Connect with us

magazin

Uzimate li redovito aspirin? Znanstvenici su došli do značajnog otkrića

Objavljeno

-

Pixabay

Redovito uzimanje aspirina smanjuje rizik od razvoja raka gušterače za 40 posto kod pacijenata koji boluju od dijabetesa i za 20 posto u općoj populaciji, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika Sveučilišta Southampton i Sveučilišne bolnice Southampton.

Studiju je organizirala dobrotvorna organizacija za borbu protiv raka PLANETS. Njezini članovi kažu da se istraživanjem došlo do “značajnog otkrića” za liječenje, kako se smatra “jednog od najtežih” vrsta karcinoma zbog niske stope preživljavanja.

Istraživači Sveučilišne bolnice Southampton proučavali su dostupne im podatke o gotovo 10.000 ljudi iz britanske Biobanke – grupe koju čini 500.000 ljudi u dobi između 37 i 73 godine, uključene u studiju između 2006. i 2010. godine, piše Fenix magazin.

Otkrili su da je rizik od razvoja raka gušterače smanjen za 40 posto u pacijenata koji su redovito uzimali aspirin, a boluju od šećerne bolesti (dijabetesa melitusa), kao i za 20 posto u općoj populaciji.

Tim je istaknuo da su podaci u skladu s prethodnim istraživanjima o preventivnom učinku aspirina u razvoju ostalih vrsta karcinoma. Studija je pokazala da se manji rizik zadržao i nakon dvije godine, odnosno i nakon pet godina od uključenja ispitanika u studiju.

Glasnogovornik PLANETS-a je rekao kako su ranija istraživanja pokazala da aspirin uspijeva blokirati proizvodnju enzima koji utječu na jačanje upale u organizmu i potiču rast stanica raka.

“U ljudi starijih od 50 godina kod kojih se razvije dijabetes deset je puta veća vjerojatnost da se dijagnosticira rak gušterače nego u općoj populaciji. I premda razlozi za povezanost nisu jasno definirani, u oba slučaja radi se o bolesti gušterače i postoji intolerancija na šećer. Najnižu stopu preživljavanja od svih vrsta karcinoma ima najčešći oblik, duktalni adenokarcinom gušterače (PDAC). Nažalost, obično se otkriva u uznapredovalom stadiju s petogodišnjim preživljavanjem od samo 5 posto”, stoji u objavi PLANETS-a.

Vjeruje se da je studija znanstvenika sa Sveučilišta Southampton, objavljena u časopisu Pancreatology, najsveobuhvatnije istraživanje koje ispituje povezanost svakodnevnog uzimanja aspirina i PDAC-a i prva koja pokazuje da je redovito uzimanje aspirina povezano s manjim rizikom od razvoja raka gušterače.

“Rak gušterače se smatra jednim od najtežih oblika karcinoma i gotovo svi oboljeli od ovog oblika raka umiru unutar pet godina od dijagnoze, a dugotrajnije preživljenje ograničeno je na one pacijente kojima je dijagnosticiran u ranome stadiju, kada je karcinom pogodan za kirurški zahvat”, kazao je dr. Zaed Hamady, konzultant hepatobilijarne, pankreasne i robotske kirurgije Sveučilišne bolnice Southampton.

“Istodobno smo ustanovili da trend raka gušterače raste i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu, na sličan način kao i ostali oblici raka i znamo da postoji posebna povezanost između razvoja dijabetesa i raka gušterače. Ova velika studija ukazuje na to da svakodnevno korištenje aspirina, koji se tradicionalno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja srčanog udara ili srčanih komplikacija, može spriječiti i razvoj raka gušterače”, objavio je glasnogovornik PLANETS-a.

“Otkrili smo i da je, u slučaju uzimanja aspirina i među općom populacijom rizik od razvoja raka gušterače za 20 posto manji. To se u prošlosti povezivalo s ostalim tipovima raka, posebice debelog crijeva, no sada to možemo reći i za rak gušterače”.

“No, ono što nas najviše iznenađuje je činjenica da je preventivni učinak snažniji u pacijenata koji boluju od dijabetesa, s čak 40 posto manjim rizikom u ovoj skupini. S obzirom na povezanost dijabetesa i rizika od razvoja raka gušterače i lošeg ishoda za sve oboljele, ovo smatramo vrlo važnim otkrićem”, objavio je PLANETS.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Upoznajte Zvonimiru i Anu! Dvije zadarske umjetnice čiji su radovi idealan poklon ovog Božića!

Objavljeno

-

By

„Vrijeme je darivanja” –  izraz koji označava upravo sadašnji period godine kad se slavi ljubav, pažnja i zajedništvo. Vrijeme je to kada se razmjenjuju pokloni, male sitnice, koji pokazuju našu zahvalnost i pažnju prema onima koje volimo.

Stoga nije ni čudno da baš u ovo Božićno vrijeme pomno biramo darove koje ćemo udijeliti svojim najmilijima.

Manifestacija Đir po gradu predstavlja vam dvije umjetnice čiji radovi mogu postati upravo vaši pokloni. Upoznajte dvije Zadranke, Zvonimiru i Anu!

Zvonimira Karavida, akademska kiparica iz Zadra, poznata je po jedinstvenim radovima izrađenim tehnikom staklene fuzije, a najpoznatija je po svojim staklenim periskama s kojima je ostvarila više izložbi. Njene skulpture, inspirirane morem, svjetlom i prirodom, često minimalističke i prozračne, odišu bezvremenskom elegancijom. Staklo, krhko, a istovremeno snažno, odabire kao medij kroz koji prenosi emocije i priče, stvarajući djela koja istovremeno reflektiraju i univerzalno i osobno.

Ovih blagdana Zvonimira predstavlja novu kolekciju unikatnih ukrasa inspiriranih tradicijom i nostalgičnim motivima prošlih vremena. Kolekcija uključuje staklene konjiće, borove i pahuljice – svaki komad ručno izrađen s pažnjom na detalje i jedinstvenu teksturu. Posebno se izdvaja set „Nostalgija”, koji vraća toplinu djetinjstva kroz oblike koji podsjećaju na blagdanske dane provedene s bakama i djedovima.

Radovi Zvonimire Karavida, osim što ukrašavaju domove, idealan su odabir za poklon koji nosi priču i emociju. Njena nova kolekcija dostupna je i putem webshop-a. Više informacija pronađite na službenim društvenim mrežama https://www.instagram.com/zvonimirakaravida/ ili na stranici zvonimirakaravida.com.

Ana Kolega rođena je 1975. godine u Zadru gdje završava Srednju kemijsku školu. Godine 1997. diplomirala je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer tekstilni dizajn, a 2002. diplomirala je na ALU u Zagrebu u klasi prof. Ante Rašića.

Do sada je imala petnaestak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a sudjeluje i na brojnim prestižnim skupnim izložbama i kolonijama u domovini i inozemstvu. Pored slikarstva bavi se i pisanjem, ilustracijom,  glazbom te kazalištem, a radila je  i kao voditeljica likovnih radionica za djecu i odrasle. Članica je vokalno instrumentalne skupine Ezerki i 7/8 u Zagrebu te Teatra Verdi u Zadru. Ono što je specifično za Anu jeste činjenica što je stvorila zavidan slikarski opus u kojem granice slikarstva uspješno pomiče korištenjem suvremenih medija.

Iako Ana stvara i monokromna platna, ovu umjetnicu najčešće prepoznajemo po vedrini i paleti žarkih boja pa su njezina platna, kao uostalom i ilustracije, obojena, raspjevana i rasplesana. U Aninom se radu uz sliku često pojavljuje i tekst, a likovi koje prikazuje uvijek su u pokretu i zanosu vlastite atmosfere, preuzete iz našeg Zadra. U njezinim radovima stoga često pronalazimo vizure grada, plaže, brodove, dalmatinske ulice, ljetne boje i ljetne ljubavne avanture istkane iz Aninih osobnih životnih priča i dnevničkih zapisa.

U njezinoj malenoj galeriji, tik do Četiri kantuna, možete pronaći brojne sitnice oslikane njezinim vedrim stilom koje mogu biti idealan poklon s porukom za nekoga koga istinski volite

 
Nastavi čitati

magazin

NOĆ U PIVOVARI / U “Brlogu” šahovska simultanka sa bivšim prvakom Hrvatske + party do ponoći!

Objavljeno

-

By

Promocija šaha i kulture ispijanja vrhunskih piva direktno na vratima proizvođača, u organizaciji Brlog zadružne pivovare i šahovskog kluba Casper. 

Saša Martinović, bivši prvak Hrvatske u šahu, igrati će istovremeno protiv 15 timova amatera i time prezentirati takvu vrstu igre koja je vrlo uzbudljiva za one koji sudjeluju i koji promatraju! Igrati odjednom protiv toliko ploča je vrlo zahtjevan zadatak, sli Saša je dokazano dorastao tome. U Brlogu je prije 3 godine odigrao protiv 20 ploča, od kojih je jednu remizirao a ostale pobijedio. Ove godine igra na 15 ploče, a oni koje se usude izazvati ga, makar u timu sa svojom ekipom – dobrodošli su. U slučaju pobjede protiv Saše, tim dobiva pun kufer piva (kufer po izboru donosi sam igrač). 

Samo natjecanja odigrava se u jedinoj hrvatskoj zadružnoj pivovari na adresi Andrije Hebranga 6, Zadar. Ovo nisu svakodnevna događanja niti u većim gradovima, tako da ne propustite jedan uzbudljiv šahovski event u Zadru. A poslije šaha – tulum do ponoći. 

Naziv eventa: Noć u pivovari: Šahovska simultanka + party

Vrijeme: Četrvtak 19.12.2024 u 18h

Mjesto: Brlog cooperative brewery, bar & shop, Andrije Hebranga 6, Zadar (proizvodni pogon pivovare)

FB link: https://www.facebook.com/events/1607784643494849?locale=hr_HR

Fotografije od zadnjeg takvog eventa: https://drive.google.com/drive/folders/1QPaFmwH7nueYL_v_WqfjemtweNRSXEJE?usp=drive_link 

Prijave su još u tijeku, a više o samom eventu, prijavama i ostalome možete naći na Facebook linku eventa ! Prijaviti se mogu svi amateri s rejtingom ispod 2000 i to mailm na ana@brlog.hr

 
Nastavi čitati

magazin

Objavljena lista najboljih kuhinja na svijetu: Pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Objavljeno

-

By

Pixabay

Popularni gastronomski vodič Taste Atlas jučer je objavio godišnji popis najboljih svjetskih kuhinja. Najbolje ocijenjene svjetske kuhinje poredane su prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Na prvom mjestu Atlasa okusa ove je godine Grčka, dok je na drugom Italija. Treće mjesto zauzela je meksička kuhinja, a slijede španjolska i portugalska kuhinja. Najlošije su ocijenjene kuhinje iz Albanije, Bolivije, Nigerije, Laosa i Nikaragve, prenosi nova.rs.

Kada su pitanje zemlje u regiji, Srbija je pobjednik i zauzima 15. mjesto, Hrvatska je na 17. mjestu, Slovenija na 56. mjestu, Bosna i Hercegovina na 68. mjestu, a Crna Gora na 83. mjestu.

Najbolja ocijenjena hrvatska jela su slavonski kulen, zagorski mlinci, paška janjetina, gradele i fuži. Najbolja jela u Srbiji su pazarske mantije, leskovački ajvar, ariljska malina, komplet lepinja i leskovački roštilj. U Sloveniji su to štajersko prekmursko bučno ulje, prekmurska gibanica, krofne, krempita, i gobova juha, dok su u Crnoj Gori na vrhu liste: njeguški pršut i sir, pljevaski sir, priganice i ražnjići.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu