Connect with us

magazin

Jednostavan i brz recept koji je oborio sve rekorde New York Timesa

Objavljeno

-

Za pripremu jela, čiji je recept prošle godine bio najčitaniji na stranicama američkog New York Timesa i koji je pogledalo više od 1,2 milijuna ljudi, trebat će vam samo 15 minuta. Neće razočarati one koji vole jednostavna, ali ukusna jela.

Prošle godine najpopularniji recept New York Timesa pogledalo je više od 1,2 milijuna ljudi koji su, kako su komentirali, bili impresionirani okusom jela te jednostavnom i brzom pripremom.

To su vijetnamsko-američki rezanci s češnjakom u stilu San Francisca. Potrebno je malo sastojaka, a cijela priprema traje samo 15 minuta. Ukusni su i bez dodataka što ne znači da ih ne možete začiniti plodovima mora, piše New York Times.

Sastojci:

– 4 žlice maslaca

– 20 srednje velikih mljevenih ili nasjeckanih češnjeva češnjaka

– 4 žličice umaka od kamenica

– 2 žličice svjetlog soja umaka

– 2 žličice ribljeg umaka

– 0,45 kilograma špageta

– 28 grama ribanog parmezana ili pecorino sira

– šaka sitno nasjeckane ljutike (po želji)

Po želji napravite vegetarijansku verziju jela, a umak od ribe i kamenica zamijenite vegetarijanskom ili veganskom verzijom koju možete kupiti u specijaliziranoj trgovini.

Priprema:

Otopite maslac u woku ili na tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i miješajte dvije minute – češnjak bi trebao početi mirisati, ali ne smeđiti. Zatim dodajte umak od kamenica, soje i ribe te promiješajte. Maknite s vatre.

Za to vrijeme u loncu zakuhajte toliko vode da pokrije sve špagete i dodajte kad voda prokuha. Promiješajte da se ne zalijepi i promiješajte još nekoliko puta tijekom kuhanja. Kuhati ih treba nešto manje nego al dente (oko dvije minute manje od vremena kuhanja navedenog na pakiranju).

Kuhane špagete kuhinjskim hvataljkama premjestite iz lonca u tavu s umakom od češnjaka zajedno s vodom koja se još drži. Vodu u kojoj su se špageti kuhali sačuvajte za kasnije. Postavite vatru ispod woka ili tave u kojoj se nalaze češnjak i špageti na jaku i dodajte sir.

Promiješajte drvenom kuhačom i zatim miješajte u tavi dok umak ne postane kremast, oko 30 sekundi. Ako je umak previše vodenast, ostavite ga neko vrijeme na vatri, ali ako je pregust, dodajte malo vode za tjesteninu i ostavite da se ponovno spoji. Neposredno prije posluživanja umiješajte ljutiku.

Popularni recept dolazi iz kuharice J. Kenji López Alt “The Wok”, ali se temelji na jelu koje je izvorno pripremila kuharica Helene An u restoranu Thanh Long u San Franciscu. Zaslužna je za uvođenje vijetnamske kuhinje u američku kuhinju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ako želite biti sretniji i zadovoljniji životom, jedite ove namirnice

Objavljeno

-

By

Istraživači su zaključili da jedenje čak i samo dodatne porcije voća i povrća svaki dan moglo bi blagotvorno djelovati na psihu jednako kao i 10-ak minuta šetnje na otvorenom.

Voće i povrće nije dobro samo za naše tijelo, već i za naš um. Novo istraživanje koje je objavio časopis Social Science Medicine na temelju dviju studija, jedne sa Sveučilišta Leeds i druge sa Sveučilišta York u Velikoj Britaniji, pokazalo je, zapravo, pozitivnu povezanost između količine konzumiranog voća i povrća i mentalnog blagostanja.

Nakon kontrole alternativnih čimbenika koji mogu utjecati na psihu, kao što su dob, obrazovanje, prihod, bračni status, status zaposlenja, način života i zdravlje, kao i konzumacija druge hrane poput kruha ili mliječnih proizvoda, istraživači su zaključili da jedenje čak i samo dodatne porcije voća i povrća svaki dan moglo bi blagotvorno djelovati na psihu jednako kao i 10-ak minuta šetnje na otvorenom.

“Sada je dokazano da konzumacija voća i povrća može imati koristi za fizičko zdravlje. Novije studije sugerirale su da bi također moglo biti korisno za psihičko blagostanje. Naše istraživanje temelji se na prethodnom radu provedenom u Australiji i Novom Zelandu, testirajući ovaj odnos na mnogo većem uzorku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Iako je potreban daljnji rad kako bi se dokazao uzrok i posljedica, rezultati su jasni: ljudi koji jedu više voća i povrća iskazuju višu razinu mentalnog blagostanja i zadovoljstva životom od onih koji jedu manje,” objašnjavaju istraživači.

Popis znanstveno dokazanih dobrobiti konzumacije voća i povrća stoga raste, pa tako i u našem umu. Ipak, nažalost, podaci pokazuju da većina ljudi još uvijek konzumira manje od preporučenih pet porcija dnevno, prenosi Novi list.

Ukratko: želite li biti sretni? Pojedite dodatni komad voća!

 
Nastavi čitati

magazin

CIKLUS MICHAELA HANEKEA / U petak u Kino Zoni krimi horor drama “Bennyjev video”

Objavljeno

-

By

Iz vela misterije i užasnih događaja koji su pogodili aktere malog njemačkog sela viđenih u fantastičnoj ”Bijeloj vrpci”, u petak 17. svibnja nastavljamo s ciklusom velikog Michaela Hanekea kad na program Kino Zone stiže jedan od njegovih ranijih radova, šokantna psihološka krimi horor drama, ”Bennyjev video”! 

Benny je tinejdžer iz bogate obitelji. Roditelji ga uglavnom prepuštaju samom sebi, a emocionalnu zamjenu pronalazi u svijetu video filmova. Postupno, a da ljudi oko njega to ne primjećuju, njegove vrijednosti i osjećaj za stvarnost počinju se mijenjati. Upoznaje djevojku otprilike svojih godina i vodi je sa sobom jednog vikenda. Stan je prazan – roditelji su mu otišli na selo. Ono što počinje kao sramežljiva ljubavna priča završava katastrofom: život obitelji nikada više ne može biti isti…

Nakon zapaženog kino debija ”Sedmi kontinent”, Michael Haneke je za sljedeći projekt izabrao silovitu kritiku efekta televizijskog nasilja, ali i triler koji kazuje kako se zlo zna na neviđene načine može ušuljati u nečije živote koji se naizgled čine sigurnim, mirnim i banalnim.

”Bennyjev video” je jedno provokativno i posve direktno ostvarenje koje vas nipošto neće ostaviti ravnodušnim, a Hanekea je s lakoćom uvrstilo među najzapaženije nove redatelje svjetskog glasa. Poseban dojam je u filmu ostavio i mladi Arno Frisch u jezivoj i proganjajućoj ulozi naslovnog dječaka Bennyja, a kritika je itekako prepoznala autorsku snagu Hanekea te mu je dodijelila FIPRESCI nagradu na Europskim filmskim nagradama.

”Bennyjev video” gledamo u petak, 17. svibnja s početkom od 18h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače nakon koje slijedi i filmska analiza koju vodi filmski entuzijast, redatelj, snimatelj i montažer, Erik Lončar! Ulaznice po posebnoj cijeni od 3 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Ciklus filmova Michaela Hanekea sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Austrijskog kulturnog foruma i udruženja Europa Cinemas

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

 
Nastavi čitati

magazin

Moljci ne podnose miris ove biljke: Nabavite je i nećete ih više viđati po ormarima i kuhinji

Objavljeno

-

By

unsplash

Hranu nikada ne smijete držati u kuhinjskim ormarićima iznad štednjaka jer moljci lako mogu ući unutra i položiti svoje ličinke. Mali nametnici veliki su ljubitelji cjelovitih žitarica, posebice smeđe riže, heljde, prosa i brašna.

Hranu je najbolje čuvati u posebnim staklenkama s poklopcem. Moljci ne podnose miris lavande, cedra i citrusa. Stavite kap ulja na vatu i vatu stavite u kuhinjske ormariće.

Ne podnose ni miris ulja limunske trave.

Jednostavna zamka za moljce

Napravite privjesak od komada drveta i konca, pošpricajte drvo s nekoliko kapi ulja i objesite privjesak na vješalice u ormaru ili kuhinjskom elementu.

Sprej protiv moljaca

Potrebna vam je žlica alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande i 1 dcl destilirane vode. Dodajte sastojke redoslijedom navedenim u boci, protresite prije upotrebe i pošpricajte površinu polica i ormara nakon čišćenja.

Odbija ih miris lovora

Osim za pripremu ukusnih jela, lovor je odličan i za tjeranje moljaca. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce da uđu u ormar ako ga stavite u prozračnu vrećicu ili cijele listove direktno na policu, piše krstarica.com.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu