godine dalmatinska janjetina zasluženo dobila europsku oznaku izvornosti i zemljopisnog porijekla. Zato će i gošća prvog dana Festivala biti dr. sc. Marina Krvavica s Veleučilišta u Kninu, koja je vodila projekt europske zaštite ovog najpoznatijeg dalmatinskog mesa.

Zbog dalmatinske janjetine i Meat Me Festivala u Zadar će doći i poznata talijanska gastro TV zvijezda – Fabrizio Nonis, koji će jednu od epizoda emisije “Beker on Tour” posvetiti upravo Zadru i ovoj manifestaciji. Nonis u Italiji ima milijunsko gledateljstvo i stotine tisuća pratitelja na društvenim mrežama.

U nastavku Meat Me Festivala će se kuhati jela od peradi, mesnih iznutrica, divljači te slavnog istarskog goveda boškarina. Zbog boškarina na Festival stiže kuharski tim iz pulskog restorana Vodnjanka obitelji Civitico. Oni će u Zadru meso boškarina sporo kuhati i poslužiti s istarskim pljukancima.

Zbog jela od iznutrica, tripica i brizli u Zadar stiže ekipa iz jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana Tač. Ovo svima poznato mjesto zagrebačkog i hrvatskog ugostiteljstva najlakše je opisati kao živi salon hrvatske nacionalne kuhinje, jer u svojoj ponudi pokriva svu raznolikost gastronomije naše zemlje.

Jela od peradi će drugog festivalskog dana pripremati poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. Idućeg dana, u petak, 13. listopada jedan od najpoznatijih zadarskih kuhara srednje generacije Tomislav Karamarko će na festivalskom trgu na zadarskoj Tržnici pod šatorom pripremati jela od divljači, vepra i jelena. Karamarko je sljedeći hrvatski predstavnik na prestižnom kulinarskom natjecanju Bocuse d’Or Europe.

Zadnji dan festivala, u nedjelju do 14 sati, peći će se različito meso na gradelama tako da je naziv nedjeljne teme jednostavno Gradelada. Na Festivalu neće nedostajati ni dobre kapljice: vina iz Zadarske županije točit će se ispred Wine Gardena obitelji Fiolić nekoliko koraka od festivalskog trga i šatora na Pijaci. A o vinima će govoriti iskusni sommelier i osnivač Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik.

Meat Me Festival osim gastronomskog ima i svoj glazbeni prateći program: svakodnevno će se cijeli dan za pultom izmjenjivati poznati zadarski DJ-i, a u petak i subotu večeri će biti obogaćene koncertima poznatih grupa Elemental i Silente. Moderatori programa bit će zadarski novinari i voditelji Ana Marušić, Nikolina Radić i Ivica Štorić.

Radno vrijeme festivala je od 11 do 14 sati te od 18 do 23, odnosno do 24 sata petkom i subotom. Deset posto prihoda od Festivala namijenjeno je za humanitarne svrhe. Meat Me 4.0 organiziraju Turistička zajednica grada Zadra, Grad Zadar i Tržnica Zadar s nizom partnera i uz podršku Hrvatske turističke zajednice i TZ Zadarske županije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

VEČERNJA SCENA / “Čitač ljudi” u srijedu u Kazalištu lutaka

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Večernje scene za odrasle ove srijede, 29.5. u 20 sati, u Kazalištu lutaka Zadar gostuje izvrsna monodrama “Čitač ljudi”, u produkciji Teatra Fort Forno.

Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje.

O PREDSTAVI: „Čitač ljudi“ duhovito je koncipirana monodrama interaktivnog karaktera, koja obrađuje veoma intrigantnu temu – kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju, kako u obitelji, tako i među vršnjacima u školi i društvu.
Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama.

TEKST: Gabrijel Perić, Robert Raponja
REŽIJA: Robert Raponja
DRAMATIZACIJA: Tatjana Šuput Raponja
LIKOVNOST: Ria Trdin
IGRA: Gabrijel Perić

Ulaznice se kupuju na blagajni prije predstave ili online, a rezervacija je moguća putem maila (klz@klz.hr).

Cijena ulaznice je 6,50 eura, a za učenike, studente i umirovljenike 3,50 eura.

 
Nastavi čitati

magazin

Jeftino voće čuva mozak i srce: Ima ga na svakom koraku i pravo je zlato

Objavljeno

-

By

Pexels

Brusnica, jedna od najdragocjenijih namirnica kada je u pitanju zdravlje.

Jedno malo, ali moćno voće – brusnica, možda je ključ za očuvanje pamćenja i prevenciju demencije!

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta East Anglia otkrili su da svakodnevna konzumacija brusnica može biti ključ za poboljšanje pamćenja, usporavanje razvoja demencije pa čak i smanjenje “lošeg” kolesterola, prenosi Krstarica.

Studija je pratila 60 zdravih ispitanika 12 tjedana, od kojih je polovica svakodnevno konzumirala prah brusnice, dok je druga polovica dobivala placebo.

Rezultati su bili iznenađujući – ispitanici koji su konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje pamćenja svakodnevnih događaja, bolju prokrvljenost mozga pa čak i smanjenje razine “lošeg” kolesterola.

Dr. David Vauzour, voditelj istraživanja, ističe kako je ovo jedna od prvih studija koja istražuje dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga.

Rezultati su vrlo ohrabrujući i mogu poslužiti kao temelj za buduća istraživanja o utjecaju brusnica i sličnog bobičastog voća na zdravlje mozga.

Brusnice su poznate po svojoj moći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, zahvaljujući antioksidansima poput vitamina C i E, kao i flavonoidima.

Osim toga, bogate su vlaknima koja mogu pomoći u promicanju zdrave probave i održavanju zdravlja urinarnog trakta.

Ove male bobice možda kriju veliku tajnu očuvanja našeg uma i tijela u budućnosti!

 
Nastavi čitati

magazin

VEČERAS NA VIŠNJIKU: Koncert “Lord of the dance” – upute za ulazak publike

Objavljeno

-

By

Večeras u 20 sati u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održava se glazbeni spektakl, “LORD OF THE DANCE”.

Tim povodom donosimo nekoliko korisnih informacija kako bi ulazak posjetitelja u dvoranu protekao što jednostavnije i bez poteškoća:

PRODAJA ULAZNICA NA DAN KONCERTA (ponedjeljak, 27. svibnja, 2024.) –  blagajna ŠC Višnjik od 18.00 do 21.00

PREDVIĐENI ULAZAK PUBLIKE: od 19.00 sati.

UPUTSTVA ZA ULAZAK PUBLIKE NA SLJEDEĆE POZICIJE:

PARTER i VIP TELESKOP – ulazi u prizemlju između Ulaza B i C

TRIBINE i TELESKOPI A-B i C-D – Ulazi B i C (na katu)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu