Connect with us

Magazin

Stručnjaci: Što jesti i piti prije, a što nakon cijepljenja protiv gripe

Objavljeno

-

Sve međunarodne i nacionalne zdravstvene organizacije, uključujući i Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) slažu se da je važno i korisno svake godine cijepiti se protiv gripe u jesensko-zimskoj sezoni da bi se, osim obolijevanja koje uzrokuje infekcija virusom gripe, spriječile i potencijalno ozbiljnije komplikacije koje mogu završiti i smrtnim ishodom. Cjepiva protiv gripe sigurna su i učinkovita, ali dio građana strahuje od potencijalnih nuspojava. Najčešće nuspojave su blage i ne traju dugo, a riječ je o manjoj temperaturi, glavobolji, bolovima u mišićima i mučnini.

Očekivane su i često su znak da cjepivo djeluje – ono uči imunosni sustav organizma da se bori protiv virusa gripe, što može rezultirati ovakvim blagim i privremenim upalnim reakcijama, piše porta Medial News Today.

Druga skupina strahuje od nesvjestice u vrijeme cijepljenja, što je najčešće posljedica straha od igle i tjeskobe zbog cjepiva.

Što možete učiniti kako biste spriječili ili ublažili ovakve reakcije za vrijeme i nakon cijepljenja protiv gripe? Britanske nutricionistice smatraju da bi vašem organizmu od velike pomoći moglo biti ono što jedete i pijete prije i nakon cijepljenja.

Što jesti i piti prije cijepljenja protiv gripe?

Za one koji strahuju od vrtoglavice i nesvjestice tijekom ili neposredno nakon cijepljenja protiv gripe, Michelle Routhenstein, američka kardiološka dijetetičarka (tvrtka EntirelyNourished) preporučuje dobru hidrataciju i konzumaciju lagane, cjelovite hrane.

“Da biste spriječili vrtoglavicu ili omaglicu, budite dobro hidrirani i pojedite laganu, uravnoteženu užinu prije cijepljenja”, savjetovala je.

“Konzumacija vode ili biljnog čaja podržava cirkulaciju i održava volumen krvi, što pridonosi tomu da se u pojedinaca spriječi nesvjestica i da se održi stabilna razina energije. Međuobrok koji sadrži proteine ​​i složene ugljikohidrate, poput banane i orašastih plodova stabilizira šećer u krvi, dajući mu kontinuiranu energiju i smanjujući rizik od osjećaja slabosti ili vrtoglavice tijekom i nakon cijepljenja.”

“Kao genetska inženjerka često proučavam na koji način prehrana može podržati naš imunosni sustav na staničnoj razini, posebno kad je riječ o cijepljenju. Iako hrana i piće ne mogu promijeniti učinkovitost samog cjepiva protiv gripe, određeni izbori mogu pomoći organizmu da lakše reagira i da se ublaže uobičajene nuspojave”, pojasnila je Şebnem Ünlüişler, genetska inženjerka i voditeljica Odjela za proučavanje dugovječnosti u Londonskome regenerativnom institutu Ujedinjenog Kraljevstva. Istaknula je i važnost stabilizacije razine šećera u krvi prije cijepljenja, “posebno za one koji su skloni vrtoglavici ili imaju iracionalan strah od igle”.

Upozorila je da “čak i blaga dehidracija može pojačati osjećaj vrtoglavice” te preporučila konzumaciju “vode ili napitka bogatog elektrolitima kao jednostavnu preventivnu mjeru”.

Što biste trebali jesti nakon cijepljenja protiv gripe i zašto?
Nutricionistica Elena Rolf smatra da je nakon cijepljenja protiv gripe važno konzumirati uravnotežen i hranjiv obrok.

“Nakon cijepljenja protiv gripe imunosni sustav pokreće upalni odgovor da bi obradio antigene cjepiva, nakon čega slijedi stvaranje antitijela, a to čine B stanice koje omogućuju zaštitu od virusa. Taj proces uključuje oksidativni stres i upalu kao dio imunološke aktivacije i razvoja memorijskih stanica, koji su bitni za učinkovit imunitet, ali istodobno mogu privremeno ugroziti ravnotežu u organizmu”, kazala je nutricionistica.

“Ključni nutrijenti igraju različite uloge u podržavanju ovih putova: proteini su ključni za sintezu antitijela i imunoloških stanica, beta-glukani (vrsta topljivih vlakana) i dijetalna vlakna moduliraju urođene i adaptivne imunološke odgovore, poboljšavajući otpornost imunosnog sustava, probiotici podržavaju crijevnu mikrobiotu koja utječe na sustavni imunitet, a vitamin C djeluje kao snažan antioksidans, smanjujući oksidativna oštećenja i podržavajući funkciju imunoloških stanica”, pojasnila je Rolf.

“Uravnotežen obrok koji bi se sastojao od svih navedenih hranjivih tvari je pileći temeljac bogat lako probavljivim proteinima, češnjakom, lukom, mrkvom, brokulom ili bilo kojim drugim lisnatim povrćem i gljivama (izvrstan izvor beta-glukana), zajedno s napitcima na bazi bobičastog voća poput čaja od brusnice s medom, koji organizmu osigurava vitamin C i polifenole da bi se spriječila upala i oksidativni stres”, predložila je Rolt.

Nutricionistica ističe kako “ovakva kombinacija pomaže u oporavku imunosnog sustava, smanjuje potencijalne nuspojave i optimizira odgovor tijela na cjepivo”.

Ünlüişler je preporučila “kurkumu i masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama”, koje pomažu da se ublaži upala, a pritom ne umanjuju adaptivan odgovor imunosnog sustava. “Prehrana s dovoljno proteina, poput nemasnog mesa, mahunarki ili tofua također osigurava dovoljno aminokiselina potrebnih za proizvodnju antitijela”, dodala je.

Zašto biste nakon cijepljenja protiv gripe trebali ostati hidrirani?
Premda je hidratacija ključna prije cijepljenja, jednako je važna i nakon njega. “Održavanje hidratacije važno je zbog optimalne cirkulacije krvi. Pridonosi učinkovitoj isporuci hranjivih tvari i imunosnih stanica potrebnih za učinkovit odgovor na cjepivo. Hidratacija može smanjiti težinu nuspojava poput glavobolje, umora i bolova u mišićima, a istodobno pomaže tijelu da regulira temperaturu”, rekla je Rolf.

“Voda, biljni čajevi ili juhe mogu pomoći tijelu u regulaciji temperature i učinkovitijem podnošenju blagih simptoma nakon cijepljenja”, kazala je Ünlüişler.

Treba li se tijekom čitave sezona gripe držati određenog režima prehrane?
Routhenstein je istaknula značaj zdrave prehrane i konzumaciju cjelovitih, hranjivih namirnica tijekom sezone gripe.

“Premda cjepivo protiv gripe može pomoći u smanjenju vjerojatnosti da obolite ili utjecati na blaže simptome bolesti, nije vam zajamčeno da će ono kod svakoga i spriječiti infekciju, pa je stoga konzumacija hranom bogatom hranjivim tvarima za vrijeme sezone gripe vrlo važna.”

“Hrana bogata polifenolima, cinkom, selenom i vitaminima A, C i E podržava proizvodnju antitijela, funkciju imunoloških stanica i ukupnu otpornost imunološkog sustava”, rekla je dijetetičarka.

Uz cijepljenje je za smanjenje rizika od virusne infekcije i za potporu imunosnom sustavu organizma, ako se oboli od gripe važan zdrav prehrambeni izbor.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Šest vrsta voća koje pridonose zdravlju bubrega, prema dijetetičarima

Objavljeno

-

Bubrezi svakodnevno naporno rade filtrirajući otpadne tvari i održavajući ravnotežu tekućina i ključnih nutrijenata u tijelu. Prema riječima dijetetičarke Jen Hernandez, prehrana može snažno utjecati na njihovo zdravlje, a istraživanja pokazuju da je češća konzumacija voća povezana sa šest do osam posto manjim rizikom od razvoja bubrežne bolesti. Stručnjaci naglašavaju da određene vrste voća imaju posebno pozitivan učinak na bubrege.

Crveno grožđe
Crveno grožđe sadrži resveratrol, biljni spoj snažnog antioksidativnog djelovanja koji, prema dijetetičarki Erin Hetrick, podržava zdravlje bubrega i smanjuje upalu u tijelu. S obzirom na nizak udio kalija, preporučuje se osobama koje paze na unos kalija, a može se jesti svježe, smrznuto ili dodati salatama, piše EatingWell.

Jabuke
Jabuke imaju protuupalna svojstva i topiva vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i razine glukoze, navodi Hetrick. Nefrologinja Raeeda Gheewala ističe da su ti učinci važni jer su visoki tlak i dijabetes dva najčešća uzroka bubrežne bolesti. Jabuke dodatno podupiru probavu i dulje pružaju osjećaj sitosti.

Borovnice
Borovnice su bogate antocijanima i vitaminom C te imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, navodi Gheewala. Hernandez navodi da su osobe koje su više konzumirale voće poput borovnica i jabuka imale 16 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti zahvaljujući flavonoidima iz ovog voća. Mogu se dodati u žitarice, jogurt ili smoothie.

Limun
Limuni pružaju citrat, tvar koja može smanjiti stvaranje bubrežnih kamenaca i poboljšati hidrataciju, tvrdi Gheewala. Citrat može spriječiti nastanak kalcijevo-oksalatnih kamenaca, a vitamin C dodatno pruža antioksidativnu zaštitu. Dodavanje limuna vodi olakšava održavanje hidracije, jednog od najvažnijih čimbenika za zdrave bubrege.

Ananas
Ananas je, prema Hernandez, bogat vitaminom C, manganom, vlaknima i antioksidativnim fitokemikalijama koje doprinose zdravlju bubrega. Sadrži i bromelain, enzim s protuupalnim učinkom opisan u studiji objavljenoj u časopisu Foods 2021. godine. Ananas je također prirodno niži u kaliju i prikladan za lagane slatke obroke.

Maline
Maline su jedno od voća s najvišim udjelom vlakana – sadrže oko osam grama vlakana na 120 grama – što je, prema dijetetičarki Alex Evink, važno za regulaciju šećera u krvi i urednu probavu. Stabilna razina glukoze posebno je važna za osobe s dijabetesom, jednim od glavnih rizičnih čimbenika za bubrežne bolesti. Maline dodatno pružaju vitamin C, mangan i antioksidanse koji pomažu u smanjenju upale.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Viralni trend otkriva je li veza osuđena na propast prema jednoj reakciji partnera

    Objavljeno

    -

    Viralni “bird test” posljednjih je mjeseci postao popularan način procjene hoće li veza potrajati – barem ako je suditi prema trendovima na društvenim mrežama. Ljudi naglašavaju da je svaka veza jedinstvena i da ne postoji univerzalno pravilo za njezino trajanje. Prema savjetnicima za upoznavanje s platforme Love to Know, veze u ranim dvadesetima često traju između dvije i četiri godine, dok je Washington Post izvijestio da se vjerojatnost prekida znatno smanjuje nakon prve godine.

    Međutim, stručnjaci upozoravaju da se ti podaci, kao i sve studije o dugovječnosti veza, trebaju uzeti sa zrnom soli. U tom kontekstu pojavio se “bird test”, koji je dodatno populariziran nakon viralnog videa Roberta Irwina iz “Dancing With the Stars”.

    Test funkcionira tako da partneru napomenemo kako smo upravo vidjeli pticu ili neku drugu, naizgled nebitnu sitnicu, a cilj je vidjeti hoće li se uključiti u naš komentar. Tiktokerica Alyssa Caribardi, čiji je video o bird testu prikupio milijune pregleda, tvrdi da se na temelju te reakcije može procijeniti uspješnost odnosa. Ipak, postavlja se pitanje postoji li uopće znanstveno uporište za takav postupak. Prema istraživačici i psihologinji dr. Julie Gottman, bird test je zapravo oblik “bida za povezivanje”, pojma koji opisuje sitne pokušaje da od partnera dobijemo pažnju ili emocionalni odgovor. Terapeuti iz Therapy Group of DC navode da ti “bidovi” mogu uključivati sve – od osmijeha i dodira do uzvika poput “o moj bože!” nakon što pročitamo nešto zanimljivo, piše Unilad.

    Dr. John Gottman, američki psiholog, profesor emeritus Sveučilišta Washington i suprug dr. Julie Gottman, podsjeća da su takvi pokušaji povezivanja “temeljna jedinica emocionalne komunikacije”.

    No, što ako partner ne reagira, odnosno “padne na testu”? Prema dr. Johnu Gottmanu, dugotrajno ignoriranje bidova za povezivanje može ozbiljno naštetiti vezi. Njihova istraživanja pokazuju da se zbog toga s vremenom nakupljaju zamjeranje i emocionalna udaljenost, što može dovesti do prekida. Caribardi je za Guardian izjavila: “Ako vas ignoriraju, to je jako loš znak.” Ako smo mi ti koji povremeno zanemarujemo partnerove pokušaje povezivanja, dio toga može se popraviti. Prema stručnjacima iz The Therapy Huba, potrebno je priznati propušteni trenutak, preuzeti odgovornost i svjesno se ponovno povezati. John i Julie ističu da su pažnja, namjera, interes i znatiželja ključni za povratak na pravi put. Kako je naglasio John: “Ako vam je stalo, taj trud čini razliku.” Osim toga, ako partner ne “prođe” bird test prvi put, to ne mora biti alarm za uzbunu – možda mu samo treba malo više usmjerenosti i vježbe u prepoznavanju sitnih pokušaja povezivanja.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Liječnik otkriva 4 ključne navike za zdravu jetru bez obzira pijete li alkohol ili ne

    Objavljeno

    -

    Bolesti jetre mogu nastati zbog virusa (poput hepatitisa), toksina poput alkohola ili lijekova, genetike ili načina života. Kada jetra postane oštećena i razvije ožiljke, stanje se naziva ciroza, a česti simptomi uključuju umor, slabost, gubitak apetita, mučninu i smanjeni libido. Iako se alkohol smatra jednim od glavnih uzroka oštećenja jetre, stručnjaci naglašavaju da se velik dio problema može spriječiti pravodobnom brigom o zdravlju jetre i usvajanjem zdravih životnih navika.

    Gastroenterolog dr. Angad Dhillon za Stylist je istaknuo koliko je jetra važan i opterećen organ, rekavši: “Vjerojatno je to najotporniji organ u tijelu, ali o njemu zaista ne razmišljamo dok nešto ne pođe po zlu.” Dodao je: “Jetra neprestano radi na obradi svega što unosite, proizvodnji ključnih proteina i održavanju metabolizma pod kontrolom.” Kako bi jetra radila optimalno, slijedi nekoliko njegovih ključnih navika koje bismo, prema njegovim riječima, svi trebali prakticirati.

    Kretanje svaki dan
    Dr. Dhillon naglašava važnost svakodnevne aktivnosti. “Kretanje je neizostavan dio mog dana”, podijelio je, upozoravajući da dugotrajno sjedenje može doprinijeti problemima s jetrom. Zato tijekom dana postavlja podsjetnike da ustane ili kratko prošeće, vozi bicikl kad može i uvijek uključuje neki oblik organizirane tjelovježbe kako bi održao jetru i cijelo tijelo u dobrom stanju.

    Početak dana kavom
    Prema dostupnim istraživanjima, umjerena konzumacija kave može imati zaštitni učinak na jetru. Dr. Dhillon tvrdi: “Neke studije sugeriraju da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od upale jetre i ciroze.” Objašnjava da bi antioksidansi mogli igrati važnu ulogu te dodaje: “Volim svoju jutarnju šalicu kave, ne samo zbog kofeina, nego i kao dio moje strategije zaštite jetre.”

    Izbjegavanje konzumacije alkohola dva dana zaredom
    Ako odluči piti alkohol, dr. Dhillon pridržava se jasnog pravila: “Ako odlučim piti alkohol – čak i ako je manje od preporučenog tjednog unosa – nikada to ne činim dva dana zaredom.” Smatra da povremeni izlazak nije problem, ali naglašava da česta pretjerivanja mogu biti rizična i da je jetri potreban odmor između dana konzumacije alkohola.

    1. Izbjegavanje visoko prerađene hrane
      Visoko prerađena hrana povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Dr. Dhillon stoga preporučuje ograničavanje takvih namirnica i kaže: “Pokušavam izbjegavati visoko prerađenu hranu što je više moguće.”

    “Moje zlatno pravilo je fokus na cjelovite namirnice – puno lisnatog povrća, nemasni proteini i namirnice bogate omega-3, poput lososa i oraha”, zaključio je gastroenterolog.

     
    Nastavi čitati
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi

    U trendu