Connect with us

Tech

“Kum” AI-ja: AI bi u budućnosti mogao pokušati preuzeti vlasti, moramo biti oprezni

Objavljeno

-

Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton, koji se smatra “kumom umjetne inteligencije” kaže da će vlade diljem svijeta morati uspostaviti univerzalni temeljni dohodak kako bi se nosile s utjecajem umjetne inteligencije na nejednakost.

Profesor Geoffrey Hinton rekao je za BBC da je “jako zabrinut da će umjetna inteligencija preuzeti mnoge svakodnevne poslove”, da bi to moglo povećati nejednakost te da su potrebne reforme kako bi se isto spriječilo.

Posljedice po nejednakost

“Konzultirali su me ljudi u britanskoj vladi i savjetovao sam im da je univerzalni temeljni dohodak dobra ideja”, rekao je.

Rekao je da iako smatra kako će umjetna inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, novac će ići bogatima, “a ne ljudima čiji poslovi budu izgubljeni i to će biti jako loše za društvo”.

Profesor Hinton je pionir neuronskih mreža, koje čine teorijsku osnovu umjetne inteligencije. Do prošle godine radio je u Googleu, no napustio je tehnološkog diva kako bi mogao slobodnije govoriti o opasnostima od neregulirane umjetne inteligencije.

Profesor Hinton ponovio je svoju zabrinutost o prijetnjama AI-ja za cjelokupno čovječanstvo. “Pokazuje se da vlade nisu bile voljne obuzdati vojnu upotrebu umjetne inteligencije, a tehnološke tvrtke ne ulažu dovoljno truda u sigurnost”, tvrdi.

Profesor Hinton je rekao da za pet do 20 godina postoji vjerojatnost da ćemo se morati suočiti s problemom AI-ja koji bi mogao pokušati preuzeti vlast. “To bi dovelo do prijetnje na razini izumiranja za ljude jer bismo mogli stvoriti oblik inteligencije koji je bolji od biološke inteligencije, a to je za nas vrlo zabrinjavajuće”, kaže.

Zabrana vojne uporabe umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija bi se mogla autonomno razviti tako da ima za cilj preuzimanje kontrole, a to pokazuju i dosad benigni alati za primjerice prijevod teksta.

“Ono što me najviše brine kod AI-ja jest da oni mogu samostalno donositi odluke o ubijanju ljudi”, kaže.

Profesor Hinton predlaže stoga nešto poput Ženevske konvencije, međunarodnog ugovora za reguliranje vojne uporabe umjetne inteligencije. “Ali mislim da se to neće dogoditi dok se ne dogode vrlo gadne stvari”, dodao je.

S obzirom da je u tijeku nova utrka u naoružanju između SAD-a Rusije i Kine, Hinton kaže da bi najbolje rješenje bila zabrana vojne uporabe umjetne inteligencije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Apple najavio da ulazi u svijet umjetne inteligencije

Objavljeno

-

By

Američki Apple najavio je partnerstvo s tvrtkom OpenAI, koja je razvila sustav umjetne inteligencije ChatGPT. Ta bi suradnja korisnicima trebala omogućiti brojne alate temeljene na umjetnoj inteligenciji. Kritičari, među kojima je i Elon Musk, negoduju. Tvrde da ta suradnja može izazvati sigurnosne rizike.

Apple je najavio da ulazi u svijet umjetne inteligencije. ChatGPT trebao bi proširiti dosadašnje znanje glasovne asistentice Siri te operativni sustav iPhonea i Maca.

– Apple Intelligence sustav je osobne inteligencije koji moćne generativne modele stavlja u samu srž vašeg iPhonea, iPada i Maca. Oslanja se na vaš osobni kontekst kako bi vam pružio inteligenciju koja je za vas najkorisnija i najrelevantnija, rekao je Craig Federighi, potpredsjednik softverskog inženjerstva, Apple Inc.

Tu najavu nisu svi dočekali s odobravanjem. Partnerstvo nije pozdravio ni Elon Musk, vlasnik Tesle i X-a.

“Ako Apple integrira OpenAI na razini OS-a, Apple uređaji bit će zabranjeni u mojim tvrtkama. To je nedopustivo kršenje sigurnosti”, napisao je Elon Musk na platformi X.

Apple nije odgovorio na njegove optužbe. I Samsung je ismijao najavu svojeg rivala.

“Dodavanje Applea ne čini inteligenciju novom ili revolucionarnom”, napisali su iz Samsunga na X-u.

U Apple ističu da im je sigurnost podataka korisnika na prvom mjestu.

– Vaši se podaci nikada ne pohranjuju niti se čine dostupnima Appleu. Rabe se isključivo za ispunjavanje vašeg zahtjeva i baš kao i vaš iPhone; neovisni stručnjaci mogu pregledati kod koji se izvodi na tim poslužiteljima kako bi potvrdili da je vaša privatnost osigurana, rekao je Craig Federighi. 

Tek će se vidjeti hoće li internetski divovi uistinu poštovati privatnost podataka svojih korisnika.

 
Nastavi čitati

Tech

Što ako AI završi u krivim rukama? Ovo su najgore stvari koje bi se mogle dogoditi

Objavljeno

-

By

unsplash

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena spremna je otvoriti novo bojište u svojim nastojanjima da zaštiti američku umjetnu inteligenciju od Kine i Rusije s preliminarnim planovima za postavljanje zaštite oko najnaprednijih modela umjetne inteligencije.

Istraživači iz vladinog i privatnog sektora zabrinuti su da bi američki protivnici mogli koristiti modele, koji pretražuju goleme količine teksta i slika za sažimanje informacija i generiranje sadržaja, za kibernetičke napade ili čak proizvodnju snažnog biološkog oružja.

Evo nekih prijetnji koje predstavlja AI:

Deepfakes i dezinformacije

Deepfakeovi – realistični, ali izmišljeni videozapisi koje su izradili algoritmi umjetne inteligencije na temelju velikog broja objavljenih snimaka – pojavljuju se na društvenim mrežama, zamagljujući činjenice i fikciju u polariziranom svijetu američke politike.

Iako su takvi sintetički mediji prisutni već nekoliko godina, tijekom prošle godine pojačani su nizom novih “generativnih AI” alata kao što je Midjourney koji čine jeftinim i lakim stvaranje uvjerljivih deepfakeova.

Alati za izradu slika koje pokreće umjetna inteligencija tvrtki uključujući OpenAI i Microsoft mogu se koristiti za izradu fotografija koje bi mogle promicati dezinformacije povezane s izborima ili glasanjem, unatoč tome što svaki od njih ima politiku protiv stvaranja obmanjujućeg sadržaja, rekli su istraživači u izvješću u ožujku.

Neke kampanje dezinformiranja jednostavno koriste sposobnost umjetne inteligencije da oponaša stvarne novinske članke kao sredstvo za širenje lažnih informacija.

Dok su glavne platforme društvenih medija poput Facebooka, X-a (bivšeg Twittera) i YouTubea uložile napore u zabranu i uklanjanje deepfakeova, njihova učinkovitost u nadzoru nad takvim sadržajem varira.

Na primjer, prošle godine, stranica s vijestima pod kontrolom kineske vlade koja koristi generativnu AI platformu progurala je prethodno cirkuliranu lažnu tvrdnju da Sjedinjene Države vode laboratorij u Kazahstanu za stvaranje biološkog oružja za upotrebu protiv Kine, navodi Ministarstvo domovinske sigurnosti u svojoj procjeni domovinske za 2024.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, govoreći na skupu o AI-u u Washingtonu, rekao je da problem nema lakih rješenja jer kombinira kapacitet AI s “namjerom državnih i nedržavnih aktera da koriste dezinformacije u velikim razmjerima, poremete demokracije, unaprijede propagandu, oblikuju percepciju u svijetu.”

“U ovom trenutku napad uvelike nadmašuje kapacitete obrane,” upozorio je.

Biološko oružje

Američka obavještajna zajednica, think tankovi i akademici sve su više zabrinuti zbog rizika koje predstavljaju strani akteri koji dobivaju pristup naprednim AI sposobnostima.

Istraživači Gryphon Scientific i Rand Corporation primijetili su da napredni AI modeli mogu pružiti informacije koje bi mogle pomoći u stvaranju biološkog oružja.

Gryphon je proučavao kako se veliki jezični modeli (LLM) – računalni programi koji izvlače iz ogromnih količina teksta za generiranje odgovora na upite – mogu neprijateljima koristiti za nanošenje štete u domeni znanosti o životu i otkrio je da oni “mogu pružiti informacije koje bi mogle pomoći pri stvaranju biološkog oružja pružanjem korisnih, točnih i detaljnih informacija u svakom koraku na ovom putu.”

Otkrili su, na primjer, da LLM može pružiti znanje na postdoktorskoj razini za rješavanje problema pri radu s virusom sposobnim za pandemiju.

Randovo istraživanje pokazalo je da bi LLM mogli pomoći u planiranju i izvršenju biološkog napada. Otkrili su da doktor medicine može, na primjer, predložiti metode isporuke botulinum toksina aerosolom.

Novi napori za rješavanje prijetnji

Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) priopćilo je da će cyber akteri vjerojatno koristiti umjetnu inteligenciju za “razvijanje novih alata” za “omogućavanje većih, bržih, učinkovitijih cyber napada” protiv kritične infrastrukture uključujući cjevovode i željeznice, u svojoj procjeni domovinske prijetnje za 2024.

Kina i drugi protivnici razvijaju AI tehnologije koje bi mogle potkopati kibernetičku obranu SAD-a, smatra DHS, uključujući generativne AI programe koji podržavaju napade zlonamjernog softvera.

Microsoft je u izvješću iz veljače rekao da je pratio hakerske grupe povezane s kineskom i sjevernokorejskom vladom, kao i ruskom vojnom obavještajnom službom i iranskom Revolucionarnom gardom, dok su pokušavali usavršiti svoje hakerske kampanje koristeći velike jezične modele.

Dvostranačka skupina zastupnika predstavila je nacrt zakona koji bi Bidenovoj administraciji olakšao nametanje kontrole izvoza modela umjetne inteligencije, u pokušaju da zaštiti cijenjenu američku tehnologiju od stranih loših aktera.

Prijedlog zakona, koji su sponzorirali republikanci u Zastupničkom domu Michael McCaul i John Molenaar te demokrati Raja Krishnamoorthi i Susan Wild, također bi Ministarstvu trgovine dao izričitu ovlast da zabrani Amerikancima da rade sa strancima na razvoju sustava umjetne inteligencije koji predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Tony Samp, savjetnik za politiku umjetne inteligencije u DLA Piperu u Washingtonu, rekao je da kreatori politike u Washingtonu pokušavaju “poticati inovacije i izbjegavati oštre propise koji guše inovacije” dok se nastoje pozabaviti brojnim rizicima koje donosi tehnologija.

No upozorio je da bi “suzbijanje razvoja umjetne inteligencije kroz regulaciju moglo spriječiti potencijalne proboje u područjima kao što su otkrivanje lijekova, infrastruktura, nacionalna sigurnost i druga, te ustupiti teren konkurenciji u inozemstvu”.

 
Nastavi čitati

Tech

Brojni uređaji na udaru, korisnici iPhonea i Androida dobili važno upozorenje

Objavljeno

-

By

Pexels

Izdano je hitno upozorenje svim korisnicima iPhonea i Androida nakon velikog kibernetičkog napada.

Korisnici iPhonea i Androida pozvani su da isključe svoje uređaje barem jednom tjedno kako bi se zaštitili od cyber hakera. Ovaj potez je osmišljen kako bi se spriječilo hakiranje “bez klika”, gdje se u mobitele korisnika može infiltrirati špijunski softver koji se može instalirati na njihove uređaje bez da se klikne poveznica.

Podržala ga je Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) jer se privremeno rješava pohrane informacija koje rade u pozadini ili internetskih preglednika. Agencija je također upozorila ljude na korištenje javnih WiFi mreža i pozvala ih da redovito ažuriraju softver i aplikacije mobitela, prenosi Mirror.

Ako se mobiteli ne isključuju redovito, hakeri mogu manipulirati otvorenim web adresama i instalirati zlonamjerne datoteke na uređaje. Kada isključite i pononvo uključite svoj uređaj, on se automatski odjavljuje s bankovnih računa i društvenih medija, sprječavajući hakere da pristupe osjetljivim informacijama.

Ima isti učinak na ‘phishing’ napade, gdje haker šalje zlonamjernu e-poštu kako bi dobio pristup osjetljivim informacijama kao što su prijave ili lozinke. Gotovo polovica vlasnika mobitela kaže da rijetko ili nikad ne isključuju svoj uređaj, pokazalo je istraživanje Pew Researcha iz 2015., dok je 82 posto reklo da nikad ili rijetko uključuje i isključuje svoj mobitel.

NSA je također rekla da bi korisnici trebali često ažurirati softver i aplikacije kako bi bili sigurni da je njihov uređaj siguran. Ažuriranje starog softvera uklonit će rupe u zakonu gdje se može pristupiti podacima. Ljudi bi također trebali onemogućiti Bluetooth kada se ne koristi, sprječavajući neovlašteni pristup uređajima.

Međutim, nije 100 posto učinkovit, ali bi trebao pružiti djelomičnu zaštitu od nekih zlonamjernih aktivnosti. NSA je upozorila: “Prijetnje mobilnim uređajima sve su prisutnije i rastu u opsegu i složenosti, ali je dodala da koraci “pružaju pogodnost i mogućnosti, ali žrtvuju sigurnost”.

WiFi mreže bi također trebale biti izbrisane kako bi se zaustavili kibernetički kriminalci koji ciljaju na mobitele.

Ljudi su također upozoreni na otvaranje privitaka e-pošte ili poveznica iz izvora koji nije poznat, što bi rezultiralo instalacijom zlonamjernog softvera bez njihovog znanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu