Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“OČARAVAJUĆI MIKS RAZLIČITIH POVIJESNIH ETAPA” / The Times uvrstio i Zadar na popis “13 mjesta koja morate posjetiti u Hrvatskoj”

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Ugledni britanski medij je prepoznao 13 mjesta u Hrvatskoj koja bi svaki putnik trebao istražiti.

“Jadranskoj obali Hrvatske teško je odoljeti, no, postoji još mnogo regija koje su udaljene od obale, gdje se prirodne ljepote stapaju s prekrasnim povijesnim gradovima i UNESCO-vom svjetskom baštinom”, napisali su The Times, a zatim izdvojili 13 nezaobilaznih lokacija.

1. Zagreb

“Nema lošeg vremena za posjetiti najveći grad Hrvatske”, napisali su.

“Zimi posjetite brojne božićne sajmove, a ljeti pronađite osvježenje u jednom od devet parkova u Zelenoj potkovi, gdje ćete često naći štandove s hranom i pozornice sa živom glazbom.”

A ono najbolje? Kao najveći adut našeg glavnog grada, The Times izdvaja male gužve.

“U barovima na otvorenom u Tkalčićevoj ulici ima mjesta za sve”, piše The Times.

“Neće vam trebati više od nekoliko dana da obavite osnove: lutanje srednjovjekovnim starim gradovima blizancima, Kaptolom i Gradecom, vrtnja oko bajkovite katedrale i brojnih muzeja (probajte konceptualni Muzej prekinutih veza, Muzej grada Zagreba ili Nacionalni muzej moderne umjetnosti), posjet jutarnjoj tržnici hrane i cvijeća Dolac i, naravno, ispijanje piva.”

2. Park prirode Kopački rit

“U sjeveroistočnoj Hrvatskoj nalazi se potpuno drugačiji svijet od ljetovališta na Jadranu. U Parku prirode Kopački rit, gdje se sastaju rijeke Dunav i Drava, okruženi ste vodama koje čine jednu od najvećih europskih močvara. Cijeli prirodni rezervat vrvi nevjerojatnom količinom divljih životinja, u kojima je najbolje uživati ​​u jednom od izleta brodom koji lijeno klizi kroz ovaj mirni krajolik”, slikovito su Kopački rit opisali The Times

3. Dubrovnik

Umjesto obilaska dubrovačkih zidina u ranim jutarnjim satima, The Times preporuča da svoj dan u Dubrovniku započnete malo drugačije: “Prošetajte ulicama na južnoj strani grada i posjetite stabla naranče u Franjevačkom samostanu. Zatim je vrijeme za piće i kupanje u Buza Baru, smještenom iznad litica koje su inspirirale Igru prijestolja.”

“Do 17 sati, temperature i gužve će opasti”, pišu The Times, pa tako za ovo razdoblje dana predlažu posjet kuli Minčeti: “S kule ćete lako vidjeti zašto je Hrvatska prozvana Biserom Jadrana, a ako vam ovo nije dovoljno visoko, probajte zalazak sunca na 400 metara visokom brdu Srđ.”

4. Nacionalni park Plitvička jezera

“Zaputite se u Nacionalni park Plitvička jezera zbog slapova koji se spuštaju kroz 16 jezera”, predlaže The Times.

“Ovaj krajolik je dom za vukove, orlove, divlje mačke i jelene, kao i za planinare i bicikliste”, dodali su.

Električni čamci voze po glavnom jezeru Kozjak, vodeći do brojnih staza pokraj slapova i jezera najljepše tirkizne nijanse.

5. Zadar

The Times naziva Zadar “očaravajućim miksom različitih etapa povijesti”.

“Većina se povijesnih znamenitosti nalazi unutar starog grada, koji se nalazi na vlastitom poluotoku.

Na samo jednom trgu naći ćete ostatke antičkog rimskog foruma, crkvu sv. Donata iz devetog stoljeća, romaničku katedralu sv. Stošije i Benediktinski samostan Svete Marije iz 11. stoljeća. Zatim prošetajte do obale kako biste vidjeli dvije moderne umjetničke instalacije – Morske orgulje i Pozdrav suncu”, napisali su.

6. Split

“Split je živa povijest”, napisali su, a zatim preporučili brojne splitske vinske barove i konobe, kao i šetnju antičkim ruševinama i Dioklecijanovom palačom.

Napomenuli su, što je posebno važno za turiste, da je iz Splita moguće trajektom doći na brojne otoke u blizini, poput Brača, Hvara i Visa.

7. Istra

The Times predlažu posjet Istri u kasno proljeće: “Vrijeme je dovoljno toplo da uronite u čisto more i obiđete vinarije na otvorenom, a fantastična je i hrana.”

“Ljupki hoteli otvaraju se u brdima koja podsećaju na Toskanu, a što se tiče čiste romantike, teško je nadmašiti grad Rovinj”, napisali su.

8. Omiš

Omiš preporučuju svima koji su željni avanture: “Teško je pronaći obalni grad s dramatičnijim okruženjem. Rijeka Cetina, koja se ulijevea u Jadran, juri kroz klance i kanjone te dijeli grad na dva dijela”, napisali su pa dodali: “Ako vam penjanje po stijenama nije dovoljno uzbudljivo, probajte zipline ili pješačenje do vrha tvrđave Mirabella.”

9. Park prirode Biokovo

“Planinarenje ovdje je izvanredno”, ističu.

“Krećite se po kamenitim stazama koje vode prema divnim pogledima na more i zaustavite se kod prigodno smještenih koliba koje nude hladne čaše piva.”

Strastveni planinari će htjeti krenuti prema vrhu Sveti Jure, drugom najvišem vrhu Hrvatske, visokom 1.762 m, a ako se osjećate ugodno na visini, ili želite testirati sebe, The Times preporučuju Skywalk.

10. Šibenik

I dok većina turista Šibenik vidi samo kao polazišnu točku za posjete obližnjem Nacionalnom parku Krka i Nacionalnom parku Kornati, oni upućeniji shvatit će da je ovaj povijesni grad puno više nego što se na prvu čini.

“Izgubite se u mreži venecijanskih mramornih ulica i posjetite veličanstvenu katedralu sv. Jakova iz 15. stoljeća koja je jedina europska katedrala izgrađena isključivo od kamena. Slijedite uličice prema vrhu grada i doći ćete do triju veličanstvenih venecijanskih utvrda – Sv. Ivana (koji uključuje otvoreno kazalište za ljetne koncerte), Barone i Sv. Mihovila. Sve pružaju panoramski pogled na grad. Četvrta tvrđava, Sv. Nikole, nalazi se na kraju dugog planinarskog puta duž Kanal sv. Ante i nagrađuje vas još impresivnijim pogledima.”

11. Pelješac

“Pelješac je najbolji za ljubitelje vine”, piše The Times.

“Nakon što završite svoju vinsku turu, okupajte se na nekim od šljunčanih uvala na zapadnoj strani – probajte Divnu, Belečicu ili gradsku plažu Orebić.”

Ako ste spremni za planinarenje, The Times predlaže šetnju Stonskim zidinama i posjet selu Mali Ston, gdje ćete probati neke od najboljih kamenica i dagnji.

12. Nacionalni park Krka

“Počnite u Skradinu, s vožnjom u brodu duž rijeke. Neće vam trebati dugo i već ćete svjedočiti nizu spektakularnih slapova”, napisali su.

13. Delta rijeke Neretve

“Delta Neretve oko grada Ploča pruža krajolik kakav ne možete vidjeti nigdje drugdje u Dalmaciji”, ističe The Times.

“Dok se rijeka ulijeva u more, stvara prekrasan svijet potoka, jezera i močvara, a ljubitelji pješčanih plaža krenut će ravno prema Delta Beachu na ušu rijeke, gdje se mogu okušati u kiteboardingu”, dodali su.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu