magazin
Zašto je pivo ukusnije kad je hladno? Znanstvenici konačno imaju odgovor
Pivo zapravo ima bolji okus kada se poslužuje ledeno u, recimo, smrznutoj krigli, prema studiji nedavno objavljenoj u znanstvenom časopisu Matter.
Istraživači s Kineske akademije znanosti otkrili su da alkoholna pića imaju okus više ili manje “poput etanola” na različitim temperaturama.
Tim je naučio da temperatura tekućine mijenja način na koji se formiraju voda i etanol (ili alkohol) – stvarajući klastere u obliku lanca ili piramide na molekularnoj razini, što zauzvrat utječe na okus pića.
U niskim koncentracijama, alkohol formira više struktura u obliku piramide oko molekula vode. Pri većim koncentracijama alkohol se počinje lančano slagati.
Točnije, došlo je do primjetnog povećanja lančanih struktura u pićima s 5% do 11% alkohola kada su poslužena na 5 stupnjeva — poput piva.
Obično svijetla piva imaju između 4% i 5% alkohola, dok obična piva imaju između 5% i 6%. U međuvremenu, craft piva mogu varirati i obično sadrže od oko 6% do 10%.
“Na niskim temperaturama, tetraedarski (u obliku piramide) klasteri postaju količina niske koncentracije”, rekao je glavni autor i znanstvenik Lei Jiang.
“Zato pijemo hladno pivo”, rekao je.
Nažalost, za one koji žele popiti jednu vrstu alkohola, a zatim popiti pivo, redoslijed konzumiranja različitih alkohola ne sprječava mamurluk – zapravo, većina lijekova to ne čini, prenosi New York Post.
“Jedno alkoholno piće je dovoljno da izazove mamurluk kod nekih ljudi, dok drugi mogu popiti veće količine alkohola i u potpunosti izbjeći mamurluk”, rekla je Sandra Arévalo, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku koja nije bila povezana sa studijom.
Općenito, stručnjaci za alkohol slažu se da je intenzitet mamurluka više određen količinom alkohola koji se pije i brzinom kojom se konzumira.
Koliko god ledeno pivo bilo dobrog okusa, alkohol može uzrokovati dehidraciju, loš san, glavobolje, lupanje srca, želučane probleme, mučninu i povraćanje, kao i upale jetre, gušterače, mozga, gastrointestinalnog trakta i drugih organa kako bi se tijelo izborilo da izbaci toksine i povrati hranjive tvari.
Ali, život je prekratak da bismo pili toplo pivo.
magazin
VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac
Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.
„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.
Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
magazin
PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral”
Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića i Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.
“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”, prisjeća se Duško Lokin.
Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.
Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”, kaže Duško.
Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.
“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”, objašnjava Lokin.
Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.
Pjesmu možete poslušati ovdje.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…






