Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OTOK UGLJAN, 17./18. RUJNA Iskoristite posljednje dane za kupovinu najpovoljnijih kotizacija za novo izdanje Zadar Outdoor Festivala!

Objavljeno

-

Ostala su još samo 4 dana do isteka 50% povoljnijih kotizacija za peto izdanje Zadar Outdoor Festivala, koje nas očekuje od 17.-18. rujna u Preku na otoku Ugljanu.

Ove godine se organizatori drže poznate poslovice „Why fix it if it ain’t wrong?” pa vam tako ponovno pripremaju zanimljiva sportska natjecanja u već uvježbanim ZOF kategorijama: trailu, kajaku, SUP-u i brzinskom penjanju, a osim sportskog dijela programa, na rasporedu će biti i zanimljive radionice te ukusni lokalni gastro specijaliteti.

Svoje kotizacije možete kupiti na sljedećem linku: https://bit.ly/366muew

Volite sport i rekreaciju, boravak na čistom zraku u prirodi te uživanje u prekrasnom pogledu na more i otoke, daleko od gradske buke i užurbane svakodnevnice? K tomu još uvijek ne znate čime razveseliti svoju voljenu osobu povodom nadolazećeg Valentinova? Evo idealne prilike da budete potpuno originalni te mu/joj poklonite vikend u prirodi, točnije na Zadar Outdoor Festivalu koji će se održati od 17.-18. rujna u Preku na otoku Ugljanu. Early bird kotizacije po 50% nižim cijenama možete kupiti do 14. veljače na ovom linku https://bit.ly/366muew, stoga požurite!

– Otok Ugljan se pokazao kao izvrstan domaćin, što zbog srdačnih ljudi koji nas uvijek tamo dočekaju, što zbog predivne prirode nadomak Zadra, koja je mnogima još uvijek nepoznanica. Mi ćemo se svakako potruditi da vas pokrenemo, ugostimo i da se svi skupa zabavimo! – poručuju organizatori Zadar Outdoor Festivala.

Zadarska regija poznata je u svijetu kao jedna od najatraktivnijih na Mediteranu, a ono što ZOF-ovci nastavljaju promovirati jest iznimna geografska raznolikost koja ovaj kraj čini idealnim mjestom za organizaciju raznih sportskih aktivnosti na otvorenom. Tako će se po peti put more, kopno i ljepote Zadarske županije u rujnu 2022. godine pretvoriti u prirodna sportska borilišta koja će izazvati natjecatelje iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja da testiraju svoje sportske mogućnosti i pritom se odlično zabave!

“Za natjecatelje u kajaku i SUP-u imamo spremnu fenomenalnu rutu koja vas vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća. Ruta je izazovna, a pogled nezaboravan! Ukoliko se pak držite one „hvali more, drž’ se kraja“, budite bez brige, na vas nestrpljivo čekaju pomno pripremljene trail staze kao i sjajni penjački smjerovi.

Vodimo vas po prelijepim maslinicima otoka Ugljana koje ćete otkriti ako se prijavite na Trail Otoka maslina, a mirisi Mediterana pratit će vas na svakom koraku. Svi su dobrodošli; profesionalci, rekreativci, prijatelji, obitelji, najmlađi – za njih i početnike u trailu imamo stazu od samo 5 km!” – dodaju organizatori Zadar Outdoor Festivala.

Čak je i Lonely Planet, jedan od vodećih medija specijaliziranih za putovanja, u tekstu u popularnoj kategoriji Stories https://bit.ly/35T544P preporučio zadarski arhipelag kao jednu od devet najboljih svjetskih destinacija za veslanje na dasci!

Inače, putničku platformu Lonely Planet mjesečno posjeti 11,5 milijuna jedinstvenih korisnika, a njihova web stranica bilježi oko 32 milijuna mjesečnih pregleda. S više od 12,5 milijuna pratitelja na društvenim mrežama predstavljaju jedan od najznačajnijih travel medija na kojima korisnici traže inspiraciju za putovanje.

Sve detaljne informacije o ovom događanju, kao i kupovinu kotizacija, možete pronaći na njihovom webu www.zadaroutdoor.com, a pratiti ih možete i na društvenim mrežama Facebook https://web.facebook.com/ZadarOutdoor te Instagram https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Od 3. svibnja zatvara se sjeverno parkiralište!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve svoje korisnike i javnost o sljedećem:

– Dana 5. svibnja 2024. (nedjelja) na sjevernom parkiralištu održat će se automobilistički i karting spektakl Nagrada Grada Zadra 2024.

– Od petka, 3. svibnja 2024. 00 sati navedeni će prostor biti ZATVOREN.

– Sjeverno parkiralište NEĆE biti otvoreno za javno korištenje od trenutka zatvaranja do ponedjeljka, 6. svibnja 2024. do 24 sata.

– ŠC Višnjik i organizator Nagrada Grada Zadra 2024. mole vlasnike svih vozila i opreme da ih sa sjevernoga parkirališta UKLONE najkasnije do četvrtka, 2. svibnja do 24 sata.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu