Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBNA BRODSKA LINIJA ZA SUDIONIKE Budi i ti dio lijepe sportske priče na otoku Ugljanu! Ovog vikenda novi Zadar Outdoor Festival!

Objavljeno

-

Zaljubljenike u sport, ali i sve one koji će to tek postati, sigurno će razveseliti vijest kako je pred nama novi Zadar Outdoor Festival!

Peto izdanje će se održati idući vikend, 24. i 25. rujna u Preku na otoku Ugljanu. Na festivalu vas očekuju četiri natjecateljske discipline: Trail Otoka maslina (5, 12 i 18 km), natjecanje u SUP-u, kajakingu i brzinskom penjanju. Na rasporedu su i zanimljiva predavanja, besplatne radionice te program za djecu. Ekipa ZOF-a osigurala je i poseban prijevoz katamaranom u subotu, 24. rujna kako biste na vrijeme stigli na trailove te mogli ostati do kraja koncerta popularnog benda Mjesni Odbor. Partner festivala je lokalna pivovara Brlog, koja vam ovom prigodom priprema i posebnu Festivalsku plavušu, a suorganizatori festivala TZ Preko i Općina Preko i ove godine će se pobrinuti za ukusnu lokalnu spizu.

Prekrasnu prirodu otoka Ugljana imate mogućnost istražiti u subotu, 24. rujna, sudjelovanjem na jednoj od triju ponuđenih trail staza dužine 5, 12 ili 18 km. Kategorije nose imena prema vremenskim prilikama na moru pa je tako kategorija Bonaca (5 km) najlakša te je idealna za obitelji s djecom, početnike pa i umirovljenike dobrog zdravlja i fizičke kondicije. Mareta označava neznatno uznemireno more, a u ovom slučaju riječ je o utrci dugoj 12 km, koju će s užitkom proći rekreativci srednje spremnosti. Kategorija Fortunal (18 km), kako joj i samo ime kaže, nevrijeme na moru s visokim valovima, najzahtjevnija je kategorija koja se preporučuje samo iskusnim trkačima.

Sve detalje vezane uz pravila sudjelovanja na trailovima, kao i rutu kretanja naći ćete na Internet stranici organizatora: https://bit.ly/3BNHjsy

Natjecateljski program u nedjelju, 25. rujna započinje utrkama u kajaku i na SUP-u. Ove utrke će se održati na atraktivnoj ruti koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, kojega krasi crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća.

Iskustvo u vožnji kajaka i SUP-a nije nužno, štoviše organizatori sve sudionike pozivaju da se okušaju u ovim morskim disciplinama koje su postale nezaobilazna rekreacija i zabava na moru, a ukoliko biste ipak voljeli malo vježbati prije natjecanja, imate priliku za isprobati kajak i SUP u subotu poslijepodne.

Nedjeljni program donosi natjecanje u brzinskom penjanju. Mjesto održavanja uspona je penjalište Željina litica podno brda sv. Mihovil. Ova stjenovita barijera široka je tristotinjak metara, a visoka od 10 do 60 metara. Ambijent podno litice, među šumama crnike i prastarim maslinama, uistinu je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

U sklopu Zadar Outdoor Festivala organizirat će se i niz zanimljivih besplatnih radionica i predavanja, a osmišljen je i poseban program za djecu. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionicu joge, kizombe, SUP-a i sportskog penjanja.

Edukativno predavanje na temu Život bez granica održat će kondicijski trener Goran Špaleta, ovogodišnji finalist popularnog TV showa Survivor. O temi disbalansa u prehrani u sklopu istoimenog predavanja okupljenima će govoriti Katarina Skroza, certificirana trenerica i savjetnica za prehranu te višestruka svjetska i europska prvakinja u natjecateljskom bikini fitnessu.

Edukativnih sadržaja, koji su ujedno i zabavni, neće nedostajati ni za najmlađe. Za njih je pripremljena radionica kajakinga, zatim košarkaško natjecanje u šutiranju trica i slobodnih bacanja koje organizira Ženski međunarodni košarkaški kamp Belece te Aquathlon koji uključuje plivanje i trčanje, a organizira ga Triatlon klub Zadar.

Kakav bi to program bio bez malo dobre zabave? Za veselu i rasplesanu atmosferu pobrinut će se poznati šoltanski sastav Mjesni Odbor. Besplatan koncert za sve natjecatelje, ali i ostale prisutne goste održat će se u subotu, 24. rujna u 20:00 sati. Predgrupa popularnom bendu bit će lokalni sastav HighSeas koji će sa svirkom početi u 19:00 sati.

Kako biste na trail utrke stigli na vrijeme te mogli ostati do kraja koncerta, ekipa Zadar Outdoor Festivala osigurala vam je i poseban prijevoz katamaranom Paula koji će voziti 24.09. u 08:00 sati sa Liburnske obale (zadarska riva), a povratak će biti u 24:00 sata sa gata Marine Preko. Cijena karte po osobi iznosi 20 kuna.

Sve spomenute događaje, kao i prirodne ljepote otoka, valja zabilježiti fotoaparatom jer će se ove godine birati i Naj ZOF fotografija. Pritom će pobjednička fotografija osvojiti vrijednu nagradu.

Još jedna posebnost Zadar Outdoor Festivala jest i to što je riječ o #plasticfree festivalu, koji vodi računa o očuvanju svoje okoline i prirode. Krajolik otoka Ugljana nadaleko je poznat po prekrasnim maslinama, a pobjednici pojedinih kategorija će se moći pohvaliti kako su kao nagradu osvojili sadnice masline, što sad već postaje tradicija.

Festival Zadar Outdoor spremno potiče lokalne priče i projekte pa je jedan od partnera na ovogodišnjem izdanju i Brlog zadružna pivovara. Ova zadarska pivovara prepoznatljiva je po svojim craft pivima osebujnih imena; Plavuša, Neposlušna i Špurija, a svim posjetiteljima ZOF-a predstavit će i Festivalsku Plavušu.

Suorganizatori Festivala su Turistička zajednica Preko i Općina Preko, a upravo oni su zaslužni za vrhunsku spizu spravljenu od lokalnih namirnica kojom se natjecatelji krijepe nakon natjecanja.

Možemo zaključiti da je Zadar Outdoor Festival jedna od najpoželjnijih manifestacija ovog rujna!

Na sve Zadar Outdoor discipline možete se prijaviti putem linka: https://bit.ly/2YwmP1T.

Sve novosti vezane uz održavanje festivala možete pratiti i na društvenim mrežama Facebook
https://www.facebook.com/ZadarOutdoor/ te Instagram
https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Slivnica u petak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o., dana 19.04.2024. godine (petak) u vremenu od 08:00do 13:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Slivnica.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Slivnica II, kod kuć.br. 82B.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Međunarodna noć geografije obilježena na Sveučilištu u Zadru

Objavljeno

-

By

Članovi Hrvatskog geografskog Društva – Zadar u suradnji s nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji, nastavnicima na Odjelu za geografiju i Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i članovima EGEA-e Zadar zajednički su obilježili Međunarodnu noć geografije koja se održala 12. travnja 2024. godine.

Noć geografije ove godine obilježena je s 238 aktivnosti u 36 država svijeta. Uz koordinaciju Hrvatskog geografskog društva – Zadar u Hrvatskoj je ove godine provedeno 38 aktivnosti, od čega 10 u Zadru. Noć geografije organizira EUGEO (European Geographical Organisation) u suradnji s geografskim društvima država Europe.

Pod vodstvom Josipe Zanki, prof. geografije,  organizirano je orijentacijsko kretanje i potraga za određenim detaljima u zadarskim perivojima (Perivoj Gospe od Zdravlja i Perivoj kraljice Jelene), dok su prof. geografije Katarina Mandić i Luca Bašić poučile polaznike kako se orijentirati u prostoru i kretati po azimutu otkrivajući etape urbanog razvoja grada Zadra pomoću reprezentativnih točaka na poluotoku.

S ciljem upoznavanja UNESCO-ove baštine u gradu Zadru učenici su pod noćnim svjetlima grada fotografirali detalje na gradskim zidinama uočavajući povijesna obilježja i detalje reljefnih oblika kamena. Nakon dokumentiranja fotografske građe učenici su s mentoricom Zrinkom Klarin, prof. geografije, organizirali izložbu te pripremili zanimljiva pitanja i igre za sudionike Noći geografije. Anita Mustać, prof. biol. organizirala je radionicu na temu svjetlosnog onečišćenja. Sudionici su promatrali utjecaj javne rasvjete na svjetlosno onečišćenje neba. Prof. geografije Manuela Margetić Longin i Željko Pijaca učenike nižih razreda osnovne škole  upoznali su s kontinentima svijeta i svjetskim oceanima slaganjem puzzle te igrom memory. Izv. prof. dr. sc. Marica Mamut, prof. geografije Dinko Marin i Ivana Maruna organizirali su radionicu izrade hipsometrijskih modela zadarskih otoka. Lidija Ivon, prof. geografije s astrofotografima Natalijom Kosović i Ivicom Rogićem održali su zanimljivo predavanje na temu izrade astrofotografije.

Prof. geografije Renata Cvetkoski i prof. matematike Anita Šimac organizirale su  EkoAR: radionicu održivosti kroz proširenu stvarnost. Radionica povezuje proširenu stvarnost, STEM i geografiju kombinirajući tehnološke inovacije, koncepte zvučnog i svjetlosnog onečišćenja te njihov utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Tijekom radionice polaznici su usvojili osnovne koncepte proširene stvarnosti kroz virtualna putovanja, interaktivne geografske karte i geografske simulacije.

Doc. dr. sc. Ivan Marić, Lovre Panđa, mag. geogr., izv. prof. dr. sc. Ante Šiljeg, izv. prof. dr. sc. Silvija Šiljeg i doc. dr. sc. Fran Domazetović demonstrirali su različite geoprostorne tehnologije koje omogućuju geografima obavljanje kompleksnih istraživačkih zadataka, s posebnim naglaskom na istraživanje područja koja su do sada bila teško dostupna, poput zabačenih dijelova našeg planeta, ili čak dijelova obližnjih planeta Sunčevog sustava. Geografija se zasniva na interdisciplinarnom pristupu rješavanju kompleksnih problema i izazova, koristeći se pritom različitim geoprostornim tehnologijama iz sfere GIS-a i daljinskih istraživanja. Dostupnost velikih količina podataka, uz sofisticirane analitičke alate omogućava geografima detaljnije proučavanje i razumijevanje našeg planeta.

U organizaciji izv. prof. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelka i izv. prof. dr. sc. Ane Pejdo na Odjelu za geografiju postavljena je izložba plakata kao retrospektiva pojedinih aktivnosti Društva tijekom 35 godina djelovanja.

Noć geografije bila je ujedno prilika za obilježavanje 35 godina Hrvatskog geografskog društva – Zadar i 30 godina Odjela za geografiju Sveučilišta  u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / U petak u sv. Donatu Smotra klapa Zadarske županije

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Županijski dani, u petak, 19.travnja 2024. s početkom u 20 sati u crkvi sv.Donata u Zadru održat će se Smotra klapa Zadarske županije na kojoj će nastupiti klape sa cijelog područja Zadarske županije–  Koporan , Galijota, Ponistra, klapa Žurnata, Arija, Peružini, Preženca, Puntadura, Školji, Maraška i Lantina.

Smotra klapa Zadarske županije prvi je puta održana 2012.. godine ispred zgrade Kazališta lutaka u Zadru, 2013. u Bibinjama, i 2014. U Pagu. Od 2015. do 2019. Smotra klapa Zadarske županije održavala se u Vukovaru, kao dar Zadarske županije Gradu Vukovaru. 

 Nakon četiri godine pauze ponovno će se okupiti klape u sklopu Županijskih dana.

Ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu