Connect with us

Hrvatska

HZJZ objavio kako se zaštititi od legionele: Ove mjere trebate poduzeti

Objavljeno

-

Pexels

Nakon što je ljudi zaraženih legionelom umrlo u KBC-u Zagreb, HZJZ je izdao priopćenje u kojemu građanima savjetuju kako se zaštiti od ove bakterije i bolesti koju ona izaziva.

“Legionarska bolest je bakterijska bolest uzrokovana gram-negativnim bakterijama Legionella spp. koje se nalaze u slatkovodnim okruženjima diljem svijeta. Ljudi se zaraze inhalacijom aerosola koji sadrži bakteriju”, pojasnili su iz HZJZ-a.

Bakterija odgovorna za legionarsku bolest identificirana je 1976. godine, nakon velike epidemije u hotelu u Philadelphiji u SAD-u u kojoj su oboljeli umirovljeni američki vojnici. Od 1976. godine zabilježeni su pojedinačni slučajevi i epidemije bolesti u svim zemljama Europe, od kojih su mnogi povezani s hotelima i drugim vrstama smještaja za odmor.

Što je legionarska bolest?

Legionarska bolest je rijedak oblik upale pluća. Bolest nema posebne kliničke značajke koje je jasno razlikuju od drugih vrsta upale pluća, a laboratorijska ispitivanja moraju se provesti kako bi se potvrdila dijagnoza. Uobičajeno je potrebno između dva do deset dana od zaražavanja do razvoja simptoma (obično pet do šest dana), ali vrlo rijetko i do dva ili tri tjedna. Simptomi počinju suhim kašljem, vrućicom, glavoboljom i ponekad proljevom, u većine dolazi do upale pluća. Osobe starije od 50 godina imaju veći rizik od mlađih, a muškarci veći rizik od žena.

Učinkovito liječenje antibioticima dostupno je ako se dijagnoza postavi u ranoj fazi bolesti.

Rizične skupine

Slučajevi legionarske bolesti uglavnom su prijavljeni kod osoba starije dobi, češće muškog spola. Ishod bolesti može biti i smrtni, a može doći i do epidemija nakon izlaganja zajedničkom izvoru u okolišu. Smrt može nastupiti kod 5 – 15 % oboljelih, ovisno o njihovoj dobi i zdravstvenom statusu. Pušači imaju veći rizik od nepušača.

Bakterije Legionelle mogu uzrokovati i blagu bolest koja se zove Pontijačna groznica sa simptomima sličnima gripi: groznica, slabost, glavobolja, bolovi u mišićima. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi, a pretpostavlja se da je učestalost ove bolesti veća nego učestalost legionarske bolesti.

Ljudi se zaraze udisanjem zraka koji sadrži male kapljice vode (aerosol), unutar kojih su bakterije Legionella ili rjeđe, aspiracijom. Udisanje aerosola najčešće nastaje pri tuširanju, u bazenima s pjenom te širenjem aerosola iz rashladnih tornjeva velikih vodenih sustava. Aerosoli su sitne, oku nevidljive kapljice.

Infekcija se ne prenosi s čovjeka na čovjeka niti kućnim klimatizacijskim sustavima (split sustavi). Izuzetno je mala vjerojatnost zaražavanja putem prirodnih voda (rijeka, jezera) ili vlažnom zemljom u prirodi, no opisani su pojedinačni slučajevi zaražavanja tim putem.

Gdje se nalazi bakterija?

Bakterije Legionella su uobičajene i mogu se naći prirodno u okolišnim izvorima vode kao što su rijeke, jezera i akumulacije te u blatu, obično u malom broju. Bakterije su u stanju preživjeti u prirodi na širokom rasponu temperatura. Opasnost nastaje kada Legionelle uđu u vodene sustave koje je izgradio čovjek, kao što su rashladni tornjevi, veliki vodoopskrbni sustavi tople vode, ovlaživači zraka, dekorativne fontane i sl., najčešće oštećenjem vodovodnih cijevi, ulijevanjem površinskih voda te neispravnim spojevima potrošne vode. U takvim sustavima, ako nisu pravilno održavani, stvore se povoljni uvjeti za razmnožavanje Legionella.

Velike eksplozivne epidemije u zajednici uglavnom su povezane s rashladnim tornjevima. Oni se također nazivaju „mokri klimatizacijski sustavi” jer proces hlađenja zraka uključuje opsežan kontakt između vode i zraka, stvarajući tako aerosole. Kada su bakterije Legionella prisutne u velikom broju u tim sustavima, mogu uzrokovati legionarsku bolest.

Klimatizacijske jedinice koje koriste vodu za hlađenje ili za ovlaživanje zraka također mogu predstavljati rizik u hotelima. Međutim, mnogi klimatizacijski sustavi su „suhi” i oni ne predstavljaju rizik za legioneloze.

Broj prijava oboljelih od legionarske bolesti u Hrvatskoj 2023. godine bio je 65 s četiri prijavljena smrtna ishoda, a 2022. godine 48 te 4 prijavljena smrtna ishoda.

Kako se zaštititi?

Glavna zaštitna mjera je smanjiti rizik od rasta Legionelle na mjestima koja proizvode kapljice aerosola koje se mogu udahnuti. Redovite provjere prisutnosti bakterije Legionella i odgovarajuće mjere kontrole mogu pomoći u sprječavanju slučajeva legionarske bolesti na mjestima gdje bi ljudi koji su pod većim rizikom od bolesti mogli biti izloženiji. To uključuje, između ostaloga, mjesta za smještaj turista, bolnice i zdravstvene ustanove za dugotrajnu skrb.

Učinkovite mjere suzbijanja bakterije legionele uključuju:

Osiguravanje redovitog održavanja, čišćenja i dezinfekcije vodovodnih sustava, uključujući sustave potrošne vode, rashladne tornjeve, hidromasažne kade i ukrasne fontane.

Održavanje temperature vode sustava s hladnom vodom ispod 20°C, a sustava s toplom vodom iznad 50°C kako bi se spriječio rast bakterija.

Osiguravanje pravilnog protoka i cirkulacije vode u sustavima potrošne vode kako bi se smanjio rizik od stagnacije/usporenog protoka vode.

Redovito čišćenje i dezinfekcija filtera za vodu, rashladnih tornjeva i pripadajućih cijevi koje se koriste u klimatizacijskim sustavima.

Sustavi opskrbe i distribucije potrošne vode koji dulje vrijeme nisu u upotrebi trebaju se prije puštanja u upotrebu dezinficirati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Iz trgovina se povlači sok od rajčice: Pronađeno više bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

Sok od rajčice – bio proizvođača Beutelsbacher, od 750 mililitara i s rokom trajanja 01.03.2026 povlači se zbog utvrđenog povećanog broja bakterija mliječne kiseline što posljedično može dovesti do fermentacije i kvarenja proizvoda, izvijestio je u srijedu Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Sok se prodaje u trgovinama BioPlanet u Splitu , koja poziva potrošače  da u poslovnicama vrate proizvodi u zamjenu za drugi proizvod ili uz povrat novaca.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

TOPLINSKI VAL / Zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije

Objavljeno

-

By

Pixabay

U utorak, 16. srpnja, u 20. satu zabilježena je nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh), objavio je dan poslije Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS). 

“U već gotovo dva tjedna dugom toplinskom valu zabilježena je još jedna rekordna, maksimalna potrošnja električne energije i novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS”, navodi se u priopćenju. 

Očekuju se novi maksimalni satni iznosi potrošnje 

– Iako se, prema planiranim vrijednostima, ne očekuje da bi danas trebao biti postignut novi maksimum u potrošnji električne energije, usporedimo li danas postignutu potrošnju električne energije u iznosu od 3259 MWh u 14. satu s jučerašnjom u istom satu (3219 MWh), uočavamo povećanje od 1,2 posto, stoga možemo očekivati da će danas biti dosegnut jučerašnji maksimalni satni iznos potrošnje električne energije, procjenjuju u HOPS-u.

S obzirom na sve intenzivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata i radnih prostora te objekata za stanovanje, očekuju da će ovoga ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije i dalje nadmašivati do sada zabilježene rekordne vrijednosti.

Opskrba strujom bez teškoća

Iz HOPS-a ističu da je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini te kako ne očekuju probleme u redovitoj opskrbi električnom energijom. 

“Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela Nuklearne elektrane Krško”, zaključuje se u priopćenju koje je HOPS objavio na svojim internetskim stranicama.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! / Zbog opasne bakterije iz prodaje povučen sendvič

Objavljeno

-

By

unsplash

Novi slučaj opoziva proizvoda zbog smrtonosne bakterije: nakon Studenca, prehrambene artikle povlače i Konzum te Mercator.

Mercator je u utorak obavijestio Upravu za sigurnost hrane Slovenije o preventivnom povlačenju sendviča Minute zbog moguće prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u jednom od sastojaka.

Riječ je o proizvodima Minute Mercator sendvič, piletina, 135 g, EAN 3838900909515, rok trajanja 17.07. i 18.07.2024. te Sendvič s pilećom salamom i svježim krastavcima Minute Mercator, 240 g, EAN 3838900838006, rok trajanja 18.07. i 21.07.2024. godine, prenosi Danica.hr.

Baciti sve

Proizvođač je Mercator, a zemlja porijekla Slovenija. U slovenskoj Upravi za sigurnost hrane kao razlog povlačenja navodi se moguća prisutnost bakterije Listeria monocytogenes u jednoj od komponenti sendviča.

“Potrošači ne bi trebali konzumirati hranu, već je baciti ili vratiti na mjesto kupnje“, ističu u Upravi.

Jedan od tih sendviča prodavao je i Konzum, sestrinska tvrtka Mercatora, a riječ je o Sendviču pileća prsa 134 g, Minute, proizvođača Mercator IP d.o.o., Delavska cesta 12, Slovenske Konjice, Slovenija.

Razlog povlačenja proizvoda je također moguća prisutnost bakterije Listerie Monocytogenes u sirovini.

“Sigurnost naših kupaca nam je na prvom mjestu te smo proizvod uklonili iz prodaje. Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac.

Isprika kupcima

Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, kažu danas u Konzumu.

Listeria je, inače, opasna jer može izazvati infekciju središnjeg živčanog sustava. Zaraza može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Infektolozi upozoravaju kako bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza je najopasnija jer često završava sa smrtnim ishodom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu