Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

8 zemalja i 40 gradova zajedno u Noći tvrđava

Objavljeno

-

Grad Zadar u suradnji s TZ Grada Zadra priključio se manifestaciji “Noć tvrđava” i održao cjelodnevni program u petak 10. svibnja 2024.

Zadarski program održao se u utvrdi Forte (Perivoj Vladimira Nazora), a sastojao se od 1 stručnog vodstva, 2 sportska programa 1 radionice za djecu, 1 turnira i 1 koncerta. Za sudjelovanje u programskim aktivnostima, zahvaljujemo se Sportskoj zajednici Grada Zadra, atletskom klubu Fortius, Muzeju anitčkog stakla, Šahovskom klubu Zadar, tvrtci Nasadi i ustanovi Natura Jadera.

Noć tvrđava ove se godine odvila u 8 zemalja i 40 gradova diljem Hrvatske i regije. Dočekala je na tisuće posjetitelja koji su imali prilike uživati na ukupno 135 raznovrsnih događanja na atraktivnim utvrđenim lokalitetima. Noć tvrđava obuhvatila je 38 radionica, 34 stručna vodstva, 19 koncerata, 14 predavanja, devet filmova i predstava, devet izložbi, četiri gastro eventa. 

Od 2022. do 2024. godine, tri uspješna izdanja ove manifestacije povezala su i promovirala programe na 50 utvrđenih lokacija u osam europskih zemalja: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji i Ukrajini. Podsjetimo, “Noć Tvrđava”, godišnji kulturno-turistički događaj održava se na utvrđenim spomenicima kulturne baštine, premijerno je održan 2022. godine u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao rezultat zajedničkog europskog projekta FORTITUDE.

Cilj manifestacije je unaprijediti kulturnu i turističku ponudu europskih gradova s utvrđenom baštinom, potičući suradnju i podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine. “Noć Tvrđava” u samo tri godine je postala platforma za povezivanje, dijeljenje iskustava i angažiranje publike, okupljajući utvrđene lokalitete širom Europe.

Međunarodne organizacije EFFORTS-a i FORTE CULTURA također su prepoznale kvalitetu i značaj ove manifestacije kao prekograničnog kulturnog događaja koji povezuje utvrđene lokacije diljem Europe i uvrstile događaj u europsku manifestaciju “European Fortress Summer”.

U nastavku popis svih lokaliteta na kojima se održala Noć tvrđava 2024. godine:

HRVATSKA Bakar (Stari grad Hreljin), Bribir (Kula Turan), Brod na Kupi (Kaštel Zrinskih), Desinić (Dvor Veliki Tabor), Dubrovnik (Lovrijenac, Tvrđava Revelin, Tvrđava sv. Ivana, Tvrđava Imperijal), Duga Resa  (Stari grad Novigrad na Dobri), Hvar (Tvrđava Fortica), Karlovac (Stari grad Dubovac), Klis (Tvrđava Klis), Knin (Kninska tvrđava), Korčula (Grad Korčula), Kraljevica (Dvorac Nova Kraljevica), Makarska (Interpretacijski centar Veliki Kaštel u zaseoku Kotišina), Momjan / Buje  (Kuća istarskih kaštela), Nacionalni park Krka  (Utvrde Trošenj i Nečven), Našice (Dvorac Pejačević i Crkva sv. Martina), Ogulin (Stari grad Ogulin), Omiš (Omiške fortifikacije),Osijek (Osječka Tvrđa), Ozalj (Stari grad Ozalj), Pag  (Kula Skrivanat), Pakoštane/Vrana  (Maškovića Han), Pašman (Utvrda Pustograd), Preko (Tvrđava sv. Mihovila), Senj (Tvrđava Nehaj),Slavonski Brod  (Tvrđava Brod i Kuća tambure), Svetvinčenat  (Kaštel Morosini-Grimani), Šibenik (Tvrđava sv. Nikole, Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava Barone, Tvrđava sv. Ivana), Trakošćan (Dvorac Trakošćan), Trogir  (Kula Kamerlengo i Muzej grada Trogira),  Varaždin (Utvrda Stari Grad), Vrgorac  (Kule Vrgorca), Zadar  (Utvrda Forte)

BOSNA i HERCEGOVINA Muzej Hercegovine u Trebinju, Tvrđava Kaštel Banja Luka 

CRNA GORA Danilovgrad, Stari grad Bar, Stari grad Ulcinj, Tvrđava Forte Mare, Herceg Novi 

ČEŠKA Tvrđava Terezin, Terezin 

SLOVENIJA Dvorac Rajhenburg, Brestanica 

SRBIJA Skobaljić Grad, Leskovac 

RUMUNJSKA Tvrđava Rasnov 

UKRAJINA Dvorac Mezhybizh 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Turistu pozlilo na Velebitu. HGSS opisao spašavanje

Objavljeno

-

By

foto: HGSS

Jednom strancu u nedjelju je pozlilo na Velebitu, objavio je HGSS. Opisali su kako je izgledala akcija u koju je bio uključen i helikopter.

“HGSS – Stanica Zadar dobila je dojavu o hitnoj akciji na Velebitu. Strani državljanin imao je simptome slabosti, povraćanja i jakih bolova u trbuhu tijekom planinarenja na putu od Stapa prema Ljubotiću.

17 članova HGSS-a iz Starigrada odmah je krenulo na teren, a istovremeno je upućen zahtjev za podizanje helikoptera.

Akcija je završena u 15:55 sati kada je unesrećeni predan timu HMS na zračnoj luci Zemunik. Ukupno je sudjelovalo 20 članova iz 6 stanica HGSS-a, uključujući 17 članova zemaljskim putem i 3 letača spašavatelja, te helikopter i posada HRZ-a”, objavio je HGSS.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GOLI, BOSI, U PREKRŠAJIMA… / Je li Zadar postao kulturna meka za najnekulturnije goste ikada?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Gole guzice i trbusi nasred Poluotoka, koferi na Orguljama, motorom do Kalelarge… prvi su znaci da je počelo još jedno ljeto u Zadru.

Na stranu što najiskrenije sumnjamo da se Balkanci ovako ponašaju u bijelom svijetu, moglo bi biti da istovremeno imaju najnekulturnije goste ikada.

Netko bi trebao provjeriti kako točno turistički djelatnici prodaju našu obalu strancima jer postoje ozbiljne naznake da je pogrešno shvaćena krilatica TZ Zadarske županije – “Reci da. Svemu.”

Valjalo bi povremeno i čuti neko “Ne!”?

Jer, evo tek dio turističkog ugođaja iz grada:

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PLANIRATE SHOPPING? / Evo kako trgovine u Zadru rade ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

od 7 do 22

EUROSPIN:

4. Gardijske Brigade 1 – od 8 do 21

HEY PARK

od 7 do 21

TOMMY

Put Bokanjca 37 – od 7 do 21

Krešimirova obala 47 – od 7 do 21

Trg pet bunara 1 – od 8 do 21

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

A.G Matoša 22 – od 7 do 13

Josipa Strossmayera 6 – od 7 do 13

Dalmatinskog Sabora 8 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 20

Ulica bleiburških žrtava 17 – od 7 do 21

LIDL:

od 7 do 22

INTERSPAR

A. Starčevića 5a – od 7 do 20

Bibinje – od 7 do 21

PLODINE

Biogradska 68 – od 7 do 22

Put Cerodola 1 – od 7 do 22

Zagrebačka 2 – od 7 do 22

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Ulica Dalmatinskog Sabora 2 – od 7 do 21

Ul. Nadbiskupa Mate Karamana 4 – od 7 do 21

Velebitska ulica 14 – od 7 do 21

Ul. Mihovila Pavlinovića 49 – od 7 do 21

Zrinsko Frankopanska 4 – od 7 do 21

Obala kneza Branimira 14 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Zlatarska ulica 4 – od 7 do 21

Ulica Stjepana Radića 26 – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Ulica Nikole Tesle 17A – od 7 do 21

Mate Balote 54 – od 7 do 21

RIBOLA

Ulica Matije Gupca 22A – od 7 do 21

Ulica Miroslava Krleže 1A – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu