Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) LIDRANO “Bolji svijet” zadarske Klasične gimnazije u top 10 hrvatskih školskih časopisa

Objavljeno

-

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Školski časopis ‘Bolji svijet’ Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar na Lidranu – državnoj smotri literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva, proglašen je jednim od deset najboljih školskih časopisa u Hrvatskoj. Tim povodom, redakcija ‘Boljeg svijeta’ napisala je Priopćenje za medije sljedećeg sadržaja:

“Prošli tjedan ugodno nas je iznenadio poziv školskom listu Bolji svijet na državnu smotru LiDraNa. Ne možemo reći kako se nismo nadali, jer do sada smo tri puta bili na državnoj smotri. Ali eto, prošlo je dugih sedam godina bez takvog uspjeha. Sada smo opet među najboljima, a u ponedjeljak, 19. travnja održan je i državni LiDraNo ‘na daljinu’, tj. online uz pomoć platforme Zoom.

MEĐU NAJBOLJIMA

Nismo, dakle, putovali daleko nego samo do naše školske knjižnice. Redakciju je predstavljala Natali Pera, učenica 3.a razreda i voditelj novinarsko-literarne sekcije profesor Damir Sikirić, a kratko su nam se pridružili i ravnatelj don Ante Sorić te pedagoginja s. Ana Lipovac. Smotra za školske listove počela je u 10 sati i trajala dva i pol sata te je prvi put u istom programu predstavljeno 17 listova osnovnih škola i 10 listova srednjih škola. Među njima našla su se i četiri digitalna školska lista.

IZNIMNO VELIKI TRUD

Prenosimo tekst objavljen na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje: „Članovi povjerenstva Ankica Blažinović Kljajo, Marko Baus i Srećko Listeš čestitali su svim pozvanim učenicima, urednicima školskih listova i njihovim mentorima na iznimno velikom trudu i zalaganju koje je potrebno da bi se osmislio, napravio i tiskao jedan školski list. Pohvaljen je izbor tema kod većine listova, napredak u grafičkom dizajnu listova te opremi novinarskih tekstova, ali isto tako prosudbeno povjerenstvo ukazalo je učenicima na detalje koje mogu popraviti i nadograditi u procesu stvaranja školskoga lista”.

RIJEČI POHVALE

Posebno izdvajamo riječi pohvale upućene cijeloj redakciji Boljeg svijeta. Tako je gđa Ankica Blažinović Kljajo istaknula „76 stranica tekstova koji nose poruku sadržanu u nazivu lista Bolji svijet“ te nastavila: „Oni se zaista svojim tekstovima trude ovaj svijet učiniti boljim. Tome svjedoče i naslovi koji svih odišu pozitivnim vibracijama: Ništa se ne događa slučajno, pa tako ni ova karantena; Izaći ćemo jači; Više ćemo cijeniti druženje s prijateljima, šetnje i školu; Jedva se čekam vratiti u klupe“.

Zatim je pohvalila rubriku Iz života škole gdje prevladava bogatstvo školskih događanja: projekti, radionice, obilježavanje značajnih datuma, putovanja, terenske nastave i duhovne obnove.

„Što se tiče grafičke obrade, sve je rubricirano, izmjenjuju se dva-tri stupca, tekstovi su opremljeni i svi imaju međunaslove!“ naglasila je gđa Ankica Blažinović Kljajo.

S grafičke strane, Marko Baus pohvalio je prozračnost lista, lijepe fotografije i vješti grafički dizajn, a ukazao nam je i na dvije sitnice koje možemo popraviti.

NASTAVLJAMO!

Uvrštavanje našeg Boljeg svijeta među 10 najboljih školskih listova u Hrvatskoj doživjeli smo kao prepoznavanje njegove kvalitete, kao priznaje našem trudu i radu, ali i kao motivaciju da nastavimo dalje u istom smjeru. Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su radili i pomagali u izradi broja 16, a ujedno najavljujemo kako će i 17-ica uskoro ugledati svjetlo dana. Hoće li biti uspješna kao i njezina prethodnica?

Redakcija Boljeg svijeta”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRŽITE VREMEPLOV / U nedjelju na Višnjiku Oldtimer izložba 2024.

Objavljeno

-

By

Automoto sport se 5. svibnja (nedjelja) ponovno vraća na Športski centar Višnjik i u grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra na sjevernoj strani (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto Karting Kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klubom Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klubom sv. Krševan, Dalmatinskim Fićo Klubom, Automodelarskim klubom Zadar i automehatroničarima Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar priređuje treću međunarodnu OLDTIMER IZLOŽBU 2024. uz brojne izlagače iz grada Zadra, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Oko dvorane Krešimira Ćosića bit će izloženo više od 250 oldtimera od 10:00 do 18:00 sati.

Ove godine, osim već stalnih izlagača, na izložbi će se predstaviti i učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, budući automehatroničari koji će demonstrirati svoja znanja te Automodelarski klub Zadar čiji su članovi i sami učenici škole. Oni će demonstrirati svoje modele prijevoznih sredstava koje su radili isključivo učenici te će prezentirati utrku modela na daljinsko upravljanje.

Ovogodišnja manifestacija donosi nevjerojatan spoj nostalgije, ljepote i strasti prema automobilima koji su obilježili prošle epohe. U srcu ovog spektakla, Zadar će ugostiti neke od najsjajnijih primjeraka automobilskog naslijeđa, među kojima će se istaknuti jedinstveni primjerak – legendarni Fiat Panda. Osim što će sudjelovati na utrci Wings for Life 2024. kao vozač presretačkog automobila, naš proslavljeni automobilist Juraj Šebalj će na OLDTIMER IZLOŽBI 2024. izložiti i svoju Fiat Pandu 4X4 kojom će upotpuniti automoto vremeplov u Zadru. S njom je osvojio zahtjevni Tunisie Challenge 2023., a na nedavnom Panda Raidu osvojio je 45. mjesto od ukupno 408 prijavljenih „Pandi“.

Također, posjetitelji će moći glasovati za najljepšeg od najljepših na info pultu OTK Zadar, organizatora izložbe, gdje će se vlasnicima najljepšeg automobila, motocikla i Vespe dodijeliti prigodne nagrade, kao i najsretnijem glasaču. Svi su pozvani da razgledaju vrijedne i zanimljive primjerke od kojih najstariji potječu iz 1. polovice prošlog stoljeća, a za koje se njihovi vlasnici brinu da ostanu i dalje tako „mladi“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HRISTOS VOSKRESE! / Župan Longin čestitao episkopu Nikodimu i vjernicima pravoslavni Uskrs

Objavljeno

-

By

U povodu pravoslavnog Uskrsa koji se po Julijanskom kalendaru slavi u nedjelju, 5. svibnja, župan Božidar Longin uputio je čestitku vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti i svima koji Uskrs slave prema istočnom kalendaru.

Župan je u prigodnoj čestitci episkopu Dalmatinske eparhije Nikodimu Kosoviću naglasio značaj uskršnjih blagdana za sve vjernike.

„Dok se svi vjernici koji Uskrs slave prema Julijanskom kalendaru pripremaju za taj najveći kršćanski blagdan, upućujem Vam svoju čestitku i želju da Vama i svim pravoslavnim vjernicima u Zadarskoj županiji svjetlost uskrslog Krista donese optimizam i nadu. Sretan Uskrs! Hristos voskrese“, poručio je župan Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Dani talijanistike od 7. do 10. svibnja 

Objavljeno

-

By

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizira Dane talijanistike  od 7. do 10. svibnja 2024. godine. Na programu su gostujuća predavanja profesora sa Sveučilišta u Firenzi, niz radionica promocije talijanskog jezika i kulture za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i srednjih škola. U suradnji s Kino Zonom Zadar organizirana je projekcija filma Dogman koju Odjel za talijanistiku daruje studentima, nastavnicima, suradnicima i građanima.

Dani talijanistike 2024. započinju izložbom Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u utorak, 7. svibnja 2024. u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu